Slovenija

Vroča kri zaradi blokade Hrvaške

Zagreb, 21. 12. 2008 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na spletnih straneh je vse več virtualnih skupin za podpornike bodisi Slovenije bodisi Hrvaške. Hrvaški mediji pa ugibajo, kaj stoji v ozadju slovenske blokade.

bojkot slovenskih proizvodov
bojkot slovenskih proizvodov FOTO:

Vroča kri zaradi slovensko-hrvaških odnosov se je iz politične arene prelila tudi na svetovni splet. Hrvaški razboriteži so samo za bojkot slovenskih izdelkov odprli šest skupin na Facebooku, Slovenci pa odgovarjajo s skupino Rdeča luč Hrvaški.

Spletni forumi, skupine in komentarji so nabiti s čustvi, potem ko je Slovenija v petek blokirala nadaljevanje pogajanj Hrvaške za vstop v EU. Najbolj pestro je na priljubljenem Facebooku, kjer so hrvaški spletni aktivisti odprli že šest skupin samo na temo bojkota slovenskih izdelkov.

Največja skupina ''Bojkot slovenskih proizvoda'' ima že več kot 31.000 članov. Na spletni strani http://www.bojkotslovenije.tk/ pa lahko obiskovalci najdejo predloge in nasvete, kako bojkotirati slovensko blago. Slovenski spletni navdušenci pa odgovarjajo s spletno skupino Rdeča luč Hrvaški, ki ima približno 6300 članov in s skupino ''Za vse, ki jim smrdi Hrvaška''.

Že vinjete so razburile Hrvate.
Že vinjete so razburile Hrvate. FOTO:

Hrvaški mediji pa ugibajo, kaj naj bi bilo v ozadju slovenske blokade. Komentator hrvaškega Večernjeg lista piše, da je Slovenija prižgala rdečo luč hrvaškim pogajanjem za vstop v EU, ker je jezna. Jezna pa naj bi bila med drugim zato, ker na Hrvaškem ne sme odpirati svojih bank. V sklicevanju na neimenovani vir iz hrvaške vlade še izpostavlja, da slovenska stran nikoli ni podala uradnih pritožb na pogajalske dokumente. V pogajalskih krogih zato predpostavljajo, da naj bi Slovenija seznam pripomb na te dokumente sestavila naknadno, na osnovi internetnega pregledovanja hrvaških zakonov, ker v pogajalskih stališčih nima nobenih kart.

Bojkot Hrvatov
Bojkot Hrvatov FOTO:

Medtem pa nekateri Hrvati resno jemljejo pozive k bojkotu slovenskih izdelkov. Tako imajo po navedbah spletne strani 24sata.hr v zagrebški Lesnini težave s kupci, ki vračajo slovensko blago, poleg tega pa morajo uslužbenci poslušati tudi žalitve na račun Slovencev. ''Ljudje se motijo, ko mislijo, da s tem uničujejo sosede. Uničujejo nas Hrvate, ki smo zaposleni v slovenskih podjetjih in smo plačani po prometu,'' se pritožuje eden od prodajalcev.

V zagrebškem Merkurju pa za zdaj, kljub slovenskemu lastništvu, še ne čutijo posledic bojkota, promet naj bi jim celo rahlo porasel. V hrvaški trgovinski družbi Pevec pa pravijo, da prodaja slovenske bele tehnike upada že zadnjih nekaj let. V zadnjih dneh pa se tudi pri njih srečujejo z ''načelnimi'' kupci, ki pravijo, da ''niti za živo glavo'' ne bi kupili slovenskega blaga.

slovenija-hrvaška bojkot
slovenija-hrvaška bojkot FOTO:

