Slovenija

Več Slovencev že evakuirali iz Kaira

Kairo/Ljubljana, 30. 01. 2011 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Več slovenskih državljanov, ki so to sami želeli, je slovensko veleposlaništvo iz Egipta evakuiralo že včeraj. Slovensko zunanje ministrstvo pa Slovencem odsvetuje potovanje v Egipt.

O nemirih oziroma plenjenju iz turističnih krajev za zdaj ne poročajo.
O nemirih oziroma plenjenju iz turističnih krajev za zdaj ne poročajo. FOTO: Reuters

Več slovenskih državljanov, ki so želeli oditi iz nemirnega Egipta, so že v soboto evakuirali, je danes povedal slovenski veleposlanik v Egiptu Robert Kokalj. Večinoma so jih evakuirali na letala v Kairu, nekaj pa so jih v soboto zvečer prepeljali tudi v Hurgado, od koder je Adria Airways zvečer organizirala čarterski let, je dodal.

Slovenci, ki so želeli oditi, so torej na varnem. Tisti, ki tu stalno živijo in delajo, pa so po svojih domovih, "na varnem, kolikor se to pač da", je še povedal veleposlanik Kokalj. Sicer pa je dejal, da so bili v Kairu pravkar priča nizkim preletom lovskih letal. Kot je še pojasnil, se demonstracije v egiptovski prestolnici nadaljujejo, zadnja poročila pa "kažejo tudi na to, da naj bi bilo vojski ukazano, da lahko uporabi strelno orožje".

MZZ odsvetuje potovanje v Egipt

Tudi slovensko zinanje ministrstvo od danes dalje odsvetuje vsa potovanja v Egipt. Iz večjih mest namreč poročajo o krajah in ropih, sporočajo. Slovenski državljani sicer doslej niso imeli težav pri odhodih iz Egipta. Kot so še zapisali na spletni strani MZZ, se v Kairu nadaljujejo protesti, zato vsem slovenskim državljanom svetujejo, da se izogibajo krajem, kjer potekajo demonstracije ali politična zborovanja.

Po pobegu več tisoč zapornikov iz ječ so egiptovska mesta postala tarča plenjenja, zato je že več držav pozvalo svoje državljane k vrnitvi iz Egipta v domovino. Na nekaterih območjih Kaira so prebivalci sicer organizirali t.i. ljudske straže, katerih naloga je varovati prebivalce pred krajami in ropi, so zapisali na spletni strani MZZ.

Kompas potovanj v Egipt še ni odpovedal

Turistična agencija Kompas pa je včeraj popoldne sporočila, da lahko vsi tisti, ki so si že plačali počitnice v Egiptu in si zaradi trenutnih razmer tja ne želijo oditi, odpovejo počitnice, denar pa jim bo agencija vrnila. Danes pa je predstavnik turistične agencije Mišo Mrvaljević povedal, da so razmere v letoviščih, kot sta Šarm el Šejk in Hurgada, kamor vozijo svoje turiste, mirne, ukinili so le vse izlete izven teh mest. Včeraj je proti Šarm el Šejku in Hurgadi s Kompasom odpotovalo okoli 80 slovenskih turistov. Do torka ali srede bodo videli, kako se bodo razmere v Egiptu razvijale in se na podlagi tega odločili, kako bodo nadaljevali z odhodi turistov v to državo.

Danes so sicer egiptovske oblasti proti Šarm el Šejku napotile vojsko, ki naj bi zaščitila najbolj pomembne objekte.

Svoje državljane umikajo tudi Američani in Turki

Tudi ameriška ambasada je svoje državljane v Egiptu pozvala, naj državo čim prej zapustijo. Za tiste, ki bodo to želeli storiti, bodo v ponedeljek poslali letala. Tudi Turčija bo v Egipt poslala dve letali, s katerimi bo iz Kaira in Aleksandrije prepeljala okoli 750 svojih državljanov.

Japonska pa je egiptovske oblasti pozvala, naj pomagajo pri vrnitvi okoli 500 turistov, ki so obtičali na letališču, ker so letala družbe Egypt Air prizemljena. Na letališču v Kairu je tako obtičalo na tisoče potnikov, ki si želijo kar najhitreje zapustiti državo. Z letališča so sporočili, da poskušajo v danih razmerah zagotoviti kar najbolj normalno delovanje.

