Slovenija

Vebra razrešili, nadomestil ga bo Židan

Ljubljana, 09. 04. 2015 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Z 68 glasovi za in 11 proti so poslanci Vebra razrešili s funkcije ministra za obrambo. Začasno ga bo nadomestil Dejan Židan. Ker se bo Veber vrnil v poslanske klopi, jih bo moral nadomestni poslanec Franc Križanič zapustiti.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pestro dogajanje v DZ
    02:50
    Iz SVETA: Pestro dogajanje v DZ
  • Iz SVETA: Izredna seja
    00:43
    Iz SVETA: Izredna seja
  • Iz 24UR: Vebra niso mogli prepričati, da odstopi sam
    01:26
    Iz 24UR: Vebra niso mogli prepričati, da odstopi sam
  • Iz 24UR ZVEČER: Poslanci razrešili Vebra
    03:05
    Iz 24UR ZVEČER: Poslanci razrešili Vebra
  • Iz 24UR ZVEČER: Han, Tonin in Gantar o Vebru
    10:13
    Iz 24UR ZVEČER: Han, Tonin in Gantar o Vebru
Predsednik vlade Miro Cerar meni, da je Veber ravnal netransparentno, zato je predlagal njegovo razrešitev.
Predsednik vlade Miro Cerar meni, da je Veber ravnal netransparentno, zato je predlagal njegovo razrešitev. FOTO: Barbara Žejavac / DZ

Poslanci so po dolgi seji z 68 glasovi za in 11 proti podprli predlog premierja Mira Cerarja za razrešitev obrambnega ministra Janka Vebra. Začasno ga bo nadomestil Dejan Židan, ime Vebrovega naslednika pa bodo iz SD sporočili v prihodnjih dneh. Ker se bo Veber vrnil v poslanske klopi, se bo od njih moral posloviti Franc Križanič.

Cerar: Veber bi moral odstopiti sam

Cerar je po glasovanju dejal, da Veber očitno ni prepoznal, da je deloval protipravno, v nasprotju s strokovnimi standardi in politično nezrelo. Po njegovem mnenju je bila Vebrova drža neprimerna, ter da bi moral sam spoznati, da se mora umakniti s položaja. Ocenjuje tudi, da so bili njegovi argumenti neprepričljivi, kontradiktorni ali celo nestrokovni. Še enkrat je ponovil, da gre predvsem za vprašanje zakonitosti in da mora biti delovanje obveščevalno-varnostnih služb in ministra, ki je zanje odgovoren, transparentno, jasno, odgovorno, zakonito in strokovno.

Sicer je odločitev o tem, kako se bo glede sodelovanja v koaliciji v petek odločila SD, njihova stvar, a meni, da bo koalicija v isti sestavi normalno delovala naprej.

Veber: Če bi poslanci glasovali po svoji vesti, bi bil rezultat najbrž povsem drugačen

Razrešeni minister Janko Veber je zadovoljen, da je na seji DZ lahko opozoril na probleme, ki bi lahko nastali v primeru prodaje Telekoma Slovenije, kot je predvidena. Ocenil je, da bi bil rezultat glasovanja "najbrž povsem drugačen", če bi poslanci glasovali po svoji vesti.

Po razrešitvi je povedal, da mu je bilo v izjemno čast opravljati funkcijo ministra za obrambo ter ocenil, da so v obdobju njegovega ministrovanja uspešno opravljali svoje delo.

Povedal je tudi, da nima težav s tem, če stranka ostane v vladi in v koaliciji, vseeno pa bo svoje stališče zagovarjal naprej. Upa, da mu bo pri tem sledila tudi stranka. Dejal je, da namreč ni nepomembno, kako se bodo prodajala najeminentnejša slovenska podjetja.

SMC predlagal zaprtje seje za javnost

Poslanec NSi Matej Tonin je v za javnost zaprti seji predstavil zaupne dokumente.
Poslanec NSi Matej Tonin je v za javnost zaprti seji predstavil zaupne dokumente. FOTO: Barbara Žejavac / DZ

Poslanska skupina SMC je po predstavitvi stališč poslanskih skupin podala predlog, da izredno sejo zaprejo za javnost.  Matej Tonin iz NSi je napovedal, da bi v tem primeru razkril zaupne dokumente. Predlog so poslanci s potrebno večino potrdili, zato so sejo nadaljevali brez javnosti. Veber je sicer zaprtju pred javnostjo nasprotoval in dejal, da so vsi dokumenti, ki so imeli stopnjo zaupnosti, dostopni za javnost. "Če jo želijo zapreti, potem ima nekdo drug slabo vest," je dejal Veber.

