Slovenija

FOTO: Nad Ljubljano zjutraj zrli v balon, ki ni letel v komercialne namene

Ljubljana, 30. 08. 2012 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
B.G./N.Š.K./S.S.
Komentarji
120

Mnogi so zjutraj začudeno strmeli vanj, ko so nad Ljubljano zagledali balon. Inšpektorji so ugotovili, da ni šlo za komercialni polet. Vsi, ki imajo karte za polet z balonom in so se odločili, da jih ne bodo izkoristili, lahko kupone unovčijo na prodajnih mestih, zagotavljajo trgovci, ki so ponudbo umaknili iz prodaje.

Teden dni po balonarski tragediji pri Igu se strah očitno še ni polegel. Kljub temu da so balonarske nesreče mnogo bolj redke od avtomobilskih nesreč, nesreč z vlakom ali letalom, se je marsikdo odločil, da vsaj nekaj časa ali morda celo nikoli ne bo poletel z balonom. Ker si to adrenalinsko doživetje Slovenci ob posebnih priložnostih precej radi poklanjamo v obliki darila, je v obtoku kar nekaj neunovčenih bonov. "Ali lahko pridemo do vračila našega denarja?'' se je bralka Metka, ki je kupila bon za polet z balonom v Mercatorju, obrnila na nas. Kot nam je zaupala, je poskušala priklicati Balonarski center, a tam vse od nezgode telefoni očitno zvonijo v prazno.

Poklicali smo predstavnike Mercatorja, ki so nam pojasnili, da so še isti dan ponudbo umaknili iz prodaje in stranke prek spletne strani obvestili, da je glede omenjenih bonov postopek povsem enak kot pri vseh drugih izdelkih, ki so jih kadar koli prej umaknili iz prodaje. "Tisti kupci, ki so karte za polet z balonom že kupili in so se odločili, da jih ne bodo izkoristili, lahko te kupone unovčijo tam, kjer so jih kupili. Denar bodo dobili nazaj, to je običajno pri vsakem izdelku ali storitvi, ki zaradi višje sile ni mogla biti izkoriščena,'' je pojasnila Tanja Dorin, predstavnica družbe. Ob tem je še dodala, da trenutno ne zaznavajo kakšnega množičnega vračanja teh bonov.

Balonarji se zavedajo, da bo verjetno preostanek sezone zaradi nesreče slabši, kot je bil lanski, a vseeno verjamejo, da se dolgoročno to ne bo poznalo.
Balonarji se zavedajo, da bo verjetno preostanek sezone zaradi nesreče slabši, kot je bil lanski, a vseeno verjamejo, da se dolgoročno to ne bo poznalo. FOTO: Damjan Žibert

V Merkurju pravijo, da so s prodajo omenjenih poletov, ki jih organizira Balonarski center, prenehali že maja leta 2011, zato je v obtoku manj neizkoriščenih bonov. "Tega že več kot eno leto ne prodajamo, je pa res, da ima ta bon od dneva nakupa tri leta veljavnosti,'' so nam povedali predstavniki za stike z javnostjo in dodali, da zadevo še analizirajo in ugotavljajo možnosti, kako bi lahko stvar rešili tako, da bi bili zadovoljni obe strani.

Sicer tudi nam ni uspelo priklicati Balonarskega centra Slovenije in Balonarskega centra Barje, a v večini drugih balonarskih klubov so nam potrdili, da s tem menda večjih težav nimajo. Pilot in predsednik kluba Balon center Darko Kralj iz Maribora nam je dejal, da sami nimajo nobenih težav, ima pa verjetno nekaj težav z odpovedmi in vračanjem denarja operater, ki se mu je pripetila nezgoda. "Pri nas to rešujemo sproti, do sedaj pa nismo imeli še nobene odpovedi oziroma zahteve po vračilu denarja,'' je pojasnil. "Kar se tiče naših bonov, ni nobenih težav, če stranka želi vračilo denarja,'' nam je dejal Gregor Koprivc iz Balonarskega kluba Ekopool in dodal, da tudi oni do sedaj še niso imeli nobene odpovedi.

