Slovenija

Večina opravila zrelostni izpit

Ljubljana, 14. 07. 2008 12.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Več kot 90 odstotkov dijakov je spomladansko maturo opravilo uspešno. Tiste, ki jim tokrat ni uspelo, čakajo jesenski maturitetni izpiti.

Od 7910 dijakov, ki so uspešno končali četrti letnik gimnazije in splošno maturo opravljali prvič, jih je izpite opravilo 92,86 odstotka. Maturo so opravljali tudi maturitetni tečajniki, odrasli in tisti, ki so k maturi pristopili ponovno.

Uspešnost vseh 9330 kandidatov, ki so opravljali splošno maturo je 84,69 odstotna, njihov povprečen uspeh pa 19,42 točke.

Porazdelitev splošnega uspeha v spomladanskem roku.
Porazdelitev splošnega uspeha v spomladanskem roku. FOTO: Državni izpitni center

Kot je pojasnil generalni direktor direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih Janez Mežan, je letošnja matura potekala mirno.

Državna komisija je na sejah obravnavala posamezne lažje kršitve in napake, kot so pomanjkljivost v izpitnem gradivu, sum prepisovanja, tehnične napake kandidatov pri zapisovanju v izpitne pole in premalo natančno delo šolskih maturitetnih komisij, je pojasnil namestnik predsednika državne komisije za splošno maturo Gregor Mohorič. Po njegovih besedah je komisija ugotovila, da so rezultati "verodostojni".

Vseh zlatih maturantov trinajste generacije je 378, prihajajo pa z 51 slovenskih šol iz naslednjih krajev: Ajdovščina, Brežice, Celje, Črnomelj, Idrija, Ivančna Gorica, Jesenice, Kamnik, Kočevje, Koper, Kranj, Lendava, Litija, Ljubljana, Ljubljana - Šentvid, Ljutomer, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Ormož, Piran, Postojna, Ptuj, Radovljica, Ravne na Koroškem, Rogaška Slatina, Sežana, Slovenj Gradec, Slovenske Konjice, Škofja Loka, Škofljica, Tolmin, Trbovlje, Velenje, Vipava.

Primerjava števila kandidatov v spomladanskih rokih.
Primerjava števila kandidatov v spomladanskih rokih. FOTO: Državni izpitni center

Dijaki se lahko pritožijo

Z današnjim dnem je začel teči tridnevni rok za vlogo za vpogled v maturitetno oceno. Na podlagi tega lahko kandidati vložijo ugovor na oceno, zaradi česar se izdelek ponovno oceni, ali ugovor na izračun izpitne ocene, kjer gre za tehnične napake v seštevkih točkah.

Kandidati se lahko na jesenski maturitetni rok prijavijo najkasneje do 15. julija. Visokošolska in višješolska prijavno-informacijska služba bosta najkasneje do 23. oziroma 25. julija kandidate seznanili, ali so sprejeti na vpisan visokošolski oziroma višješolski program, je še pojasnil Zupanc.

Po zakonu ni dovoljeno rangiranje šol, torej javno objavljanje rezultatov mature na posameznih šolah. Posamezna šola izve le za svoje rezultate. Rezultati posameznih šol, s katerimi se lahko primerja, pa so objavljeni v tabeli tako, da je "identiteta šole" zakrita.

Brez težav ni šlo

Letošnja matura je sicer dijakom, ki so pisali maturitetni test iz geografije, parala živce malo bolj kot ostalim. Nekateri so namreč ugotovili, da v izpitni poli manjkata dve strani priloge. Od 4500 dijakov, ki so pisali test iz geografije, jih je pomanjkljivo polo dobilo 150.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
15. 07. 2008 11.39
Čestitam! Vem kako sladek je občutek, ko opraviš zrelostni izpit in neskončno brezskrbne počitnice.
ironmaiden@siol.net
14. 07. 2008 14.23
Ni nekaj podobnega tudi graf inteligenčnega kvocienta?