Medtem pa se spet drugi pritožujejo nad neljubeznivostjo slovenskih uradnikov na mejnih prehodih, kjer je bil zaradi praznikov močno povečan promet. ''Grozno, grozno, čakamo že tri ure, katastrofa. Slovenci so zelo neljubeznivi,'' je za dnevnik.hr povedala neka voznica.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1047)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
22. 12. 2008 12.43
Ljudje treba je ovoboditi hrvate ki živijo pod terorjem unga ne vem kako mu je ime čefurja. Treba jim je dati demokracijo. Treba jih je rešit neglede na njihove žrtve,ki se bodo zgodile
1adler
22. 12. 2008 12.18
Mi navadni ljudje ne bomo rešili ničesar,odnesli bomo najslabše.Politika dela sovraštvo med narodi,ker v 18 letih ni uredila osnovnih stvari za vodenje države-meje.Sedaj bomo slovenci in hrvati imeli poškodovane avte in vikende od skrajnežev,ter sovraštvo,zaradi nesposobnih vlad.
vetlan
22. 12. 2008 11.31
veteran_91 Vprašanje meja v sestavi EU ni pomembno dokler ta EU obstaja (sicer osebno ne verjamem, da bo to trajalo večno, ker nezadovoljstvo z EU raste v večini držav EU). To vprašanje ni bilo pomembno tudi v YU, zdaj pa imamo kar imamo.
.Luce.
22. 12. 2008 11.12
alex62 Zlata si, dama moja. Kaj naj jaz prinesem na praznovanje? Bodo potica z orehi, gibanice in kranjske klobase dovolj? _____________________________ Donesi... baš hoćeš,nitko neće imati ništa protiv da jednom i europske kobase proba :D:D
veteran_91
22. 12. 2008 11.09
8. Po vstopu Hrvaške v Šengen postane vprašanje notranjih meja EU tudi na morju itak nepomembno. Vsako tekanje na sodišče se zdi čista neumnost in tratenje energije. Tako tudi nobena država ne bi imela občutka da je karkoli morala žrtvovati. Če želijo Hrvati resnično biti prijatelji Slovenije in Slovenci Hrvatom potem političnim eltam ne bi smel biti problem hitre razrešitve problema. Slovenija bi verjetno postala zopet tista država EU ki bi najbolj podpirala čimprejšni vstop Hrvaške v EU. Torej politiki obeh strani začnite delati na teh izhodiščih in nehajte razpihovati iracionalnega sovraštva med narodoma ki sta v pretekli zgodovini bila prijateljska naroda. Ne vem zakaj to ne bi bilo to možno tudi sedaj.
Biofrutek
22. 12. 2008 11.09
Ampak cedevita je pa zakon!
veteran_91
22. 12. 2008 11.09
5. Ta problem je resnično aktualen samo do vstopa Hrvaške v EU, potem bodo ozemeljske vode Hrvaške tudi ozemeljske vode EU , tako kot so ozemeljske vode Slovenije tudi ozemeljske vode EU. Gre za EU brez meja, tako kot jo doživljamo Slovenci znotraj Šengena. 6. Če upoštevamo vse to, potem je kreganje med Slovenci in Hrvati glede meje na morju skrajno kratkovidno in ga Evropa najbolj ne razume. 7. Rešitev je lahko samo dogovor med Slovenijo in Hrvaško, ob sodelovanju EU. Primerna rešitev bi bila naslednja : Eksteritorjalna postavitev Slovensko - Hrvaške kontrolne točke na Savudrijskem rtu, ki jo nadzorujeta skupna Slovensko in Hrvaška obmejna pomorsak policija . Zadeva je odlično funcionirala pred Šengenom na vseh mejnih točkah med Slovenijo in ostalimi članicami EU. Zakaj ne bi tudi sedaj ?
12345s
22. 12. 2008 11.03
KIWII,, MORAM PRIZNAT,DA SI DO SEDAJ BILA NAČELNA PRI SVOJIH STALIŠČIH. KAŽE DA NITI NAČELNA NISI VEČ,ŽAL.
veteran_91
22. 12. 2008 11.02