Nekateri poslanci so bili do teh razlogov za zaprtje seje skeptični. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je dejal, da seje pred javnostjo niso zaprli zaradi zaupnih dokumentov temveč zaradi tega, da se spopad v koaliciji ne bi odvijal pred očmi javnosti. Med sejo se je iz preko Twitterja in bloga oglasil poslanec SDS Vinko Gorenak in zapisal, da v več urah nihče ni povedal ničesar zaupnega. Po njegovem mnenju je le Tonin v šestminutnem nastopu omenil par podatkov zaupne narave. Po mnenju več poslancev več ur trajajoča razprava ni vsebovala tajnih podatkov in bi lahko bila javna.

Razrešeni minister Janko Veber se bo vrnil v poslanske klopi.
Razrešeni minister Janko Veber se bo vrnil v poslanske klopi. FOTO: Barbara Žejavac / DZ

 

SD: Zašli smo na pot političnega preigravanja

Predsednik stranke SD Dejan Židan je med sejo ponovil, da Vebra podpirajo glede Telekoma, niso pa bili obveščeni o opozorilih premierju o izpodkopavanju obrambnih ukrepov. Kot je poudaril vodja njihove poslanske skupine Matjaž Han, je Veber jasno izpostavil varnostni vidik prodaje Telekoma, njegovo ravnanje pa je bilo korektno in zakonito ter ima predznak odgovornosti. "Slep je tisti, ki ne vidi, da smo zašli na pot političnega preigravanja, namesto da bi prijeli bika za roge in si odgovorili na prava vprašanja," je dejal.

Poslanci so z 68 glasovi potrdili Vebrovo razrešitev.
Poslanci so z 68 glasovi potrdili Vebrovo razrešitev. FOTO: Barbara Žejavac / DZ

Po Hanovih besedah se je na Vebra prilepilo etiketo Odpisan, ne da bi se prisluhnilo argumentom. Meni, da se bil morda Cerar v odločitvi glede ministra Vebra prehiter, morda ni uspel ali zmogel videti vseh argumentov, a nastalo politično zagato je zdaj potrebno rešiti s treznimi odločitvami.

O morebitnem odhodu iz koalicije bodo odločili v naslednjih dneh. Židan je po Vebrovi razrešitvi dejal, da bo v petek predsedstvu stranke predlagal, da ostanejo v koaliciji.

"Veber hudo prekoračil svoja pooblastila in spodbujal strah"

Poslanec SMC Bojan Dobovšek je dejal, da je iz dokumentov razvidno, da je bila v tem primeru večkrat zanemarjena strokovnost OVS. Vebrovo ravnanje je označil kot primer spodbujanja strahu in s tem povečevanja pristojnosti OVS. Dejal je, da bi od ministra za obrambo pričakoval več taktnosti v dobro države in institucije.

Tudi poslanec SDS Branko Grims je prepričan, da je pri Verbrovem ravnanju nedvomno prišlo do hude prekoračitve pooblastil, za kar je minister osebno in objektivno odgovoren. Povedal je, da OVS v nobenem primeru nima pravice posegati v civilno sfero na območju Slovenije, kar se je zgodilo v tem primeru. "Tako ravnanje je seveda politično motivirano," je poudaril Grims.

"Minister vlade ne more vzeti za talko"

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je opozoril, da mora minister, ki ne uživa premierjevega zaupanja, oditi, ne pa, da "vlado vzame za talko". Po njegovih besedah je imel minister verjetno dober namen, kljub temu pa je ravnal zaletavo in neprimerno, zato ga je pozval, naj odstopi še pred glasovanjem DZ.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin meni, da bi vsak minister v normalni in demokratični državi odstopil takoj, ko bi komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ugotovila njegovo nezakonito ravnanje. A priznavanje napak po Toninovih besedah ni Vebrova vrlina. Tonin je poudaril, da v tej aferi ne gre za spopad med podporniki in nasprotniki privatizacije, ampak za spopad za pravno državo. 

Mesec: ministra so napadli, ker si je drznil nasprotovati privatizaciji

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec pa je nasprotno ocenil, da minister ni na tnalu zaradi nezakonitega ravnanja, temveč zaradi tega, ker si je drznil nasprotovati privatizaciji Telekoma. Požar v aferi Veber je zanetil premier sam, saj je ministra pozval k odstopu, ne da bi mu dokazal nezakonito ravnanje, je opozoril. Mesec je tudi poudaril, da podatki, ki jih je OVS zbral v zvezi s privatizacijo Telekoma, niso bili pridobljeni na nezakonit način, pač pa minister in OVS nista upoštevala strokovnega standarda, kar pa ne utemeljuje razrešitve.

