Slovenija

Večina strank Sekolca podpira

Ljubljana, 31. 08. 2011 19.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Stranke SD, DeSUS, LDS, Zares in SNS podpirajo kandidaturo Jerneja Sekolca za slovenskega člana arbitražnega sodišča, SDS na posvet k predsedniku ni prišel, SLS ni odločen, podpira pa ga tudi večina nepovezanih poslancev.

Jernej Sekolec je trenutno podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in član stalnega arbitražnega sodišča v Haagu.
Jernej Sekolec je trenutno podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in član stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. FOTO: POP TV

Predsednik Danilo Türk je organiziral posvet z vodji poslanskih skupin, na katerem so govorili o podpori Jerneju Sokolcu za slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki bo odločalo o meji med Slovenijo in Hrvaško. Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer je dejal, da bodo njihovi poslanci podprli Sekolca. Poudaril je, da v torkovi razpravi v poslanski skupini glede na izkušnje Sekolca ni bilo "niti kančka dvoma", da gre za kandidata, ki bo lahko v popolnosti uresničil želje in pričakovanja Slovenije v postopku.

Tudi vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec je predsedniku Türku povedal, da bo njegova poslanska skupina v celoti podprla kandidaturo Sekolca. Zadovoljen je, da se je za položaj našel tako kvaliteten človek. Osebno je prepričan, da bo lahko zelo kakovostno zastopal interese države Slovenije v tem primeru.

Tudi vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic je zagotovil podporo stranke za kandidata. "Strinjamo se s stališči in argumenti sodnega sveta, pa tudi vlade, da je kandidat po tistem, kar imamo na mizi, zagotovo najboljše, kar Slovenija ta trenutek premore," je povedal po posvetu. Zanj je bil kandidat sprva presenečenje in uganka, po tehtnih, treznih in preudarnih izjavah pa vidi, da gre za odličnega kandidata.

Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri je prav tako predsedniku izrazil podporo svoje poslanske skupine Sekolcu. "Ni nobenega dvoma, da bomo Jerneja Sokolca podprli," je dejal. Hkrati obžaluje, da se je največja opozicijska stranka SDS "odzvala, tako kot se je". "Ni prišla na pogovor s predsednikom in še enkrat dokazala, da ima težave z državotvornostjo in s priznanjem legitimnih inštitucij te države," je dodal.

SDS k predsedniku ne hodi

Jože Tanko, vodja poslancev stranke SDS, je namreč že v torek povedal, da se posveta ne bo udeležil, ker predsednik že več kot eno leto ni odgovoril na nekatera njihova vprašanja. Tako se stranka pri predsedniku ni udeležila že več posvetov. SDS sicer meni, da o slovenskem arbitru ne bi smeli odločati pred predčasnimi volitvami.

Predsednik SDS Janez Janša in predsednik države Danilo Türk
Predsednik SDS Janez Janša in predsednik države Danilo Türk FOTO: POP TV

Namesto vodje poslanske skupine SNS Zmaga Jelinčiča, ki je bil na poti iz Beograda, se je posveta pri predsedniku udeležil poslanec Bogdan Barovič, ki mu je po besedah Jelinčiča izrazil podporo poslanske skupine Sokolcu. Ob tem pa mu je izročil dokument o tem, kako se mora glasiti opredelitev predmeta spora, ki ga morata v skladu z arbitražnim sporazumom pripraviti državi. Predmet spora bi po mnenju SNS morala biti "meja med subjekti mednarodnega prava (slovenskih dežel), ki so pod vodstvom narodnega sveta 1. decembra 1918 vstopile v južnoslovansko kraljevino, s preostalim teritorijem te države, vključno z mejo med županijo Zala in županijo Varaždinsko na reki Drava, kakor jo je opredelil sporazum v Trianonu leta 1920".

SLS še nima mnenja, nepovezani poslanci večinoma za

Poslanska skupina SLS se o podpori še ni izrekla, bo pa mnenje oblikovala do seje, na kateri bodo o tem glasovali. Vodja poslanske skupine Jakob Presečnik pa je dejal, da pričakujejo, da bodo slovenskega arbitra "podprli tisti, ki so tudi podprli ta za Slovenijo preveč tvegani arbitražni sporazum in takšen način reševanja problematike slovensko-hrvaške meje".

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič je povedal, da bodo štirje od petih nepovezanih poslancev podprli Sekolca, od Andreja Magajne pa še ni dobil odgovora. Sekolca bo podprl tudi predstavnik madžarske narodne skupnosti v DZ Laszlo Göncz.

In kdaj na glasovanje?

Na vprašanje, kdaj bi lahko v DZ odločali o kandidatu, je Kumer danes menil, da na redni seji, ki se bo začela 19. septembra. Tudi Sajovic pričakuje, da bo vprašanje kmalu na dnevnem redu DZ, mora pa o tem odločiti mandatno-volilna komisija. Juri je povedal, da je Türk dejal, da bo po končanih posvetih predlog poslal predsedniku DZ, tako da Juri pričakuje, da bodo v DZ o kandidaturi razpravljali v kratkem, najkasneje pa oktobra.