Na Letalski zvezi Slovenije pravijo, da je v Sloveniji registriranih okoli 50 balonov, od tega 20 do 25 komercialnih, ki lahko dnevno letijo s potniki. Polet z balonom stane okoli 100 evrov, vsakič pa lahko z njim poleti okoli osem oseb.
Na Letalski zvezi Slovenije pravijo, da je v Sloveniji registriranih okoli 50 balonov, od tega 20 do 25 komercialnih, ki lahko dnevno letijo s potniki. Polet z balonom stane okoli 100 evrov, vsakič pa lahko z njim poleti okoli osem oseb. FOTO: Tomaž Šimnec

Ker je agencija za civilno letalstvo na pobudo preiskovalcev, ki so po nesreči, v kateri so pretekli teden umrli štirje ljudje, ugotovili, da nihče od komercialnih prevoznikov v Sloveniji nima ustreznega operativnega dovoljenja, do nadaljnjega prepovedala vse komercialne lete z baloni, se piloti nikakor ne slepijo pred dejstvom, da bi znal biti preostanek sezone slabši, kot je bil lanski. "V vsakem primeru se bo to nekaj časa poznalo, a mislim, da bo zmagal razum. Ljudje se zaradi tega, ker se je zgodila kakšna nesreča, še niso prenehali voziti z avtomobili, avtobusi in letali,'' pravi Kralj in dodaja, da so poleti z baloni tako v Sloveniji kot po Evropi kljub dogodku varni. "Res ne more nihče zatrditi, da se nič ne more zgoditi, a na takšen način, kot se je dogajalo tokrat, se gotovo ne bo več,'' je prepričan. Tudi Koprivc je prepričan, da se posledice dolgoročno balonarjem ne bodo poznale. "Vsak dan imamo takšne in drugačne nesreče in uporabljamo vsa mogoča prevozna sredstva. Malce šoka je, a dolgoročno ne vidim nobenega problema. Balonarske nesreče so tako redke, da tedaj, ko pride do česa takega, nastane pravi medijski pomp. Takrat smo mi vsi zlobni hudiči in kaj pa vem še vse. Leta 2002, ko se je zgodila nesreča na Ptuju, je šok trajal še kakšna dva tedna, nato pa so se stvari umirile. Mislim, da bo tokrat podobno,'' je še dejal.

Kot smo poročali, so tako v teh dneh vsi balonarji v skladu s prepovedjo letov lete prestavili, na agenciji za civilno letalstvo pa so dejali, da si bodo prizadevali, da bo prepoved čim krajša, saj jim je v interesu, da balonarstvo v Sloveniji zaradi nesreče ne zamre. Dokler preiskava poteka in dokler preiskovalec ne odredi drugače, ne morejo ravnati drugače, je tedaj še pojasnil direktor agencije za civilno letalstvo Žiga Kotnik.

Nad Ljubljano zjutraj poletel balon, kršitev ni bilo

Jutranji posnetek balona, ki je okoli 7. ure zjutraj poletel iz ljubljanskega Tivolija.
Jutranji posnetek balona, ki je okoli 7. ure zjutraj poletel iz ljubljanskega Tivolija. FOTO: N.Š.K.

Je pa danes zjutraj nad Ljubljano poletel balon z napisom NLB. Mnogi so sicer vanj začudeno strmeli, saj velja prepoved komercialnih poletov, a ta prepoved ne velja za polete z baloni, pri katerih pilot oziroma balonarski center ne zaračuna potnikom tega poleta.

Inšpektorji agencije za civilno letalstvo so se kmalu nato podali na teren, kjer so ob pristanku preverili, ali je pilot kršil 180. člen zakona o letalstvu, ki do nadaljnjega prepoveduje komercialne polete z baloni. Kršitev niso ugotovili. ''V zvezi z današnjim poletom balona nad Ljubljano je agencija za civilno letalstvo ugotovila, da ni šlo za let, ki bi bil v nasprotju z Direktivo o varnosti, ki jo je agencija sprejela v soboto, 25. avgusta 2012,'' so sporočili.

