Slovenija

Veber: Moja vest je čista. Cerar: Vebrovo ravnanje resno omajalo zaupanje v delo ministra

Ljubljana, 31. 03. 2015 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Premier Cerar je v DZ poslal predlog za razrešitev obrambnega ministra Vebra. "Moja vest je čista," je v odzivu poudaril Veber. Podpira ga sicer le njegova SD. Namesto Vebra bodo verjetno predlagali Ljubico Jelušič, še vedno pa ni izključena niti rekonstrukcija vlade.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Predlog razrešitve Vebra prispel v DZ
    00:59
    Iz SVETA: Predlog razrešitve Vebra prispel v DZ
  • Iz SVETA: Bo SD izstopila iz koalicije?
    02:23
    Iz SVETA: Bo SD izstopila iz koalicije?
  • Iz 24UR: Veber šibi koalicijo?
    01:29
    Iz 24UR: Veber šibi koalicijo?
  • Iz 24UR: SD v bran Vebru
    02:18
    Iz 24UR: SD v bran Vebru
  • Iz 24UR: SD: Oditi ali ostati?
    02:02
    Iz 24UR: SD: Oditi ali ostati?

Premier Miro Cerar je danes v DZ poslal predlog za razrešitev ministra za obrambo Janka Vebra. Cerar prosi, da DZ o predlogu odloči v najkrajšem možnem času. Po ocenah Cerarja je Veber ravnal netransparentno, ko je obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo naročil analizo posledic prodaje Telekoma.

Veber je v odzivu na predlog za njegovo razrešitev priznal, da ima predsednik vlade pravico predlagati njegovo razrešitev, kot ima sam pravico, da pove, kaj se lahko zgodi, če bo Telekom Slovenije pristane v rokah tujcev. "Moja vest je čista," je poudaril Veber.

"Vsak je pri sebi pogledal, kaj mora narediti," je dejal obrambni minister. Prepričan je, da je z naročilom o oceni učinkov prodaje Telekoma Slovenije za obrambno-varnostni sistem zgolj izpolnil svojo dolžnost kot obrambni minister.

Predsednik vlade bi se moral po ministrovih besedah najprej vprašati, ali sta tudi on in vlada v celoti opravila vse, kar od njiju zahteva pomembnost in kompleksnost te prodaje. Vse ostalo bo, kot pravi, pojasnil na seji v DZ v postopku njegove razrešitve.

Če bo Veber razrešen, se bo lahko vrnil na svoj stolček v DZ, ki ga je sicer po njegovem odhodu v vladno ekipo začasno zasedel Franc Križanič.
Če bo Veber razrešen, se bo lahko vrnil na svoj stolček v DZ, ki ga je sicer po njegovem odhodu v vladno ekipo začasno zasedel Franc Križanič. FOTO: Miro Majcen

Izredna seja prihodnji četrtek?

Poslovnik DZ ne določa roka, v katerem mora DZ glasovati o predlogu predsednika vlade. Tovrsten predlog se sicer praviloma uvrsti na naslednjo redno sejo, razen če najmanj 23 poslancev zahteva sklic izredne seje, to pa lahko skliče tudi kolegij predsednika DZ.

Obstaja možnost, da bi katera od koalicijskih strank zahtevala sklic izredne seje. Prvi možen termin za sklic izredne seje bi bil teoretično še ta teden, v petek, a naj bi se po neuradnih informacijah predsednik DZ Milan Brglez že vnaprej odločil, da ne želi izredne seje o razrešitvi ministra sklicevati v času priprave na velikonočne praznike. Zato naj bi bil realen prvi možen termin za sejo DZ prihodnji četrtek.

O predlogu za razrešitev ne razpravljajo na parlamentarnem matičnem delovnem telesu, ampak gre predlog neposredno na sejo DZ, kjer ima minister pravico, da brani svoje stališče, mogoča pa je tudi poslanska razprava. Minister je razrešen, če je večina poslancev, ki so glasovali, glasovala za razrešitev. Z razrešitvijo ministru preneha funkcija, mora pa opravljati tekoče posle do imenovanja novega ministra.

Predlog za novega ministra mora predsednik vlade v DZ vložiti najpozneje v desetih dneh po razrešitvi ministra ali DZ v tem času obvestiti, da bo funkcijo začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Začasno vodenje ministrskih resorjev je mogoče tri mesece.

Namesto Vebra Ljubica Jelušič?

