Slovenija

Več miši, več možnosti za okužbo, več previdnosti!

Maribor, 22. 06. 2012 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
45

Letos je mišje leto, ki se pojavlja vsakih nekaj let. Temu je botrovala mila zima in preobilje žira in želoda. Ker je več miši v naravi, obstaja tudi večja verjetnost, da se okužite z virusom mišje mrzlice. V Sloveniji že beležimo porast bolnikov z diagnozo mišje mrzlice, zato previdnost ne bo odveč.

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja je v Sloveniji do 15. junija za mišjo mrzlico zbolelo že 76 ljudi, lani pa so v celotnem letu zaznali le 14 primerov. Bolezen se večinoma pojavlja v Prekmurju, na Dolenjskem in na Štajerskem, letos prvič pa tudi na Koroškem.

Ste tudi vi opazili, da je letošnje leto neverjetno veliko miši?
Ste tudi vi opazili, da je letošnje leto neverjetno veliko miši? FOTO: Thinkstock
Miši so praviloma nočne živali in zelo plahe. Da jih je letos res neverjetno veliko, pa pove tudi podatek, saj jih lahko med sprehodom v gozdu opazite, kako švigajo sem in tja kar sredi dneva in tudi na bolj obljudenih poteh.
V mariborski bolnišnici so v zadnjih dveh mesecih na oddelku za nalezljive bolezni in vročinska stanja hospitalizirali približno 30 ljudi. Porast primerov povezujejo s porastom miši v naravi. Viruse mišje mrzlice namreč prenašajo glodavci, kot so miši, voluharji in podgane.

Strokovnjaki opozarjajo, da je panika odveč, ni pa odveč, če smo nekoliko bolj previdni. Kot poudarjajo, so glodalci naravni rezervoar hantavirusov. In če je glodalcev letos več kot minula leta, potem je posledično tudi več možnost, da se bodo medsebojno okužili, in več kot je okuženih živali, več je njihovih okuženih izločkov, s katerimi lahko pridemo v stik in posledično zbolimo.

Ob ustrezni preventivi ni razloga za preplah!

Ljudje se v teh dneh več gibamo v naravi, zato je več možnosti, da se okužimo. Še posebej nevarnost za okužbo narašča tam, kjer je več glodalcev. Zato je dobro upoštevati nasvet strokovnjakov, naj se ljudje izogibajo predelov, kjer so lahko miši oziroma kjer je več mišjih iztrebkov. V primeru, da pospravljamo opuščene lope, skladišča, kleti in vemo, da so tam miši, si nataknemo masko. Pred vsakim čiščenjem prostorov, kjer so se zadrževale miši ali kjer opazimo več mišjih iztrebkov, je treba prostor dobro prezračiti. Miši nikoli ne lovimo ali njihovih iztrebkov odstranjujmo z rokami, pač pa se pri tem primerno zaščitimo. Prav tako je pomembno, da ne zaužijemo hrane, s katero bi lahko miši prišle v neposreden stik, saj je lahko virus tudi v slini. Sadje in zelenjavo moramo obvezno pred zaužitjem dobro oprati.

Miši k vašemu domovanju privablja tudi obilica hrane, ki jo odvržemo v smeti ali na kompostnike.
Miši k vašemu domovanju privablja tudi obilica hrane, ki jo odvržemo v smeti ali na kompostnike. FOTO: Thinkstock
Prvi znaki bolezni se lahko pojavijo zelo pozno, tudi štiri tedne od okužbe.
Mišja mrzlica oziroma strokovno hemoragična mrzlica z renalnim sindromom je virusna bolezen, ki se prenaša z izločki glodalcev na človeka. Gre za vročinsko bolezen, ki pa se ne prenaša z človeka na človeka. Ljudje pri tem opazijo splošno oslabelost, bolečine po celem telesu, glavobol, bolečine za očmi, možne so motnje vida, nekateri opisujejo bolečine v ledvenem predelu, nekateri tudi bruhajo. Bolezen lahko poteka v več fazah, kjer lahko pride tudi do motenj v delovanju različnih organov. V kasnejši fazi ni izključena možnost odpovedi ledvic in nastanek krvavitev, pojasnjujejo v mariborskem kliničnem centru.