Sekolec je trenutno podpredsednik londonskega sodišča za mednarodno arbitražo in član stalnega arbitražnega sodišča v Haagu. Je tudi neodvisen arbiter v vrsti stalnih, t. i. institucionalnih arbitraž po vsem svetu in hkrati tudi arbiter v ad hoc arbitražah. Bil je edini kandidat, ki se je prijavil na razpis za slovenskega arbitra.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLOISTRA
01. 09. 2011 08.49
Zvoniti po toči je prepozno. Glede na izredno slaba izhodišča v AS, za katera naj bi bili odogvorni naši slavni pogajlci, bo še tako dobremu strokovnjaku težko kaj doseči.
Jan Valuk
01. 09. 2011 08.32
Še en dokaz, da je SDS apriori proti.. brez pravega razloga. Koga pa bi oni poslali? Me prav zanima. To me res žalosti pri Janši. Ni konkstruktiven. Ne prepozna dobrih stvari, ko so pred njem.
Danger_Mouse
01. 09. 2011 08.08
Dragi moji, preberite si tudi članek "Za Švedsko spor med Slovenijo in Hrvaško otročji", ki je bil sicer ekspresno umaknjem v ozadje. Zanimivo branje... Kakšen fantstičen dan!
izmet fekalij
01. 09. 2011 07.57
vsi ga podpirajo samo "najbolj" konstruktivna stranka je vedno in povsod proti vsemu...da o nespoštljivosti in preziranju predsednika države niti ne govorim
Raztezje
01. 09. 2011 03.47
Ker se ni javil nihče od slovencev, so za arbitra imenovali kar nasprotnika. Očitno si naš narod želi, da naše pripade hrvaški, zakaj jim ozemlja kar ne podarimo in najamemo prehod čez odprto morje, preden bodo stegnili tace še po preostalem? V takem primeru bi bilo seveda pametneje poiskati nevtralno osebo oziroma iz takih diplomatskih krogov, ki so nam naklonjeni, če kaj takega sploh obstaja, zagotovo pa nikogar hrvaškega porekla ali v povezavi z njimi, s takimi naj se ukvarjajo obveščevalne službe. Tudi če Sekulac ni pristranski, kaj bomo potem rekli, da so nas prevarali hrvati, ki smo jih sami izbrali? Velika napaka je, da o tem odloča slovenska politika, ki jo podpira kvečjemu dobra desetina naroda. Tako pač je, to ni več tista plebiscitna scena, za katero je takrat stala večina, vsi skupaj so marginalna manjšina, ki nočejo sami sestopiti iz oblasti in čakajo, če jih bo čudežno narod spet vzljubil. Pa jih ne bomo, prihodnje generacije še manj. Arbitra bi morala izbrati stroka, diplomacija ali še bolje pravna fakulteta oziroma kar Akademija. Itak bo morala vsa strokovna javnost stati za procesom, vendar lahko neodvisna oseba sama odloča, prestavnik širše skupine pa ne. To je pomembna razlika, ni razloga, da bi edinemu kandidatu predali taka pooblastila, če ni primernega še ne pomeni, da nas lahko zastopa kdorkoli, ker so to zgodovinske odločitve, kritičnega gospodarskega pomena. Ovce se morajo zavedati, da bo ta odločitev celo tako pomembna, kot je bila osamosvojitev, brez morja bo Slovenija hitro postala nekaj povsem drugega. Tako nam zaenkrat ostane le, da Sekulac objavi svojo strategijo, kako 100% verjame in bo storil čisto vse, tudi harakiri, da se bo proces končal v našo korist. Če bo treba, naj zedini nazaj Jugoslavijo in bi postale meje brezpredmetne, karkoli, da se hrvatom prepreči olastninjenje z našim ozemljem. V kolikor nima take vizije in že na začetku špekulira, kaj se potem z njim sploh menijo, a ker njegov priimek asocira na sekanje, presekanje nečesa? Nehajte jih že enkrat izbirati po priimkih, to je politično nehigiensko in ogabno!
Vodin
01. 09. 2011 01.54
Gre za veleizdajo Slovenije in SDS pametno noče prevzeti tega bremena.
saintjozef
31. 08. 2011 22.23
Naj Janša zastopa Slovenijo. Bo malce Tuđmanove ponudbe ponovil, pa bo.
binmister
31. 08. 2011 22.17
Od kod je tale Sekulec ?Da ni iznenada priromal iz Argentine ? kot eni ki niso nikoli živeli pri nas pa so po prihodu v Slovenijo takoj dobili funkcijo predsednika vlade in finančnega ministra toda bog je bil pred kratkim usmiljen in ga je vzel v pekel .
saintjozef
31. 08. 2011 22.01
Seveda SDS proti, kot vedno. Ali imajo moto - naj crkne Slovenija?
skoljka11
31. 08. 2011 21.22
No vsaj enkrat se skušajo naše stranke sporazumeti in kolikor toliko enotno podpreti nek predlog. Če nekdo iz užaljenosti pač ni prišel na sestanek, je to njegov oseben problem. V kulturi dialoga so osebne ali kakršne koli druge zamere irelevantne. Pač je potrebno vzeti v zakup, da če stalno napadaš, nekoč dobiš tak ali drugačen fit back. In, ker gre za pogovore najvišjih političnih struktur, bi morali še toliko bolj pokazati osebno zrelost, odgovornost in kredibilnost. Tudi tako obnašanje pove nekaj o ljudeh. Da pa bi čakali z odločanjem in potrjevanjem slovenskega člana do volitev in nastopa nove vlade, pa je popolnoma brez vsakega pametnega argumenta. Razenmorda tega, da nekateri računajo, da bodo morda takrat lahko dobili vlogo delilca kart in izvlekli svojega "Jokerja". Sicer pa so vse stvari že tako prozorne in "deja vue", da nič več ne presenečajo nobena dolgočasna dejanja.
1943
31. 08. 2011 20.54
Mogoče pa SDS želi ,da jih zastopa J:J: