Slovenija

Večina evropsko kartico naroči zadnji hip. Jo že imate?

Ljubljana, 12. 06. 2015 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ste že uredili zdravstveno zavarovanje v tujini? Preden naročite evropsko kartico, preverite datum na prejšnji, ker so kartice v določenih primerih veljavne več kot eno leto. Kartico lahko naročite prek spleta, osebno ali s pomočjo SMS sporočila.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije vsem zavarovancem priporoča, da si pred odhodom na počitnice v tujino pravočasno uredijo svoje zdravstveno zavarovanje. Pridobijo naj evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja, pred potovanjem v BiH pa konvencijsko potrdilo, so danes svetovali na zavodu.

"Če si bodo uredili zdravstveno zavarovanje, se lahko izognejo neposrednemu plačilu stroškov za opravljene nujne oz. potrebne zdravstvene storitve v tujini," je na današnji novinarski konferenci dejal direktor področja za urejanje zavarovanj in mednarodno zdravstveno zavarovanje na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Klemen Ganziti.

Pred odhodom na počitnice v tujino si pravočasno uredite zdravstveno zavarovanje.
Pred odhodom na počitnice v tujino si pravočasno uredite zdravstveno zavarovanje. FOTO: Profimedia

Evropsko kartico je po pojasnilu zavoda mogoče naročiti na spletni strani zavoda, osebno v času uradnih ur ali s pošiljanjem SMS sporočila na telefonsko številko 031 771 009. SMS naj vsebuje besedo EUKZZ ter ZZZS številko zavarovane osebe, ki je navedena na prvi strani kartice zdravstvenega zavarovanja.

Pred naročanjem preverite datum na evropski kartici. Mogoče je še veljavna!

Zavarovane osebe bodo evropsko kartico brezplačno prejele v štirih delovnih dneh. Tisti, ki jo že imajo, pa naj preverijo rok njene veljavnosti, svetujejo na ZZZS.

Zavod je lani zavarovanim osebam izdal 708.641 listin za uveljavljanje zdravstvenih storitev v tujini, od tega veliko večino evropskih kartic zdravstvenega zavarovanja. Za večino zavarovanih ljudi je evropska kartica veljavna eno leto. Za upokojence in po njih zavarovane družinske člane in za otroke do dopolnjenega 18. leta starosti, če že niso zavarovanci, pa je veljavna pet let oz. do dopolnjenega 18. leta starosti. Datum veljavnosti je zapisan na evropski kartici.

Kartice naročamo zadnji trenutek

Zavarovane osebe naročijo največ evropskih kartic vsako leto junija in julija, zato bo v času med 1. junijem in 31. julijem letos pretekla veljavnost več kot 220.000 karticam, izdanim v enakem obdobju lani.

Obvezno zavarovani v Sloveniji imajo v času začasnega bivanja v drugih državah pravico do nujnega oz. potrebnega zdravljenja. Postopek uveljavljanja in obseg pravice do zdravstvenih storitev pa je odvisen od tega, kje uveljavljajo zdravstvene storitve.

V državah članicah EU in Evropskega gospodarskega prostora ter v Švici, za katere velja evropski pravni red, velja evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. Prav tako ta velja v državah, s katerimi ima Slovenija sklenjene meddržavne sporazume o socialnem zavarovanju, tako v Črni gori, Makedoniji in Srbiji, v Avstraliji velja evropska kartica in potni list, v Bosni in Hercegovini pa velja konvencijsko potrdilo.

V ostalih državah, denimo Egiptu, Tuniziji, Turčiji in ZDA, ne velja evropska kartica, zato svetujejo, da si pred odhodom uredimo komercialno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
12. 06. 2015 17.50
+0
. no , jest je pa sploh ne rabm. ( in niti nočem.
LovecNaKomuniste
12. 06. 2015 15.45
+3
Kaj je fora tega, da je treba posebej naročat? A se ne da nekako naredit da bila EU kartica vgrajena v nacionalno oz. obratno....
LovecNaKomuniste
12. 06. 2015 15.47
+2
Vse to stane, poštnina, izdelava kartice itd. Skratka smo leta 2015, kjer ima vsaka štacuna naprednejši sistem kartic ugodnosti kot pa tole.
Brakedirt
12. 06. 2015 16.36
+3
jaz imam nemsko kartico, na eni strani je nacionalna,na drugi strani pa eu. 2 v 1.
g12345@email.si
12. 06. 2015 15.32
+1
v tri krasne. ko jo potrebuješ na hrvaškem, ti jo ne upoštevajo. preverjeno in lepo plačaš.
ENEG
12. 06. 2015 22.30
Meni je koristila, plačati je treba 50 kun participacije, ki pa je nača zav. ne povrne.Preverjeno.
jspatipaon
12. 06. 2015 14.26
+1
Glih sem pogledal v denarnico in vidim, da je moja zdravstvena kartica "poknjena", ampak čip je cel, rabim novo ali bo še veljala?