Bolezen je ozdravljiva

V zadnjih dveh mesecih so na oddelku za nalezljive bolezni in vročinska stanja v mariborski bolnišnici zdravili približno 30 ljudi z boleznijo mišje mrzlice. Večino bolnikov so hospitalizirali, vsaj dokler niso opazili izboljšanja. V splošnem je prisotno simptomatsko zdravljenje, pri težjih primerih pa bolniki potrebujejo poleg zdravil za zbijanje vročine in protibolečinskih zdravil še infuzije. Dializno zdravljenje je potrebno v primeru močnejše odpovedi ledvic. Marsikdo ima v tem času probleme z uravnavanjem krvnega tlaka, porušene jetrne funkcije, predvsem pa motnje strjevanja krvi, zato se tudi imenuje ’hemoraška’, ker pride do krvavitev, pojasnjujejo v mariborskem kliničnem centru. V hujših primerih bolniki potrebujejo celo transfuzijo krvi.

Bolezen je ozdravljiva in dolgoročno ne pušča posledic. V zelo redkih primerih pa je lahko tudi smrtna, še posebej, če ni ustrezno in pravočasno zdravljena. Kljub večjemu številu bolnikov v mariborski bolnišnici niso imeli smrtnega primera.

Miši so jo zagodle tudi kmetom

Tudi kmetje opozarjajo, da je letos neverjetno veliko miši, ki uničujejo njihove pridelke.
Tudi kmetje opozarjajo, da je letos neverjetno veliko miši, ki uničujejo njihove pridelke. FOTO: Thinkstock

Nad mišmi se letos pritožujejo tudi kmetje. "Miši so povzročile precejšnjo škodo, predvsem na žitih in oljni ogrščici, pa tudi na drugih pridelkih," je danes na Ptuju povedala Draga Zadravec s Kmetijsko-gozdarske zadruge Maribor. Po njenih ocenah so k večjemu številu teh živali pripomogle predvsem visoke temperature v marcu. Te so omogočile preživetje tudi prvega legla miši, ki ponavadi ne preživi. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

