Slovenija

Z likvidnostnimi težavami se srečuje več sodišč

Ljubljana, 25. 10. 2012 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Ni.J./V.L./STA
Komentarji
90

Ljubljansko okrajno sodišče ni edino, ki se srečuje z likvidnostnimi težavami, je poudaril generalni sekretar vrhovnega sodišča Janko Marinko. Minister Pličanič pravi, da nima natančnih podatkov, kakšno je stanje, se bo pa pogovoril s predsednikom vrhovnega sodišča Maslešo.

Zaradi finančnih težav bo moralo okrajno sodišče v Ljubljani prihodnje leto glede na predlog proračuna verjetno nekatere postopke ustaviti, je poudarila predsednica sodišča Vesna Pavlič Pivk. Generalni sekretar vrhovnega sodišča Janko Marinko pa je poudaril, da ljubljansko okrajno sodišče ni edino, ki se srečuje z likvidnostnimi težavami.

Varčevanje
Varčevanje FOTO: Thinkstock

V začetku poletja so v takšne težave zašla nekatera okrožna sodišča, zlasti na področju brezplačne pravne pomoči, je dejal Marinko. Ta strošek namreč že vrsto let strmo narašča, samo v preteklem letu za povprečno 26 odstotkov, rast pa se nadaljuje tudi letos, je pojasnil Marinko.

Vrhovno sodišče tako po njegovih besedah sproti spremlja porabo sodišč in s finančnim ministrstvom rešuje težave, ki nastajajo. Ravno za postavko brezplačne pravne pomoči so sodišča že dobila nekaj dodatnih sredstev, vendar pa Marinko meni, da bo za to področje do konca leta treba nameniti še nekaj sredstev.

Finančno obremenitev sodišč predstavljajo tudi materialni stroški, torej stroški vsakodnevnega poslovanja sodišč, in stroški sodnih postopkov. Največ stroškov imajo sodišča prav s sodnimi postopki, skupni primanjkljaj sodišč na tej postavki pa znaša nekaj več kot 5,8 milijona evrov.

Samo ljubljansko okrajno sodišče ima tukaj 1,1 milijona evrov primanjkljaja, ljubljansko okrožno sodišče pa še dodaten milijon. Zaenkrat pa je poslovanje teh sodišč še normalno, vendar plačila zamujajo, je pojasnil Marinko.

Omenjeni sodni stroški so konkretneje stroški reševanja sodnih zadev. Ker so ti stroški stalni, to po Marinkovih besedah pomeni, da več zadev kot rešijo, več stroškov nastane. Tukaj pa se znajdejo v navzkrižju, je dejal, saj so na eni strani pričakovanja po hitrem in učinkovitem delu sodišč, na drugi pa naraščanje stroškov. Poleg tega na sodišča iz dneva v dan prihajajo nove zadeve in jih ne morejo odlagati, je pojasnil, saj bi to pomenilo le njihovo kopičenje.

Pri vprašanju materialnih stroškov pa je že sedaj tako, da sodišča odpovedujejo strokovno literaturo in se sodnikov ter strokovnih sodelavcev ne pošilja več na izobraževanja.

Med posamičnimi stroški pa je največji strošek poštnin; vsa sodišča so lani za poštnine skupno plačala kar 12 milijonov evrov, je razložil Marinko. Sodišče v širjenju elektronskega vročanja in prenosu tiskanja ter priprave pošiljk na ponudnika zunaj sodnega sistema vidi tudi največjo možnost prihranka.

Senko Pličanič - 5
Senko Pličanič - 5 FOTO: Miro Majcen

Pličanič še nima podatkov o stanju sodišč

Z ministrstva za pravosodje in javno upravo so sporočili, da v okviru svojih zakonskih pristojnosti spremljajo problematiko poslovanja slovenskih sodišč. Minister Senko Pličanič pa je pripravljen sodelovati z vrhovnim sodiščem pri intenzivnem iskanju rešitev odprtih vprašanj, so zapisali v sporočilu za javnost.