Že včeraj je diplomate in zaposlene na veleposlaništvu v Kairu z letalom evakuiral Izrael, poleg njih pa so odpeljali tudi 40 izraelskih državljanov, ki so na veleposlaništvu izrazili željo po vrnitvi v domovino.

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Egocentric
31. 01. 2011 23.24
Glede na umotvornost tvojih in tebi podobnih kreatur, ki svojo zavrtost sproščajo prek anonimk, bi te človek prej videl v vlogi kakšnega strokovnjaka za gospodarstvo, mednarodno politiko, varnost... Najbrž nič od tega, ne? Vidiš,sta ti že življenje in družba sama namenila nepomembno družbeno vlogo in nej pri tem ostane. Glede na impresivno minimalni intelekt, ki se kaže preko vaših neverjetnih komentarjev, se človek čudi kako vam je uspelo računalnik prižgat.
santamaura
31. 01. 2011 11.40
Tonček Balonček No, videli boimo, kakos ebodo turisti obnašali v Ljubljani spomladi, ko bomo mi šli na ulice in nas bodo preletavali pilatusi To bi pa lahko bila največja turistična atrakcija, ki bi zagotovo Slovenijo rešila iz recesije. Tonček Balonček na ulici - ta dogodek bi zasenčil celo svetovno prvenstvo v nogometu. Ljubljano bi zagotovo proglasili za svetovno mesto revolucije. Nagrado za managerja leta pa si bi gotovo prislužila Ljudmila Novak, ki bi muslimanskim turistom prodajala v krščanski družini spečen kus-kus in z izkupičkom rešila Mariborsko nadškofijo.
white power
31. 01. 2011 11.17
preseratorji se že silijo domov
Ferdo Crni
31. 01. 2011 10.54
Še en pokazatelj popolne nesposobnosti zhunanjega ministrstva. Niti osnovne predstave o dogajanju nima, za slovence pa jim je pravzaprav malo mar. Nobene veze nima, da je v Sharm El Sheikhu ali Hurghadi trenutno mirno. V Egiptu razpada celoten sistem, torej tudi policija in druge institucije. To je nevarno tudi za "trenutno" mirna področja, ker turisti tja ne gredo za en dan ali 6 ur. Da zunanje ministrstvo ne ukrepa tako kot se šika za vlado, ki ji je mar za svoje državljane, se obnaša popolnoma ignorantsko in manekensko. Še američanom je mar za svoje. Tudi tiste, ki so v sloveniji tarča slovenceljskih FDV verbalnih klobasanj
volek
31. 01. 2011 09.44
Kva ste jim fouš, ker se sončijo na 25 stopinjah in pojma nimajo kaj se dogaja v Kairu. Res pa je, da se morajo držati v resortih in ne izzivati na izletih. To velja za Sharm oziroma Naama Bay in ne za Hurgado, ki zna biti nevarnejša. V Naama Bayu nisem videl revežev. pa sem bil tam veliokrat. Kar se imajo za bat so morski psi in driska.
Tonček Balonček
31. 01. 2011 09.10
Ja, včeraj so v Hurgado pripeljali novos kupino turistov, nekaj Slovencev iz Kaira so pa "evakuirali" in so s eodpeljali domov skupaj s prejšnjo izmeno! Slovenci so pač uhrni in včeraj so skoraj vsi, kis op plačali aranžma, tja odšli, prostovoljno, nihče jih ni deportiral tja. Zdaj, če bo kaj narobe, s ebodo razburjali and Komšasom, Sončkom itd. zakaj so sploh odšli in zakaj niso vsega skupaj odpovedali. Zakaj bin odpovedali, letalo je itak moralo tam pobrati prejšnjo izmeno! Ja kako zaboga so pa tam lahko novinarjio z vsega sveta! A te bodo pa kar vse pobili? No, videli boimo, kakos ebodo turisti obnašali v Ljubljani spomladi, ko bomo mi šli na ulice in nas bodo preletavali pilatusi......l
santamaura
31. 01. 2011 09.03