Vebra podpira le njegova stranka SD, ki še vedno razmišlja tudi o izstopu iz vlade, a mnenja o tem so v stranki deljena. Gre pa v stranki po zadnjih podatkih vse v smer, da se bo, kot smo že vajeni, spet sklicevala na svojo državotvornost in vendarle ostala v vladi. Čeprav bi šlo v tem primeru bolj za njihovo lastno preživetje, so poročali v 24UR.

Na mesto Vebra bodo najverjetneje predlagali Ljubico Jelušič, še vedno pa ni izključena niti rekonstrukcija vlade in sicer menjava državotvornega obrambnega resorja z notranjim med SD in SMC. Ideja je prvotno izšla iz Cerarjeve stranke, ker naj ne bi bili zadovoljni z delom notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar, ta konec leta odhaja na porodniški dopust, v SD pa se kot možnega notranjega ministra neuradno že omenja Mirka Pečariča, nekdanjega državnega sekretarja na šolskem ministrstvu.

V stranki SD so sicer Cerarja pozvali k spoštovanju koalicijskega sporazuma, ki med drugim predvideva, da je premier dolžan ministra najprej opozoriti, če meni, da ne ravna pravilno. "Edino tako je možno državo varovati pred politično krizo," je dejal prvak SD Dejan Židan in poudaril pomen spoštovanja koalicijskega sporazuma.

V premierjevem kabinetu pa so po teh pozivih spomnili, da ''gre za službo, ki pri svojem delovanju terja upoštevanje skrajnih restriktivnih meril. Spoštovanje in izvajanje tovrstnih okvirov pa ne sme dopuščati kančka dvoma v strokovnost in zakonitost delovanja OVS. Vse ostalo na tem mestu je odmik od vzpostavljenih standardov zahodnih demokracij."

Spomnili so še na Cerarjeve besede, da je njegova odločitev glede obrambnega ministra nestrankarska.

Vebra podpira le njegova SD.
Vebra podpira le njegova SD. FOTO: Miro Majcen

Nepremišljen člen sporazuma

SD je Cerarja pozvala k spoštovanju koalicijske pogodbe v tistem delu, ko govori o opozorilu premierja ministru, če ne ravna pravilno. Poslanec DeSUS Tomaž Gantar meni, da je to ena od stvari v sporazumu, ki je nepremišljena in nima smisla. To je po njegovih ocenah očitno ugotovil tudi predsednik vlade in bo, tako meni Gantar, ugotovil tudi Židan.

Gantar še ne ocenjuje, kakšna bo njihova odločitev glede Vebra. A če je osnova v tem, kar je glede Vebra navedel premier, bi po Gantarjevem mnenju moral tudi DeSUS podpreti predsednika vlade.

Podpredsednik DeSUS sicer ne verjame, da bo SD izstopila iz vlade in bi bila zato koalicija ogrožena. Po njegovih ocenah si bo SD poskušala najti častni izhod iz nastalega položaja. Spomnil je na to, da so tudi v SD že večkrat rekli, da vlada ali država ne more biti talec enega ministra.

NSi bo glasoval za razrešitev

Po napovedih predsednice NSi Ljudmile Novak bo vseh pet poslancev NSi glasovalo za razrešitev Vebra. V NSi po njenih besedah ne verjamejo, da bo SD zapustila koalicijo, razume pa, da stranka stoji za svojim ministrom, še posebej, če je ta "morda celo po nalogu stranke naročil analizo". Po njenih besedah ima SD dovolj dolgo rezervno klop, na kateri ima dovolj kadrov, da bo z lahkoto nadomestila ministra Vebra.

Koalicijski sporazum ni nad zakonom

Po besedah poslanke SMC Lilijane Kozlovič je v primeru ravnanja ministra za obrambo Janka Vebra nedopustno tolmačiti, da je koalicijski sporazum nad zakonom. Kot pravi, gre namreč za takšne nezakonitosti, da ni možno ravnati drugače. Si pa v SMC želijo, da SD ostane v koaliciji.

Poslanci SMC v celoti podpirajo odločitev predsednika vlade in predsednika SMC, da obrambnega ministra Vebra pozove k odstopu, je dejala namestnica vodje poslanske skupine SMC Kozlovičeva. Po njenih besedah so v razpravi ugotovili, da je gre tako za pravno kot politično odgovornost ministra.

Na vprašanje, kaj to pomeni za koalicijo, Kozlovičeva odgovarja, da je zdaj na potezi SD. V SMC po njenih besedah želijo, da SD ostane v koaliciji, predlog predsednika vlade pa pomeni samo, da naj podajo ime novega ministra. "Za zdaj računamo, da bo SD ostal z nami v koaliciji," je še dejala.