Pličanič je danes dodal, da sicer nima še natančnih podatkov, kakšno je stanje, se bo pa v petek poskušal sestati ali pa vsaj po telefonu pogovoriti s predsednikom vrhovnega sodišča Brankom Maslešo. In čeprav je sodstvo samostojen proračunski uporabnik, je Pličanič izpostavil, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da sodstvu pomaga iz nastale situacije.

Vesna Pavlič Pivk je v odzivu na Pličaničeve besede, da o tem ni seznanjen, dejala, da minister zagotovo pozna sredstva, ki so namenjena za delo sodišč, in pozna tudi predlog proračuna za prihodnje leto. "Najbrž pa ni mogel vedeti, da nam bo v tem trenutku zmanjkalo sredstev," še dodaja.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
26. 10. 2012 04.57
+3
Glede na roparske prijeme države ima vse več sloovc likvidnostne težave.
Mawsyy
25. 10. 2012 21.23
+0
Vecina pametnjakovicev z odvetniki/notarji/sodiscem sploh se ni imela opravka in pac bleje dalje zgodbico ki so jo napletli mediji zaradi par sleparjev, ki so sramota pravosodju. Prav zalostno. In za to smo s kolegi, ki so prav tako dobronamerni zacetniki, kot sm sama, optimisticno studirali in zamujali nasa najlepsa leta, da bomo resevali zaslepljene reety in nas bo raja kr na slepo obtozevala da smo sleparji. So long and thanx for all the fish Slovenia in par sleparjev!!
gizadlinka
25. 10. 2012 21.30
gizadlinka
25. 10. 2012 21.31
+0
vsak je svoje sreče kovač je pa res da so temu poklicu nekateri naredili veliko sramoto, tako da so potem krivi tudi tisti,ki niso krivi. Je pač potem tako splošno mnenje, kajne.
gizadlinka
25. 10. 2012 21.39
+0
mawsy79, zanimivo, že sedaj imaš druge, razen sebe in neke pravnike al kak se jim že reče za NAVADNO RAJO. Res je čudno, kaj si nekateri mislijo, da so ddrugi ljudje sami osli, le ti ki so nekaj študirali, pa zgleda da jim ni nič pomagalo, mislijo, da so bogovi.
Mawsyy
25. 10. 2012 22.05
+3
Za kredibilne pac imam samo tiste, ki znajo argumentirano podkrepiti svoje trditve. Nikjer ni govora o oslih. Tudi ljudje ki niso studirali so lahko enakovredni sogovorniki, vcasih imajo celo vec srcne kulture, premorejo vec pameti in kmecke logike, kot studiranci, ce le ne pametujejo o zadevah o katerih se jim ne sanja kaj dost in posplosujejo. Tisti, ki blejejo tja v en dan o zadevah ki so jih slisali v gostilni ali po televiziji, kot naprimer ti, pa so zal raja. Sorry. Pac se vedno imas moznost, da vrtis jezik o zadevah, ki jih poznas iz prve roke in izstopis iz povprecne navadne raje katere del ne zelis biti. Simpl k pasulj ane? ;)
gizadlinka
25. 10. 2012 22.19
-1
se čudim, kako se lahko taki imajo za neke študirance, ko pa delijo ljudi na ene in druge. Tudi mi smo študirali, ampak zato, da nekaj znamo, ne pa da se hvalimo, da smo svoja leta na študiju pustili, saj vendar vsak študira prostovoljno. Tisti, ki pa so dovolj razgledani pa vedo, da študij ne prinese nič, razen tistim, ki mislijo da bodo potem pa lahko vse imeli za navadno rajo.
