Slovenija

FOTO: 200 delavcev glasno zahtevalo višje plače

Ljubljana, 09. 06. 2009 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"We feel Slovenia! V naših denarnicah!", "3 odstotke = pizza in coca cola!" sta samo dva od transparentov, ki so jih ogorčeni gostinci prinesli s sabo na protest pred gospodarsko zbornico.

Okrog 200 delavcev, zaposlenih v gostinstvu in turizmu, se je zbralo pred Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS), v okviru katere deluje tudi Turistično-gostinska zbornica (TGZ), da bi protestirali. Delodajalci namreč niso podpisali dogovorjenega in parafiranega aneksa o dvigu najnižjih plač zaposlenih v tej dejavnosti.

Dogovor propadel

Pogajalska skupina sindikatov in delodajalcev se je sicer 5. maja letos dogovorila za aneks, po katerem naj bi se s 1. majem najnižje plače v panogi zvišale za tri odstotke, regres za letni dopust pa naj bi za vse zaposlene v gostinstvu in turizmu znašal 760 evrov. Kolektivna pogodba po besedah predsednice sindikata in vodje sindikalne pogajalske skupine Karmen Leban velja za okoli 24.000 zaposlenih.

Aneks naj bi, potem ko bi ga podpisali in registrirali na ministrstvu za delo, 22. maja objavili v uradnem listu. Sindikat pa je 22. maja izvedel, da upravni odbor Turistično-gostinske zbornice aneksa ni podpisal in je vladi postavil tudi pogoj, naj turizmu pomaga prebroditi finančno in gospodarsko krizo z 20-odstotnim subvencioniranjem plač zaposlenih v gostinstvu in turizmu. Vlada se je na zahtevo že odzvala z odgovorom, da plač v panogi ne bo subvencionirala.

'Triodstotno zvišanje je sramota'

Predstavniki sindikata so od TGZ na protestnem shodu tako ponovno zahtevali takojšen podpis aneksa. Lebanova je ob tem poudarila, da je pogajalski partner sindikata Združenje delodajalcev Slovenije in ne vlada. "Kar imajo opraviti z vlado, naj opravijo z vlado, vendar ne na račun delavcev," je dejala.

"Sram nas je o govoriti o triodstotnem zvišanju najnižjih plač, ampak na to smo pristali zato, ker razumemo recesijo. Če pa je tudi to preveč, torej da bi triodstotni dvig osnovnih plač in 760 evrov regresa za letni dopust potopila slovenska podjetja v turizmu, pa naj jih," je bila odločna.

Protest turističnih delavcev
Protest turističnih delavcev FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik sindikata GiT Kristjan Lasbaher je v nagovoru zbranim protestnikom poudaril, da gostinci še vedno nimajo gostinskih plač. "Žalostno je, da predstavniki TGZ niso podpisali aneksa, vendar smo prav gostinci tisti, ki bomo naprej peljali vse sindikate dejavnosti, smo tisti, ki bomo naredili najboljše za naše sodelavce," je dejal.

'Kriva gospodarska kriza!'

Zbrane je nato nagovorila tudi predsednica TGZ Majda Dekleva. Poudarila je, da je kriza močno posegla tudi v turizem, vendar v TGZ preučujejo podatke o tem, kolikšno zvišanje plač je mogoče. "Verjamem, da se bodo pogajanja nadaljevala in da bomo tudi letos uspešno sklenili dogovor o dvigu najnižjih plač, kot smo ga še vsa leta doslej," je dejala Dekleva, ki so ji protestniki nato tudi izročili zahtevo po podpisu izpogajanega aneksa.

Dekleva je nato pojasnila razloge, zakaj pri TGZ aneksa doslej niso podpisali. Med njimi je na prvem mestu izpostavila negativne posledice gospodarske krize. "Ko so delodajalci obravnavali problematiko na seji upravnega odbora TGZ, smo ugotovili, da je kriza že močno segla tudi v turizem. Decembra lani smo delodajalci predlagali dvoodstotni dvig najnižjih osnovnih plač v dejavnosti že z januarjem, vendar takrat sindikalna stran na to ni pristala," je dejala Dekleva.

