Slovenija

FOTO: Več padcev kot vzponov Pahorjeve vlade

Ljubljana, 09. 02. 2012 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pahorjeva vlada se je po dobrih treh letih poslovila. Vlado je v času svetovne gospodarske krize zaznamovalo šest referendumov, menjava 12 ministrov in številne afere. Kritiki in opozicija so vladi najbolj očitali prepočasen odziv na gospodarsko krizo.

Borut Pahor še zadnjič kot premier
Borut Pahor še zadnjič kot premier FOTO: Damjan Žibert

Borut Pahor je današnje zadnje vodenje vlade pred predajo položaja Janezu Janši posvetil odnosom s Hrvaško. Z ureditvijo spornih vprašanj s sosedo so se Slovenija, Hrvaška, celotna regija in EU rešili nevarnosti, da bi zapleti prerasli v varnostno vprašanje, je menil Pahor.

Kot so sporočili iz Pahorjevega kabineta, je Pahor ob zdravici pri delovnem kosilu vlade na svoji zadnji seji dejal, da je bila ureditev 18 let trajajočega spora s Hrvaško glede meje strateškega pomena.

"Reševanje tega vprašanja je zahtevalo vizijo in diplomatsko spretnost ter kar 664 stresnih dni. S tem se je Slovenija, Hrvaška, celotna regija in Evropska unija rešila nevarnosti, da bi nadaljnji zapleti teh vprašanj začeli varnostno ogrožati odnose med državama in v regiji," je prepričan Pahor.

Na zadnji seji so se ministri pod Pahorjevo taktirko sešli v Vili Podrožnik in ne, kot običajno, na Gregorčičevi ulici.

Začelo se je leta 2008 ...

Vladavini Boruta Pahorja je utrla pot zmaga SD na parlamentarnih volitvah septembra 2008. Za odstotek so premagali SDS Janeza Janše in oblikovali levosredinski četverček (SD, Zares, LDS, DeSUS), ki je prevzel vajeti v roke. Že takoj na začetku je Pahor presenetil javnost z napovedjo, da bo imel v svojem kabinetu nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla. Vpoklic nepriljubljenega "večnega" zunanjega ministra je razjezil visokega člana LDS Slavka Ziherla, ki je odstopil s položaja državnega sekretarja, občinski odbor SD iz Trebnjega pa je Pahorja pozval celo k odstopu. Rupel je sicer po letu dni odšel iz vladnega kabineta, afere in odstopi ministrov pa so se nadaljevali kot po tekočem traku.

Ministra Pogačnika je odnesla afera bulmastifi.
Ministra Pogačnika je odnesla afera bulmastifi. FOTO: Blaž Garbajs

Afera bulmastifi odnesla ministra Pogačnika

Nedokončani mandat Pahorjeve vlade je zaznamovalo kar 12 menjav na ministrskih položajih. Nekateri so odhajali iz osebnih razlogov, drugi zaradi različnih afer. Oktobra 2009 je s položaja ministrice za lokalno samoupravo in regionalni razvoj odstopila Zlata Ploštajner (DeSUS). Nasledil jo je Henrik Gjerkeš, ki je decembra 2010 odstopil po tem, ko so ga policisti ujeli pri vožnji pod vplivom alkohola. Mesto ministrice je nato prevzela dotedanja državna sekretarka Duša Trobec Bučan, ki je zdržala le kratek čas, saj je menila, da nima Pahorjeve podpore. Takoj zatem je koalicijo zapustil DeSUS.

V začetku leta 2010 je po tem, ko je računsko sodišče opozorilo, da se ni uspešno spopadel z nepravilnostmi pri ločevanju odpadkov, z mesta ministra za okolje in prostor odstopil prvak DeSUS Karl Erjavec. Kmalu so sledili odstopi še treh ministrov. Marca je odstopil minister za kmetijstvo Milan Pogačnik, ki so mu očitali nepravilnosti v zadevi bulmastifi, s prvakom SNS Zmagom Jelinčičem pa so ga policisti pridržali zaradi suma jemanja podkupnin glede zemljišč v Murski Soboti. Aprila je iz osebnih razlogov odstopil minister za zdravje Borut Miklavčič, ki ga je nasledil Dorjan Marušič.