Poskušal sem ohladiti glavo in racionalno pristopiti problemu meje med Slovenijo in Hrvaško. Pri tem sem pregledal edino korektno zbrano gradivo o tem problemu , to je gradivo zavoda 25. junij . Po analizi dokumentacije sem prišel do naslednje ugotovitve : 1. Drži da je Hrvaška zasedla , prisvojila zaselke južno od Dragonje, tako tudi njen mejni prehod Plovanija stoji na ozemlju Slovenije. 2. Če želi Hrvaška stopiti v EU mora najprej vspostaviti stanje na dan 25.06.91. S tem je rešen problem kopenske meje na tem delu. 3.Reševanje problema s prostim izhodom Slovenije na odprto morje pa je prej politično vprašanje, kot vprašanje določanja meje. Tudi če bi Slovenija izvajala jurisdikcijo nad celotnim piranskim zalivom, ji to po mednarodnem pomorskem pravu še vedno ne zadošča za prost dostop na odprto morje. Morala bi imeti pod svojo jurisdikcijo tudi Savudrijski rt , da bi bilo to možno. 4. Vprašanje mejne točke T5 kjer si hrvaška na podlagi pomorskega prava lasti pravico do vspostavitve skupne meje z Italijo, je pa vprašanje nasledstvenih sporazumov med SERJ in Italijo. Po moji oceni točka T5 pripada tako Sloveniji kot tudi Hrvaški in si je Hrvati ne morejo prisvajati samo zase in s tem odriniti Slovenije od direktnega dostopa do odprtega morja.
Bojzi
22. 12. 2008 11.02
Pa dajmo še mi bojkotirat vse hrvaške izdelke in tudi hrvaško morje. Saj nas tudi na morju ne marajo, niti se ne počutimo več pri njih kod dobrodošli narod. Hrvat ostane hrvat. Admin, ti pa ne briši komentarjev, če si za hrvate povej, naj jih ne kritiziramo. Vredni niso pol lipe. nikoli s hrvati ne bomo živeli v sožitju, saj si ne zaslužijo slovenske roke sprave. Tudi če pridejo v EU, kar seveda bodo, ker imamo mi vlado, ki bo sigurno pokleknila, nas bodo zmeraj poniževali. Premalo so jih Srbi kaznovali. Sem za bojkotiranje vsega kar je hrvaškega.
nibo
22. 12. 2008 10.59
grof1 Okreni brojeve pošto vidim da ne razumiješ slovenski hrvata 31.000 slovenci 6300
Et54678
22. 12. 2008 10.56
12345s- mislim da ni nobene potrebe da zagovarjam svoje izjave in tud ne čutim nobene potrebe da bi tebi morala karkoli pojasnjevati, zanimivo da pa od tebe doslej nism prebrala nobenega pametnega komentarja, v katerem bi vsaj malo pojasnila svoje stališče z argumenti, ne, vse kar je od tebe,je da komentiraš druge komentarje in se zapičiš v nekaj oseb, poveš pa samo nekaj besed in še to dvoumne...
12345s
22. 12. 2008 10.46
KIWII,PA ŠE TO:ZAMUDILA SI Z MUCKOM!
12345s
22. 12. 2008 10.40
Po vseh tvojih bljuvotinah,ki si jih do sedaj pisala, žal ne verjamem da si se čez noč spremenila. Ali pa se boš zgovarjala da si nedozorela,ker si \"samo 20 let stara\"
zofi13
22. 12. 2008 10.38
grof1 mau si za j....
zofi13
22. 12. 2008 10.36
izražam podporo prižgimo rdečo luč hrvaški... vsaj enkrat smo se slovenci zase postavl....
grof1
22. 12. 2008 10.35
sad ste vidli tko više mrzi, hrvati 6300,slovenci 31.000
Et54678
22. 12. 2008 10.31
12345s- a nisi rekla da se ti ne da več z mano ukvarjat? priznam da pri svojih dvajsetih nism pogovtnila vse pameti na svetu, tud jaz včasih ne vem kaj naj si mislim o situaciji in velikokrat napišem tudi kaj kar kasneje obžalujem,ali pa me kdo narobe razume..
12345s
22. 12. 2008 10.26
KIWII, KAKO TO DA SI ČEZ NOČ SPREMENILA MNENJE? ALI SI SE KONČNO NASPALA?
Et54678
22. 12. 2008 10.20
po pravici povedano ne vem več kaj naj si mislim o situaciji...priznam da ne maram preveč južnjakov in to glede svojih izkušenj (negativnih) z njimi. ampak ta politika gre pa iz dneva v dan na slabše,ja človek mora bit zmeden...politika igra umazano igro in ko sm že mislila da slabših odnosov med državama že ne more bit, sm se zmotila,so pa krivi tud mediji