Slovenija

'Vdor v računalnik sodišča preiskuje tožilstvo'

Koper/Ljubljana, 17. 03. 2009 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
12

Zalar je potrdil, da gre za sum kaznivega dejanja v primeru domnevnega vdora v računalniški sistem koprskega okrožnega sodišča. Zadevo sedaj preiskujejo na tožilstvu.

Okrožno sodišče v Kopru
Okrožno sodišče v Kopru FOTO: Kanal A

Gre za resno zadevo, je domnevni vdor v računalniški sistem koprskega okrožnega sodišča in domnevno poseganje v sodni spis komentiral minister za pravosodje Aleš Zalar. Kot je pojasnil, so po njegovem naročilu opravili pregled poslovanja Okrožnega sodišča v Kopru in odkrili sum kaznivega dejanja. Z zadevo se sedaj ukvarja pristojno tožilstvo.

Po pregledu poslovanja Okrožnega sodišča v Kopru, so ugotovili, „da v enem delu obstaja sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje," je pojasnil Zalar. Zaradi tega je po besedah ministra zadevo odstopila v reševanje pristojnemu okrožnemu državnemu tožilstvu.

Opravili bodo pregled poslovanja službe za informatiko

Minister za pravosodje Aleš Zalar
Minister za pravosodje Aleš Zalar FOTO: Dare Čekeliš

Predsednica koprskega višjega sodišča se je s predsednikom vrhovnega sodišča dogovorila, da se opravi pregled poslovanja službe za informatiko koprskega okrožnega sodišča, v okviru katerega se bo skušalo preveriti nekatera zatrjevanja, je še pojasnil Zalar. "Takoj ko bodo ugotovitve tega pregleda znane, mi bo poročala."

"Pristojnost ministrstva bo tu zlasti, da presodimo, ali je naš sistem informacijske podpore poslovanju sodišč dovolj zaščiten pred nedovoljenimi vdori, in če ni, kaj je potrebno storiti, da bo," je še pojasnil Zalar.

Glede vodenja postopkov zoper konkretne osebe, ki naj bi bile vpletene v to zadevo, pa je po Zalarjevih besedah zdaj na potezi državno tožilstvo. "V tej smeri ministrstvo nima nobenih pristojnosti. Če pa bi se izkazalo, da je bil v ta zaplet vključen kdo od uslužbencev ali funkcionarjev sodišča, ki so še vedno zaposleni, ima seveda tudi ministrstvo določene pristojnosti. A zaenkrat ni podatkov, ki bi omogočali ukrepanje ministrstva v tej smeri," je še pojasnil minister za pravosodje.

V vdor naj bi bil vpleten nekdo iz sodišča

Koprski odvetnik Franci Matoz zanika vpletenost v računalniški vdor v sodišče.
Koprski odvetnik Franci Matoz zanika vpletenost v računalniški vdor v sodišče. FOTO: Dare Čekeliš

Kot je v ponedeljek poročala TV Slovenija, naj bi v računalnik na koprskem sodišču vdrli neznanci ter v enem od sodnih spisov prirejali in popravljali podatke. Kot še navaja nacionalna televizija, gre po neuradnih, "a zanesljivih virih za spis, ki se nanaša na kazensko zadevo," v kateri kot zagovornik obtoženega nastopa koprski odvetnik Franci Matoz.

Po navedbah TVS naj bi do vdora v računalnik, kjer je bil shranjen sodni spis, prišlo že pred časom. Sum o tem, da nekdo prireja in popravlja podatke, pa se je pojavil pred kakšnim mesecem. "Matozu naj bi potek sojenja v tej zadevi ne kazal najboljšega izida," dodaja omenjena televizija in ob tem poudarja, da uradno osumljen ni še nihče, v vdor v spis pa naj bi bil vpleten nekdo znotraj sodišča.

Matoz: Zgodba je smešna

Kot je povedal Matoz, je vsakršno povezovanje njegovega imena s kakršnimi koli vdori v računalniški sistem katerega koli sodišča v Sloveniji "norost". Obenem je napovedal, da bo zaradi tega prispevka odškodninsko preganjal TV Slovenija, ker je "iz prispevka moč sklepati, da gre za namigovanje, da naj bi bil jaz vpleten v to zadevo," je dejal.