Mirna ureditev spornih vprašanj s Hrvaško je zahtevala vizijo in diplomatsko spretnost ter kar 664 stresnih dni. Borut Pahor, predsednik vlade Republike Slovenije

Julija 2010 je po izstopu iz stranke s funkcije ministra za gospodarstvo odstopil Matej Lahovnik (Zares). Kot je navedel, njegovo delo v vladi skupaj z ministrom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter prvakom Zares Gregorjem Golobičem zaradi številnih razhajanj ni bilo več mogoče. Del spora med njima je povzročila tudi afera Ultra, ki je skoraj odnesla Golobiča, praktično pa je uničila stranko Zares. Afera se je sicer začela z razkritjem, da je Golobič zamolčal javnosti lastniški delež v podjetju Ultra, nadaljevala pa s hudimi očitki o tem, da je politik zlorabil položaj v korist svojega podjetja. Ti očitki se v preiskavi niso potrdili in minister je ostal na svojem položaju, a le do 5. julija 2011, ko je odstopil dan po junijskem trojnem referendumu.

Urška Čepin je volivce prepričevala, naj podprejo pokojninsko reformo.
Urška Čepin je volivce prepričevala, naj podprejo pokojninsko reformo. FOTO: YouTube

Po odstopu stranke Zares iz koalicije so vlado zapustile še ministrice Darje Radić, Irma Pavlinič Krebs in Majda Širca. Poslednja pa je Pahorjevo potapljajočo barko 10. avgusta 2011 zapustila ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, potem ko sta računsko sodišče in Komisija za preprečevanje korupcije ugotovila nepravilnosti pri najemu prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Med konflikti velja izpostaviti še spor ministra Aleša Zalarja z generalno državno tožilko Barbaro Brezigar, v katerem se je Pahor postavil na stran Brezigarjeve. Mediji so zagrizli tudi v nenavadno ugoden kredit, ki ga je pri NLB dobila šefinja premierjevega kabineta Simona Dimic, ki je odstopila oktobra 2010. Bližje tragikomičnosti pa je bil videospot udeleženke resničnostih šovov Urške Čepin, ki ga je pripravil Urad vlade za komuniciranje z namenom podpore pokojninski reformi. Poslednji spodrsljaj pa se je pripetil pred današnjo sejo vlade, ko televizijskih novinarjev niso spustili v vilo Podrožnik.

Ivan Svetlik na superreferendumu
Ivan Svetlik na superreferendumu FOTO: Damjan Žibert

Vlado dokončno pokopal padec pokojninske reforme

Pahor pa se je zaradi reformne politike, s katero je iskal odgovor na zadolževanje, brezposelnost in padec konkurenčnosti, soočil s številnimi referendumi. Podporo na referendumu je dobil le arbitražni sporazum s Hrvaško, s čimer so se po Pahorjevih besedah mirno uredila osemnajst let trajajoča sporna vprašanja s Hrvaško. Če je bila podpora arbitražnemu sporazumu velika Pahorjeva zmaga, pa je padec pokojninske reforme, zakona preprečevanju dela na črno in novele zakona o arhivih na trojnem referendumu junija 2011 zapečatil usodo vlade.