Mawsyy
25. 10. 2012 22.33
+1
Buena Vita
25. 10. 2012 23.33
-3
PODPIS GIZDALINKA,PODPIŠEM V VELIKEM SLOGU,Z VELIKIMI ČRKAMI, ZMABNJŠATI PLAČE IN ODPUŠČATI DODAM SVOJE,,
Mawsyy
25. 10. 2012 23.48
+3
Sej dret se ni treba ves? Lahko poves tud normalno.
gizadlinka
25. 10. 2012 21.17
+1
naj jim pa znižajo plače, kot drugim, pa bo. Saj bi vsem zmanjkalo dnarja, če bi imeli velike plače, delali pa bolj malo. Pravzaprav bolj malo jih tam dela, saj nimajo nobene kontrole, kdo je pa že brez službe ostal. Ure in ure se pije kava in obira ljudi, kar pojdite tja zjutraj pa boste videli, da ne govoriš, da niso dosegljivi, seveda da je treba imeti mir.
Mawsyy
25. 10. 2012 21.18
+2
ti si ziher vsak dan na sodiscu da take streljas :)
gizadlinka
25. 10. 2012 21.25
+0
Ja bi bilo res potrebno narediti red in bit vsak dan tam, pa jih posnet, saj je menda javna ustanova in davkoplačevalci lahko vedo, kam gre njihov dnar.
Mawsyy
25. 10. 2012 21.30
+1
Vidis... sama si se izdala... trosis sapo brez osnove na podlagi nacela rekla kazala in skusas tko biti IN. Kot prvo sploh nisi tm da bi dejansko vidla (a si sploh kdaj bla?) kako sodisce funkcionira, kot drugo sodisce ni ustanova. Za take kot si ti obstaja izraz o.v.c.a. beeeee chill out v glavnem.
snifff
25. 10. 2012 23.48
-3
@Mawsy79 Ti izobraženka, khm... če lahko temu tako rečem, prosim pojdi pred ogledalo in premeri svojo osebnost od glave do pete, nakar vzemi knjigo bontona in boš hitro zvedela kje si naredila napako. Seveda boš tudi bogatejša za spoznanje, kam sodiš.
Mawsyy
25. 10. 2012 23.53
-1
Hvala za nasvet. Upam da mu bo sledilo cimvec ljudi, s tabo vred. ;)
Mawsyy
26. 10. 2012 00.17
+2
V imenu vseh jeznoritezev, ki danes pihajo tukaj se ti zahvaljujem za nasvet za katerega upam, da mu bo sledilo cimvec ljudi. Seveda s tabo vred. Da se ti zdijo vredu drugi komentarji in mene posiljas pred ogledalo, je ocitno odraz dejstva, da je tvoje dojemanje kaj je prav in kaj narobe, ocitno nekoliko zgreseno. Ali pa je problem le v tem, da sem tokrat na "oni strani" in ne piham v isto trobento kot velika podpihnjena vecina. Ce pa omenim se storjene napake... moja edina napaka je, da sem se danes tuki izpostavla in se spustila na vas podnivo komunikacije. over and out.
olyca
25. 10. 2012 20.39
+3
Tisti denar ki je šel v davčne oaze naj dodajo pa bo likvidnost. Ja kaj je pa sedaj s tistimi sodniki, ki so sodelovali s stečajnimi upravitelji, aja je Anša vse porihto da mu ni treba na sodišče.
gizadlinka
25. 10. 2012 21.04
+4
za druge velja varčevanje in zniževanje plač, naj bo enako tudi za sodnike. Naj bodo plačani kot drugi javni uslužbenci, ki morajo tudi odgovarjat za svoje delo.
haj789
25. 10. 2012 20.29
+1