Če bi pilot prepoved kršil, potem bi mu, če bi letel kot fizična oseba, grozila kazen v višini od 330 do 620 evrov, če pa bi šlo za pravno osebo, pa bi kazen znašala od 4100 evrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
31. 08. 2012 00.05
Kakšne banalnosti-otročarije se pri nas dogajajo, ko v vrtcu, bog naj tistim pomaga, ko majo take težave, svetujem obisk Idrije, kjer je psihiatrična.
zmago56
30. 08. 2012 17.24
+4
Zaradi balonarske nesreče prizemlili balone? Kdaj se bo našel kdo, ki bo naše politike prizemljil, ker nas vodijo v katastrofo? Prepovedati delovanje parlamenta, dokler se ne preveri stanje poslancev ( zdrava pamet in poštenje )
papaaa!
30. 08. 2012 15.55
+2
na agenciji za civilno letalstvo je zaposlenih 53 luftinženirjev...... za vsak registriran balon, po dva inšpektorja..... odločno premalo.....
BrezZavor
30. 08. 2012 15.50
+1
"V vsakem primeru se bo to nekaj časa poznalo, a mislim, da bo zmagal razum. Ljudje se zaradi tega, ker se je zgodila kakšna nesreča, še niso prenehali voziti z avtomobili, avtobusi in letali,'' pravi Kralj in dodaja, da so poleti z baloni tako v Sloveniji kot po Evropi kljub dogodku varni. "Res ne more nihče zatrditi, da se nič ne more zgoditi, a na takšen način, kot se je dogajalo tokrat, se gotovo ne bo več,'' je prepričan. Tudi Koprivc je prepričan, da se posledice dolgoročno balonarjem ne bodo poznale. "Vsak dan imamo takšne in drugačne nesreče in uporabljamo vsa mogoča prevozna sredstva. Malce šoka je, a dolgoročno ne vidim nobenega problema. Balonarske nesreče so tako redke, da tedaj, ko pride do česa takega, nastane pravi medijski pomp. Takrat smo mi vsi zlobni hudiči in kaj pa vem še vse. Leta 2002, ko se je zgodila nesreča na Ptuju, je šok trajal še kakšna dva tedna, nato pa so se stvari umirile. Mislim, da bo tokrat podobno,'' Točno tako in ni kaj dodat.
papaaa!
30. 08. 2012 15.49
+2
janša je že poskrbel za bone..... podaril jih bo erjavcu in novakovi.....
BrezZavor
30. 08. 2012 15.50
+5
Prepozno. Prepozno, prepozno, prepozno! Podariti bi si jih morala Zoran in Janez eden drugemu in to na pravi dan. Pa bi zadihala Slovenija.
Lejchy19
30. 08. 2012 15.48
+2
Zakaj ne prepovejo raje vožnjo z avtomobili, ker je velik več nesreč kot z baloni... res so smotani no...
Lejchy19
30. 08. 2012 15.46
+1
Zdej k so tole sprejel, bodo prec prletel do vsazga balona, pa preverjal če je kršu prepoved al ne, prej se pa noben ni pobrigu da bi preverjal če je vse tko kot je treba...
Janša je naš
30. 08. 2012 15.42
+2
Ljubljančani , jutri pa na podstrešje , padavine so napovedane!
Draža
30. 08. 2012 15.36
+0
Saj piše na balonu,NLB-vem zakaj.
Janša je naš
30. 08. 2012 15.28
+0
Pa kaj res v Ljubljani samo v zrak gledate?
Prekmurje Slovenija
30. 08. 2012 13.47
-1
Zavarovalnica bo pset dvignila cene. Naj sedaj dvigne premije tudi vsem balonarjem.
24uric
30. 08. 2012 14.57
+5
Velen?anka01
25. 09. 2012 22.29
Prekmurje Slovenija.........so že zelo visoke premije nč bat....
nogutsnoglorry
30. 08. 2012 13.44
+5
Ljubljančani, a to vi res al kaj, a štekate kaj pomeni komercialni polet? Raje mal več energije posvečite temu da boste malo bolj uravnovešeno po Ljubljani vozil z avti.
am82
30. 08. 2012 14.18
+1
Kaj ima pa vožnja z avtomobilom veze s tem člankom?
Janša je naš
30. 08. 2012 15.41
+0