Kljub številnim kritikam pa je vladi treba priznati, da ji je med drugim uspelo rešiti problem izbrisanih in problem dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nosko1234
10. 02. 2012 23.57
+1
Pahorjeva vlada je morala predčasno odit ker, nasprotovanje vsem reformam, podtikanje vseskozi polen pod noge, tako ni blo mogoče uspešno delat. To je bla 3 letna borba za oblastjo priljubljenega vodje, ker ni mogel prenesti poraza na takratnim volitvam, tako kot sedaj. Kriviti Pahorja za tole krizno stanje je nesmisleno. Priljubljeni vodja sedaj ima šanso za popravni izpit, naj popravi tisto kaj je zagrešil.
Pro75
10. 02. 2012 09.37
-3
Končno je odšla Pahorjeva nesposobna, samovšečna in kuruptivna vlada. Nič niso naredili za malega človeka (delavca),temveč nasprotno,zadolžili so nas do vratu in še čez. Za vsaka dejanja je potrebno odgovarjat, tako naj tudi Pahorjeva vlada odgovarja za svoja nizkotna dejanja, ne pa da so se samo sprenevedali.
Peter Kralj 1
09. 02. 2012 22.58
+8
Moji dragi novinarji (beri v pomanjševalni obliki) kje ste bili zadnja tri leta, skozi katera očala ste gledali?
akt4you
09. 02. 2012 22.45
+4
Me zanima, kako bo "nova vlada" upravičevala sprejemanje istih ukrepov, (če ne še težjih), katere je zaradi pohlepa po oblasti, tako z veseljem rušila pri Pahorju? Upam, da bo nova "opozicija" ravno tako konstruktivna kot, je bila prejšnja "opozicija".
loden
09. 02. 2012 22.07
-1
Meni se zdi, da je itak bila vseskozi bolj ali manj na vseh štirih.
M_teorija
09. 02. 2012 20.37
+5
Pri tako enormnem spotikanju s strani oblastihlepne opozicije, sindikatov, lobistov in privilegirancev ala študenski servisi je še dobro, da so se nekateri sploh uspeli pobrati!?
cyklon
09. 02. 2012 21.37
+7
Bodo v prihodnosti poimenovali ulico,kjer stoji vladna palača po bivšem predsedniku?? Zaradi nečloveške...skoraj nadnaravne požrtvovalnosti odhajajoče vlade s Pahorjem na čelu??
LKOHOL
09. 02. 2012 19.26
+5
vec padcev v njihove zepe.....
LKOHOL
09. 02. 2012 19.28
+3
pahor je igral holiwuskega Bred Pita po slovenskih v
wizeman
10. 02. 2012 00.59
-2
Pusti raje pijačo, vidiš, da ti hudo škodi....
Schallabweiser
09. 02. 2012 17.42
+11
ni vse tako črno.pri kavici je pa prišparal 127 eur. v treh letih!
anonimus23
09. 02. 2012 17.39
+9
heh lej to,,in zdej ce hoces izraziti svoje mnenje te preganjajo po 297clenu,,pa sej to je k da zivimo v iraku ali kaksni drugi drzavi kjer drzavljani nesmejo niti spregovoriti kaj si mislijo ,kmalu nam bodo se uvedli davek na zivljenje in zrak ki ga dihamo
Buena Vita
09. 02. 2012 18.38
+2
PAZI,VSE LAHKO GOVORIŠ O DESNICI,SREDICI,GORNJI IN DONJI PLASTI,SAMO O RDEČIH NIČ NESMEŠ PISATI,297 ČLEN ŠČITI SAMO TAKE KI DELUJEJO PROTI LJUDEM,ZATO JE 180 MILIJONOV LJUDI-ŽRTEV MIRA IN LEVAKOV
komarec
09. 02. 2012 18.53
+0
2 miljardi pa žrtve RKC in njenih pedofilov.
akt4you
09. 02. 2012 22.48
-1
anonimus23
09. 02. 2012 17.30
+6
samo tko bom povedu,kratko in jedrnato,,,vsi ki mislijo da ta vlada dela v dobro drzavljanom ,se motijo.vzemajo od nas da nam lahko se bolj zagrenijo zivljenja,kako folk to ne vidite,,nekdo nima kaj za jesti oni nove avtomobile,jahte bajte.place da glava boli,to bo nekega dne pocilo,ko bo narod videl kaj pocnejo z nami,in ko bo pocilo bom prvi v vrsti k jim bom *
