Slovenija

Dodatnim 14.000 učencem bo zagotovljena tudi polna subvencija kosila

Ljubljana, 28. 12. 2012 08.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Za zakon o šolski prehrani, ki širi polno subvencijo malice tudi v peti razred otroškega dodatka, so glasovali vsi navzoči poslanci. S 1. februarjem 2013 bo tako do brezplačne malice upravičenih pol vseh osnovnošolcev in tretjina dijakov. Na ministrstvu za izobraževanje so odločitev poslancev pozdravili.

Zadnjo sejo v tem letu so poslanci končali s soglasno potrditvijo zakona o šolski prehrani. Za zakon je glasovalo vseh 79 navzočih poslancev. Tako bo od 1. februarja 2013 do brezplačne malice upravičenih pol vseh osnovnošolcev in tretjina dijakov, desetina osnovnošolcev pa bo upravičena tudi do brezplačnega kosila.

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za izobraževanje Mojce Škrinjar zakon o šolski prehrani na sistemski način ter bolje in pravičneje ureja prehrano v šoli, predvsem pa zajema več otrok.

Na ministrstvu so pozdravili odločitev državnega zbora, ki je potrdil zakon o šolski prehrani. Kot so sporočili, gre za pomemben rezultat, "ki je predvsem sad zavzetih pogovorov koalicije in tudi opozicije. S tem zakonom se bo bistveno povečalo število učencev in dijakov, ki bodo poslej prejemali brezplačno oziroma subvencionirano šolsko prehrano". Zapisali so še, da zakonsko besedilo, ki so ga pripravili v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve, bistveno spreminja določila, ki jih je leta 2011 vseboval zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev.

Sporočili so še, da sta minister Žiga Turk in Škrinjarjeva današnji izid glasovanja ocenila kot izreden uspeh, predvsem zato, ker bistveno pomaga najšibkejšim slojem prebivalstva, to je otrokom. "Poudarila pa sta tudi, da je soglasno sprejetje tega določila, kot zadnja odločitev DZ v letošnjem letu, odlična popotnica za nadaljnje delo," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Zakon omogoča pridobitev subvencije tudi polnoletnim dijakom, ki nimajo več otroškega dodatka, ter mladostnikom, ki bivajo v zavodih za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami in se šolajo zunaj njih.
Zakon omogoča pridobitev subvencije tudi polnoletnim dijakom, ki nimajo več otroškega dodatka, ter mladostnikom, ki bivajo v zavodih za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami in se šolajo zunaj njih. FOTO: Thinkstock

Do brezplačne malice bo upravičenih 88.000 šolarjev

Zakon širi polno subvencijo malice tudi v peti razred otroškega dodatka. Do polne subvencije oz. brezplačne malice bodo tako upravičeni učenci osnovnih šol, v družinah katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 53 odstotkov neto povprečne plače v Sloveniji. Skupno bo do brezplačne malice tako upravičenih približno 88.000 šolarjev.

Dodatnim 14.000 učencem iz socialno najšibkejših družin pa bo zagotovljena tudi polna subvencija kosila. Do te subvencije bodo upravičeni učenci, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo v družini ne presega 18 odstotkov neto povprečne plače v Sloveniji (prvi razred otroškega dodatka).

Za dijake ostaja brezplačna malica za vse, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 42 odstotkov neto povprečne plače (do vključno četrtega razreda otroškega dodatka). Na novo pa bo do delne subvencije v višini 70 odstotkov cene malice upravičenih 12.200 dijakov (peti razred otroškega dodatka), v višini 40 odstotkov cene malice pa 8800 dijakov (šesti razred otroškega dodatka).

Za tiste, ki izpolnjujejo pogoje in imajo veljavno odločbo o otroškem dodatku ali o državni štipendiji, bodo centri za socialno delo izdali odločbo o subvenciji prehrane po uradni dolžnosti. Sicer bodo izpolnjevanje pogojev ugotavljali na način, kot to velja za ugotavljanje pravice do otroškega dodatka.

"Zakon za preprečevanje lakote"

V razpravi pred glasovanjem je Jožef Kavtičnik (PS) opozoril, da je sprejetje zakona o uravnoteženju javnih financ povzročilo anomalije na vseh področjih socialne države, zdaj pa se morajo ukvarjati s posledicami takšnih napačnih odločitev. Dodal je, da je žalostno, "da moramo v Sloveniji sprejemati zakon za preprečevanje lakote".

