Slovenija

'Vedno težje je prižgati iskrice v očeh ljudi, ki jih je življenje poteptalo'

Ljubljana, 06. 12. 2017 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Intihar
Komentarji
20

Prvi od decembrskih dobrih mož je svoje delo opravil. Ker je v Sloveniji vedno več otrok in odraslih, ki potrebujejo pomoč, narašča tudi število posameznikov in organizacij z vero v sočloveka. Mnogi v teh dneh tako pozivajo, da si vzamemo trenutek, naklonimo nekaj pozornosti drugim in postanemo dobrotniki. Zanje in ne nazadnje tudi - zase.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Živila po polovični ceni - bi jih kupili?
    02:15
    Iz 24UR: Živila po polovični ceni - bi jih kupili?
  • Iz 24UR ZVEČER: Pisma Božičku
    02:30
    Iz 24UR ZVEČER: Pisma Božičku
  • Iz 24UR ZVEČER: Dobrodelni Slovenci
    03:08
    Iz 24UR ZVEČER: Dobrodelni Slovenci

Pisani paketi s pentljami, manjši ali večji, hrana z daljšim rokom uporabe. Tople rokavice in šali, kape, sem in tja kakšna igračka. Vstopnica za kino, knjiga, ki ni nujno nova. Želja v veselem decembru je prav toliko, kot je posameznikov, ki si v času prazničnih luči belijo glavo s tem, kaj (če sploh) jim bodo prinesli dobri možje z brado. December je tako izjemna priložnost, da pomislimo tudi na druge, ne le nase. 

V Sloveniji je vedno več organizacij, ki poskušajo otrokom in odraslim v socialnih stiskah vsaj malce polepšati mrzle zimske dni. Anina zvezdica, Božiček za en dan, Humanitarček, Zveza prijateljev mladine, ki družine vabi s Čarobno zimo. Samo nekaj od predlogov, kako lahko - če vam ostajata kakšen evro, dva - za hip postanete dobrotnik. 

Fundacija Anina zvezdica, na primer, že nekaj let zbira hrano z daljšim rokom uporabe in jo odnese naravnost do tistega, ki jo potrebuje. Preprosta filozofija, ki je iz majhne bežigrajske pisarne zrasla v vseslovensko gibanje, pravi Ana Lukner. Glavni cilj Anine zvezdice je, da vsaj pri nas, v Sloveniji, fundacija ne bo več potrebna, ker bodo vsi siti. (Ne)mogoče? Vsaj decembra se lahko pretvarjamo, da je mogoče. 

Brezdomec piše Božičku.
Brezdomec piše Božičku. FOTO: Društvo Humanitarček

Brezdomci, ki verjamejo v Božička

Ninna Kozorog, predsednica društva Humanitarček, pravi, da so brezdomci, ki jih obdarujejo v okviru akcije Božiček brezdomcu, na začetku nejeverno zmajevali z glavo, češ, kdo bo pa NAS obdaril? "Zdaj se tega veselijo, že v začetku jeseni sprašujejo, če bo tudi letos prišel Božiček. In kljub temu, da nismo pristaši komercializacije Božička, smo veseli, da so ga tako sprejeli."

Niso namreč vedno zgolj otroci tisti, ki potrebujejo vero v Božička, včasih odraslim to pomeni še dosti več. "Brezdomci si ponavadi želijo toplo obutev, smučarske rokavice, čokolado. Tudi karte za prvi obisk kina ali vozovnico za vlak v praznično razsvetljeno Ljubljano so med pogostimi željami. Od nematerialnih pa so tu seveda želja po službi, toplem domu in 'da bi preživeli zimo'," dodaja Kozorogova, ki s somišljeniki vsako leto obdari prek 300 brezdomcev. 

"Brezdomci že novembra napišejo pisma in nam jih posredujejo, nato iščemo skrite Božičke, ki na dom dobijo ta pisma. Želje izpolnijo, zavijejo paket in ga predajo našemu Božičku. Ta jih raznosi brezdomcem. Zakaj brezdomci? Ker so preprosto - pozabljeni. Vsako leto nam je bolj všeč, da v odraslih zbudimo vero v dobro in tudi v Božička."

Ninna pravi, da so odrasli, ko prejmejo darila, kot majhni otroci. "Najprej pričakovanje, nato dvom. Potem pa čisto, otroško veselje."