V SD-ju so Vebra prepričevali, naj odstopi tudi kot poslanec

Veber se bo po razrešitvi vrnil v poslanske klopi in nekatere v koaliciji skrbi, da bo svoja zaostrovanja v odnosu do predsednika vlade nadaljeval. Židan sicer ocenjuje, da je prav, da bi Veber nadaljeval svoja prizadevanja, ki zadevajo opozorila pri prodaji Telekoma. Si pa v SD-ju težko predstavljajo, da bi z Vebrom dobro sodelovali, ko se bo vrnil, saj pričakujejo, da bo tudi v prihodnje miniral privatizacijske ukrepe. Do zadnjega so ga prepričevali, naj odstopi ne le kot minister, temveč tudi kot poslanec.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1929)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M_teorija
10. 04. 2015 22.46
+2
Zadnjih 30 let je stres pri državljanih za 2X večji!? Je treba še kaj dodat!?
M_teorija
10. 04. 2015 22.40
+2
Krka je v vseh pogledih boljša od Leka. Da ne omenjamo zadovoljstva in plač zaposlenih!?
pingosok
10. 04. 2015 10.19
+0
Ni ga večjega uničevalva in lopova od leevaka.To vejo najbolj oni v vzhodni Nemčiji !
enakostzavse
10. 04. 2015 11.11
+0
Kako je lepo tako stanje v glavi. Pa še baje nič ne boli.
ginger 1
10. 04. 2015 11.35
+1
nemevec+++++ zahodni Nemci so podrli TUDI MOSTOVE,ki so jih naredili tele zmedeni vzhodnjaki...vse na novo in kvalitetno !!!
ginger 1
10. 04. 2015 11.37
+0
Edina beseda,ki je namenjena vzhodnim evropejcem s strani ex zahodnih Nemcev je...sajze...!!!
ivan.z Doba
10. 04. 2015 16.00
+1
Zato pri nas razprodajajo premoženje, ustvarjeno v prejšnjem sistemu?! Sedanji tako ni nič ustvaril, razen tajkunov in obubožanega prebivalstva. Slednjega imamo za "izvoz"!
pingosok
10. 04. 2015 10.05
+0
Židan se že seli v veprovo pisarno,ga je blo moč videt,kako samokolnico potiska-polno koruze.
pingosok
10. 04. 2015 10.07
+0
verjetno je včeraj tud on gumbek prtisno,da veper odide,saj bo sedaj imel kar dve plači.Delal pa itak ne bo nič-kot do sedaj.Taki so ti leevaki-še brata se odrečejo za dnar.ha,ha
enakostzavse
10. 04. 2015 10.15
+2
Kaki dve plači. A si zopet izpustil obrok unih malih roza tabletk.
pingosok
10. 04. 2015 10.22
+0
kwa češ marmeladni sektaš? marmeladco jaz nimam,he,he
enakostzavse
10. 04. 2015 10.31
-1
In to je sedaj odgovor na vprašanje:"Kakidve plači". Ikuji vam vsem svečkarjem zgagarskim primanjkujejo.
pingosok
10. 04. 2015 10.33
+1
Ovca ena-a misliš ,da bo delal dve službi za eno plačo?Pa ti si res opranc.beeee ha,ha
enakostzavse
10. 04. 2015 11.08
+1
beda od osebka. Kot tvoj firerlopovski. A ti veš da lahko samo en mesec opravlja dve funkciji ? Ta drugo, začasno, pro bono, ali da boš razumel, ZASTOJN.
srebrnibreg
10. 04. 2015 16.30
+0
enako- spustil si se v misijo nemogoče. Slepega lahko ozdraviš, političnega slepca kot je ta in še enih njegovih pajdašev pa ne boš nikoli. Vse vidijo le svoje svinjarije ne.
pingosok
10. 04. 2015 10.02
+2
Sedaj lahk leevaki kradejo naprej-saj so nam včeraj mal prašek v oči pihali-kak so oni pošteni in uspešni in kak so že dost nardili ,za svoje žepe jasno-da neu pomote.
enakostzavse
10. 04. 2015 10.16
-1
Ni kaj več za ukrast. Ste sdsovci že vse spucali.
pingosok
10. 04. 2015 10.20
+1
prašek
10. 04. 2015 08.42
+0
Desnosučni, prevzemite vlado ! Vi vse obvladate ! Samo še zmagat morate na volitvah !
pravica5
10. 04. 2015 08.45
+1
Smo ze in edini ki smo bili 4leta uspesni.Ja uspesni tle vas leve najbolj zre. Na nasledn
prašek
10. 04. 2015 09.20
-2
Uspešnost vaše vlade bodo plačevali še naši vnuki !
enakostzavse
10. 04. 2015 10.01
-2
bravo prašek ++++++++++++++++++++++++ Žal tega opranoglave ovce ne priznajo. Glavno da pismeni vemo kako in kaj.
ginger 1
10. 04. 2015 11.51
+2
AAAAAAHAHAHA vi pa pismeni...edin dnar ki ni vas znate stet...