Ivan Grill (SDS) je spomnil, da je bil že leta 2010 sprejet zakon o šolski prehrani. A ob tem je priznal, da so nekateri kasneje sprejeti zakoni v sistem uvedli nedoslednost in določene anomalije, ki so povzročale "krivico in mogoče manjšo dostopnost do hrane v šolah za socialno bolj ogrožene".

Majda Potrata (SD) je bila kritična do nujnega postopka pri sprejemanju zakona. Po njenih besedah bi "odgovorna in pametna vlada poskrbela, da takšnega zakona ne bi bilo treba sprejemati na vrat na nos".

Kot je povedala Škrinjarjeva, je v osnovni šoli malica manjši obrok, vreden 80 centov, v srednji šoli pa je ta obrok večji in bogatejši. Vreden pa je 2,42 evra.
Kot je povedala Škrinjarjeva, je v osnovni šoli malica manjši obrok, vreden 80 centov, v srednji šoli pa je ta obrok večji in bogatejši. Vreden pa je 2,42 evra. FOTO: Reuters

Kristina Valenčič (DL) je pozdravila širitev kroga upravičencev do subvencij za šolsko prehrano in ugotavljala, da bo do polne subvencije za malico v prihodnjem letu upravičenih pol vseh osnovnošolcev in tretjina dijakov, desetina osnovnošolcev pa bo upravičena tudi do brezplačnega kosila.

Prav tako so s sprejetimi rešitvami zadovoljni v NSi. Iva Dimic (NSi) pa je ob tem poudarila, da so vsi zaposleni v šolstvu in starši "odgovorni, da poskrbimo, da med nami ne bo lačnih otrok".

Mihael Prevc (SLS) je izrazil veselje, da so pri obravnavi zakona poslanci lahko pokazali pripravljenost na sodelovanje. "Naj bo to dobra popotnica v leto, ki prihaja kot dokaz, da smo pripravljeni stopiti skupaj in poiskati skupne rešitve," je dejal.