Številne organizacije pomagajo otrokom in odraslim, da bo december malce bolj veseli kot ostali meseci v letu.
Številne organizacije pomagajo otrokom in odraslim, da bo december malce bolj veseli kot ostali meseci v letu. FOTO: iStock

Postanite Božiček, čeprav le za en dan

Ljudje se izjemno radi odzovejo na pozive k obdarovanju brezdomcev, tudi darila so vedno bolj lično zavita, pripravljena s srcem. Podobne izkušnje imajo tudi organizatorji projekta Božiček za en dan, ki že od sredine novembra iščejo posameznike, da postanejo dobri mož otrokom in odraslim, pripravijo paket, ga lično zavijejo in prepustijo "voznikom", ki darila razvozijo po državi in tudi čez mejo. Lani so obdarili več kot 10.000 otrok iz Slovenije, Bolgarije, Kosova in Bosne in Hercegovine, pa tudi skoraj 250 starostnikov, je povedala Savina Goličnik, pobudnica projekta.

"Ideja za projekt se je porodila leta 2012, med brskanjem po internetu. Na spletni strani organizacije, v okviru katerega sem delovala med prostovoljnim delom v Južnoafriški republiki, je bil predstavljen zanimiv projekt, ki smo ga želeli pripeljati tudi v slovenski prostor. Tako se je iz osnovne ideje razvil obsežen projekt, ki smo ga Slovenci odlično sprejeli. Očitno gre za pravo mešanico ustvarjalnosti in humanitarnosti, ki da ljudem priložnost, da se razdajajo. Projekt Božiček za en dan zahteva celega človeka," dodaja.

"Ni dovolj, da nakažemo denar ali doma naredimo čistko, tukaj gre za nekaj več. Ta projekt terja določeno mero angažiranosti, ki  se kaj kmalu sprevrže v odgovornost. Odgovornost do nekega malega/velikega bitja, za katerega sploh še ne obstajamo, pa ga imamo ves čas v mislih, ko ustvarjamo, ko si želimo uresničiti vsaj kanček otroških želja in razbliniti goro strahov."

Otrok in odraslih, ki potrebujejo Božička, pa čeprav le za en dan, je vedno več. Vsi si želimo biti obdarjeni, zato niso pozabili na starejše, ki so se znašli sami, z minimalno pokojnino. Kako najdejo male in velike, ki potrebujejo pomoč? "Sodelujemo s šolami, vrtci, centri za socialno delo ter ustanovami in organizacijami, ki se ukvarjajo s problematiko socialno ogroženih družin in so priča njihovi stiski. Že od vsega začetka se na vse kriplje trudimo vzpodbuditi sodelovanje med različnimi organizacijami, predvsem na lokalni ravni, saj se zavedamo, da lahko le na ta način poskrbimo, da Božiček ne bo koga 'preskočil'," pravi Goličnikova. 

Ljudje so pri darilih neskončno domiselni. Nekaj let nazaj je na primer gospodična brezdomcu podarila bone za kavo z dnevno sladico, za vsak teden v letu enega. Veliko ljudi brezdomce decembra povabi k sebi domov na nedeljsko kosilo ali jih pelje v gledališče. Ljudje si pač želijo dostojanstveno (pre)živeti (decembrske) dni. 

Na vprašanje, ali oni opravljajo delo, ki bi ga pravzaprav morala država, Goličnikova odgovori, da se v politiko ne spuščajo. "V prazničnem času želimo predvsem poskrbeti za čarobnost, ki bi morda zaradi takšnih ali drugačnih okoliščin marsikje ostala pred vrati. Verjamemo, da si vsi otroci zaslužijo varno in predvsem brezskrbno otroštvo in veseli smo, če lahko vsaj za trenutek preženemo skrbi. Veselimo pa se dne, ko takšne akcije ne bodo več potrebne."

Dobri možje prižigajo iskrice veselja v otroških očeh.
Dobri možje prižigajo iskrice veselja v otroških očeh. FOTO: ZPMS

S čarobno zimo podarjajo čarobna zimska doživetja

Na Zvezi prijateljev mladine Moste-Polje (ZPM) so se v okviru projekta Čarobna zima odločili, da bodo otrokom iz socialno šibkejših družin letos med drugim podarjali čarobna zimska doživetja. "Posebnost akcije je, da bodo otroci skupaj s svojimi družinami lahko obiskali lutkovne ali gledališke predstave, kino ali kopališče, se preizkusili v drsanju in sankanju ali pa bodo zimska doživetja izkusili na različnih izletih. Z donacijo v poljubnem znesku na spletni strani www.carobnazima.si lahko pri uresničevanju prazničnih želja pomaga vsakdo," pravijo na ZPM.

