Slovenija

Več ljudi brez strehe nad glavo

Ljubljana, 11. 02. 2007 13.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Brezdomstvo je tudi v Sloveniji resen družbeni problem, je opozoril varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek.

Po mnenju varuha je potrebno takoj poiskati primerne rešitve
Po mnenju varuha je potrebno takoj poiskati primerne rešitve FOTO: POP TV
Gre za nov trend brezkompromisnih posledic družbene vladavine kapitala, ki je mnogi niso bili vajeni. Tako do konca ne verjamejo, da se bo prisilna izselitev dejansko zgodila. Matjaž Hanžek

Po mnenju varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka ga je treba nujno takoj začeti sistematično obravnavati in poiskati primerne rešitve. "Država bi morala preprečevanju problema brezdomstva nameniti več energije, ne le sredstev," je dejal Hanžek. Meni, da je na potezi oblast, predvsem ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Treba je narediti več, kot pa le poskrbeti za zatočišča, je dejal in opozoril tudi na problem tistih, ki živijo v denacionaliziranih stanovanjih, ali tistih, ki ne morejo priti do socialnega stanovanja.

V letnem poročilu za leto 2005 varuh opozarja, da je čedalje pogosteje razlog za brezdomstvo naraščanje števila prisilnih izselitev zaradi neplačevanja najemnine. Večinoma so posledica brezposelnosti, posledične revščine in težje dostopnosti do subvencije za sicer precej povečane neprofitne najemnine.

Vedno več je takih, ki ne zmorejo plačevati najemnine in pristanejo med brezdomci
Vedno več je takih, ki ne zmorejo plačevati najemnine in pristanejo med brezdomci FOTO: POP TV

"Tudi brezdomci so del nas, so del družbene realnosti in imajo pravico do varovanja svojih osnovnih življenjskih pravic in človeškega dostojanstva," je dejal varuh. V poročilu pa opozarja, da "nič ne pomaga enostransko obsojanje, češ da si nočejo pomagati in so zato za vse sami krivi".

Kot je zapisal, je treba najti rešitve za ljudi, ki ne znajo, ne zmorejo ali pa tudi nočejo živeti po klišejih, ki v slovenski družbi veljajo za "normalne". To pomeni, da jim zagotovimo vsaj minimalne pogoje za življenje in jim ob tem skušamo pokazati, da je "vrnitev" še možna. Nujna je usklajena akcija države, regije in občine, da v svojem okolju skupaj ustvarijo pogoje za preprečevanje in odpravljanje pojava brezdomstva ali pa samo olajšajo življenje tistim, ki drugače ne zmorejo živeti, poudarja varuh.

Po njegovem mnenju je treba torej delovati preventivno in preprečevati nastanek revščine, brezposelnosti, pri čemer je pomembno ozaveščati delodajalce. Poskrbeti je treba za zadostne stanovanjske zmogljivosti, povečati dostopnost do subvencije najemnin, preprečevati naraščanje alkoholizma in odvisnosti od drog, nuditi bolnim zdravstveno pomoč in šibkim oporo.

Brezdomstvo je večinoma posledica brezposelnosti in revšine
Brezdomstvo je večinoma posledica brezposelnosti in revšine FOTO: POP TV

Kurativno pa po Hanžkovih besedah rešitev lahko iščemo v večjem številu zavetišč, razdelilnic hrane, tudi mobilnih, v možnosti javnih kopališč, omogočanju zdravstvenega varstva, ozaveščanju družbe o preveliki strpnosti do alkoholizma, v pomoči odvisnikom od prepovedanih drog, osebam s težavami v duševnem zdravju in postpenalni pomoči osebam, ki pridejo iz zapora.

Varuh pa v poročilu opozarja tudi na družbeno klimo, ki z negativnim pristopom do problema tega nikakor ne rešuje. "Sankcioniranje beračenja ni in ne more biti rešitev. Rešitev je morda v večji solidarnosti, razumevanju, medsosedski pomoči, toleriranju in sprejemanju drugačnosti, samokritičnosti ...," še meni Hanžek.

Na ministrstvu za delo ugotavljajo, da se je število brezdomcev v obdobju po osamosvojitvi Slovenije povečalo. Po ocenah naj bi bilo brezdomcev med 800 in 1300. Njihovo število se poveča zlasti pozimi, ko iščejo zavetje pred mrazom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

civitasstain@gmail.com
12. 02. 2007 11.15
Zdaj ko smo v EU je problem, prej v Jugoslaviji ga ni bilo. Samo prej je moral vsak delat.
jjjkkklll
11. 02. 2007 19.36
Slovenija že ima svinjsko progresivne davke tako kot v Skandinaviji. Ampak nekateri še niso dojeli, da to ne deluje. Tudi v skandinavskih državah je situacija kot v Sloveniji. Največji bogataši, ki imajo v lasti nepremičnine plačujejo najnižje davke. Odirajo pa dobro plačane delavce. Rešitev so seveda nizki davki, čim manj birokracije in čim manj sociale. Tako bodo ljudje raje odpirali lastna podjetja, s tem pa ustvarjali nova delovna mesta.
primzy@lycos.com
11. 02. 2007 19.30
Ma nemoj Hanžek, še zadnji izdihljaji in vsaj nekaj približno pametnega iz tvoje goflje. Končno spoznal, da obstaja še kaj pametnejšega za reševat, kot pa problematika ciganov.
mkrajner@siol.net
11. 02. 2007 17.45
Davčni sistem je v Sloveniji totalno nepravičen,saj vlada nima jajc da bi novodobne tajkune obdavčila tako kot so obdavčeni recimo v skandinavskih deželah in denar namenila za odpiranje novih delovnih mest in gradnjo stanovanj.Tako imamo danes primere da so posamezniki lastniki tudi po deset in več stanovanj ki jih za oderuške najemnine oddajajo obdavčeni so pa zelo malo.S tako perverzno politiko ki se jo grejo vse vlade od osamosvojitve naprej bomo Slovenci tako ali tako izumrl tako da sploh ne bo potreb po stanovanjih.Živel tovariš Tito.
igicza
11. 02. 2007 17.01
Jaz menim, da imajo banke OGROMNE stanovanjske kredite, vračaš jim 200 sposojenega denarja, to je tudi eden od vzrokov, da so nekateri brez hiše nad glavo. Vlada, vlada le kje hodiš?