V tem času se je položaj po njenih besedah tako drastično spremenil, da "je vprašanje, za koliko bomo sploh lahko dvignili plače". Priliv iz tujskega turizma je, tako Dekleva, upadel za devet odstotkov, obisk tujih turistov pa za enajst odstotkov; še posebej so na udaru kraji, ki so pretežno usmerjeni v tujski turizem. "Obisk je upadel praktično vsem državam, razen Srbiji, BiH, Črni gori in Japonski," je še dejala.

Ob tem je zatrdila, da se bodo pogajanja s sindikatom nadaljevala in da bodo tudi v TGZ na podlagi zbranih podatkov "preučili in ponovno pretehtali zadeve. Stavke v gostinstvu in turizmu doslej še ni bilo. Kljub temu se bomo pripravili nanjo, vendar nam ostaja še kar nekaj časa in se do takrat lahko zgodi še marsikaj," je še dejala Dekleva. 

Ministrstvo: Nesprejemljivo!

Z gospodarskega ministrstva so sporočili, da so že sprejeli sveženj ukrepov, ki veljajo tudi za turistična podjetja. Za omilitev izpada gostov in nočitev zaradi krize so pripravili in objavili razpis za sofinanciranje dodatnih promocijskih aktivnosti v višini 1,4 milijona evrov, v programskem obdobju 2004–2006 in v okviru nove finančne perspektive 2007–2013 pa so skupaj s sredstvi EU turističnim podjetjem namenili tudi 140 milijonov evrov v obliki spodbud za investicije.

Zapisali so še, da so z zapletom v pogajanjih med sindikati in TZS seznanjeni, in dodali, da je nesprejemljivo, da TZS podpis aneksa pogojuje z državnim subvencioniranjem plač. Dogovor, ki je že usklajen, je po njihovem mnenju treba spoštovati.

Stavka med turistično sezono?