"Zgodba je smešna, neverjetna in meji na blaznost," meni Matoz. Kazenski spisi so po njegovih besedah namreč v pisni obliki in jih posedujejo tako tožilstvo kot tudi zagovornik in sodišče v enakem izvodu, v elektronski obliki pa se ne vodi. Poudaril je še, da je zgodba izmišljena ter namenjena zgolj temu, da se "podtakne neka zgodba" njegovemu imenu.
Kot je pojasnil, zagovarja preko 500 kazenskih zadev, na koprskem sodišču pa najmanj 70, tako da ne ve, na katero zadevo bi se poročanje TVS lahko nanašalo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

chriswebber
17. 03. 2009 22.31
mediji znajo zadevo napihnit, kakor da bi IT delal na vetru. Vsem ki so tukaj pametni in komentirajo želim resničnega življenja.
Buena Vita
17. 03. 2009 21.24
JEH POSEBNE VELIKANE JE TREBA OPRAT,IN KAKO JIH OPEREŠ ZALOŽIŠ ALI IZBRIŠEŠ TOŽBE,STARA NAVADA-ZLATA SRAJCA
Tonček Balonček
17. 03. 2009 20.56
Spet dokaz, d aje valda nesposobna in da terjamo nove volitve, na katerih bo zmagal Janez Janaš, prihranii bomo vsaj za fotokopije arhivov, saj bo novi premier imel spet neosredni dostop! če bo sreča, bo prepričal še NSI, da nam vrnejo Bajuka, Rupel se pa itak "podrazumeva" kot stalni privrženec SDS, gre za zanesljivega človeka, v.d. ameriškega ambasadorja v SLO, uživa popolno poporo B. Obame, ki varčuje in v Slovenijo ne bo poslal veelposlanika, saj ima lokalnega v.d.-ja!
gkdogkd
17. 03. 2009 20.19
ko sm tole prebral, me je spomnilo na dogodek ki se je v pondeljek dogajal pri uri računalništva, ko nam je profesor rekel naj pomagamo pri sesutju serverja...seveda se mi je zdelo to nenavadno, ampak sem vseeno sodeloval pri tem, šlo je pa za ravno spletno stran sodišča...
Buena Vita
17. 03. 2009 19.49
DO SEDAJ SO STAVKALI,UPS ,SEJ ŠE STAVKAJO,IN KRIVICO MEČEJO NA NEKOGA OD ZUNAJ SEJ VEMO DA TAKO NE GRE,HEKERJA TAKOJ UJAMEJO,IN KAJ BI IMEL HEKER OD TEGA--DEBELI NIČ TO DELO SO NARDILI SODNIKI SAMI,ZA KEŠ ,SE VE IMAJO MASLA POD KOŽO ZA CELO EVROPO
dr.psiho
17. 03. 2009 19.29
Ah to je vse igra...nekje drugje pa kradejo z buldožerji in to kakor oni rečejo ZAKONITO
sizif
17. 03. 2009 18.57
Saj ni edina resnična zgodba. V Slovenj Gradcu, Celju; Mariboru,..., je popolnoma enako. Kdor ima veze dobi tožbo ali je oproščen. Podatki izginjajo, se potvarjajo, sodniki se odločajo kvazi pravilno,... . Sodstvo - korupcija - kriminal! Vsi so isti.
odbogaposlan
17. 03. 2009 18.51
Sem slišu, da ko pride Matic na koprsko sodišče stojijo sodniki mirno (v pozdrav). hi,hi.
flozo
17. 03. 2009 16.48
Na take pomembne računalnike FreeBSD, Applov Mac OS ali kako verzijo Linuxa
Braveheart
17. 03. 2009 16.12
lol a poleg mojega ste tudi vse ostale komentarje izbrisal?
zakretene
17. 03. 2009 15.07
Izbrisan. Reichstag propaganda...
est
17. 03. 2009 15.05
V tej naši ljubi Sloveniji nobena stvar ne štima.Mogoče so pa belostavkajoči sodniki želeli "porinit" zadevo z mrtve točke.