Slovenija

NPZ bo tudi letos, saj bo ministrstvo zagotovilo sredstva

Ljubljana, 15. 04. 2015 15.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za izobraževanje se je zavezalo, da bo osnovnim šolam v tem šolskem letu zagotovilo dodatna sredstva za financiranje vrednotenja preizkusov znanja iz NPZ ob koncu 6. in 9. razreda. V Svizu so z dogovorom zadovoljni.

Štrukelj
Štrukelj FOTO: Blaž Garbajs

Vodstvi ministrstva za izobraževanje ter Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) sta se na današnjem sestanku dogovorili o določitvi kriterijev za plačilo vrednotenja preizkusov znanja iz letošnjega Nacionalnega preverjanja znanja (NPZ). Kot so sporočili z ministrstva, bodo tako letos NPZ izvajali nemoteno.

Eksterna preverjanja znanja, katerih del je tudi NPZ, so pomemben element ugotavljanja in zagotavljanja kakovosti sistema vzgoje in izobraževanja, so se strinjali predstavniki Sviza in ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Na sestanku so se dogovorili tudi, da bo ministrstvo do začetka šolskega leta 2015/2016 z vsemi deležniki začelo strokovno razpravo o nadaljnjem razvoju NPZ.

Kot še piše v sporočilu za javnost, se je ministrstvo z današnjim dogovorom zavezalo, da bo osnovnim šolam v tem šolskem letu zagotovilo dodatna sredstva za financiranje vrednotenja preizkusov znanja iz NPZ ob koncu 6. in 9. razreda.

Do dogovora je prišlo po tem, ko se je večina učiteljev, vključenih v vrednotenje NPZ, v poizvedovanju Sviza opredelila za bojkot letošnjega vrednotenja, če za to ne bodo prejeli ustreznega plačila.

Sviz zadovoljen z dogovorom

Kot je povedal glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj, o podrobnostih dogovora še ne more govoriti, bo pa po njegovih informacijah več jasnega po četrtkovi seji vlade. V sindikatu so sicer z dogovorom zadovoljni, svoje člane pa bodo zdaj pozvali, naj bojkot letošnjega NPZ odpovejo. "Namen grožnje z bojkotom je bil na nek način dosežen," je poudaril Štrukelj.

Po Štrukljevih besedah so se dogovorili tudi, da bodo pripravili analizo dosedanjega izvajanja NPZ, ministrstvo pa bo na podlagi le-te v sodelovanju z učitelji ocenjevalci pripravilo spremembe, ki bodo preverjanje naredile bolj smiselno. "Kar se tiče Sviza, je pomembno zlasti pogledati, kako bi izvedba tekla na način, da bi bili bolj motivirani tudi učenci," je še dodal Štrukelj.

Otroci k preverjanju ne pristopajo resno

Učiteljica popravlja teste
Učiteljica popravlja teste FOTO: Thinkstock

Sicer pa je Štrukelj dejal, da bi moral imeti NPZ tudi vpliv na učenčevo končno oceno. Učitelji namreč vidijo težavo predvsem v tem, da nekateri učenci k reševanju preverjanja ne pristopijo resno, če vedo, da to ne šteje za oceno.

Je pa Štrukelj komentiral tudi odstop Markeževe zaradi razkritij, da naj bi bilo njeno magistrsko delo plagiat. Meni, da je to sporočilo na nek način razvrednotilo razumevanje izobraževanja s strani političnega razreda v naši državi. "Če imenuješ nekoga, ki nima nobenih sposobnosti, da postane minister za šolstvo, si s tem povedal, da izobraževanje in znanost v očeh politike nista pomembna," je pojasnil. Po njegovih besedah si v Svizu na čelu tega ministrstva želijo človeka, ki se spozna na sistema izobraževanja in znanosti, je racionalen in je sposoben upravljati tako kompleksen sistem.

Izjave ameriškega režiserja Michaela Moora, ki je ob obisku v Sloveniji omenil tudi skrb države za prebivalce z brezplačnim izobraževanjem, so po Štrukljevem mnenju izjemno pomembne, saj v Sloveniji nekaj šteje samo, če nekdo pride od zunaj, še posebej iz Amerike.

"To je morda pravi trenutek, da bi tisti, ki ogrožajo sistem javnega izobraževanja v Sloveniji, ki dejansko tudi po mednarodnih preverjanjih seže zelo visoko, le-tega obravnavali bistveno bolj tehtno. Ne pa tako, kot imamo prakso v zadnjem času, ko se nam je po 25 letih začelo dogajati, da imamo škandale v šolstvu, kakršnih v 25 letih sicer ne poznamo," je Štrukelj spomnil na zgodbe s honorarji v šolstvu in menjavanje ministrov.

Dodal je še, da upa, da bo Moore prepoznal, da so k statusu javnega izobraževanja v naši državi mnogo prispevali tudi učitelji, ki so organizirani v Svizu in se stalno borijo, da bi ta vrednota ostala del slovenske družbe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

funi
16. 04. 2015 07.10
-3
KAJ PA POČNEJO UČOTI V REDNEM DELU?Čakajo počitnice;dajmo napravit red;ali pa zaprimo to štacuno:
ficfiric 1
15. 04. 2015 19.06
-4
Ja....uciteji pa res trpijo...vsaj tako mi kolegica uciteljica pravi...ceprav trpi je rekla da te sluzbe trenuno ne menja z nobeno...pa zastopi kdor more...
tukson1
15. 04. 2015 17.36
+8
Danes je osnovna bistveno težja od marsikatere srednje šole. In, zakaj bi nekdo nekaj delal zastonj, ni logike. Za razredništvo prejmeš 1 eur. Delaš pa z tretjino delikventnih otrok. Še dobro, da jih ne kasiraš od kakšnega ambicijoznega starša oziroma otrokovega odvetnika.
izlet29
15. 04. 2015 17.26
-9
Je pa res, v gospodarstvu ne upaš reči, da česa ne boš naredil, nasprotno, niti ne pomisliš ne na to. To je možno samo pri učiteljih in v JU.
izlet29
15. 04. 2015 17.25
+14
Ukinejo naj te NPZ in namesto, da trenirajo za ta preverjanja, naj raje delajo tekočo snov, pa le-to tudi utrjujejo. Tako pa ponavadi na hitro razložijo in grejo naprej, otroci pa imajo težave, ko so vprašani in ko pišejo teste. Saj se moraš danes z otrokom in šolo ukvarjati ves popoldan, pa sem mislil, da samo tisti, ki imajo sicer kakšne težave, a resnica je, da večina staršev sedi poleg otroka in dela naloge. žal.
kokicas
15. 04. 2015 17.23
-4
Zanimivo, kaj vse upajo v šolstvu, prav izsilijo določene zahteve, ker itak še nobenega niso odpustil, če neboste plačali nebomo delali, saj lahko date odpoved, pa se prijavte na zavod, če je pretežko delat nadure, oz. je delo preveč zahtevno
Jožajoža
15. 04. 2015 16.29
-9
učitelji, vi boste dobili svoje in še več.tako je bilo in tako bo na veke.in to velja za ves javni sektor
slovenc59
15. 04. 2015 18.37
+1