Če ne bo dogovora, bo sindikat nadaljeval s protesti, 30. junija pa bo izredna seja predsedstva sindikata, na kateri se bodo odločali o morebitni stavki. To bi izvedli med poletno turistično sezono.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoria.b
10. 06. 2009 12.00
veljo bi te rada videla nasmejanega in dobre volje in ustrežljivega, ko imaš pred seboj prepotentne goste, ki polni svojih problemov ( za katere jim mi tur. delavci nismo krivi ), ki vedno iščejo neke pravice, si dovolijo biti nesramni, žaljivi, nimajo osnovne kulture, ne odzdravljajo in samo znajo izpolnjevat anketne lističe kateri so za naše vodilne edino merilo o oceni zaposlenega in na podlagi tega sankcionirajo, nagradijo nikoli...Ko ne veš za 2 dni vnaprej kdaj delaš, ko imaš vse vikende, praznike... delavne in na koncu meseca dobiš 500 Eur... aja poleg tega pokrivaš manjko zaradi pobeglih gostov in si ti kriv, da je gost pobegnil in ti perejo možgane, da je gost kralj...
XIDIX
09. 06. 2009 23.56
gostinka 09.06.2009, 17:53 1 VELJO Imaš mogoče kakšno izkušnjo z delom v gostinstvu,da si jemlješ pravico podcenjevati gostinske delavce? Vsak gostinec, ki dandanes še streže in kuha z nasmehom na obrazu, je premalo plačan.Seveda to velja za vse poklice,kjer strežejo gostom,strankam,kupcem, skratka, kjer se delavci srečujejo tudi z ljudmi, ki so neusmiljeni,nesramni, nestrpni,žaljivi,pod vplivom poživil,polni vsakdanjih skrbi in problemov.To pa seveda ni edina težavnost poklicev v gostinstvu. V SLOVENIJI SO VSI POKLICI ODLOČNO PREMALO PLAČANI RAZEN DRŽAVNI URADNIKI POLITIKI IN DIREKTORJI!!! BODO MORALI DELAVSKI SINDIKATI SKUPAJ STOPIT IN SE ZAVZET ZA VSE DELAVCE!! KO BO VSA DELAVSKA RAJA ŠLA SLOŽNO SKUPAJ Z ŠTUDENTI IN UPOKOJENCI NA CESTO PROTESTIRAT SE BODO ZADEVE ZAČELE MALO DRUGAČ GLEDAT!! DOKLER PA VSAK SINDIKAT NA SVOJE VLEČE NE BO DELAVEC( VSEENO V KATERI PANOGI) IMEL KAJ DOSTI OD TRUDA SINDIKATOV!! PROLETARCI VSEH DEŽEL ZDRUŽIMO SE!!! P.S. pa sindikati se naj nehajo pogajat o 3% digu minimalnih plač ampak o min. 30% vseh delavskih plač!! tale kriza je itak samo dober izgovor za lastnike in direktorje!!
Boža Križman
09. 06. 2009 23.43
VELJO Seveda, Veljo, je dosti delavcev , ki opravljajo zelo težko delo za majhne denarje,toda ker se danes pogovarjamo o delavcih v gostinstvu,in ker gostinstvo dobro poznam,še posebej trenutne razmere v njem,si jemljem pravico zagovarjati današnji protest v Ljubljani. Veš, od daleč gledat (kot znanec ali gost) delo enega natakarja v neki gostilni, baru, restavraciji ni zadosti za ocenjevanje njegovega dela.Saj to JE težavnost tega poklica, da ne smeš nikoli pokazati svojega pravega razpoloženja, stisk,nikoli biti utrujen,vedno urejen,vedno dovolj zbran za obvladovanje par tujih jezikov
veljo@email.si
09. 06. 2009 20.54
-1
gostinka hehe... imam poznanstvo v gostinstvu tako da vem kaj govorim...je 1000 drugacnih poklicev ki bolj trpijo psihicno kot tudi fizicno za manjsi denar..da ne govorim o vsakdanjem izpostavljanju zivljenja...vsak ki opravlja svojo delo ima na drugacen nacin tesko delo...in ti gostinci se na sredino tezavnosti ne spadajo...zal resnica boli...
Buena Vita
09. 06. 2009 20.12
