Slovenija

Več varnosti za delavce migrante

Ljubljana, 29. 03. 2011 20.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslanke in poslanci so sprejeli zakon o delu tujcev, s katerim naj bi med drugim preprečili zlorabe pri izdaji delovnih dovoljenj. Zakon omogoča tudi izdajo pravilnika o minimalnih bivalnih in higienskih standardih za tuje delavce.

Zakon je v parlamentarno proceduro vložila vlada in med drugim ureja področje delovnih dovoljenj in pravne varnosti delavcev migrantov.

Državni zbor je soglasno z 48 glasovi sprejel zakon o zaposlovanju in delu tujcev. Zakon prinaša rešitve, ki so potrebne predvsem zaradi izboljšanja zakona v smislu preprečevanja zlorab pri izdaji delovnih dovoljenj, zaradi zaščite trga dela, krepitve pravne varnosti delavcev migrantov, vzpostavitve pravne podlage za izdajo podzakonskega predpisa o nastanitvi tujcev in uskladitve zakona z zakonodajo EU.

Protest izkoriščanih delavcev Vegrada
Protest izkoriščanih delavcev Vegrada FOTO: Miro Majcen

Med poglavitnimi novostmi zakona so strožji pogoji za izdajo dovoljenja za delo za zastopnika gospodarske družbe. Novo ustanovljena gospodarska družba, ki bo za zastopnika imenovala tujca, bo za izdajo delovnega dovoljenja morala po novem izkazati lastništvo ali najem poslovnih prostorov in naložbe v Sloveniji v višini 30.000 evrov.

Zakon na eni strani tujcem prinaša večjo zaščito in varnost, na drugi pa zaostritev pogojev za podaljšanje dovoljenja za zaposlitev. Ukinja tudi sezonsko delo v gostinstvu in turizmu ter gradbeništvu.

Zakon podaja tudi pravno podlago za izdajo podzakonskega akta oziroma pravilnika o minimalnih bivalnih in higienskih standardih za tuje delavce. Zakon za okrepitev zaščite pravic tujcev, ki so zaposleni ali delajo v Sloveniji, prinaša lažje pogoje za pridobitev osebnega dovoljenja z veljavnostjo treh let.

Dodane so tudi nove kategorije tujcev, ki imajo prost dostop na slovenski trg dela – to so ožji družinski člani slovenskega državljana, tujci slovenskega rodu do tretjega kolena v ravni vrsti, tujci, ki imajo dovoljenje za stalno prebivanje in begunci ter tujci, ki imajo v drugi državi članici status rezidentov za daljši čas, po enem letu prebivanja v Sloveniji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