Tudi Marjana Kotnik Poropat (DeSUS) je dejala, da je treba nujno urediti trenutno neenotno ureditev osnovnošolske in dijaške prehrane, vsem učencem in dijakom omogočiti dostopnost do šolske prehrane ter odpraviti odvečne administrativne postopke. Vse to po njenih besedah ta zakon prinaša.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (280)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rosana Dumen?i?
29. 12. 2012 16.29
+1
Če ste prav prebrali članek, je meja za subvencijo kosila ostala čisto enaka, kar pomeni, da bo moj otrok še vedno brez kosila, čeprav prejemava zakonsko najnižje možne prihodke -468 eur na mesec za oba. Raje bi službo, potem bi tudi za prehrano lahko poskrbela.
24vohomurckov
31. 12. 2012 14.25
+1
dohodek na eno osebo...spadata med tiste,ki morata imeti 100% subvencijo....drugače pa udari po mizi dotičnega.......imam pa še boljšo idejo...naj ti bo ime pištek ,priimek spremeni na "okvirno"...evo ni,da ni.....sploh pa ne zime za žabljane....!! potem pa do čebaškove skoči....boš videl kako bo skakala ona...,češ kakšna krivica se ti,manjšincu godi!!!
Tonček Balonček
29. 12. 2012 15.43
+1
Banda murgeslka, zaradi tega lahko propadeta stabilizacija in gospodarska reforma! Potem bodo pa pomladniki za to krivili otroke! ZA ta denar bi lahko dobivali brezplačanike, pogrešam Ekspres!
cirenij
29. 12. 2012 09.33
+5
Če bi bilo pošteno razdeljeno nihče ne bi stradal. Take sv....i...n...j....a......i...j...e pred 20. leti ni bilo. Eni 5, 10, 100 X višje dohodke od navadnega delavca, ki jih prehranjujeje. In njegovi otroci stradajo. Če bi bila plača in penzija 1000 EU, tega ne bi bilo. Kaj šele 2000, 3000, 4000, 5000, ..........Si navaden folk to sploh lahko predstavlja. Pa nič ne ustvarijo. Samo bluzijo iz dneva v dan. In grejejo svoje zadnjice na dobro plačanih stolčkih.
cirenij
29. 12. 2012 09.10
+5
Gledam Viranta, ki želi vse najlepše v naslednjem letu. Fuj in fej pri njegovih dohodkih.Gledam predstavnike Društva prijateljev mladine in ostale. Gledam, koliko otrok gre zvečer lačnih spat. O starših ne govorijo. Sramota vseh sramot...!!!!! In koliko je tistih grebatorjev v naši politiki, parlamentu, komisijah...nadzornih svetih.....jih je na desetine ali stotine, da ne naštevam. Z visokimi plačami. Sramotno je, da ima nekdo med nizkimi plačo 5X večjo od garaškega delavca. Kje šele 10 ali še večji mnogokratnik. Sram jih bodi, fuj in fuj.....In taki upajo stopit pred kamero.
cirenij
29. 12. 2012 09.02
+7
Upajmo le, da bo narod toliko vztrajen, da vse sedanje odpihne. Upajmo, da je le zatišje pred prazniki. In da 2013 vstane ljudstvo in odnese vse gnilo, kar se je nabralo v dobrih 20. letih. In tega ni malo.
Explainator
29. 12. 2012 08.25
+3
nič vas ne reši več!!!!!
Uporabnik215111
29. 12. 2012 08.22
+6
V OŠ šoli bi morali imeti vsi zastonj obroke, brez pardona.
Tonček Balonček
29. 12. 2012 15.43
-2
graf
29. 12. 2012 08.10
+5
končno so v tisti okrogli dvorani nekaj pametnega sklenili ....
jani666
29. 12. 2012 06.29
+13
To vas ne bo rešilo politiki !!! Prihaja čas odhoda, ko bo potrebno odgovarjati za svoja dejanja !! Obdelovalne zemlje imamo dovolj, vendar nas je vaša politika pripeljala tako daleč, da ne pokrivamo niti lastnih potreb, lahko pa bi živeli v izobilju vendar zaradi podkuplivih posameznikov smo tam kjer smo, NA KOLENIH !!! GOTOVI STE !!! TIK-TAK-TIK-TAK ...
DarthMalgus
29. 12. 2012 08.35
+3
Kmetje pa tudi samo jokajo kako je toča, suša.....namesto, da subvencije porabijo za novi traktor, bi bilo pametno začeti vlagati za proti toči mreže, pokrite sadovnjake, namakalne naprave...
cirenij
29. 12. 2012 09.00
+2
Pri nas sem videl mreže v sadovnjakih, ki je vse porumplal veter. Od krasnega sadovnjaka je ostalo bore malo. Če nosi kartonaste ameriške hiše, še prej protitočne mreže. Kakorkoli. Kmet je izpostavljen in odvisen od vremena. Je pa res, da nekoč ni bilo toliko traktorjev in ostale mehanizacije. So bile zadruge, ki so vsemu zadostile. Ampak kvazi kapitalizem je odnesel vse, tudi dobro in poskrbel za novitete, ki nas danes tepejo.
lpower2
29. 12. 2012 10.50
+2
ja kdo pa bo danes delal brez mehanizacije? a boš ti garal od jutra do večera? mogoče če bi šli vsi brezposleni delat na kmetije bi lahko šlo brez brez nakupovanja mehanizacije. ampak nebi šli. je pretežko delo.
jodika
29. 12. 2012 06.21
+6