BRONCO BI VZELI KREDITE,,,,SAMO ČE BI JIH DOBILI NE NASEDAJ TEJ LAŽLJIVI VLADI,MALO PODJETJE,SPEJEVC NIMA NOBENE ŠANSE DOBITI KREDIT
Buena Vita
09. 06. 2009 20.10
GOSTINKA ZAKAJ JAMRANJE'''???? noben poklic ni lep,meni so frizerke superka,,,ker ga ni denarja,da me prepriča in da perem in skubem po tujih glavah-GNUSNO KAJ PA TIST VRTALEC BETONA NA CESTI KAJ PA SVETI MEDICINCI IN BOLNIČARJI ,TISTI HEROJI KI PEREJO RITI,NJIHOVO DELO JE LEPO IN LAHKO,A KAJ PA KMET,KO ŠPRICA TRTO ALI HRUŠKE,IN VOHA STRUPE KAJ POLICAJI,KO NA VSAKEM VOGALU LOKA DOBIJO PO NOSU GOSTINSTVO JE ZELO LEP POKLIC,,,,ČE GA NE MARAŠ,GA NE DELAJ,KER SI ŽRTEV TI,IN TISTI KI DELAJO S TABO
Buena Vita
09. 06. 2009 20.01
franza GREŠ STAVIT,SE UPAŠ ZA 5 000€ PRIDI V KOPR,POTEM NE JOKAJ,KO ZGUBIŠ STAVO,NAMREČ,,VSE DOKAŽEM HITRO MENI JE NAJVEČJE VESELJE GOVORIT RESNICO,KER Z RESNICO JIH NAJVEČ RAZJEZIM,VSE IMAM ČRNO NA BELEM-DOKAZLJIVO
Brabus
09. 06. 2009 18.55
Naj vzamejo kredite,saj jih bomo po Gasparijevo plačali vsi, je..m mu mat..
Franc Zabukovec
09. 06. 2009 17.56
Pajtlerca ! Lažeš pa tako da tud sama sebi več ne verjameš. Mam shranjene vse tvoje komentarje že kar lep čas nazaj. Enkrat se odloči al si v prejšnjem sistemu UŽIVALA kot to včasih napišeš, ali pa si "garala" Trdim da garala nisi nikoli. Delala pri privatniku ?????? V enem komentarju pišeš da si delala na sodišču !!!! EJ
Boža Križman
09. 06. 2009 17.53
VELJO Imaš mogoče kakšno izkušnjo z delom v gostinstvu,da si jemlješ pravico podcenjevati gostinske delavce? Vsak gostinec, ki dandanes še streže in kuha z nasmehom na obrazu, je premalo plačan.Seveda to velja za vse poklice,kjer strežejo gostom,strankam,kupcem, skratka, kjer se delavci srečujejo tudi z ljudmi, ki so neusmiljeni,nesramni, nestrpni,žaljivi,pod vplivom poživil,polni vsakdanjih skrbi in problemov.To pa seveda ni edina težavnost poklicev v gostinstvu.
Franc Zabukovec
09. 06. 2009 17.51
pajtlerblanka09.06.2009, 16:020 NAJVEČJI ČASTILCI KLERA---DESNIH NE BOŠ VIDEL,HE,JEH Maš prav to so "komunajzarji" ali pravilno rečeno: kameleoni. ki so zdaj prefarbani drugič. najprej so bili Kler, ko jim je kuzla u rit skakala so ratal najbolj "zavedni" komunisti, zdaj so pa spet kler. da se razumemo, to je beli gnoj ki s tapravimi verniki nima nič skupnega. sicer pa poznam kar nekaj vernikov, ki imajo dosti raje levico in to zato ker levičarji nikoli niso dvolični. so kakršni so in ko to veš se da z njimi, medtem ko je desnica vedno z več obrazi in se zaradi tega z njimi ne da
veljo@email.si
09. 06. 2009 17.09
sploh nevem kako se lahko bunite glede plac...mislim da se sploh ne morete primerjati z delavci v podjetjih ki delaj0 za mizernih 400€ na mesec...in to ne samo 8 ur tudi po 12 ur...nekateri imajo tudi visje stopnje ali pa nizje...so zelo delavni in radi delajo...vendar jim ob pogledu na racun ko dobijo seveda nakazano placo vse skupaj mine in bi radi naredili kaksno tumarijo... Ni ga" lahkega" poklica, če ga ne opravljaš z veseljem...ta stavek bi veljal v vseh podjetjih ali sivas ali gonis kramp in lopato,ali strezes,itd...ampak ni podjetja ki bi razveselili delavca ki dela na posten nacin..krive so pa seveda kolektivne pogodbe ki so sramotno nizke...ljudje bi drugace delali in imeli boljso volo do dela ce bi jim vsaj to dali kar si zasluzijo...tako gre pa vse k hudicu...ze sam pogled na ljudi ob 6 ujutro ali pa ob 2 popoldne ti vse pove kako je zadovoljen ko mora odditi v sluzbo delat za tisti drobiz...mah... resno smo obcutili slovenijo kako nam prazni zepe in odzira hrano,domove,prijateljstva,dobro voljo in seveda voljo do zivljenja... lp
