Slovenija

'Večina Slovencev bi podprla vstop Hrvaške v EU'

Ljubljana/Zagreb, 07. 01. 2009 17.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pahor bi se s Sanaderjem čim prej srečal in poiskal poti za rešitev, ta pa medtem ocenjuje, da bi na morebitnem referendumu večina Slovencev podprla vstop Hrvaške v EU.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Reuters

Premier Borut Pahor se je s tem odzval na izjavo predsedujočega EU, češkega premierja Mireka Topolaneka, naj državi mejo rešita z arbitražo. Topolanek je namreč prepričan, da gre za dvostranski problem Slovenije in Hrvaške. Kot je dodal, morata državi vprašanje meje predati "neke vrste mednarodnemu sodišču ali arbitraži oziroma posebni vrsti arbitraže". Pristavil je še, da je "edini pravi problem meja na morju".

Pahor je poudaril, da morajo biti pri iskanju rešitve zapleta zavarovani slovenski nacionalni interesi in interesi Hrvaške, da uspešno konča pogajanja. Ponovil pa je, da bo morala Slovenija v primeru, če se okoliščine ne bodo spremenile, tudi na naslednji medvladni konferenci ravnati tako kot na decembrski, ko je zaradi prejudiciranja meje v hrvaških dokumentih dala rdečo luč na odprtje in zaprtje nekaj poglavij Hrvaške v pogajanjih z EU.

"Časa je še nekaj, vendar čas teče," problemi pa se ne rešujejo, je znova poudaril Pahor, ki je ponovil, da sta tako slovenska vlada kot on sam pripravljena na pogovore s hrvaško stranjo, vendar pa s hrvaške strani še niso dobili odgovora na pobudo za srečanje.

Dokler bodo hrvaški dokumenti prejudicirali določitev meje, seveda Slovenija ne more spremeniti stališča, dejstvo pa je, da si želi čim prej urediti odprta vprašanja s Hrvaško, ki je prijateljska sosednja država, je še dejal Pahor.

'Referendum ne bi bil modra stvar'

Ivo Sanader
Ivo Sanader FOTO: Reuters

Hrvaški premier Ivo Sanader pa je medtem ocenil, da bi na morebitnem referendumu slovenski državljani v veliki meri podprli vstop Hrvaške v EU. Sanader se je odzval na izjave slovenskega zunanjega ministra Samuela Žbogarja, ki je izjavil, da bi Slovenija lahko razpisala referendum, če se ne bo začelo reševati vprašanje meje.

"Če bi Slovenija razpisala referendum, čeprav to ne bi bilo politično modro, sem prepričan, da bi slovenski državljani v veliki meri podprli Hrvaško," je tako izjavil predsednik hrvaške vlade. Ponovil je, da Hrvaška v svojih pristopnih dokumentih v pogajanjih z Evropsko unijo ne prejudicira meje med državama, kar je glavni razlog za nedavno slovensko "rdečo luč" Hrvaški pri približevanju Uniji.

Sanader je še ponovil, da Hrvaška ne more sprejeti, da bi ji kdor koli preprečil ali prepovedal, da dokumente, ki so ji v prid, ne bi predstavila pred mednarodnim pravosodnim telesom. Dodal je, da ne vidi razloga, zakaj bi Slovenija in Hrvaška odstopili od blejskega dogovora o urejanju vprašanja meje na Meddržavnem sodišču v Haagu.

Na srečanje s slovenskim kolegom Borutom Pahorjem je pripravljen, zahteva pa, da bo na tem srečanju tudi predstavnik Češke, ki trenutno predseduje EU, ali Evropske komisije.

Minister Žbogar je sicer dejal, da bi se Slovenija referendumu o vstopu Hrvaške v EU lahko izognila, če bosta državi začeli urejati vprašanje meje. "Če bomo glede meje še vedno tam, kjer smo zdaj, pa bo položaj zelo zapleten," je priznal. Kot je dejal, "referendum ni grožnja, ampak dejstvo", če se ne bo začelo urejati vprašanja meje med državama. Če pa bodo imeli ljudje občutek, da glede meje poteka neki proces, ki bo pripeljal do rešitve, dobre za obe strani, se nam referenduma ni treba bati, je dodal.

Sestanek HSLS – LDS

Predsednica Hrvaške socialno-liberalne stranke (HSLS) in podpredsednica hrvaške vlade Đurđa Adlešič se je danes v Ljubljani s predsednico LDS in slovensko notranjo ministrico Katarino Kresal pogovarjala o odprtih vprašanjih med državama in nadaljnjem sodelovanju med strankama, piše na spletni strani HSLS.

