Slovenija

Večina za SD ali SDS?

Ljubljana, 11. 07. 2008 14.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vladna raziskava javnega mnenja je pokazala, da večina podpira vladajočo SDS. Mladinina raziskava pravi, da bi volilci izbrali SD. So si pa Slovenci enotni v enem - sodnikom višjih plač ne privoščijo.

Volitve v Sloveniji
Volitve v Sloveniji FOTO: Reuters

Po rezultatih javnomnenjske raziskave, katere naročnik je bil Urad vlade za komuniciranje, zajela pa je 907 državljanov, namerava večina na jesenskih državnozborskih volitvah glasovati za SDS, 20,4 odstotka, le 13,2 odstotka pa naj bi jih bilo naklonjenih SD. Zanimivo je, da je raziskava, ki je potekala sočasno pod okriljem Mladine in je v vzorec zajela kar 1337 državljanov, pokazala ravno obraten izid – medtem ko bi SDS dobila 14,4 odstotka glasov, bi jih kar 18,9 pripadlo SD. Vse do volitev bo torej boj napet.

Ostale stranke si sledijo v naslednjem vrstnem redu: Zares (okoli 6 odstotkov), Desus (okoli 3 odstotke) in SNS (3 odstotke po vladni in 1,8 odstotka po Mladinini raziskavi). Sledijo SLS, NSi in Lipa. Nobena izmed teh vodilnih dveh strank resneje ne ogroža.

Zaskrbljujoč je podatek, da Slovenci pred državnozborskimi volitvami, ki bodo letos jeseni, še vedno ne vedo, koga bi volili, saj je tako odgovorilo kar 30 odstotkov vprašanih. Precej visok odstotek volilnih upravičencev, 13 odstotkov, pa se volitev sploh ne namerava udeležiti.

Z delom vlade v zadnjem mesecu so večinoma srednje zadovoljni, približno enak odstotek pa je tistih, ki delo ocenjujejo kot zelo pozitivno (7,3 odstotka) oziroma zelo negativno (7,7 odstotka).

Javnost so povprašali tudi po upravičenosti aretacij in pridržanj prvega moža SCT Ivana Zidarja ter bivšega tožilca Penka, kot oblikah boja proti gospodarskemu kriminalu in zlorabam položaja. Velika večina, skoraj dve tretjini, meni, da je bil poseg upravičen, medtem ko 28 odstotkov prebivalstva meni, da je šlo za neupravičen poseg v človekove pravice in svobodo omenjenih mož .

Slovenci, med katerimi kar 58 odstotkov ne zaupa v slovensko sodstvo, večinoma menijo, da imajo sodniki previsoke plače, saj njihovemu povišanju nasprotuje kar 67 odstotkov.

So pa državljani zadovoljni s predsedovanjem Slovenije Evropski uniji, saj je kar 85,3 odstotkov prebivalcev predsedovanje ocenilo kot večinoma ali zelo uspešno, hkrati pa se jim zdi, da je bila to dobra promocija Slovenije tako v Evropi kot tudi v svetu, pripomoglo pa naj bi tudi slovenskemu turizmu in gospodarstvu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malasutra@gmail.com
12. 07. 2008 19.59
večina zaleo sredino.
Tonček Balonček
12. 07. 2008 15.37
Vsi politiki napovedujejo9 neke viharje in viharje, ki jih brez njihove "aktivnosti" sploh ne bi bilo!! Povzročajo samo škodo; kaj če bi vsi ti tipi enkrat šli na daljši dopuist, prav nikjer se bene bi poznalo, bil bi bažen mir, k bi s evrnili, bi vsakemu posebej lahko vratarji v roke potisnili metlo in bi malo počistili, vsaj nekaj koristnega bi dali od sebe!!
albertinum@excite.com
12. 07. 2008 15.02
Večina za SD ali SDS? Večina za POTRES ali POPLAVO?
mac4_m
12. 07. 2008 14.49
lunca bravo tako bi lahko opisali vse slovenske ankete. Če se primerja npr. ugotovitve ninamedije se hitro ugotovi, da so še pri vsakih volitvah krepko zgrešili. Če pa se pogleda koga so vedno imeli na prvem mestu, se pa hitro ugotovi kdo je bil naročnik....
brankasrbijanka
12. 07. 2008 14.29
Bravo TB! To Tone, ti si moj drugi najljubši Tone.... ;-DDD
Tonček Balonček
12. 07. 2008 14.22
Saj je vseeno, važn e, da ste dobili naročilo in da bo faktura plačana, dobro bi bilo vzpostaviti dolgorčno sodelovanje, kot Niko Toš!! Če bodo rezultai ustezni, ne bo problema, če boste delali pa strokovno, posel ne bo dolgega roka!!
Tonček Balonček
12. 07. 2008 14.20
Priznajmo in si natočimo čistega vina, toliko, kot je storila na področju boja proti anarholiberalizm, meščanski levici in "tajkunom" ta vlada na čelu z Janezom jJanšo, še nismo doživeli! Po dvakrat so aretirali Zidarja, po enkat pa Tovšakovo, Penkota, Černigoja in še koga. Gre za intenzivni boj, na področju vojaških nabav nam pomaga Finska, na področj investicij v zdarvstvo pa Kukopvičeva, ki enumorno pregleduje stikalne omare in kable! Čakamo, da s ev akcijo vključi še Simonitio, k bo opazil, da SCT in Vegrad v Operi še nista namestila usterznih škipcev in lajtung za sceno, bo dvignil paniko in še sam poevdal svoje čez Zidarja, s katerim je sklenil ponižujočo pgodbo. Zidarja za predsednika vlade ali pa za ministra (prome, kultura, zdravstvo itd.,pač kjer s ekaj zigda). To bi bilo še najbolj racionalno, bi sam sebi podpisoval škodlive pogodbe in sam sebe podkupoval, podobno ot tisti diretor ZZZS!! Tega pisanja komunisti sploh ne dojamejo več, časi so se dejanko nesluteno spremenili, pač ne dohajajo metode imajo neke stare, npr. kilometrske dosjeje, grobišča in podobno staro šaro, čas jih je dobesedno povozil!! Kakšna sreča za ljudstvo!!
Lunca_
12. 07. 2008 14.16
Sama sem opravljala te ankete in lahko povem, da je analiza opravljena prav tako slabo kot samo anketiranje. Po večini so bili v anketo zajeti le starejši prebivalci ali pa tisti, ki so nižje izobraženi. Starejši ljudje pa še vedno soglasno podpirajo vladajočo stranko. Med celotno populacijo je bilo zajetih le malo tistih, ki imajo vsaj peto stonjo pizobrazbo (skoraj nobenega) in ti so odgovarjali, da bi volili bodisi SD bodisi Zares. Iz te ankete ne moramo sklepati popolnoma nič, saj je bil vzorec, ki so ga zajeli slab. Naključni vzorec tu ne prinese pristnih informacij, kaj šele koristnih.
mac4_m
12. 07. 2008 13.54
tomi dodajmo še 1. nič ni storil proti tajkunizaciji slovenije, ki je potekala, ko je bil na oblasti 2. nič ni storil proti certifikatski kraji, ko je bil na obasti 3. podpira korumpirane sodnike, tožilce in tajkune 4. ker je osebni prijatelj določenih tajkunov 5. ker je v stranko sprejel najbolj osramočene tokom 12 letne vladavine iz lds 6. ker veliko govori in nič ne pove 7. ker nima pojma kaj so argumenti in kaj so želje slovenskega naroda 8. ker ni sposoben niti opaziti velikega dela, ki so ga napravili virant, šturm, vizjak, erjavec, bajuk, ko so čistili za svinjarijami iz časa njegove oblasti 9. ker sta zamenjana moža na nadzornih agencijah iz njegovih vrst prikrivala parkirišča delnic njegovih tajkunskih prijateljev... in še in še...Če je pahor alternativa, ki jo ponuja opozicija, lahko rečemo, že videno, že slišano, nesposobnost dokazana...Opozicija pač kandidira z edinim kar ima - z velikih blefom...
vinadap
12. 07. 2008 10.54
lozarv - vidim,da zelo slabo zastopiš tisto,kar je napisano.
Tonček Balonček
12. 07. 2008 10.24
tomi.passion spada očitno med tistih šest odstotkov, ki so na zdnjem referendumu tako večinsko podprli vlado! Žal bo na parlamentarnih volitvah udeležba "nekoliko" večja, kot je bila zadnjič na tem sramotnem referendumu, "zavednih" je pa evidentno čedalje manj!
Prvo Borec
12. 07. 2008 09.45
pajtlerblanka za teboj bo samo ostal smrad in nič drugega. Tomi.passion ubadaj se z žensko tematiko , kjer si odličen, politiko pa pusti na miru.
tomi.passion@gmail.com
12. 07. 2008 09.22
Več razlogov je, da ne bom volil SD: 1. Ker Pahor še vedno ni počistil komunizma in komunistov znotraj svojih vrst 2. Ker se Pahor vedno bolj zapleta v lastne laži, ki so več kot očitne in katere razkrivajo celo njegovi mediji. 3. Ker človek nima vsebine 4. Ker do danes ni uspel pripraviti enega konkretnega alternativnega programa, čeprav o njem govori že 4 leta 5. Ker je bil v vladi 7 let in ni nikoli nič naredil 6. Ker v SD vodijo dvolično politiko, ki kritizira vlado, češ da nič ne stori zoper tajkune, ko pa policija nadene lisice tajkunom, ista Pahorjeva trobila skočijo pokonci, češ da to se pa ne sme. 7. Ker ljudem prodajajo lažno politiko sociale itd. hkrati pa v svojih vrstah združujejo največ kapitalistov in tajkunov od Šrota (Pivovarna Laško) do Kordeža (Merkur). 8. Ker to ni za izbor MISS, kjer bi Pahor bil favorit ampak so to resne zadeve.
Tonček Balonček
12. 07. 2008 09.22
Razlika je v tem, da so bili v komunizmu vodje komunisti, v kapitalizmu so pa vajeti v roke prevzeli bivši komunisti, ne le v Rusiji, tudi pri nas! Kogarkoli boš volil, ima kumrovško šolo in je diplomant Dolančeve FSPN kovačnice. Izjemi sta le Argentinec in Čebelar (poliglot, pilot, orgličar) ter Golobič,ki te lani tudi uspešno diplomiral na FF, Kresalova je pa preblada, da bi sploih lahko bila komunistka, je partija prej razpadla!
Tonček Balonček
12. 07. 2008 09.03
Volili bomo seveda SDS in NSi, plačujejo nam zdravstvene stroritve, čez dober mesec in pol dobimo draginjski dodatek, imamo vinjete in nižje notarske tarife, razkrinkali bomo tajkune in prav kmalu se bomo lahko vozili po beh šentviških predorskih ceveh? Kaj bi še več? Kaj lahko ponudijo rdečkarji,* Klobase in kemične svinčnike na predvolilnih mitingih? Mogoče neke dvestostranske volilne programe in Golobičeva bebava duhovičenja ter neke pseudodovtipe? Ne, imeli so priložnost, dolgo, na podlago, pa so za seboj pustili samo razsulo, ki ga zdaj rešujeta Janša in Bajuk s pomočjo ostale ekipe! Tudi demokracija s eje v zadnjih štirih letih izredno razvila, zdaj lahko celo svobodno odločamo, kam nalepimo vinjeto, kjerkoli na šipi, si predstavljate!? Vsa preostala Evropa nas občuduje in nam zavidajo, rodnost imamo višjo kot Švicarji itd. itd.
Buena Vita
12. 07. 2008 08.33
HJA črvoborec veliko krat si dokazal in povedal da bi se krvoločno rešil vsaj polovice slovencev,samo tud ko nas pokopljejo dvesto metrv pod zemljo,ostane za nami več dobrin,kot za tabo in tvojimi titoisti,če vam ves budistični svet odstopi vse zaklade zlata in draguljev,ste kadri ves blišč posvinjat in svinjak naredite še večji kot je,kako se reče;;;;kaj si se učil,to znaš
Prvo Borec
12. 07. 2008 07.10
pajtlerblanka kaj se sploh "štuliš", če pa si že z eno nogo v zemlji .
Buena Vita
12. 07. 2008 06.58
Tonček Balonček odloči se kaj boš podpiral,ali skorumpirano bategljaro,ali ljudi ki se borijo kaj narediti za Slovenijo,če misliš da sem vroč privrženec te vlade se motiš,sem pa vročekrven nasprtnik titovih fundamentalistov,ki jih je v Sloveniji še vedno preveč,pa če se ti da računat izračunaj in preštej,poćni z kučanom,zidarjem pahorjem cviklom ropom jankoviče..alla sinovi,cerarjeva,,,itd,itd,itd,itd
gadni@email.si
12. 07. 2008 01.45
Uh kako bodo nekateri doživeli mrzel tuš, kot so ga na lokalnih volitvah v primeru Jankovič in na predsedniških volitvah v primeru Turk. Prav veselim se ko bom gledal grimase in pačenje Janše, Bajuka, Rupla itd... Me pa prav zanima na kakšnem vzorcu temelji ta vladna raziskava. Janševcev je pač 20 % (toliko je pač ljudi z izrazito nizkim IQ) ostalih, ki niso sposobni razmišljanja je še kakih 10 %. Na predhodnih volitvah se je pokazalo, da sta si Peterle in Arhar zagotovila le omenjene glasove torej ne več kot 30 %. Torej resnično lahko upamo na boljše čase.
BULDOH
11. 07. 2008 22.20
viinadap, če prav razumem boste sodili sami sebi!