Odvetniki so pa tako oderuški, da na eni "mali izvršbi" od reveža izstisnejo do 1000 eur! Sram jih bodi, da vsaj ne bi imeli dela...;
gizadlinka
25. 10. 2012 21.19
+1
lahko vlada oz.MINISTER določi tarifo, nardijo nič, računajo pa ogromno, strpškovnike pa potrjujejo sodniki, potem se pa vprašajo kam gre dnar.
Mawsyy
25. 10. 2012 21.36
+1
soncek odvetniki bodo vedno imeli delo. Pravzaprav ga bodo imeli vedno vec. Slovenci se radi pravdamo zaradi malenkosti. Kaznivih dejanj je vedno vec. Tko da... dela ne bi meli samo pod pogojem, da bi se narod skuliral in zivel po pravilih, kar pa je utopija.
haj789
25. 10. 2012 20.25
+2
Odvetniki naj čakajo na plačilo več let, kot meni sodišče v soboti ni odločilo o plačilu izvršbe že 4 leta, zaradi povezanosti, sodnikov, odvetnika in dolžnika. da bodo vedeli, kako je fajn, ko brijejo norca iz malih podjetnikov, ki nima za podkupovanje sodnikov! Pa manj se bodo sprehajali po mestu, malicali eno uro, zaposlenih za določen čas en kup, ki delajo namesto "starejših" zaposlenih itd. Na sklep sodišča za izbris hipoteke ( stare 30 let) plačaš notarju80 eur, in čakaš pol leta, da ti napišejo en stavek, pa še ta napačen datum....;
Buena Vita
25. 10. 2012 20.17
+1
HE,HE,HE,HE,KO BODO KAJ DELALI BO TUDI DENARJA VEČ KOT DOVOLJ,,ČE PLAČA DRŽAVLJAN ZA70 ALI 100 EVROV DOLGA RUBEŽNIKU VEČ KOT TISOČ,EVROV ZA STTOŠKE SODIŠČA,POTEM NE KVASITE DA NIMATE DENARJA,ZA124 EVRE STE ZARUBILI HIŠO IN POSPRAVILI LEPE TISOČAKE,TISOČ STANOVANJ JE LETOS V RUBEŽNIH POSTOPKIH,ZASODIŠČA JE TO MILIJONSKI PRILIV,KAJ MILIJONSKI,VEČ DESET MILIJONSKI,DA NE GOVORIMO OA RAZLIČNIH TERJATVAH NAVADNIH LJUDI,
Buena Vita
25. 10. 2012 20.18
IN VSI TI POSTOPKI SO ZELO SIMPL,BREZ PRIČ,SAMO VERODOSTOJNA LISTINA
Mawsyy
25. 10. 2012 23.56
+1
Ja tud zelo simpl je, da se najprej pozanimas zakaj je bla hisa dejansko zarubljena. Ni tezko, informacije o tem so dostopne vsepovsod.
jagoda02
25. 10. 2012 20.05
+4
SAJ NI ČUDNO ,KO IMAMO TAKE SODNIKE ,KI SE SAMO ŠLEPAJO IN ŽURAJO.
gizadlinka
25. 10. 2012 21.02
+1
ja pa menda jim nihče nič ne more, ker so NEODVISNI IN TRETJA VEJA OBLASTI, SRAMOTA KAKA DRŽAVA. Država v državi.
Mawsyy
25. 10. 2012 21.25
+1
dej no dej, nehi streljat kozle, ce sploh ne ves kaj pomeni neodvisni in tretja veja oblasti. dej no chill down...
goliinbosi
25. 10. 2012 19.44
+3
Ena razprava, ki v povprečju traja 2-3 ure, stane 750€. Za ta denar delavci cel mesec hodijo v službo, po osem ur na dan. Ni čudno, da sodiščem zmanjkuje denarja, saj ga preveč trošijo. Stroške jim je potrebno zmanjšati, nagrade pa ukiniti.
Mawsyy
25. 10. 2012 19.49
+3
?? in kako ti vse to ves? a delas na kakem sodiscu? a slucajno poznas procesne zakone in sodni red?
goliinbosi
25. 10. 2012 19.55
+0
Mawsyy
25. 10. 2012 19.56
+3
pa poznas iz prve roke? tko da vsakodnevno sedis in poslusas obravnave al govoris samo "ker si nekje slisal?"
goliinbosi
25. 10. 2012 20.08
+5