I Res
30. 03. 2011 16.24
stric joze. kaj pises bedarije. vsak od tujcev se lahko vrnr domov tudi ce nima denarja. pomaga mu namrec njegov konzulat. zakaj pridejo v slo pa vprasaj njih.
DarhVader
30. 03. 2011 11.53
lenuhe iz naše borze naj grejo delat, ne pa, da sedijo po gostilnah...vsi, ki so zdravi in močni nagnat naj delajo fizično neglede na izobrazbo, ko si pa bo našel boljše delavno mesto pa naj gre...
Consultant
30. 03. 2011 09.27
Ta zakon ne bo zmanjšal zlorab. Povečal bo število fiktivnih porok. Tarifa je menda med 5.000 in 10.000 EUR. Država pa od tega ne bo imela nič. Do sedaj je imela vsaj takso. Tujci iz juga bodo še naprej veselo skakali po celi Evropi.
cirenij
30. 03. 2011 07.52
dejan.slo.mb ampak naši nočejo delat. Bolje je s socialnimi podporami in mešat zrak, kot prijet za metlo. In faulirani študentje pri 30.ih. S socialnima podporama in malo dela na črno, živita krasno. Pa še mamila uživata. Zanju pa v večini skrbi delavec na minimalcu.
cirenij
30. 03. 2011 07.47
Vse prepozno. Toliko je prikrajšanih in razžaljenih. Tudi naših ljudi. Ukinimo "demokratično" vlado in parlament. Vsi, naše stranke, parlamentarci, bruseljski poslanci, so samo krvosesi svojega naroda, z visokimi plačami. Tudi tisti, ki prisegajo na Boga, ščitijo pa le svoje bogate r..ti. Bolje kaos kot to stanje. Bi vsaj navadern folk prišel do veljave. Ali pa Putinov sistem. Ne za vse, pa za večino.
Dejan Krk
30. 03. 2011 07.09
Tujcev je itak preveč,glede na to da mamo 120.000 brezposelnih. Polovica teh je lenuhov ki se nočejo nobenega dela poprejet. Pa plače v več panogah,še posebej v gradbeništvu,so obupne,katastrofalne,ravno zarad pocen delovne sile z tujine,damping na plače za domačih delovcev.
a1b2c3d4e5f6
30. 03. 2011 06.47
Zakaj bi sploh hodil delat iz držav bivše YU v SLO? Tam bi bil revež, ampak bi imel pri sebi svojo družino in svojce. V Sloveniji bi bil suženj in se niti domov ne bi mogel vrniti. Kaj je bolje?
GRAJENA
30. 03. 2011 06.23
KAJ PO SMO MI 500E PLAČE ŠE POLOŽNIC NE MOREŠ PLAČAT
jurimuri1
30. 03. 2011 06.00
tipišno za slovensko rdečo politiko, v jugi so zahtevali, da ima vsaka knjižnica albanske oddelke,pa podobne stvari. naj zmanjšajo delovna dovoljenja, pa naj gredo uni z zavoda za zaposlovanje na gradbišča
wlf461
29. 03. 2011 22.44
smo edina država,ki bolje skrbi za delavce iz drugih držav,kot pa za naše.....sramota
keramicar2
29. 03. 2011 22.16
+1
se strinjam igor resnik- lastna država naj najprej poskrbi za svoje ljudi, potem so ostali- to je kot bi jaz najprej nahranil sosedove otroke moji pa bojo dobili če kaj ostane.- pa še to ne bi smeli toliko vabiti tujcev, naše lenuhe z borze nagnat delat v gradbeništvo, tako pa 18letni dobivajo socialno- tak ne bo nikoli nič vreden.
I Res
29. 03. 2011 22.04
+1
država naj rajsi poskrbi za slovenske delavce .tujci ki so na ZAČASNEM delu v sloveniji naj zapustijo slovenijo ko izgubijo zaposlitev. prisli so delat v slovenijo zacasno in ko jih vec ne rabimo se vrnejo domov ne glede na to kako zivijo njihove druzine doma in ce nimajo denarja za pot. v tem primeru jim bo pomagal njihov konzulat. nismo vec v eni drzavi in jim nic ne dolgujemo. ko je konec je konec. se to. pravijo da ne dobijo vec mesecev plac. noben normalen clovek ne dela zastonj. oni so to pripravljeni saj rabijo imeti zaposlitev da dobijo stalno vizo. zato delajo zastonj!! prosim drzavo za zakon o slovenskih delavcih da bodo lahko ziveli kot jim je bilo obljubljeno ob osamosvojitvi slovenije
major1
29. 03. 2011 21.57
Oprati državo sramote ne morete s sprejetjem slabe zakonodaje.
_i_love_you_
29. 03. 2011 21.50
-1
sram me je kot slovenca, kaj smo naredili delavcem iz bivše juge, ki so prišli k nam po boljši jutri. že smo jih prinesli okoli z NLB, ko jim nismo izplačali njihovih vlog, sedaj pa še tole... dosti slovencev je pred leti delalo v nemčiji, avstriji... vsi so dobili poštene plače, za pošteno delo, vsi imajo pokojnine od tam, vsi so svoje bančne vloge lahko dobili ko so želeli... pri nas pa smo sedaj par let čakali da so si določeni lopovi napolnili žepe na račun tujih delavcev, sedaj pa bomo sprejeli zakon.... S R A M O T A !!!
_i_love_you_
29. 03. 2011 21.47
-1
sramota za slovenijo!