Boža Križman
09. 06. 2009 16.49
Ni ga" lahkega" poklica, če ga ne opravljaš z veseljem. "Za dobro opravljeno delo-dobro plačilo" še kako velja v gostinstvu, zato sem na vaši strani, dragi "dobri" gostinski delavci, ki imate neto plačo nižjo od 800eur. Bojim pa se, da vas je veliko takih, ki vam je tudi 1500eur premalo,kajti izkoriščate deficit tega poklica, še posebno kuharji.Ne bo več daleč dan,ko bomo vsi srečni in zadovoljni, če bomo lahko sploh še koga postregli v naših lokalih in za to dobili 600 eurov.Lahko pa se zgodi tudi to,bomo jedli samo še sendviče po bencinskih servisih,ker bodo naše tako opevane "slovenske" gostilne vse zaprte,saj se od vsakodnevnega 16-urnaga garanja v njih ne da več preživeti.
miha-ibr
09. 06. 2009 16.26
Dajmo jim večo plačo in kvit
Buena Vita
09. 06. 2009 16.02
FRANZA POVEJ PAMETNA GLAVCA ZAKAJ SO OKROK CERKEV SAMI KOMUNEJZERJI,,, PRIDI ZA ČAS MAŠ NA BROLO V KOPER,TI BOM POKAZALA S KATEREGA SO KOTA-BREGA NAJVEČJI ČASTILCI KLERA---DESNIH NE BOŠ VIDEL,HE,JEH
Buena Vita
09. 06. 2009 15.59
FRANZA DOBRE SLUŽBE IMAJO ŠE DANES PRORAČUNSKI DELOVCI,KI NE VEDO KOMU SLUŽIJO,LE DA HODIJO V SLUŽBO,ZA DELO JIM NI MAR ČE HOČEŠ DELAT,IMAŠ TUDI DOBRO PLAČO,ŠE DANES TO VELJA
Gregor1989
09. 06. 2009 15.56
Ja na žalost je tako da natakar brez izobrazbe ne more imet ne vem kakšne plače... po eni strani je lahko vesel, da je lahko vsaj natakar, ko pa morajo nekateri z isto izobrazbo za isto plačo delati v veliko slabših pogojih (cestarji, delavci v proizvodnji...)
Buena Vita
09. 06. 2009 15.56
KAMASUTRA TI TAKRAT NISI DELAL,ZATO NEVEŠ NIČ,,MORALI SMO GARAI SAMO ENI,DRUGI SO PA SAMO TOŽARILI IN LENARILI,PISNITI NISI SMEL NO,MENI NI BILO NIKOLI TREBALO BITI TIHO,KER SEM DELALA PRI PRIVATNIKU,TAM SEM GARALA,LAJALA,IN BILA KR V REDU PLAČANA SAMO,DRŽAVA ME JE VEDNO OSKUBLA KOT KOKOŠ,VSE SEM MORALA PLAČATI STOODSTOTNO,NOBENIH SUBVENCIJ,NOBENE ŠANSE ZA STANOVANJE,KJE PA KAJ ZA OTROKE,PRVE OTROŠKE DODATKE SEM DOBILA KO JE PRVIČ DESNICA PRIŠLA NA OBLAST,,POTEM PA RAČUNI, DA NE GOVORIM O VRTCU,KI JE ZA VSAKO LENUHARSKO DRUŽINO ZASTONJ,MENI PA SO ZA PIČLIH 200 DINARJEV PRI MILIJONSKI PLAČI DALI NEGATIVNO MNENJE,IN OTROK NI MOGEL V VRTEC---IRONIJE KOMUNAJZARJEV,A
Franc Zabukovec
09. 06. 2009 15.53
pajtlerblanka IN ČEZ PLAČO NISEM NIKOLI IMELA NOBENE BESEDE,VEDNO SEM DOBILA VEČJO KOT SEM PRIČAKOVALA----LE ZAKAJ,,,PA SEM DELALA V ZELO RAZLIČNIH FIRMAH,CELO NA SODIŠČU In ti imaš pol toliko za povedat kdo in kdaj je imel včasih dobro službo. Fuj baba frdamana
Franc Zabukovec
09. 06. 2009 15.49
Neurath09.06.2009, 14:580 Ferdoy Matr, popolnoma realna izjava. Samo težko to dopoveš omejeni rasi, ki se kličejo.. levica heh. OD KDAJ JE KLER LEVICA ? Tebe je najbrž možganska kap usekala v levo stran možganov, najbrž takrat ko ti je župnik mal klorirane vode zlil na glavo