Sedim, vendar ne vsak dan enako dolgo, ker veliko razprav odpade iz tega ali onega razloga. Zdaj ti bom pa odgovarjal le, če dobim nagrado.
Mawsyy
25. 10. 2012 20.18
+1
potemtakem skor zagotovo sedis kot oseba v kazenskem postopku/toznik ki se pravda za pol centimetra meje, ker za kredibilnega obiskovalca (usluzbenca ipd) te ne morem steti,, saj bi se v tem primeru zavedal da razprave odpadajo zaradi zavlacevanja odvetnikov in namisljenih bolezni strank (nekateri resnicno znajo glumiti psihicne in razne druge tezave, da se izognejo obravnavi), obravnave pa se zavlacujejo zarad neuvidevnih in nesramnih ljudi, ki povzrocajo kraval in ne spostujejo sodisca. vcasih si nekateri dovolijo obnasanje kot v cirkusu.
goliinbosi
25. 10. 2012 20.30
+1
Popolnoma si zgrešil. A sodnik-ica pa ne more zboleti in gredo vsi vabljeni lepo domov, stroške prihoda odvetnikom, porotnikom, je pa potrebno plačati? Vidiš, tu se delajo stroški. Pa nauči se pisati, kdaj je kje pika, vejica, velika začetnica.
Mawsyy
25. 10. 2012 20.42
+3
Seveda lahko tudi sodnik/sodnica zboli, vendar se to bistveno redkeje dogaja, kakor raznorazne bolj ali manj namisljene bolezni strank. Sicer pa mi nisi odgovoril po kaksnem kljucu si po sodiscih za poznas zadeve iz "prve roke" in modrujes. Sklicevanje na vejice in pike ter velike zacetnice te ne bo naredilo kredibilnega. Sorry, nice try.
gizadlinka
25. 10. 2012 19.20
+3
naj se denar deli po učinku, pa ga bo za delo dovolj (kolikor sploh delajo), drugi pa na zavod. Da o velikih zaslužkih ničvrednih odvetnikov in raznih izvedencev, ki jih potrjujejo sodniki, niti ne govorimo.
Mawsyy
25. 10. 2012 19.41
+2
za velike zasluzke "nicvrednih odvetnikov" je verjetno bolj kriva odvetniska zbornica, ki je sprejela odvetnisko tarifo in pa zakonodajalec, ki je sprejel zakon o odvetnistvu, kot pa eno bogo sodisce, ki ga je kriza pahnila v nelikvidnost. sama delam na sodiscu in je nekak res tecno, da si moras v sluzbo sam papir nosit, da sploh lahko sprintas svoje izdelke in jih oddas. pa za to stanje ni kriv prav noben, ne sodnik, ne administracija na sodiscu ampak vlada.
Mawsyy
25. 10. 2012 20.24
+0
ja bruto placi itak. drgac pa btw... hvala za razsvetljenje, nism vedla da se da tud na toaletni papir printat... O.o Zakon, morm povedat sodelavcem!
gizadlinka
25. 10. 2012 21.01
-1
tudi odvetniki, ki itak le zase delajo, niti malo pa ne za stranke, naj bodo plačani po učinku, tarife pa menda sprejema minister, da o teh notarjih, ki so itak samo veliki paraziti niti ne govorimo. Da moraš svoj podpis dat overit, sploh ne vem zakaj je to potrebno.
Mawsyy
25. 10. 2012 21.10
+2
verjetno zato, da kdo v tvojem imenu ne proda tvoje hise? O.o
HooplaToopla
25. 10. 2012 19.19
+7