Janša: V naslednjem letu nas čakajo predčasne volitve

Cerar bi moral po mnenju prvaka SDS Janeza Janše na predlog razrešitve Janka Vebra vezati zaupnico, če v koaliciji ne bo enotnosti. Sicer pa Janša meni, da sedanje stanje "zaradi svežine prejšnjih volitev lahko zdrži še letos, lahko vmes pride tudi do zamenjave vlade, v naslednjem letu pa nas čakajo predčasne volitve".

Kot je ponovil, je minister za obrambo kršil zakon. Nezakonito ravnanje je priznal tudi direktor OVS ministrstva za obrambo Gorazd Rednak, ki bi moral prav tako odstopiti, meni Janša.

SD, ki Vebra brani, pa po njegovih besedah pozablja, da je v neki drugi situaciji razglasila aretacijo registriranega policijskega sodelavca za poseg vojske v civilno sfero in je zahtevala odstop ministra, "zdaj pa nadzor OVS nad privatizacijo Telekoma razglaša za povsem normalno stanje". Gre za bumerang dvojnih meril, ki se vrača SD, je dejal Janša in ocenil, da so zato v nezavidljivem položaju.

Po njegovem mnenju je v podobno nezavidljivem položaju zaradi dvojnih meril tudi Cerar. "Tokrat zahteva upravičeno zamenjavo ministra, ki je kršil zakon, nekaj tednov nazaj pa je branil ministra iz kvote SMC, ki je po dokončni sodbi vrhovnega sodišča kršil ustavo. Gre za pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča," je pojasnil Janša.

Cerar v DZ poslal predlog za Vebrovo razrešitev.
Cerar v DZ poslal predlog za Vebrovo razrešitev. FOTO: Miro Majcen

Pretres v koaliciji: kaj, če SD zapusti vlado?

Vlada bi po mnenju političnega analitika Mateja Makaroviča dokaj nemoteno delovala tudi v primeru, če koalicijo zapusti stranka SD. Kot je ocenil, se je stranka znašla v situaciji, v kateri težko potegne dobro potezo, "težko pa je reči, katera je manj slaba". Glede na to, kako odločno je stala za svojim ministrom, bo Vebrov poraz razumljen tudi kot poraz stranke, v primeru, če SD ostane v koaliciji, je pojasnil.

Analitik Igor Pribac sicer dvomi o izstopu SD iz koalicije, bi pa takšen korak po njegovem pomenil začetek konca te vlade. Pribac meni, da bo obrambni minister prav zaradi vsebine koalicijskega sporazuma očitno "zaščiten kot kočevski veper". Res je, da se je Cerar zaradi tega znašel v zagati oz. pred dvema argumentacijama, ki si nasprotujeta. Prva je ta, da je pravnih dvomov glede Vebrovega ravnanja preveč, da bi lahko ministra branil. Na drugi strani pa Cerar s tem, ko je Vebru postavil nekakšen ultimat, ni spoštoval procedure, določene v koalicijskem sporazumu, je pojasnil.

Nad dejstvom, da predsednik vlade koalicijskemu sporazumu očitno ne namerava dosledno slediti oziroma ga ne jemlje preveč resno, bi se morali koalicijski partnerji najbrž vsaj nekoliko zamisliti, pa opozarja Makarovič. "Ključno vlogo imajo namreč očitno razmerja moči v koaliciji, ne pa natančna določila sporazumov," je pojasnil.