In opozorijo še na en aspekt čarobnega decembra. "Pomoč pri uresničevanju čarobnih doživetij otrokom, ki nimajo skoraj ničesar, je lahko priložnost za tiste, ki v času praznikov želijo namesto kupovanja daril narediti nekaj dobrega za pomoči potrebne. Hkrati z donacijo v poljubnem znesku lahko namreč vsak donator izbere možnost donacije namesto nakupa daril svojim najbližjim in prejme elektronsko zahvalno pismo. To sporočilo pa lahko pokloni namesto daril."

Ogromno idej, kako in kam nameniti sredstva, ponuja svetovni splet

Številna podjetja se v zadnjih letih odločajo, da bodo zneske, ki so jih sicer namenila za poslovna darila, raje namenila pomoči potrebnim. Ogromno idej, komu pomagati in kam nameniti sredstva, lahko najdete med drugim na družbenem omrežju Facebook, če si le vzamete nekaj minut časa. 

Ne le, da je ena samcata dobra stvar, ki jo storimo za popolnega tujca, ne glede na to, koliko je star in katerega spola je, izjemno dobrodošla za obdarovanca, pač pa zagotovo polepša ure tudi posamezniku, ki si vzame čas in stori nekaj dobrega za sočloveka. Ne nazadnje - kolikokrat pa ima človek priložnost, da postane čisto pravi Božiček ali dedek Mraz.

