Slovenija

Večer: Janša si ni zaslužil nagrade

Ljubjana, 16. 07. 2008 14.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nagrada Bob, ki so jo bralci časopisa Večer leta 2006 podelili Janezu Janši, je šla v napačne roke, trdijo na uredništvu tega časopisa.

Janša je v dosedanji razpravi o tem plagiatu pokazal prezir ne samo do avtorskega dela, marveč tudi do resnice, so prepričani na Večeru.
Janša je v dosedanji razpravi o tem plagiatu pokazal prezir ne samo do avtorskega dela, marveč tudi do resnice, so prepričani na Večeru. FOTO: Reuters

"Nikoli ne bomo največji, nikoli ne bomo najmočnejši, lahko pa smo najboljši," je bila izjava, ki je Janši prinesla Večerovo nagrado. Vendar pa se je pred mesecem izkazalo, da je šlo za plagiat, saj je enako izjavo uporabil nekdanji britanski premier Tony Blair v svojem govoru leta 1997.

Po mnenju zastopnikov uredništva in novinarjev Večera zato nagrada ni šla v prave roke, še posebej glede na to, da nagrajenec na ta vir nikoli ni opozoril. Še več, Janša je vtis, da je izjava res njegova, skušal ohraniti tudi potem, ko je revija Mladina objavila dokaz, da je dobil nagrado za plagiat. „Od vsakega dobitnika nagrade Bobu bob z neko upravičenostjo pričakujemo, da bo znal reči bobu bob tudi tedaj, ko je postavljena pod vprašaj njegova lastna praksa. Janez Janša pa tega ni zmogel,“ sta v izjavi za javnost zapisala izvršilna odbora zastopstva uredništva časopisa Večer in Večerovega aktiva Društva novinarjev Slovenije.

