Slovenija

FOTO in VIDEO: Težko in nevarno delo za delavce elektro podjetij

Ljubljana, 05. 02. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nadaljuje se odprava škode, ki sta jo povzročila žled in sneg. Z delom hitijo predvsem elektrodistributerji. Še vedno je brez elektrike več tisoč odjemalcev. Nekateri so brez elektrike že od petka. Ob padcih so nekateri daljnovodi tudi zagoreli.

Odprava škode, ki so jo v teh dneh povzročile vremenske razmere, se nadaljuje. Na dobre vremenske razmere upajo predvsem delavci elektrodistributerjev, ki si prizadevajo čim prej zagotoviti električno energijo za vse odjemalce, saj so nekateri brez elektrike že od petka.

Še vedno je brez elektrike okoli več tisoč odjemalcev na območju Postojne, delu občin Pivka, Bloke, Loška dolina in Cerknica. Brez električne energije so nekateri kraji na Kobariškem, Tolminskem, Trnovsko-Banjški planoti, Idrijsko-Cerkljanskem. Prav tako so brez elektrike v Logatcu in deloma še v nekaterih občinah v osrednji Sloveniji, pa tudi v Podravju, na Koroškem, v Šaleški in Savinjski dolini, na Gorenjskem pa v delu Poljanske doline, doline Kokre do Jezerskega in delih Pokljuke.

Ponekod bo elektrika vzpostavljena šele proti koncu tedna

Na Gorenjskem, kjer je bilo v ponedeljek brez elektrike okrog 5000 gospodinjstev, so v torek uspeli zagotoviti elektriko skoraj vsem svojim odjemalcem, a so se preko noči na omrežju pojavile nove napake. Tako je bila ob 12. uri oskrba z elektriko motena oziroma prekinjena pri 1000 odjemalcih na 70 transformatorskih postajah, kar predstavlja en odstotek odjemalcev na Gorenjskem.

Kot so sporočili iz Elektra Gorenjska, se vse razpoložljive ekipe na terenu še vedno trudijo oskrbeti z električno energijo odjemalce, ki so brez elektrike že več dni, in sicer v dolini Kokre, v delu Poljanske doline na območju Pokljuke in na drugih višje ležečih območjih, kjer odpravljanje napak dodatno otežuje nedostopnost terenov. Čeprav ima Elektro Gorenjska več kot 60 odstotkov svojega omrežja pod zemljo, zaradi česar je na Gorenjskem oskrba z električno energijo prizadeta manj kot v drugih delih države, pa je elektrodistribucijsko omrežje na Gorenjskem v ujmi po prvih ocenah vseeno utrpelo za med 400.000 in 500.000 evrov škode.

Žled - 2
Žled - 2 FOTO: Reuters
Današnja malenkostna otoplitev vremena je povzročila taljenje ledenih oklepov dreves in daljnovodov ter posledično padanje ledu. Na Elektru Celje opozarjajo, naj se ljudje ne zadržujejo na teh nevarnih območjih. Z napravami je potrebno ravnati kot, da so pod napetostjo. Ljudje naj sami ne poskušajo odstranjevati poškodovanih žic, kablov ali drogov. Če ljudje uporabljajo agregate, le-teh ne smejo uporabljati v zaprtih prostorih, ker je možnost zastrupitve.

Na območju Elektra Ljubljana je brez napetosti 847 transformatorskih postaj, brez oskrbe z električno energijo pa je še vedno približno 21.000 odjemalcev.

Vremenske razmere in žled pa na distribucijskem omrežju na območju Elektra Ljubljane še vedno povzročajo nove okvare. Zaradi padcev drevja na ceste je otežen dostop do samih okvar, kar otežuje in upočasnjuje lokalizacijo in odpravo okvar.  

Na terenu imajo približno 600 sodelavcev. Zasilno oskrbo z električno energijo v tem trenutku zagotavljajo s 23 agregati iz mednarodne pomoči in šestimi njihovimi.

Po oceni Občinskega štaba Civilne zaščite Kamnik je brez elektrike približno 1.000 gospodinjstev (3.000 ljudi). Preko noči je znova prišlo do prekinitve električne oskrbe na celotnem območju doline Črne v smeri Črnivca in Gozda. V dopoldanskem času je prišlo do podrtja drevja na transformatorsko postajo, tako da je prišlo do izpada elektrike na območju Tuhinjske doline. Elektro Kamnik že z vsemi silami odpravlja napake, so sporočili z občine.

Prve ocene škode: za sanacijo potrebujejo 12,5 milijona evrov

Na področju Elektro Primorske je po podatkih, ki smo jih dobili ob 15.30, brez napajanja 319 transformatorskih postaj, kar pomeni, da je brez električne energije 6.863 odjemalcev.

Na nekaterih območjih, kjer distribucijskega omrežja ni moč sanirati, terenske ekipe nameščajo dizel agregate. Trenutno je
priključenih 80 agregatov.

Na podlagi prve ocene škode je poškodovanih ali uničenih približno 300 kilometrov omrežja. Za sanacijo okvar bodo potrebovali približno 12,5 milijona evrov.