komarec
09. 02. 2012 18.56
+5
Iz Velenja jim od sedaj naprej hodijo zalivati rože v hram demokracije.
KlubPravilnoPretepenihŽena
09. 02. 2012 19.57
+2
baje imajo rože za dekoracijo vredne 20 tisoč eurov, pa ti bod pameten...
rajc70
10. 02. 2012 00.04
+4
Iz velenja pa zato, ker so glavni SD-jevci od tam.
BlaBlaGluposti
10. 02. 2012 08.31
+2
El_Pistolero
09. 02. 2012 17.30
+18
Jaz to vlado vidim nekako takole. Sami hinavci,lopovi,goljufi,nesposobneži na kupu z eno samo svetlo točko. In ta svetla točka je seveda njihov vodja Borut Pahor(Pa mogoče še Lukšič). Menim,da bi Pahor lahko storil veliko več za Slovenijo če bi imel sodelavce v vladi vsaj pol tolko srčne,borbene in dobroželjne,kot je on sam. Če imaš v vladi takšne ljudi,kot so Katarina Kresal,Gregor Golobič,Aleš Zalar in drugi pač,kaj dosti ne moreš narediti. Pahor je svojo veličino pokazal že s tem,da se je uprl botrom in javno povedal,da misli da Zokija podpirajo strici iz ozadja. Ne glede na vse neuspehe je Pahor pokazal,da mu je mar za Slovenijo,da je borec in da ima veliko srce.
prašek
09. 02. 2012 17.34
-5
Pahor bi moral imeti konstruktivno opozicijo. Edina napaka je , da je ni imel
cyklon
09. 02. 2012 17.42
+6
Pahor bi moral imeti druge ministre! Velika napaka je,da je imel tiste,ki jih je imel!
240kur
09. 02. 2012 18.23
+11
Ne Prašek-Pahor bi moral imeti konstruktivno KOALICIJO; to je temeljni kamen zdrave vlade. Ker pa si je zmago na volitvah priboril predvsem s pomočjo tistih botrov na katere je nazadnje sam pokazal,je bila taka gnila koalicija že vnaprej obsojena na kolaps!!
Buena Vita
09. 02. 2012 18.28
+4
uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuh,ko sem rekla na samem začetku da so ga izigrali in da je lutka ozadja ste mene napadali,ko sem pahorja kritizirala ker je obrnilm hrbet svoji bazi,ljudem ki so bili zvesti stranki in so delali za stranko je pahot izigral in namesto svojih je postavil zakržljane komuniste,ti so mu porinili meč v hrbet in ga spodjedali kot hudournik,hitro in temeljito, MOJE NAPOVEDI SO SE URESNIČILE,BIKA BOMO POJEDLI TA DESNI
komarec
09. 02. 2012 18.39
-1
Stara tablete bo treba vzet ali pa si jih pozabila.
steiermark1918
09. 02. 2012 21.41
+2
Dimček, tebi pa dvomim da bi sploh prijele....saj si navajen na močne doze...
steiermark1918
09. 02. 2012 21.42
cyklon, tudi drugi ministri mu nebi mogli pomagati ob takih "botrih" kot jih je imel.....
prašek
09. 02. 2012 16.49
+1
Jaz bi rekel malo drugače : Borut hvala ti za ta tri leta , ko si skrbel , da so tudi brezposelni in tisti iz socialnega dna lahko preživeli . Zdaj jim bo to onemogočeno !!!
MMAXXIMUSS
09. 02. 2012 17.10
+4
ja socjala je preživela gospodarstvo pa ni, od kje pa sedaj vzeti ko ni gospodarstva ti mali ajnštajn,..
brabusednet
09. 02. 2012 17.11
+6
To bomo še dolgo odplačevali,kredit je naredu ogromen.Mladi se ga bodo še dolgo spominjali saj bod oni odplačevali.
prašek
09. 02. 2012 17.27
-6
MMAXXIMUSS Odgovor na to vprašanje ima Tomaž. Brez dela ni jela . Ampak dela pa NI