"Vedno težje je prižgati iskrice v očeh odraslih, ki jih je življenje poteptalo. Ampak če nam to uspe, smo dejansko storili eno decembrsko čarovnijo," pravi za konec Ninna Kozorog, predsednica društva Humanitarček, Savina Goličnik pa dodaja: "Pozitivni odzivi in nasmehi otrok, ki jim dostavimo škatlo, so neprecenljivi in to je razlog, da projekt peljemo še naprej. Iskrice v očeh in iskrenega 'hvala' zlepa ne pozabiš, zato je Božiček za en dan akcija, ki deluje vzajemno - rišemo nasmehe na obraz in smo hkrati nasmejani tudi sami."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
20. 12. 2017 16.35
Preživeti s 440 ojri na mesec moraš biti pravi virtuoz,tega pa gospod minister iz desusa ne vidi ali noče videti.
Frane Šajn
08. 12. 2017 18.26
+1
Ja danes smo bili priča kraje daril ki so jih zbrali za revne. Merilo tam je revščina ne versko prepričanje, tam delajo ljudje , ki jim je mar za sočloveka, predvsem za revne za revne, Ne pa to , da jih je zgrizena krščanarka ukradla in dnesla v cerkveni vrtec. Ne se čudit to je večinoma morala te sorte, kar se izdatno kaže tudi v napadanju na begunce in njihove otroke. In to naj bi država podpirala v celoti z denarjem pa po novem v celoti zasebne šole in fakultete. Kako nizek narod je lahko to. in ob vsem tem pridigajo o ljubezni do revnih. Vedno bolj se mi smilijo v svojem sovraštvu in neizmerni želji razdvajati ljudi. Zelo zelo majhni ste pri vsej vaši božji ljubezni, in vaši namišljeni ljubezni do sočloveka! Sram naj vas bo!
Karantanija
08. 12. 2017 10.02
+1
Pravzaprav so to pretresljiva pisma Božičku. Politiki pa nas vsak dan bombardirajo z lažmi, kako napredujemo, kako smo že prišli iz krize ... Ta pisma otrok so najboljši in resničen pokazatelj, kje pravzaprav smo. Še vedno globoko na dnu! Božiček pa hodi samo enkrat na leto ....
Frane Šajn
08. 12. 2017 18.31
+1
Očitno teh pisem ne bere Ameriški napihnjen rumeni zvitorepec. če jih pa že jim pošlje darila v obliki izkoriščanja, onesnaževanja , tomahavkov in letalonosiulk ter z odmetavanjem matere vseh bomb. Vrnilo se vam bo napihnjenci slej kot prej.
Levcekk
07. 12. 2017 15.55
+1
Seveda nas je zivljenje poteptalo,saj je ta stari novi rezim nastavljen tako,da bivsi komunisti nam naprej vladajo in so postali kvazi kapitalisti imajo denar in moc ter policijo,ki terorizira drugace mislece s svojimi pomagaci.Kaj pa je odvisno od posameznika ,ce za nekatere nikoli nic ni?
srecnii
07. 12. 2017 13.14
+1
Cene pa take kot v Lidlu: En cenik skopiran Tako je, denimo, za tri pločevinke po 80 gramov tunine treba odšteti 1,8 evra, za 140 gramov instant kave pa 75 centov, nam cenik pokaže Matijević. Puding, ki bi sicer stal dva evra, je v Robin Foodu po 81 centov, zavitek šestih vegetarijanskih paštet stane 0,46 evra, pločevinka z 2,5 kilograma fižola pa 2,55 evra.
Frane Šajn
08. 12. 2017 18.41
+1
Kje so časi ko sem za pet tisoč Tolarjev Slovenskih , lahko hodil cel teden v službo na malici vsak dan in na pijačo s prijatelji, preračunajte koliko €-vrčkov je bilo to. Pa ni tako davno nazaj. Se se spomnim Avstrijskega slo. kmeta, ki nas je svaril pred € in pastmi , ki nam jih prinaša. Ne mismo prvi od bivše Yuge dobili evre in prvi predsedovali EU to je pa bil dosežek kajnede lačni moji reveži!
Finfer
06. 12. 2017 22.25
+6
Tisti ki dobijo 24000,oo eurov na mesec imajo vsak mesec doma božička in miklavža pa se kakšen paket od rdečega križa poberejo od pohlepa !!
Frane Šajn
08. 12. 2017 18.44
+1
Tisto ta zadnje jim je pa že v krvi , vedno boljši avti se parkirajo tem kjer talajo zastonj: pred rdeči križ ali pa karitas.
Uporabnik113089
06. 12. 2017 17.20
+13
Država je totalno v moškem spolovilu. Dobesedno se delajo se norca iz 60. letnih brezdomcev, ki morajo pisati pisma Božičku v zameno za čokoladico. Sirske migrante pa lepo gostijo v Državnem zboru. Če zares verjamete v Božička Vam bo nekoč bolje. LDS pošilja svoje zaslužne člane na dobro plačana delovna mesta v Bruselj, Vi ki boste imeli največ 400 eur. pokojnine, pa lepo še naprej ploskajte izbrancem, ki potegnejo 25.000 eur. na mesec. Naj živi Božič in naga rit!
sinhron
06. 12. 2017 17.35
+4
Čas ta je prehitel , stranke LDS že dolgo ni več na sceni in zato ne more delovati , kot ti misliš , seveda vem , da si se v tipkanju zmotil in si namesto SDS vtipkal LDS , ki poleg zaslužnih članov v Bruselj pošilja tudi njihove otroke ( Janšev sin , od Jerajeve itd. ) , v zameno za to , da jih Slovenija drago plačuje jo še obrekujejo !
RdecaZvezda
06. 12. 2017 16.29
+4
Država naj poskrbi za njih
toxicox
06. 12. 2017 12.47
+1
božiček to je usa cola bedarija pri nas je miklavž za božič se obdaruje ker je božič ne pa zarad ker pride božiček
pika62
06. 12. 2017 12.38
+8
Državna pomoć takim dobijo 300 e na mesec ni treba jim dodatnega plačevati mi smo reveži ko hodimo za minimalca v službo tak da vsak je nor ki da sploh kakšen evro
butalistan
06. 12. 2017 13.32
+4
Uporabnik113089
06. 12. 2017 17.25
+17
Pikica moja draga. Če se ti zgodi da boš letela iz tovarne, ker pri 55. letih ne moreš dosegati norm ki so skalkulirane za 20. letnice boš na istem in če boš na lastni koži občutila kaj je to pomanjkanje, sem globoko prepričan da boš mislila popolnoma drugače. Niso brezdomci krivi da si ti na minimalcu, Kuštrinovi in Štrukljevi pa imajo desetkratnik tvoje plače....
srecnii
07. 12. 2017 13.05
-1
Karantanija
08. 12. 2017 10.05
... si sam kriv, ker ne greš nikamor in ne prosiš za pomoč in se zabubiš v svoje stanovanje.
Adolph
06. 12. 2017 12.17
+4
Politicni iluzionisti . . . . . .(ne vizionarji) . . . . . .