-- Očitno se je začel tretji zadnji val "privatizacije" v Sloveniji, ko bodo pokradli POPOLNOMA VSE, kar je še ostalo in ima kakršnokoli vrednost. -- Predpogoj za to je seveda popolna blokada sodnega sistema. -- Lep del sodnikov (tistih, ki se niso že davno), se bo pridružil splošnemu trganju za plen, tisti redki, ki so še pošteni, bodo pa samo debelo gledali, kaj se dogaja. -- Prišli smo do stopnje, ko bi bilo za Slovenijo bolje, če bi nas okupirala katera od večjih evropskih držav, kot pa da jo še naprej vodijo naši edini od boga dani oblastniki, ki so v zadnjih 20 letih poskrbeli za skoraj popoln propad. -- Žal se bližamo stanju, ko bo edini možen odziv na celotno dogajanje, OSTRO NASILJE. Ker tisti, ki so državo uničili ne bodo sami odšli, čeprav ne bo več kaj ukrasti. Saj računajo, da bomo drugi tudi v prihodnje delali in ustvarjali novo vrednost - za njih.
Mawsyy
25. 10. 2012 19.36
+3
pri cetrti tocki bi se prav rade volje prepustila avstriji.
qwertzuio9
25. 10. 2012 19.01
+1
naj si denar zaslužijo.. sedaj si ga ne!!!!!!
Mawsyy
25. 10. 2012 19.44
+1
denar zasluzijo... s cim ze? sodniki in administracija prejemajo place iz proracuna. kaj zdej hoces rect da si morjo zasluzt osnovna sredstva kot so karta, tonerji, svincniki in ostale drobnarije s svojim delom? ce osnovnih sredstev ni, tud delat ne mores. doh!
assassin911
25. 10. 2012 19.53
+0
tajkune pa kaznujete s par sto evri, namesto da bi jim pobral kak miljon...
Mawsyy
25. 10. 2012 19.57
+1
hjah, to ne sodnikom pravt, ampak zakonodajalcu k je sprejel brezvezen zakon, na katerega je zal sodnik vezan.
snupy1
25. 10. 2012 18.39
+7
Vemo kdo vlada in komu gre voda na mlin, ce se sesujejo sodisca.
srebrnibreg
25. 10. 2012 18.32
+3
Država naj proda sodišča Putinu, da bo naredil red in bodo poslovala z dobičkom.
+1
31.12. ob 23h vsi nezadovoljni državljani praznujemo pred parlamentom. Udeležimo se v čim večjem številu.
+1
31.12. ob 23h vsi nezadovoljni državljani praznujemo pred parlamentom. Udeležimo se v čim večjem številu.
+2
31.12. ob 23h vsi nezadovoljni državljani praznujemo pred parlamentom. Udeležimo se v čim večjem številu.
Pecikltigr
25. 10. 2012 18.19
-1
CITAT naslova članka:"Večini okrajnih sodišč že primanjkuje denarja" A zato "ubogi" sodniki sprejemajo mastne podkupnine? No, zdaj je vse jasno...
Mawsyy
25. 10. 2012 19.37
+0
Pecikltigr a imas kake dokaze za tvoje obtozbe? te storije o podkupovanju so razsirli predvsem nesposobni odvetniki...
Pecikltigr
25. 10. 2012 22.59
Ti naj tu napišem opravilne številke? Navedem z imeni in priimki koruptne tožilce, sodnike, odvetnike, kriminaliste, sodne izvedence, inšpektorje, pa še koga?
Mawsyy
26. 10. 2012 00.23
Jožajoža
25. 10. 2012 18.18
-1
banda lažniva. kako si pa delijo plače, če sodišča niso likvidna.
Mawsyy
25. 10. 2012 20.27
+1
prašek
25. 10. 2012 18.16
+2
A to pomeni , da se bo Janša spet izognil ??? In banalen razlog ; ni denarja ker ga je Janša vzel !
korintos1
25. 10. 2012 18.19
+5
Vzameš denar, sodišče propade, tat pa ni kaznovan!