Dobra odlocitev, vendar bodo s 1.1. tudi krepko znizali subvencije za prevoze dijakov in studentov (cena gre za 100% gor), tako da bomo na ta racun precej bolj obremenjeni tisti, ki prevoze placujemo...pa dodatek za prevoz pri stipendijah so ukinili, ker so ga dali kao vsem.. Tako da so spet samo zameglili zadevo in se lahko kitijo z nekimi zaslugami, ki jih na koncu itak placa narod..
jani666
29. 12. 2012 06.32
+4
To bando pokvarjeno, levo in desno je potrebno skinit za vedno potem bo pa boljše, se vidimo na 2 vseslovenski vstaji !!!
lpower2
29. 12. 2012 10.51
KiNgKoNg
29. 12. 2012 02.10
-11
Kaj polovica ljudi v teji državi umre, če ne poje nekaj dopoldne? V celotni srednji, in tudi službi, nisem niti enkrat šel na malico, pa še vedno diham.
KiNgKoNg
29. 12. 2012 02.11
+1
Mislim, to nikakor ni bilo mišljeno žaljivo, ampak me res zanima. Poznam ljudi, ki so pokonci ob 6.00, in če do 9.00 nič ne pojejo, se jim začne vrteti.
jani666
29. 12. 2012 06.35
+5
Otroci še rastejo in je potrebno jesti tudi dopoldan, če slučajno ne veš tega. Če so tebe hranili ko si bil otrok samo popoldan se ti to pozna v tvojem pisanju neumnosti !!
24vohomurckov
28. 12. 2012 23.54
+21
otroci so lačni,ker so starši ostali brez dela v drugi švici,ki pospešeno postaja druga romunija......zato.naj se vsak dan en poslanec odreče kosilu v napol zastonjkarski državnozborski menzi , za enega takega otroka......nekateri (poslanci) so tako nažrti,da jih bo v kratkem razgnalo,večina pa je predebelih.... torej bodo naredili dvojno dobro delo....ena oseba štirojno!
JezekTekaTeka70
28. 12. 2012 23.34
-7
Lakota kosi po slovenskih šolah ... povprečen osnovnošolec izgubil 3-5 kilogramov odkar je na vladi JJ ... Zares grozno ... dobro da obstajajo razni poštenjakovići, da si pridobivajo politčne točke, pa to ...
24vohomurckov
29. 12. 2012 00.10
+9
prej je bilo slabo in na žalost postaja še slabše! zakaj?...ker revščina traja že predolgo in še poglabljajo jo...točno zdajšnja vlada. za sprejetje novega socialnega zakona ,bi pa vsi morali na evropsko sodišče za človekove pravice....naj jih v letu,ki prihaja ujame karma....!
Flux55
29. 12. 2012 00.18
+3
Bonsa
28. 12. 2012 23.23
+4
Evropa se obremenjuje s presežki glede hrane naši otroci so pa lačni??? Vsaka vam čast, da se to zgodi moraš pa reees biti bister, kot potočka zijalka. Glejte, da bodo sedaj siti tisti, ki res nimajo in ne tisti, ki imajo. In še nekaj...obrok v šoli ni skoraj nič večji kot v osnovni šoli :)
k_komet
28. 12. 2012 23.15
+30
Saj ne vem, ali naj bom vesel ali žalosten in razočaran. Najverjetneje oboje. Vesel sem za vse tiste otroke, ki bodo vendarle prišli v času šolanja vsaj do toplega obroka, pa čeprav jim starši tega sicer ne morejo privoščiti. A še večje, kot je veselje, je moja žalost in ogorčenje, da je državni zbor o čem takem sploh moral razpravljati. Kakšna družba smo to postali, se sprašujem. Je to družba, ki smo si jo želeli...je to tisti tako željen in opevan sistem po katerem smo hrepeneli? Smo si res želeli družbo, ki je v resnici razklana in razdeljena kot že dolgo ne, če sploh kdaj? Smo si res želeli družbo peščice bogatih in večine revežev? Smo si res želeli družbe, kjer nas bodo oblastniki za dosego cilja delili na rdeče, bele in črne..leve in desne, medtem ko bo družbeno in nacionalno tkivo v resnici poznalo eno samo pravo delitev...delitev na nesramno bogate na eni strani...in na revne ter ponižane na drugi? Za vas ne vem. Vem pa zase. Ne...nikoli nisem pričakoval, da bomo imeli vsi enako...da bomo vsi enako bogati....a še manj sem si želel, da bodo naši otroci lačni....da bomo imeli preko 110.000 nezaposlenih in jih pričakujemo še več, medtem ko novih delovnih mest še nekaj časa ni za pričakovati. Nisem si želel, da bom živel v družbi, ki ima že ta trenutek 1/4 prebivalstva na pragu revščine, že v prihajajočem letu, pa lahko pričakujemo, da bo tistih, ki bodo živeli na pragu revščine ali pod njim že kar 1/3. Čeprav je današnja odločitev državnega zbora velika pridobitev za lačne otroke, pa je to istočasno tudi dokaz največje sramote naše družbe. Dokaz, da živim v družbi in državi, v kateri je iz dneva v dan več lačnih... iz dneva v dan več tistih, ki nimajo perspektive...iz dneva v dan več tistih, ki nimajo zaposlitve ali pa jo bodo v kratkem izgubili. Morda so naši otroci res dobili novoletno darilo v obliki subvencionirane prehrane...in prav je tako...jaz ima ob prihajajočem letu eno samo željo.. in sicer, da bi v prihajajočem letu lahko subvencionirano prehrano ukinili...da bi lahko ukinili razne subvencije, razne programe botrstva v Sloveniji in podobno...ker bi postali nepotrebni. Imam željo, da bi država poskrbela za to, za kar bi morala...da bi poskrbela za svoje državljane tako, da bi lahko ljudje v tej svoji državi sami zaslužili toliko, da ne bi potrebovali subvencij za preživetje in malice svojih otrok ne lažne solidarnosti, ne subvencionirane prehrane, ne projektov botrstva in ne raznih akcij rdečega križa in Karitasa. Dostojno preživetje ne sme postati miloščina...dostojno življenje je in mora (ponovno) postati temeljna in neodtujljiva človekova pravica.