Postojna
Postojna FOTO: Elektro Primorska

 

Pri Elektru Maribor je bilo ob 17.30 na območju celotnega njihovega omrežja 4700 odjemalcev brez električne energije, nenapajanih pa je bilo 192 transformatorskih postaj. Ponoči je prišlo do novih težav na območju mariborskega elektrodistributerja, saj so dodatne okvare prizadele že popravljene dele omrežja.

 

Ekipe Elektro Maribor so v sodelovanju z ekipami iz Hrvaške, civilno zaščito, Slovensko vojsko, gozdnimi gospodarstvi, gasilci in podizvajalci še vedno na terenu, kjer odpravljajo predvsem poškodbe na srednje napetostnih vodih. Kljub temu nekatera območja tudi danes najverjetneje še ne bodo preskrbljena z električno energijo, med drugim bodo brez elektrike še številni odjemalci na območju Ruš, Slovenskih Konjic in Rač.

 

Tudi iz Elektra Celje so sporočili, da je bilo ob 16. uri brez napajanja 2394 odjemalcev. Oskrba z električno energijo je motena pri 814 odjemalcih na območju Koroške, na območju Šaleške doline 597 odjemalcev, v Savinjski dolini 539 odjemalcev, na območju Jakoba pri Šentjurju, Trnovlje pri Socki) 268 odjemalcev in na območju Planine (Dežno, Marof, Jurklošter) 176 odjemalcev.

Današnja malenkostna otoplitev vremena je povzročila taljenje ledenih oklepov z dreves, in tudi z daljnovodov. Zato v Elektro Celje opozarjajo, naj se ljudje ne zadržujejo na teh nevarnih območjih.

