Slovenija

Vedno isti problemi

Ljubljana, 20. 02. 2007 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada ne razume, kaj so človekove pravice, je pred predajo poslov povedal ombudsman Matjaž Hanžek.

Policija je v teh letih še največkrat prisluhnila uradu varuha človekovih pravic in spremenila zakonodajo skladno s priporočili urada, je pred predajo poslov ocenil varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek. Tudi sicer so v teh letih uspeli kar okoli 90 odstotkov zadev urediti že s prvim posredovanjem urada, pravi Hanžek, ki ocenjuje, da je v teh šestih letih "delal tisto, kar je znal".

Varuhov urad je bil večinoma uspešen že v prvem posredovanju, trdi Hanžek.
Varuhov urad je bil večinoma uspešen že v prvem posredovanju, trdi Hanžek. FOTO: POP TV

Kar se tiče ocen o stanju človekovih pravic v Sloveniji v zadnjih letih, ki so jih podajale tuje inštitucije, varuh pravi, da so si bolj ali manj enotne, da se nekateri problemi v Sloveniji ne rešujejo. Problem so vedno iste stvari - pravna država in diskriminacija ter nestrpnost, pravi Hanžek, ki je tu izpostavil povečevanje števila neizvršenih odločb ustavnega sodišča v zadnjih letih.

V zadnjih letih se odnos do ustavnega sodišča slabša; nemalokrat ga napadajo, diskvalificirajo, mu očitajo pristranskost ali političnost, kar se za pravno državo ne spodobi, ocenjuje varuh. Odločbe ustavnega oziroma vrhovnega sodišča se v tujini vedno brez komentarja uresničijo, ne glede na to, ali se oblast z njimi strinja ali ne, pravi Hanžek. Ta kot redek primer države, kjer imajo "podobne odnose z ustavnim sodiščem", navaja sosednjo Avstrijo, a tudi tam je po njegovem mnenju "zadeva vsaj malo boljša", saj se z ustavnim sodiščem prepira lokalna oblast, ne pa vlada. So pa področja, kjer se po oceni varuha stvari le izboljšujejo - kot primer je navedel državno upravo, kjer se stvari premikajo na bolje.

Najtežje sodelovanje z zdravstvenim in delovnim ministrstvom

Hanžek po predaji poslov Zdenki Čebašek Travnik potuje v Črno Goro, kjer bo predaval o institutu ombudsmana, sicer pa se dogovarja o vrnitvi v svojo prejšnjo službo, je še pojasnil. Kot pravi, kakih posebnih okostnjakov v omari svoji naslednici ne bo pustil, kar pa je ostalo nerešenega, je nerešeno zaradi neodziva z druge strani, pravi varuh. Najtežje je bilo sicer po oceni Hanžka sodelovanje z ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve v času ministrovanja Janeza Drobniča ter z ministrstvom za zdravje Andrejem Bručanom.

Odnos te vlade do človekovih pravic je v nekaterih stvareh sicer na splošno boljši, kot je to veljalo za prejšnjo vlado, delo v času svojega šestletnega mandata ocenjuje Hanžek. Sedanja vlada je po njegovi oceni bolj resno vzela pripravo nekaterih zakonov kot pa prejšnja.

Je pa odnos do vsebine teh zakonov drugačen, poudarja varuh. Ta vlada tako po njegovih besedah "ne razume, kaj so človekove pravice" in njihov pristop k temu je nesprejemljiv. Kot primer je izpostavil, da se je ta vlada takoj lotila reševanja vprašanja izbrisanih, a na "nesprejemljiv način", podobno pa je tudi z romskim zakonom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
01. 08. 2008 11.03
Nečesa pa ne razumem: kako ljudje, katerikoli:zeleni, rumeni, levi, desni, srednji, zadnji,...) tako lahkotno sprejemajo aslužbo varuha človekovih pravic. neverjetno, da na taka delovna mesta pride samo sra...od Bizjaka, preko Hanžka pa do Travnove. A se ti ljudje ne zavedajo resnosti posla. Oni so vendar v službi ČLOVEKA, LJUDI, NE te proklete politike. Ampak čisto vsi so bili so sedaj politično pritlehni. In še slabše-sproščali so svoje frustracije in zdravili svoje ege na račun nas, LJUDI in nenazadnje, davkoplačevalcev. Fuj, nagravžno!
anakos@email.si
21. 02. 2007 11.10
Delal je tisto, kar je znal ... Tako piše zgoraj. Toda vsak mora svoje znanje izpopolnjevati, ga nadgrajevati, preiskati neko zadevo z vseh strani! Se boriti za človekove pravice vsakega človeka, tudi žrtev!?
K_K
21. 02. 2007 10.28
Vlada ne razume, kaj so človekove pravice, je pred predajo poslov povedal ombudsman Matjaž Hanžek. kaj bi slovenija brez tega cirkusanta :) :(
endimion@email.si
21. 02. 2007 08.05
EEE, Kar se janezek nauči od Janezka, to JANEZEK ZNA :D http://deska.si
civitasstain@gmail.com
21. 02. 2007 07.57
Hvala bou, venar eni manj, ki lahko uradno blati naso drzavo v svetu.
Tedy1967
21. 02. 2007 07.39
Tudi Hanžek nima razčiščenih pojmov kaj so človekove pravice. Ko govorimo o človekovih pravicah, govorimo tudi o pravicah Slovencev. Tudi Slovenci imamo pravico do svobodnega gibanja, pravico da se počutimo neogroženi, pravico do razpolaganja s svojo lastnino, pravico do............ Ah kje pa Slovenci smo rasisti, pretepači, kršilci ustave, sodišča so skorumpirana, policija deluje po sistemu vzhodnoberlinskega stasija..... Včasih se človek potiho vpraša, kdo zaboga nastavlja takšna tesla na posamezne vodilne položaje in jih nato še financira iz davkoplačevalskega denarja in to v takšni višini, da pridnega, poštenega in delavnega Slovenca, ki krpa iz meseca v mesec s petsto evri v žepu, resnično lahko zaboli srce. Hanžek je v letu 2006 in letu 2007 naredil Sloveniji toliko škode v mednarodnem ugledu, da bi si nedvomno zaslužil izgon iz države. V času komunizma so takšnim predpisali večletne počitnice na Goliču s prelepim pogledom na Arbo. Pa saj v tistih časih, je bil verjetno tudi Hanžek le mali zvesti Titov pionirček, ki je prepeval kot mu je velela partijska oblast.
bojan1@mail386.com
21. 02. 2007 00.36
Ja g. Hanžek, pristranski si itak bil, to že ve skor cela evropa, zdej je ša sami vprašanje časa v kateri stranji se boš pridružil, morda v novi, ki bo verjetno nastala na pogorišču LDS (prej tako napredne in moderne kot se je rada kitila ! ) No čas bo pokazal...na nas volilkam in volilcem pa je, da samo čakamo in opazujemo to čudo !!
?rni panter 1
20. 02. 2007 15.06
Končno odhajaš Hanžek.Upam samo da se ne boš nikoli več oglašal, iz tvojih ust je prišlo dosti več nesreče, kot si sploh dobrega pomislu,...& let si bil v tišini, zadnje leto pa zelo aktiven protivladni aktivist, me prav zanima zakaj tako,... ;) Hit the road Hanžek and don't you come back no more, no more, no more, no more,... :D