Adlešičeva in Kresalova sta menili, da kljub zapletom glede približevanja Hrvaška EU še vedno obstaja prostor za dialog o vseh odprtih vprašanjih in da je treba sedanje napetosti med državama čim prej zmanjšati, saj ne koristijo ne Sloveniji niti Hrvaški. Kot še piše na spletni strani hrvaške stranke, je Adlešičeva v pogovoru izpostavila, da kot članica hrvaške vlade še vedno verjame, da je mogoče odprta vprašanja med državama, še posebej spor glede meje, rešiti bilateralno, če do tega ne bi prišlo, pa je Hrvaška mnenja, da je treba probleme rešiti z mednarodno arbitražo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vesela deklica
13. 01. 2009 13.26
ni govora, da bi podprla vstop Hrvaške v EU. Tudi pod razno, ne. Naj ostanejo kamor spadajo. Še tam je predobro zanje. Počasi jih bodo vsi siti.
edoz.
13. 01. 2009 13.02
Mislim da če bi prišlo do referenduma,da bi za vstop glasovali samo tisti,ki imajo svoje bogatstvo na Hrvaškem ( jahte, vile, vikendi ... ) ter hrvaška manjšina pri nas. Obojih pa je na žalost pri nas kar veliko, vsaj prvih !
NoExit
13. 01. 2009 10.52
Če bi že bil referendum,bi definitivno bil proti zahrbtnežem1!
tisadrina
13. 01. 2009 10.42
Sanader je očitno imel mokre sanje. Prav zanimivo je kako elastični so ti Hrvatje. Napihujejo se in napihujejo pa nikoli ni še nobeden počil.
Uporabnik215111
09. 01. 2009 14.09
Kaj nam je EU v teh letih prinesla dobrega??? Ene stvari se ne spomnim. pa še slabše bo, to je samo začetek. Bogatuni bodo težji, mi reveži pa še večji reveži.
vinadap
09. 01. 2009 11.47
borutko - ti si prodana duša,za take pa ni prostora v Sloveniji. Odseli se na Hrvaško,in zastopaj njihove interese,pa še lepše ti bo. Kaj še čakaš!
branko69
09. 01. 2009 08.42
ne želte si hrvateki v eu, ker ko bote not bote vidli, kak ste ga na*****,mi smo ga že in to orng.Torej Slovenci ki bi glasovali proti vstopu HR v EU, bi vam v bistvu pomagali(hote ali nehote) .EU=Grosse reich!
maxmario
09. 01. 2009 00.59
Slovenskoj politici i građanima se iskreno zahvaljujem na blokadi pregovora o pristupu EU.Kad vidim što su vama napravili,ovo je doista lijepa gesta s vaše strane.Jedino za što im mi trebamo tamo je da nas kupe do kraja i bezbrižno kao i vas.Hvala još jednom
Buena Vita
08. 01. 2009 23.27
brojjedan ne ni božička,preveri ko bosta dedkova,babičina,očkova mamina denarnice prazne potem boš ružil orehe,injabolčne olupka,ha,ha,jah
7a7ec
08. 01. 2009 20.52
HAHHAHAHAH Sanader je na drogah HAHAHAHHAHAHA
Sanader je totalni idiot.Kateri Slovenec je lahko za vstop hrvatov v Eu razen tistih kateri so si pridobili Slovensko državljanstvo in mislijo da so Slovenci kar pa je daleč od tega.
M-teorija
08. 01. 2009 19.45
12345s08.01.2009, 13:30 Ko si že omenu balkanski sindrom, je Peter Lah v Financah v posebnem okvirčku zapisal: "Samo tole pravim: Težko najdem Slovenca, ki ne bi razmišljal in delal po balkansko." Glede na to, da smo tako dolgo živeli na balkanu skupaj in da nismo bili proti temu cepljeni hočeš nočeš si mormo to priznat. To pa ne pomeni, da mormo vreči puško v koruzo in ne poskusiti naše vrednote izboljšat.
DohtarSLO
08. 01. 2009 19.32
Sanader - ni nam treba razlagat kaj moramo in kaj ne!
Pixma__
08. 01. 2009 18.13
Sanader sanja! Če bi se pa to res zgodlo, bi me blo pa sram d sm Slovenec!! Pahor, Dolenska te podpera !
ThorSteinar
08. 01. 2009 14.30
haha še vedno ste ob vsaki novici o medsosedskih odnosih sposobni napisati toliko strani...se ne zavedate, da ste dolgočasni? Pišete namreč ene in iste debilizme...
4evercvicek
08. 01. 2009 14.22
Bojzi - potem bomo pa 3glav razdelili lepo: 1 glavco sloveniji, 1 hrvaški in 1 srbiji, potem se bomo pogovarjali kdo dobi Bled in kdo Bohinj itd...kaj praviš? trapec
borutko
08. 01. 2009 13.36
brojjedan- morebiti te enega dneva povabim.
12345s
08. 01. 2009 13.30
Finec je iz Finske z balkanskim sindromom.
M-teorija
08. 01. 2009 13.29
borutko08.01.2009, 13:04 Ne vem kaj bi rad Vinadap. Vem pa laj bi jaz rad. Vse si tako lepo opisov da bi šel še jaz zraven.
Tonček Balonček
08. 01. 2009 13.28
finec, meni so tudi Italjani zelo simpatični, posebno, ko se spominjam, kakos so strelajli talce v Gramozni jami! hrvati nam pa kradejo zemljo, ne ljudi! Barabe!