Takole je s petka na soboto, kot nam je povedal bralec, zagorel daljnovod v kraju Brezje pri Dobrovi. Dodal je, da pod tem daljnovodom po dolini Dobrova–Horjul vodi tudi plinovod.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (539)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sonja Rihter
06. 02. 2014 20.38
Vsi jih dnevno rabimo in le redko pohvalimo. To so heroji, ki ne poznajo strahu in morajo biti izredno usposobljeni, da lahko tako zahtevno nalogo opravljajo. Ti ljudje ne smejo delati napak in če bi imeli bankirji njihov poklic, danes ne bi imeli lukenj ali pa njih.
Ramzess
06. 02. 2014 11.40
-1
Problem je če električarja ubije elektrika, kot da niso dovolj od stroke, da bi preverili ali je vod, ki se ga lotijo pod napetostjo, za to menda obstajajo tudi ročne naprave, za bližinsko detekcijo prisotnosti toka v napeljavi. Nisem še slišal, da bi se kak vodovodar utopil pri svojem delu, ...očitno so pri njih težave bolj vidne.
Angela Franko
06. 02. 2014 06.22
+7
Cela Slovenija je v agoniji vsi smo pretreseni celo smrtne žrtve je že terjala ta ujma ,poslanci SDSa pa spet vlagajo interpelacijo proti ministru .So ti ljudje sploh pri zdravi pameti ???? so se res odločili Slovenijo na vseh koncih in krajih ,onemogočat pri delu ,sramotit pri sosedih ,praktično se norčevat iz nas ???? Kako se lahko obranimo teh norcev ????
batom@pinkponk.com
06. 02. 2014 06.56
+0
Fifi 24
05. 02. 2014 23.34
-1
PS: danes smo našli ene tri ki so bili nekoč v okupatorski JLA no te smo upali poslati ven v sneg čeprav je bil Maneken hudo v strahu za uniforme in avto šestkolesni samo sem ga jaz Minister Sokol potolažil da se uniforme ne bodo umazale avto ne popraskal ker je bolj močne sorte upam da bo naš Vrhovni poveljnik Maneken danes lahko zaspal
spoštovanje
05. 02. 2014 22.52
+9
in politiki se koljejo med seboj, narod pa trpi pomanjkanje in živi v državi, ki ji diktira 90 nesposobnih lopovov v ljubljani v parlamentu.....
Fifi 24
05. 02. 2014 22.06
+1
"NAŠA" VOJSKA za razliko od okupatorske JNA ni namenjena delovanju v posebnih razmerah vsi naši sovražniki namreč ogrožajo Slovenijo samo ob lepem sončnem vremenu na ravnini z lepo angleško travico kjer se napadajo ko se vreme poslabša prekinejo napad na Slovenijo in počakaj na izboljšanje vremena ob hujših vremenskih katastrofah pa pobegnejo domov.... tako je naša Slovenija popolnoma varna !! PODPIS : Vrhovni poveljnik Maneken in Obrambni minister Sokol
Draža
05. 02. 2014 21.17
+11
Kaj se politiki zraven rinejo,saj se jim na obrazih vidi da nikoli v življenju niso delali.
MsPikapiki
05. 02. 2014 20.33
+14
No pa imamo delovno nesrečo s smrtnim izidom, ki so jo novinarji tako pogrešali in v vsakih poročilih poudarjali, da jo doslej še ni bilo nobene. Prav priklicali so jo. Tako imajo zagotovljeno še bolj črno novico od žleda in ujme.
Vrnil sem se ?iw ?iw ...
05. 02. 2014 22.38
-3
Nauders
05. 02. 2014 23.20
+0
ali niso bili na vezi z elektro ? kako je to mogoče, kominikacija failed?
Roman Hren
05. 02. 2014 20.02
+7
To so res izjemni napori in vsi, ki sedaj odpravljajo posledice, so junaki! Ampak te bi bile lahko manjše, če bi prej vzdrževali in gradili, kot je treba! Vsaj nizkonapetostne napeljave bi lahko bile pod zemljo, nedopustno se mi zdi, da je daljnovod padel zaradi drevja itd.
batom@pinkponk.com
06. 02. 2014 07.04
-1
Antikrist 1
05. 02. 2014 19.59
+5
Čudno da ni janša z motorko prikuro pa rešvau bele orle :)
asdfghjklqwertz
05. 02. 2014 19.45
+1
Kako so elektro podjetja neumne ... naj raje vzpostavijo začasno elektriko prebivalcem, ko se bo vreme otoplilo, predvidevam, da naslednji teden, takrat pa naj pošljejo svoje delavce, da pospravijo podrte daljnovode, ne pa zdaj v tem hladu in nevarnih trenutkih. Naj imajo neko spoštovanje do svojih delavcev, ne pa jih imeti za številke.
odpisan2x
05. 02. 2014 19.53
+0
sem bil v kaprunu so imel kar po hribu visokonapetostne kable,brez da bi jih zakopavali-samo to so francozi
korintos1
05. 02. 2014 20.59
+3
odpisan2x
05. 02. 2014 21.27
-1
Boris Krošel
06. 02. 2014 01.27
+1
Kako ti naj vzpostavijo začasno elektriko? Sam sem delavec elektro podjetja in vem kakšna je situacija. Toliko ljudem zagotovit elektriko je praktično nemogoče. Vam je jasno da Slovenija, Avstrija in Hrvaška skupaj nima toliko agregatov za oskrbo z elektriko.
ales103
05. 02. 2014 19.27
+19
Fajn čestitke vsem ki pomagajo pri saniranju škode. Malo me motijo politiki k se zraven neki rinejo, pol pa reče Alenka, da je vesela, da so ljudje tok solidarni, kdaj bojo pa oni ratal solidarni in začel delat za dobro države in državljanov ne pa za dobro svoje riti.....
MaunelNeuer
05. 02. 2014 19.34
+6
MaunelNeuer
05. 02. 2014 19.24
+10
vsaka čast gasilcem, kapo dol pred njimi, vsaka čast tudi Avstrijcem
BULDOH
05. 02. 2014 19.08
+0
Pri nas že pojejo marčni kosi.....
Strelja?ko
05. 02. 2014 18.39
-7
zakaj niso kabli zaščiteni in prevlečeni z protivodno plastjo?!? to bi rešilo kable pred ostajanjem vode nanjih. zakaj so drogovi tako tanki, da se upogne, mar bi jeklene, lol ti pa mehki ko guma zobotrebce križkraž postavli... pa na drogovih?!? v zemljo sebol splača polagat, ket samo kable prštukavaš.
vrtnar01
05. 02. 2014 17.48
+0
vprašanje za tiste,ki se razumejo na tovrstno tematiko: A ni mogoče,da bi dali električno napeljavo namesto na daljnovode v zemljo,kot je to delajo za nižjo napetostno napeljavo?
zlobniCO2
05. 02. 2014 18.15
+1
Dark Cesar
05. 02. 2014 17.15
+16
Narava sama poskrbi za dotrajane daljnovode,ki jih elektro distributerji nocejo zamenjati in si raje grabezljivo denar basejo v zepe......
gejlord
05. 02. 2014 21.06
+7
samo za informacijo, lomilo je tudi nove daljnovode ki so bili narejeni čez poletje. če je okrog žice na daljnovodu od 15-20 cm ledu ne bi zdržali niti če bi bili zlati...
obiskovalecsmetisca
05. 02. 2014 16.01
+5
Večer @vecer Z ledom se danes bori tudi 500 pripadnikov Slovenske vojske ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' ..a jih imamo samo toliko?
chiri
05. 02. 2014 16.48
+9
Ostali so na straži, če nas napade neprijatelj.
Ramzess
05. 02. 2014 16.49
+1
Katera stran zmaguje, in s kakšnim arzenalom, ...
Angela Franko
06. 02. 2014 06.30
+1
Z INTERPELACIJO !!!!!! VSE MINISTRE ODSTAVIT ŽE NAJDEMO VZROK !!!!
Lolik
05. 02. 2014 15.25
+9
kok bojo spet dnarja pokradl :D ajojjjj
Generation X
05. 02. 2014 15.20
+17
Enim je spet padla sekira v med. Zdaj bodo služili preko javnih naročil z materijalom za obnovo daljnovodov.