smolapataka
24. 06. 2012 00.56
+1
Jaz sem pa napisal da naš maček namesto miši lovi ptiče in da sem jezn zarad tega in so me admini brisali. Očitno smatrajo to, da če si jezn na mačka, hudo kršitev pravilnika in sovražni govor.
bamperli
23. 06. 2012 15.08
+4
je kr problem z mišmi. bi jih mogo naš maček lovit sam je prefavlast. sam na brikete čaka :)
Silva Godec
23. 06. 2012 11.27
+5
Ne morem verjet, da so mi miši požrle vse jagode, tudi zelene so znosile na kup, Tako , da sem enostavno vse populila. Vzemlji so pa taki rovi od miši da se mi noge kar ugrezajo.. groza...
24uric
23. 06. 2012 13.35
+5
Tatjana Žagar 1
23. 06. 2012 14.19
+2
Pri nas v mestu pa jih mačke pridno lovijo in so prav dobro rejene imajo mestne muce letos dosti hrane jim ni treba brskati po smeteh v kontejnerjih. Ja dragi meščani je muce po mestih treba imet.
poldek_tedy
23. 06. 2012 11.17
+0
Zakaj nihče ne prizna da so te miši iz nekje drugje? Če jih vidite, opazite da so čisto drugačne kot tiste, ki so običajno na slovenskih poljih, kmetijah...
mimic
23. 06. 2012 12.14
+1
če so res drugačne miši ( živim izven mesta in se nisem nikoli poglabljal v miši) , so potem načrtno to naredili????
Oberkrainer9
28. 06. 2012 21.03
-1
Mogoče spada moja misel med znanstveno fantastiko, ampak počasi jaz sam in moji prijatelji - ne zavračamo možnosti, da so nam jih pritransportirali z vlak(om)i, ni pa niti zanemarljiva varianta - po zraku. Z današnjo tehniko se da napraviti padalo in kletko(e), ki razpadejo v parih urah, le te se seveda odprejo z dotikom tal. Saj nam npr. skoraj vsakodnevno spuščajo po luftu svinjarijo, beri:alu-prah................in zakaj nam ne bi še OKUŽENIH miši !!!!!
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
23. 06. 2012 11.02
+4
Ker clovek zares nenehno unicuje naravo in rusi ravnovesje ostalih zivih bitij potem tudi ni za pricakovati da bo vse teklo lepo naprej.Vemo pa kar dajes to prejmes nazaj tako je narejen nas planet .Lep pozdrav
Super1337
23. 06. 2012 00.46
-8
In kdo se najhitreje okuži? ... mehkužni mestjanerji ....
antikomunjar
22. 06. 2012 23.13
+7
Vam povem miši je ko dreka . Če bomo samo od daleč opazovali situacijo bo le še slabše in samo razmnoževale se bodo. Pojdimo v trgovino in kupimo čim veš mišelovk in podobnih zadev da to golaze.n polovimo. Pri nas jih polovimo +10 na dan. Moramo jih spravitri na normalno raven drugače nam bodo zavladale.....
Jimi1
23. 06. 2012 09.22
+3
Pri meni glavne probleme voluhar povzroča... Letos sem moral 12 dreves zamenjati. V borbi z njim na vse mogoče načine, pa ne pomaga...
mimic
23. 06. 2012 12.16
+0
antikomunjar Pojdimo v trgovino in kupimo čim veš mišelovk in podobnih zadev da to golaze.n polovimo. pa v parlament tudi nastavit
šimuni?legenda
22. 06. 2012 23.11
-12
ma seveda kaj si še nebojo zmislili najprej ptičja gripa pol nore krave zdej že mišja mrzlica jst imam doma kr nekaj vrst različnih mišk kot hišne ljubljenčke nekatere tudi gojim za hrano kačam in se še nisem okužil tako da tu je use blablabla.
periot22
22. 06. 2012 22.41
+2
Larifari te miši so prišle k nam od drugod, novinarji povejte že enkrat resnico!!!!!!!!!
poldek_tedy
23. 06. 2012 11.18
+6
se strinjam...te miši ki so se sedaj namnožile so popolnoma drugačne kot tiste "običajne"
jgm
26. 06. 2012 17.41
Pa kaj še! To so gozdne miši oz. voluharice. Zaradi obroda v gozdu je bilo čez zimo hrane na pretek, pa so se namnožile kot "miši". Ko je tam hrane zmanjkalo - žir in želod sta vzklila, so pritisnile ven na polja in naselja.
NCAT
22. 06. 2012 18.08
+24