Predlog razrešitve ministra Janka Vebra
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1396)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prašek
01. 04. 2015 15.20
+3
wizeman 01.04.2015 12:38:55 3 Zanimivo bi bilo slišati, kaj je preiskava posledic prodaje Telekoma ugotovila..... ................ To pa tudi mene močno zanima !
prašek
01. 04. 2015 15.16
+2
Dober dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
01. 04. 2015 15.16
+2
čnaovca ....... Mislim da se mora Bavči zglasiti do zadnjega aprila, ne prvega !
wizeman
01. 04. 2015 12.38
+3
Zanimivo bi bilo slišati, kaj je preiskava posledic prodaje Telekoma ugotovila.....
TheMafiaDon
01. 04. 2015 08.42
Ok, naveličani smo te lajne...dajte nam drugo predstavo za zavajanje ljudstva-spet kaj o patrii ali honorarjih...groza.
proletarec1
01. 04. 2015 08.38
+0
DOMOBRANI,DOBRO MANIPULIRAJO Z CERARJEM.NAROD PA PORIVAJO V ŠE VEČJO REVŠČINO.
puspan
01. 04. 2015 09.07
-1
Pod narod, ki ga omenjas spadate samo tisti, ki ste vsa dotedanja leta dobro ziveli na tuj racun, vse vecja revscina pa je in bo se vecja prav zaradi vas. V eni stvari ste odlicni in to v manipuliranju ljudi, ki vam zal nasedajo.
ginger 1
01. 04. 2015 09.14
-3
proetarec---domobrancev ni ze 65-70 let...ste pa se vedno yugokolaboranti...ostali smo LE ZAVEDNI SLOVENCI...!!!
wizeman
01. 04. 2015 12.31
+2
pravica5
01. 04. 2015 08.37
-2
ko teče voda v grlo takrat se pokaže karakter človeka.
belaovca
01. 04. 2015 08.19
+0
1 aprila pred ali do polnoči pa pride bavči v nočno z janezom na dobu....
pravica5
01. 04. 2015 08.33
-1
kaj bi ti brez gospoda Janeza Ivana Janše. On ti očitno zamegli pogled na vse ostalo.Ne da si samo črna ovca si tudi slepa.
ginger 1
01. 04. 2015 09.15
-1
dule100
01. 04. 2015 07.50
-2
Vebasto, lepo se poslovi, pa še Židano marelo vzemi seboj !
Timy15
01. 04. 2015 07.49
+2
Neumno je tako škodovati svojemu zdravje,saj večjega ideala kot biti zdrav,ni!
dule100
01. 04. 2015 07.46
+0
Lepo ga je Janez zbrcal !
wizeman
01. 04. 2015 12.32
+1
proletarec1
01. 04. 2015 07.38
-1
BOLJE DA ODIDE CERAR,KI JE NASEDEL DESNIM BARABAM.
dule100
01. 04. 2015 07.45
-1
belaovca
01. 04. 2015 07.31
+0
a bavči je že na obisku pri janezu....a sta se izljubila ob snidenju....bojna tovariša
Venividivici1
01. 04. 2015 07.34
+0
dule100
01. 04. 2015 07.45
-1
belaovca
01. 04. 2015 08.18
+1
FoglTunek
01. 04. 2015 07.26
+0
Čujte, nekdo mi je ponoči preluknjal sod šmarnice in je fse steklo po kleti... gnes vjutro sn že isko štrik, da bi se obeso!!!!!! ... PRVI APRIL !!!!
dule100
01. 04. 2015 07.20
-1
Ja Janez je še kar močan !
FoglTunek
01. 04. 2015 07.23
+0
dule100
01. 04. 2015 07.29
+0
wizeman
01. 04. 2015 12.33
Dokler imamo Janeza, se ni za bat, da bi nam bilo bolje....
FoglTunek
01. 04. 2015 07.18
+1
Čujte, gnes vjutro se mi ni dvigno ko sn bil na Juliki?????? ... PRVI APRIL !!!!!!!
dule100
01. 04. 2015 07.11
+1
Levičarji imajo že 70 let čisto vest !
ginger 1
01. 04. 2015 07.18
+0
belaovca
01. 04. 2015 07.24
-1
dulči....se spomniš moža ki je ženo ustrelil...kaj misliš kaj se je zgodilo z prodajalcem orožja...
wizeman
01. 04. 2015 12.34
A ni to logično? To je pravzaprav avtomatizem.
funi
01. 04. 2015 06.51
+1
Danes ima god Luka Mesec in njegova škvadra
pravica5
01. 04. 2015 06.49
-1
SPOKAJ ČE NE PRIDEMO Z VILAMI.
belaovca
01. 04. 2015 07.27
+0
z kom se pa ti pogovarjaš...z dvemi voli v hlevu..
ginger 1
01. 04. 2015 06.48
+2
Vsem levakom danes voscim ENO LAZNIVO DOBRO JUTRO...danes je vas dan in vas praznik...!!!
pravica5
01. 04. 2015 06.49
+1
askralj
01. 04. 2015 06.46
+0
Prav zanimivo je kako za honorarje nihče ne odgovarja pa je spet šla miljarda, pol se nas je še za par miljard zadolžilo seveda baje ugodno. Nihče kriv sami vebri so pri marmeladi. Cerar pa ima slab signal vsaj 2 tedna že razmišlja in se dogovarja se ima čas.