demokracija
28. 12. 2012 23.34
+5
malaraja
29. 12. 2012 01.34
+10
Vlada je ponosna nase, ker so tako dobrodelni in odškrtnili del kolača lačnim otrokom. Obnašajo se, kot da je ta denar njihov? Denar je naš in če rečemo, da nočemo lačnih otrok, naj to odslej naredijo brez razpravljanja. Vzamejo naj cerkvi in inštitutom za ponarejanje zgodovine in poveličevanja domobrancev. Prav tako naj več ne razpravljajo o tem, kdo je kriv za stanje v državi. Davkoplačevalci smo jasno povedali, da nočemo več gledati nikogar od njih. Kaj jim ni jasno?
24vohomurckov
28. 12. 2012 23.03
+10
no,zdaj vam bomo pa pred DZ postavili spomenik....približno takega,kot je na ljubelju! najbrž mislite,da rešujete slovenske otroke....še vedno bodo lačni MONE!!!
mozzo
28. 12. 2012 22.57
+2
Sam se strinjam da noben ne sme bit lačen, ampak mislim da bi morala biti večja kontrola nad tem kdo je resnično potreben pomoči. Poznam par fantov ki resnično niti malo niso potrebni pomoči pa jo imajo. Prav tako študenti..nazaj neke subvencije pa maš listke za ne vem špansko restavracijo za 6€..taki niso potrebni pomoči!
demokracija
28. 12. 2012 23.02
+12
tudi poslanci jedo zaa 3 eur po kosilu.......?????????????????
spuko
28. 12. 2012 23.30
+6
ja valda kr 6€ dobijo študenti po tvojem? širiš lažne informacije. subvencija je 2.5€ pa še to samo za delavnike. študenti, ki živijo tudi za vikende proč od doma imajo tako na dan v pvprečju le 2€ subvencije.
zek
28. 12. 2012 22.56
-9
Ti ti Janša sedaj si pa še otrokom prehrano zrihtal TI TI BARAB... Aja saj prej si bil ti Jnša tut BARAB... ko so bili baje otroci v šolah lačni --- Jo jo čist sem zmeden NEVEM VEČ KDAJ JE BIL TALE JANŠA VEČJA BARAB.. Sedaj ko je več otrokom zrihtal zastojn malico ali prej ko so bili otroci v šolah lačni ----
zek
28. 12. 2012 23.10
+7
demokracija Bodiva poštena Leta 2008 je Janševa vlada omogočila vsem dijakom zaszonj topli obrok v šolah -- DRŽI? -- Konec leta 2011 je prejšnja Pahorjeva vlada KREPKO ZVIŠALA CENZUSE in prav zaradi tega Svetlikovega zakona je bilo OGROMNO ljudi ob subvencijo za malico v osnovnih šolah-- DRŽI? --- Letos pa je res tudi Janševa vlada oduzela vsem dijakom zastonj malico in postavila iste cenzuse kot jih je postavil Svetlik za osnovnošolce - DRŽI?
k_komet
28. 12. 2012 23.32
+13
zek..kar praviš..drži. Ampak...mene sploh ne briga katera vlada je kaj vzela in katera nazaj dala. Dejstvo je, da je sramota, da živim v državi, kjer ljudje ne morejo z delom tolk zaslužit, da bi lahko sebi in svojim otrokom zagotovili prehrano....drži?
demokracija
28. 12. 2012 23.39
+8
ZEK, strinjam se, dejstvo pa je da sedaj to obešajo na veliki zvon kot da so kaj dali iz svojega žepa, po drugi strani pa sami jedo najcenejša kosila in spet so" kupili" NLB za cca 320 mil, za otroke pa ni??????? mene ne zanima kdo je kaj, vsi ki so v parlamentu in zraven zadnjih 20 let so krivi in pika. namesto da bi zagotovili pogoje za gospodarstvo so ga izropali in zato ljudje nimajo v PRAVI državi tega ne bi smelo biti da se kregamo okoli cenzusov saj bi moralo biti delo in dostojno plačilo za opravljeno delo.
miki mishka 1
28. 12. 2012 22.48
+16
Dodajam : ko se subvencijonira šolske malice, naj dajejo otrokom hrano domačih proizvajalcev, lokalnih kmetov, skratka slovensko ekonomijo. nikakor ne bi smeli dovolit, da na ta račun služijo multinacionalke in velike firme, ki imajo že tako in tako monopol zaradi sicer legalne a neetične, nepravične konkurence. Od stotih jogurtov na policah, jih je 95 nemških.
sparky1994
28. 12. 2012 22.42
+15
Tudi sam letos nisem upravičen do subvencionirane malice in moje starše pride na mesec okoli 50€ za malico, kje so še druge stvari, sem pa dijak 4 letnika, še dobro da imajo moji starši službo in da imata zdajle med prazniki kaj dati na mizo. Lp