MMAXXIMUSS
09. 02. 2012 17.36
+5
pahor je bil tako socialen ter oh in sploh da je gospodarstvo crknlo ,...
cyklon
09. 02. 2012 17.44
+9
Je bil socialen,je....do svojih ministrov in ostalih prisklednikov. Simonca tudi zraven paše.A ni tožila??Je kaj novega v zvezi s tem??
komarec
09. 02. 2012 18.42
-4
Pred petimi meseci je imela janševa stranka čarobne rešitve za vse in to takoj. sedaj že rabijo 2 leti. Bomo videli kaj so sposobni. Mislim pa, da bodo predčasne volitve prej.
maq1966
09. 02. 2012 21.35
+5
Predvsem je pa Pahor poskrbel, da je število brezposelnih poskočilo za 50.000. Hvala Borut!
steiermark1918
09. 02. 2012 21.46
+5
prašek, kaj se njemu in svetliku zahvaljuješ za "ponovno uvedbo titoističnega " zakona, po kterem so začeli ponovno nacionalizirati ravno revežem, medtem ko so si tvoji rdečuški priležniki naprej pridno basali v žepe in uničevali Slovenijo in Slovence. To da ti nekdo "posodi" denar, da po dolgoletnem garanju in ob mizerni penziji sploh lahko preživiš, potem te pa oropajo takoj po smrti ter si isti lakomneži bašejo vse v žepe, je to zate "pomoč, socialnemu podnu - brezposelnim". Takšnih idiotskih in krivičnih idej se lahko danes spomnijo še samo v kazakstanu, kubi ali severni koreji ali pa na kitajskem, kjer pač na veliko "mesarijo" rdeči pravičniki!
Desktop.Messiah
09. 02. 2012 16.23
-1
Borut, hvala za 3 nepozabna leta zgodbe o uspehu polna iskrivih vložkov. Odmaknjenost od središča medijske pozornosti je vedno dobro dela in prepričani smo lahko, da boš po predčasnem klavrnem koncu trenutno vladajoče opcije spet trdno v sedlu.
snifff
09. 02. 2012 16.54
+8
Verjamem da se mu je po izboru vlade popravilo tudi stanje na ušesih. Vedno manj prihaja notranjih glasov iz murgelj.
komarec
09. 02. 2012 18.45
-2
JezekTekaTeka26
09. 02. 2012 16.18
+4
Padci so bli ... po par sto metrov vsake 14 dni ... vzponi so baje tudi bili, ene par sam, če so sploh bili ... vendar le po par centimetrov ... vse jasno ...
Cervantes
09. 02. 2012 15.58
+3
Če Borut ne bi imel Hresalke in Golybića ( Kahla izvzemam) bi mi bili tam, kjer je danes vsaj Francija (no, ja). SDS (kolikor slabše, toliko boljše), bo moral zdaj sam požreti grenko pilulo reform .Sindikati, za katere dvomim, da ima tam vsaj eden IQ večji od številke čevljev, takisto. Slovenija je, žal, žrtev lastne razcepljenosti. Koliko nas to stane, je razvidno šele sedaj. Borut je znal stati na lastnih nogah in je vodil pravilno politiko. Tudi takrat, ko je izgubil podporo Murgeljske ekipe in ko ni dobil podpore IJJ, ki v lastnem hrepenenju po oblasti izgublja kompas. Vse se vrača, vsa se plača! Borut, če boš še kdaj kandidiral (pa magari za predsednika hišnega sveta), imaš mojo podporo.
prašek
09. 02. 2012 16.19
+3
240kur
09. 02. 2012 18.30
+3
Cervantes-ali si siguren da tvoj IQ dosega št. rokavic?
Medo72
09. 02. 2012 21.46
-1
brabusednet
09. 02. 2012 15.14
+11