tak je ja! Ljubljančani samo v zrak gledajo namesto da bi delali , iz neba ne bo hrana priletela!
gostgozd
30. 08. 2012 13.23
+12
"...Mnogi so zjutraj začudeno strmeli ...." da vas potolažim - NIHČE ni zjutraj (ali dopoldne) začudeno strmel v balon.
nogutsnoglorry
30. 08. 2012 13.50
-5
A je po sam poptv gledav pa prjavu, pomoje ste Ljubljančani res takih stvari sposobni.
smorn
30. 08. 2012 13.23
+23
Bravo balonar in bravo inšpektorjem, da so se zapodili za njim!! A zdaj bo vsak balon ob pristanku čakala ekipa inšpektorjev? Naj raje iščejo ukraden denar iz NLB, Vegrada itd....
zmago56
30. 08. 2012 13.04
+19
Bedarija na kvadrat, prepovedali vse polete zaradi ene nesreče, ker ni pravega zakona?? ALO?? Kraje in druge lopovščine so že dolgo z zakoni prepovedana, pa ni še nihče nakradenega vrnil. kje ste tukaj čuvaji zakonov????
ppetrov5
30. 08. 2012 12.42
+12
Komercialni poleti prepovedani? Ne bi rekel da so vsi baloni istega proizvajalca ( Lindstrom ) in da je pri tisti tragični nesreči šlo za tehnično napako iz strani proizvajalca..Potem se mi bi zdelo logično...Pač letalska industrija umakne vse tipe letal iz uporabe dokler ni dokazana varnost na teh tipih.Tukaj pa je šlo iz razloga neodgovornosti pri letu in vremenskih pojavov pri samem pristanku..Torej čisto naključje zaporednih stvari ki so vodile v tragedijo.Mi ovce pa naredimo paniko in vse prizemljimo..In inšpektorji letajo ko kure brez glave po barju in iščejo balone...Kje pa so bili pred tem? Kje pa so bili v tistem času ko je padel balon dol..Oz so mogoče preventivno delovali? Ali delajo samo po pristisku medijev? Zakaj DARS oz.prometni inšektorat policija ali kdorkoli drug ne naredi nič da bi se ustavila krvava kalvarija na cestah? Ko pa pade balon dol je pa kaos...uuu Balon šit...Letalska nesreča..In cela država zamrzne..Kaj bi šele bilo če bi strmoglavilo letalo z par sto potniki??
Uporabnik552740
30. 08. 2012 12.42
+6
kot da se zgodi prometna nesreča in bomo začasno prepovedali ves promet....se mi zdi da komaj čakate slovenci oz čakamo da kdo vidi kak balon in pošlje slike v medije...kot je že nekdo napisal pred mano...da bo le čimprej mastal slon iz tega
cansy
30. 08. 2012 12.25
+6
vazno da je nekdo od bumbarjev prijavil na inspektorat - sam sebe unicujete Ljubljancani
Hangai
30. 08. 2012 12.18
+11
Ma kaj delate tak halo okrog tega. To je isto, kot da bi po nesreči avtobusa zaprli ve avtobusne povezave in se prepovedali vozit z avtobusi. Naj pristojne službe uvedejo regulative (kar bi morali že zdavnaj storit) in naj se leti lepo naprej. Seveda strokovno usposobljeni piloti z licencami. Novinarji (ali naj rajši rečem pisunčki?) bi si pa lahko vsaj osnovno znanje o kaki temi pridobili, preden zganjate paniko in delate slone iz muh.
wsharky
30. 08. 2012 12.04
+10
... he he he ... da ni letel v komercialne namene verjamejo samo nesposobni inspektorji ... ljudje so placali in so bili lepo tiho, ko so prisli inspektorji ... he he he ...
Senior68
30. 08. 2012 12.39
+4
Cel balon samih frendov, ki v četrtek zjutraj nimajo kaj počet, se grejo pa z balonom pelat.
wsharky
30. 08. 2012 14.02
+1
.. itak .. frendi iz cele slovenije, so ravno danes prisli na obisk in poleteli s frendom iz lj z balonom ... tej pravljici lahko samo inspektorji verjamejo ... he he he ...