Če je veliko miši, se veselijo ujede, sove, ježi, mačke in tudi kače; seveda pa se kač vsi bojijo, ker so jih že toliko požrle. Vse živali so koristne in niso nepomembne na tem svetu, samo ena pa je, ki je najbolj pametna in se vtika v vse tudi tisto, kar se je ne tiče in uniči ter podre naravno verigo človek.
mjrc
23. 06. 2012 08.51
+8
Kač je letos tudi precej.Verjetno zaradi miši.In moram rečt da prov uživam ko grem na sprehod in srečam kako kačo ,sam pri miru jih pustit pa je uredu.
softSi
22. 06. 2012 17.57
+9
mnja, letos je res ogromno ene gol...azni - sva z mamo polovila že vsaj 50miši in voluharjev, polhove pasti so taprava reč za lovljenje! je pa tudi veliko pikapolonic - le te pa jedo uši, narava bo sama večino spucala, zgleda! :)
dajno
22. 06. 2012 17.09
+8
Na zadnji fotki je pritlikava miš, ki nima nobene veze z ostalimi mišmi. Je celo redka in ogrožena.
goliinbosi
22. 06. 2012 17.06
+5
Tom in Jerry, neprecenljivo. Kmalu njuni potomci pridejo v vsako slovensko stanovanje.
NightWishFan
22. 06. 2012 17.08
+6
Samo, da se v resnici vedno slabo konča za Jerry-ja ;)
mali_Möderndorfer
22. 06. 2012 16.41
+1
miši,miši se bojim juhej
devote
22. 06. 2012 16.31
+5
včasih so domače in mestne mačke pripomogle k uravnavanju populacije glodalcev, dandanes pa ne več, ker je habitat domače mačke skoraj poplnoma izginil...ni več toliko kozolcev, hlevov, steljnikov, kašč, drvarnic kamor so lahko polegale mladiče. četudi so npr.hlevi so to skorajda sterilne industrijske hale in nikakor ne nudijo prvotnih zatočišč živalim pri poleganju mladičev. tudi kmečka lastovka (rdeča pod vratom) je že prava redkost. poleg tega se mačke še na veliko sterilizira in to celo z denarjem vseh davkoplačevalcev ,kar kaže na povsem izrojeno človeško psiho. še sreča, da je kriza in da zmanjkuje denarja za raznorazne deviacije človeške psihe. ja..., deviacije bolnega uma narava hitro zameji, če ne temelji na vzdržnih naravnih zakonitostih . Hkrati je dolgoročnost tudi dokaz, koliko je naše dojemanje sveta realistično in koliko sovpada z njegovimi zakonitostimi.
jgm
26. 06. 2012 17.47
Miši je enostavno toliko, da jih vsi plenilci skupaj (lisice, kune, podlasice, jazbeci, domače mačke, celo divji prašiči) ne uspejo poloviti. Mačke si dnevni obrok lahko nalovijo v 10 minutah. Ko ni so več lačne seveda ne lovijo več. Prijatelj je povedal, da se jih je maček preobjedel in jih nosi domov psu (ki pa se jih zaenkrat še ni preobjedel).
Mr.Somebody
22. 06. 2012 16.19
+12
jst vidm luštne miške usak dan na cesti aja tuki je govora o drugih miškah :P
mali_Möderndorfer
22. 06. 2012 16.43
+20
meni sta že dve crknili sedaj imam brezžično pa je boljš
cococo
22. 06. 2012 16.02
+6
Miši je ogromno mislm še nkol jih ni blo tok
cococo
22. 06. 2012 16.02
+3
povrsniste24kur
22. 06. 2012 15.46
+5
jaz jih letos nisem opazil kaj več, kot vsako leto... je pa res, da mačko vidim pogosteje z mišjo v gobcu, praktično po 2x na dan skoraj vedno...
Pornoslavija
22. 06. 2012 17.53
+7
joj, men se pa zdi da je letos ogromno miši. celo ena podgana se je do naše hiše zatekla... zadnjič smo se peljali po eni gozdni poti in je blo dejansko malo morje miši. na 20 prevoženih metrih smo jih vidl vsaj 15.
kopron
22. 06. 2012 15.14
+1
Ejjj, ma, kakiii mila zima neki, če so mi pa spet ribe zmrznile v ribniku, po nevem kolikih letih !!! Ne ga bixat', zblodenci :-P je blo kar dovolj mraza, če mi ribe niso preživele mraza !!!
grumf
22. 06. 2012 15.09
+4
no, zima ni bila ravno mila. Je pa zanimivo, miši je ko blata.
tinetone
22. 06. 2012 15.51
+7
habsburger
22. 06. 2012 16.38
+6
tudi rdeče podgane so preživele več desetletij v Sloveniji, kljub hudim zimam.....