superflex
10. 04. 2015 08.30
+1
še slabše od bratovškove vlade...
cmer?ek25
10. 04. 2015 08.26
+0
No slabega,zamenjali še slabšim...banana država,,,,pfuj,,,,,,
Netajkun
10. 04. 2015 08.24
-1
Veber bo ustanovil stranko PROTI in na predčasnih volitvah ( spomladi 2016 ) bo dobil 11.2 % glasov ( 11 poslanskih mandatov ) . . . z ZL ki bo dobila 8.9 % ( 9 mandatov ) bodo predstavljali novo smer . . . tuje si sposodimo , svojega ne damo . . . .
FoglTunek
10. 04. 2015 08.23
+1
Mesec: "Predsednik vlade se želi znebiti upornega ministra za obrambo. Zakaj? Da bo lahko nadaljeval z razprodajo."... A problem je vftem, da Cmerar po prepričanju Meseca ni dokazal nezakonitega ravnanja, stem pa "sprožil požar"... Veber in OVS morda nista upoštevala fseh strokovnih standardof, nista pa ravnala nezakonito, in posledično je razrešitef neutemeljena...Ad acta!!!
TheMafiaDon
10. 04. 2015 08.21
+1
kmetje na šahovnici se menjajo...to nima nobene veze z ničemer, samo ljudstvo ima kost za glodat :)
Sovražim24ur3
10. 04. 2015 08.13
+0
Hvaležni smo lahko, da ima ta vlada same multipraktike.
ZOMBIJansha
10. 04. 2015 07.58
-1
vsi se še spomnimo kako se je stolčka držal Janša.....celo takrat, ko je vlada imela samo še 9% podporo in mu je popolnoma razpadla ni hotel odstopiti.......to je bila zagriženost
ZOMBIJansha
10. 04. 2015 07.54
-2
ko je Janša zganjal kriminal so bili pri NSi tiho........
pravica5
10. 04. 2015 08.39
+0
enakostzavse
10. 04. 2015 10.03
+1
Mungos2
10. 04. 2015 07.45
+2
Glede na število ponarejenih diplom, nam vladajo sami prevaranti !!!! Izvoljeni predstavniki ljudstva, pa zapirajo seje pred ljudstvom !!!
BULDOH
10. 04. 2015 07.51
+5
ZOMBIJansha
10. 04. 2015 07.56
+0
točno največ jih je v SDSu kjer ponarejajo celo spričevala za trgovko......ste pozabili
BULDOH
10. 04. 2015 08.04
+0
Kučanistično stranko je treba prepovedat z zakonom....
enakostzavse
10. 04. 2015 10.08
+0
miš, kaj ti je zopet kriv Kučan. Od "Kučanove stranke" ni še nikoli nobeden bil osumljen ali obtožen za kriminal. Poglej si tvojga laverakriminalnega.
DonDonDan
10. 04. 2015 07.43
-1
Glede na rezultat glasovanje, je bila ta brca kar težek šus u hlebca vebra.
BULDOH
10. 04. 2015 07.35
+2
Če je kdo mislil, da pojde SD iz vlade, se je zelo motil.....
BULDOH
10. 04. 2015 07.30
+1
Cmerko nima več vebracij v vladi......
Bolfenk2
10. 04. 2015 07.19
-6
Veber se je pokončno do zadnjega boril proti vdoru sovražnega tujega kapitala v Slovenijo. Domači izdajalci v parlamentu so bili včeraj v parlamentu premočni. Večina Slovencev je proti privatizaciji. Čigave interese torej zastopajo ti predstavniki ljudstva.
maijster
10. 04. 2015 07.24
+8
ma ne piši neumnosti,...če sami ne znamo delati dajmo tujcem,....iz teh državnih firm se itak samo politika napaja,....kaj so vse Arabci pa indijci kitajci po kupili v veliki britaniji in drugih evropskih državah pa zadeve špilajo,.....kar neki strah pred tujci če prav nas je lastna politika pokradla in osiromašila,....
Netajkun
10. 04. 2015 07.39
+1
ata Bolfenk . . . vdor sovražnega tujega kapitala predstavljajo naši PUFI ( 30 milijard € ) , ki se samo še višajo .
DonDonDan
10. 04. 2015 07.42
+1
Tuji kapital tukaj ni tisti iz EU, kamor smo šli, ampak Kitajski (Židan) in mafijsko-balkanski kapital !!!!!!!!! Židan nam še naprej "rihta" Kitajce, da jim bomo za sužnje.
Bolfenk2
10. 04. 2015 07.48
-3
Nekako še razumem, da se proda podjetje, ki ustvarja izgubo in tuj lastnik tako reši vsaj nekaj delovnih mest. Ne razumem pa logike prodaje Telekoma ki vsako leto z dobičkom polni državni proračun in daje službo več tisoč Slovencem. To je veleizdaja kot pravi Veber.
Pantokrator
10. 04. 2015 07.12
+2
Ode nam Veprček!