Pahor ja preveč mili za vodenja vlade. To mora bit močna oseba,treba je znat vdarit po mizi pa tudi koga brcnit v rit.On je vsem zaupal je bil preveč zaupljiv med tistimi hijenami.Stric Kučan ga ni dobro naučil oni niso zaupali lastni materi,kot bratu.Zato so začeli to njegovo mano izrabljat.Potem so začeli mrhovinarji svojo gostijo.Prva napaka je bil Rupel nakar so strici začeli gonjo proti njemu in je šlo samo navzdol.
9794106
09. 02. 2012 15.19
+8
stric Kučan, ga je žejnega pripeljal čez vodo, ko mu je svetoval, da naj ne kandidira za predsednika republike (nato je forsiral Turka), kar pa je za Pahorja nedvomno bolj primerna pozicija kot predsednik vlade.....
Buena Vita
09. 02. 2012 18.31
+6
NAREDILI SO BARBIKO,BARBIKA OSTANE,PLAČUJEMO SVINJARIJE MI BUTALCI
komarec
09. 02. 2012 18.47
+0
Salinas
09. 02. 2012 15.10
+4
Me zanima, kako pa janševci gledate na to, da vaš ljubček zapravlja naš denar za rože in zalivanje, in da je pogodbo dobil Velenjčan? Kak njegov sosed morda? Če že ministrstva krči (vemo, da tožilstvo iz lastnih potreb), zakaj pa potem odpira novo, za Slovence brez listnice? Halo? Zakaj pa to ne gre pod okrilje zunanjega ministrstva? Aja, Korl tega ne zna delat, uni pobožni Ljudmili je pa moral dat kos torte, a ne? Bravo, Ivan, sam gobec in sapa te je.
9794106
09. 02. 2012 15.15
+1
1. rožice je imel tudi Pahor....tako, da tukaj ni razlike 2. minister za Slovence po svetu....je imel tudi Pahor (3 takšne ministre, sedaj je samo 1) 3. zato ker to ni ministrstvo, ampak je samo minister brez resorja, ki deluje direktno pod vlado brez lastnega kadra 4. kar pa se zadnjega tiče, si pa sigurno kulturnik.....ja, ni kaj imaš zelo bogat besedni zaklad
cyklon
09. 02. 2012 15.39
+5
Salinas Če je vojska ,je vojska za vse.To pomeni,da se ne strinjam z zapravljanjem našega denarja za stvari,ki niso nujno potrebne za delovanje DZ. Ampak!!Poglej malo podatke za nazaj!!
Cervantes
09. 02. 2012 16.02
+1
Absolutno podpiram ustanavljanje Ministrstva za Slovence s prazno listnico. Upanje umre zadnje.
cyklon
09. 02. 2012 16.07
+2
Jp! Imaš prav! Brez potrebe! Naj raje doma pošlihtajo!!
rajc70
10. 02. 2012 00.14
+1
Salinas, Pogodba s PUP-om je bila podpisana pod pahorjevo vlado. Jansa bo komaj jutri prevzel posle. Iz Velenja pa sta SD-jevca, bivši župan Srečko Meh in zdajšnji župan in bivši poslanec in mislim da podpredsednik SD-ja Kontič. Ne pisat nekaj brez veze če ne poznaš ozadja. PUP pa je glavni , ki v velenju ureja okolico in dobro sodeluje z občino Velenje. Toliko o tem.
cyklon
09. 02. 2012 15.08
+8
Prešerno razpoložena Lukšič in Vlačič!! Ko bi le imela EN SAM VZROK ZA TO!!
9794106
09. 02. 2012 15.16
+5
ja, ni kaj, socialka bo velika.....za nič dela!!!! upam, da sedanja vlada to spremeni!!!
cyklon
09. 02. 2012 15.24
+8
Ja.Nič odškrnjena. Ne po novem in ne po starem zakonu. Vsi ministri bodo lepo koristili nadomestilo do zadnjega dne in zadnjega centa. Prioriteta Janševe vlade je ureditev tega molzenja davkoplačevalcev.
komarec
09. 02. 2012 18.48
-4
Niti na oblast niso še stopili in že smrdijo. Kaj šele bo?
dule100
09. 02. 2012 15.03
+8
Me zanima, če jih bo na poslovilcu tudi toliko, kot ob zmagi na Prešercu ?
dule100
09. 02. 2012 14.46
-1
Upam, da sta Pahor in Janša sedaj toliko prijatla, da mu bo Janša nudil kakšne brezplačne inštrukcije o osnovah vladanja !