VČERAJ je proti Šarm el Šejku in Hurgadi s Kompasom odpotovalo okoli 80 slovenskih turistov Turistična agencija Kompas pa je VČERAJ popoldne sporočila, da lahko vsi tisti, ki so si že plačali počitnice v Egiptu in si zaradi trenutnih razmer tja ne želijo oditi, odpovejo počitnice, denar pa jim bo agencija vrnila Več slovenskih državljanov, ki so to sami želeli, je slovensko veleposlaništvo iz Egipta evakuiralo že VČERAJ. Slovensko zunanje ministrstvo pa Slovencem odsvetuje potovanje v Egipt. Vse je bilo VČERAJ
ognjenorezilo
31. 01. 2011 08.57
hahaha slovencelniiiii včeraj pametni in naduti dol.. danes evakuacija. to je ena podrobnost o mentaliteti povprečnega osebka te države
ggzz
31. 01. 2011 08.13
Kako evakuirali, dva dneva nazaj je pa 80 ljudi z dvema letaloma mirno potovalo v Egipt? Odlično MZZ imamo, ni kaj, dol jim visi za Slovence.
Tonček Balonček
31. 01. 2011 08.06
Še dobro, da imamo diplomatsko službo in te nesrečne Slovenske svetovne popotnike lahko stalno evakuiramo. Enktrat iz himalajskih sten, drugič s Tajske, pa iz Egipta itd. Ko se pa nekdo izgi v kakšni steni nad Kranjsko goro ali Martuljkom, se pa vsi sprašujemo, kaj počne tam in kdo bo plačal reševanje!
mickica
31. 01. 2011 08.00
erasor31.01.2011, 07:430 ne zakaj bi upošteval nasvet če pa moram ravno ZDAJ vidit pesek in sonce........nekatere res ne razumem @ Kompas baje do včeraj ni hotel stornirati potovanj v Egipt in ljudem vrniti denarja! Torej so imeli na izbiro 2: plačati in ostati doma, ali plačati in oditi tja! Žalostno!
Sentis
31. 01. 2011 07.54
Lahko mi dajo All inclusive pa ne grem dol...
Gr@bnv@ler
31. 01. 2011 07.43
ne zakaj bi upošteval nasvet če pa moram ravno ZDAJ vidit pesek in sonce........nekatere res ne razumem
caps1
31. 01. 2011 07.41
Noro, vse druge države delajo na tem kako bi svoje drzavljane turiste spravili iz Egipta, mi jih pa pošiljamo dol! Seveda je Kompasu interes, da jih pošilja, saj je to za njih biznis! Toda naša vlada bi morala imeti skrb za svoje državljane! Kaj če zaprejo zračni prostor? Policija tam doli ne deluje več. Kaj če se komo kaj zgodi? Kdo bo odgovarjal? Verjetno nihče! Toda možnost in dolžnost, da bi to preprečili je imela naša nesposobna vlada, da bi prepovedali organizirane turisticne odhode v Egipt.
comment123
31. 01. 2011 07.31
Turistična agencija jih je pa poslala dol, predvčerajšnjim????? Kako nepremišljeno!
Vse strokovnjak
31. 01. 2011 06.52
Turisti ki ste bli že kdaj dol in ste svoje razvajene riti guncali v hotelih in turističnih conah...sploh niste videli resničnega sveta. Revežom je vstop v te cone prepovedan. Zunaj je revščina, prava Afrika. Lačni, v smeteh, živijo kot zavrženi psi... Ti bodo zdaj navalili, saj hočejo svoj delež.
Hanzy23
31. 01. 2011 05.49
LOL ne bi šel ke, pa da mi plačaš... Eni so pa res sončki...
Zehek
31. 01. 2011 00.25
Slovensko zinanje ministrstvo??? Bemtiš niti spellcheckerja ne znati uporabit?!
Whisky1981
30. 01. 2011 23.59
Slovenci so ovce....večina jih je zabitih kot stena....nerazgledanih in še kaj. Sploh ni čudno da so vsi korajžni stopicali proti letalu v soboto....saj vse kar so vedeli jim je povedala agencija....poročil ali pa časopisa pa itak že 1 teden niso gledali....zdaj pa naj se rešijo kakor vejo in znajo....eh...kaj bi reč......
tv1
30. 01. 2011 23.46
na jih rešuje agencija s katero so tja potovali in so bili že podatki o izgredih, njihova nepremišljenost, da so 500€ na osebo pristali na potovanje .-))) spet en nacionalni interes države s potovalnimi agencijami .-)))