Po njihovem mnenju je Janša s tem pokazal prezir ne samo do avtorskega dela, ampak tudi do resnice, dosedanjih dobitnikov in same akcije Bobu bob.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (29)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
16. 07. 2008 23.01
-1
JA,PA SO RES BUKSELJNI,EN STAVEK PLAGIAT,KAJ BUMBARI VESTE KAJ JE PLAGIAT TO JE DELO,,KI GA KOPIRATE OD NEKOGA,EN STAVEK LEPO PROSIM KJE DOBITE PASJO KOST ZA GLODAT ,KLAMASTITE O NJEM,TROTELJNI,PA TA STAVEK VSAK TEDEN LAHKO PREBERETE V OSMRTNICAH , ŠE SRAM ME BO RATALO DA ŽIVIM V DRŽAVI KJER JE TOLIKO ZABITIH IN ZARUKANIH ,IN POKVARJENIH LAJN -RDEČIH FAC pa zakaj ne prosite koga svojega,kakega militantneža ,zakaj lene klobasarske lažljive buče ne greste v svojo revolucijo,lagat in laži streljat znate,se vam zdi da bi bilo pametno se še kaj naučit,
manjakranjc@hotmail.com
16. 07. 2008 23.00
-1
Resno vprašujem, kako da se ne omenja plagiatov Boruta svetega in nadagleda Golobiča? Od sobotne priloge pa vse do državnih proslav jih uporabljata, a noben ne piše o tem ali onem. Tisti češki vladar, ki je pisec izvirne besede pa se je od same hvale že parkrat v grobu obrnu, tako preko luže kot tu doma v EU( Blair... ) so ga prekopirali; z Večerom pa je doživel večno slavo, saj po mnenju Tončka. M.K
Tonček Balonček
16. 07. 2008 20.58
+1
Rdečkar je bil in rdečkar je ostal, Pahor to vsaj prizna, ta pa taji! Kakšno zvezo imata s tem zavrženim dejanjem, celo ob prili 15. letnice našega praznika, Pahor in Golobič, je pa je jasno le manji.kranjc. Čudno, da ne omenja še Kresalove, Semoliča in drugih levakov! Če bodo še kdaj zalotili Pahorja in tistega šefa POP TV-ja na kavi, bosta odpeljana na Prešernovo na informativni pogovor.
Boss3000
16. 07. 2008 20.31
+2
A se kdo od vas ki brani JJ zaveda da je za ta plagiat dobil nagrado. Dobi nagrado kljub temu da je vedel da je stavek v celoti plagiat. Ne vem od kdaj lahko krademo drugim ideje in se znjimi okoriščamo,to zame ni normalno.
Tonček Balonček
16. 07. 2008 18.36
-3
Janša je žrtwev rdečkarskih spoletk, zanalašč so mu podtaknili ta govor, da bi ga smešili, potem su pa še zagrozili, da se mu lahko kaj zgodi, če se bo opravičil ali kaj podobnega. Revček, smili se mi, ker mora za nas toliko pretrpeti in s epustiti sramotiti, stalno mu mečejo polena pod noge, tudi v obliki govorov, referatov in podobnega, le kdo mu je spisal ekspoze za minulo srečanje v Postojni, kak Golobič verjetno, čisto njemu podobno!!
manjakranjc@hotmail.com
16. 07. 2008 18.04
-2
Zakaj ne prebiram o plagiatih Boruta svetega ali samega nadangela Golobića? Večkrat se sklicujeta oz. kopirata pokojne ameriške predsednike, kaj bo POPtv. A direktorju poptvja ena kavica z Golobićem v stari Lj toliko pomeni!? Ukinit medije do volitev, pa potem realno ocenimo podporo levici! M.K
brankasrbijanka
16. 07. 2008 17.30
-1
Levica premierju podtakne svetovalca, ki prepiše govor, nedolžneš JJGG ga 100 x prebere pred spanjem. Zdeklamira naslednji dan,.... dobi nagrado ... Ne ve kaj se dogaja, je zbegan, zmeden... Vam povem; TO JE POLITIČNI KONSTRUKT LEVICE...
mojster_jaka25
16. 07. 2008 17.11
+1
@ arkiskris: Ja, cel kup dobrih stavri je naredila. Med njimi lahko najdemo naslednje: - ena največjih orožarskih afer v Sloveniji v zadnjem času (se vidi, da je JJ na oblasti, on ima s tovrstnimi aferami že izkušnje) - aneks na aneks na aneks pri predoru Šentvid - rezultat: vsak Slovenec je v povprečju za ta predor plačal 100 EUR - neskončne gradnje in obnove KC + pripadajočih institucij, spet aneks na aneks na aneks - socialni transferji so šli v qurac - inflacija - za to zadnje ne rečem, da je kriva le vlada, ampak borila se pa proti inflaciji ni kaj dosti Poleg tega mi gre pri JJ blazno na živce, da je takoj užaljen, če mu kdo kaj reče in da je tipičen "control freak". In da ne zna prenesti NOBENE kritike na svoj račun.
arksikris
16. 07. 2008 16.56
+1
Ja, saj se ve kdo je "Društvo noviarjev Slovenije". Mali komunajzarčki, , ki npač pišejo in celo mislijo po naročilu , bodisi aparatčikov bodisi novopečenih bogatunov, ki so se polastili vseh slovenskih medijev. Pa res delate iz muhe slona! Kakšna tragedija, če nekdo reče nekaj, kar , kar je pred njim povedal že nekdo drug. Poglejte raje in priznajte, koliko je Janševa vlada vendarle storila - v pozitivni smeri.
mojster_jaka25
16. 07. 2008 16.50
+1
POZOR! Scenarij, ki bo tukaj sledil, bo naslednji: - najprej bo Janša ali pa njegov PR na tak ali drugačen način povezal uredništvo Večere ter Večerov aktiv Društva novinarjev Slovenije zSD, ali ZARES ali pa Kučanom itd. - potem bo rekel, da njihovo mnjenje ni relevantno, saj so politično opredeljeni - da je njihovca izjava le del anti-Janševske propagande, podprte s strani "komunistov" - na koncu pa zna še pasti kakšna glava VPRAŠANJE ad: Manjakranjc, pa pahorček (in seveda križarski vitez passion in učiteljica slovenščine in lepopisa v OŠ pajtlerblanka) Ali je zgoraj opisani dogodek take narave, da ga lahko označimo za komunistično propagando? Ali pa je, sicer res praktično infinitezimalno malo verjetno, izjava novinarjev ter uredništva rezultat razmišljanja s svojo glavo?
Tonček Balonček
16. 07. 2008 16.19
A bo to priznanje vrnil v kakšni PVC vrečki, kot tistega osvobodilnega! Verjetno se bo naredil bebavega in bo vse eskupaj ignoriral! Da ni tudi Večer postal sovraž+nik in se uvrstil v prvo vrsto frontalnih meijskih napadov na "to vlado"?
ivan.vindis@gmail.com
16. 07. 2008 14.59
bredamatjaz, takšnega nadzora kot ga ima JJ in SDS nad RTV-SLO, v Sloveniji pač ne boš našel. Pa še vsi moramo plačevati ta gnili RTV-SLO.
blondika777
16. 07. 2008 14.57
Saj smo vsi poslušali njegove kopirane izjave in tukaj Pahor res nima nič zraven. HALOOOO....
jembah
16. 07. 2008 14.56
v časopisih in televizijah ki so pod nadzorom šrota in pahorja bo sedaj še veliko takih stvari in če na volitvah zmagajo bo njihov trud poplačan
baltbaltazar@email.si
16. 07. 2008 14.53
Kdo pa so ti zastopniki izvršilnega odbora zastopstva uredništva časopisa Večer in Večerovega aktiva Društva novinarjev Slovenije? A nimajo imenov in priimkov? Naj še povejo kdo jih je nastavil v izvršilni odbor? Pa tudi koliko jih plačuje Šrot, Pahor in ostala opozicija, da producirajo take in podobne izjave !!!!! Jasno je da so del predvolilne kampanje. Je to neodvisnost dela novinarjev? Ali je to del pritiska politike na medije proti kateri so podpisovali peticije??!!
tamar
16. 07. 2008 14.53
Ja, ima pa res jajca, taki so za v boj, ker jih ni strah.......
rjo0601
16. 07. 2008 14.51
to pa si nisem mislil da janša laže :PP
dgorfb
16. 07. 2008 14.45
no vsaj vidimo, kako je folk v slo neumen...
pkorosec
16. 07. 2008 14.45
-1
Prase še prizna ne. Najbrz se bo izgovoril spet na t.i. Kučanov klan.
blondika777
16. 07. 2008 14.40
Janez pa tudi vsako finto pokvari?