Slovenija

Zasavci dosegli svoje

Ljubljana, 10. 12. 2010 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
19

Zasavcem se je v boju za čistejši zrak vztrajnost obrestovala. Sestali so se s premierjem Pahorjem in okoljskim ministrom Žarnićem, ki sta obljubila, da bodo znova izmerili količino strupenih izpustov podjetja Lafarge.

Zasavci pri Pahorju
Zasavci pri Pahorju FOTO:
Zasavci, ki so se včeraj v strnjeni koloni vozili po Ljubljani ter povzročili zastoje, so danes stopili pred premierja Boruta Pahorja. "Včerajšnja nepokorščina je bila le opozorilo. Situacija nas pač sili v to!" je po srečanju dejal predsednik društva Eko krog Uroš Macerl, ki je skupaj z županom občine Zagorje ob Savi Matjažem Švaganom ter s predstavnico tamkajšnje civilne iniciative Naste Dobelet Bučalič predsedniku vlade predložil zahteve Zasavcev glede delovanja Lafarge Cementa.

"Podjetje bi lahko nadaljevalo, a z drugimi, manj škodljivimi energenti!"

Pahorju so pojasnili, da je po njihovem mnenju dovoljenje za sežig odpadkov strokovno podhranjeno in bi ga bilo treba odvzeti. "To ne pomeni, da bi moralo podjetje nehati delovati. Lahko bi nadaljevalo, a le z drugimi energenti," pravi Macerl in dodaja, da bi morala biti poročila o vplivih na okolje, ki jih je okoljsko ministrstvo nedavno obljubilo Zasavcem, opravljena pred izdajo dovoljenja. Poleg tega zahtevajo tudi revizijo postopka pridobivanja dovoljenja, ki bi jo izvedli neodvisni strokovnjaki ter institucije, ter prednostno obravnavo tožbe, po kateri bi dovoljenje odvzeli. "Njihovi dobički nas ne bi motili, če ne bi šli na račun zdravja ljudi," še dodaja.

Zasavci so včeraj z vožnjo v koloni po Ljubljani povzročili več manjših zastojev. Pravijo, da jih v državljansko nepokorščino sili situacija, v kateri so se znašli zaradi velikih onesnaževalcev, ki še vedno delujejo.
Zasavci so včeraj z vožnjo v koloni po Ljubljani povzročili več manjših zastojev. Pravijo, da jih v državljansko nepokorščino sili situacija, v kateri so se znašli zaradi velikih onesnaževalcev, ki še vedno delujejo. FOTO: Blaž Garbajs
Ministrstvo: Zadevi bomo prišli do dna!

Državni sekretar ministrstva za okolje Peter Gašperšič je dejal, da se je vlada odločila zadevi priti do dna, zato bo okoljsko ministrstvo naročilo meritve emisij vseh onesnaževalcev v Zasavju ter celovito presojo vplivov na okolje omenjene trboveljske cementarne, v katero bodo vključene tudi ostale institucije ter neodvisni strokovnjaki, med katerimi bodo tokrat tudi izvedenci medicinske stroke. "Če bomo ugotovili, da so vplivi takšni, da bo potrebno proizvodnjo ustaviti ali pa spremeniti, bomo tako tudi storili," je dejal in dodal, da si želi vlada ugotoviti, kaj in kdo v Zasavju predstavlja glavni problem.

Zasavčani pri Pahorju - 5
Zasavčani pri Pahorju - 5 FOTO:

Zasavci: Naj zadeva steče čim prej!

Po njegovih besedah bodo aktivnosti začeli takoj, naslednje srečanje pa naj bi v Zasavju potekalo že januarja oziroma takoj ko bodo pridobljeni prvi podatki. Zasavci se bojijo, da bodo te dejavnosti potekale prepočasi. "Zdaj imamo sicer to srečo, da Lafarge Cement ne obratuje. Tako bo še kakšen mesec in pol ali morda dva. Jaz upam, da bo v tem času storjeno čim več! Mi smo namreč tisti, ki to doživljamo na lastni koži," še pravi Macerl.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

davkoplacevalka
11. 12. 2010 20.23
Ja smo bili na spomladanski čistilni akciji, pa smo te smeti potem tudi združno podihali,ker so jih sežigali v sežigalnici , kot tudi vso ostalo svinjarijo že ničkolikokrat !
Adolph
11. 12. 2010 18.37
Gospodje Oko aktivisti ,ki so se peljali vceraj zasmrajevat Ljubljano,bi bili bolj koristni pri spomladanski cistki Slovenije ,tam pa ni bilo nikoga ,ali pa podpirati preprecevanje smeti ,ki jih je potem potrebno pozgati . . .. .
Adolph
11. 12. 2010 12.53
Macerl nima pojma o varnosti okolice ,ve samo kako od drzave vlece denar
NoMercy.
11. 12. 2010 07.07
V Zasavju smo več ali manj bogu iza nogu. Dihamo s polnii pluči- dokler bomo . )Ne gre samo za Lafarge, imamo še druga odlagališča, ki so jih naše občine dobrodušno sprejele za svoja, ker so pač dobila vladni denar- recimo Ruardi.Tam so nam zdaj na mestu, ki je varovano z ograjico, kamor ima dostop vsak....naredili celo Evropark, naselili ribice in naša omladina koplje po elektrofilterskem pepelu :P.Sama se zadržujem doma, ker smo v občini Zagorje tako bogi, da nimamo niti za gas masko več. ;) Vse leti na Pahorja, pozabljamo pa Baroviča, Švagana in njegove lovkaste rokce-recimo Omahneta.Pa kaj bodo priimki, saj jih je v telefonskih imenikih polno.... Ma Eko krog je s svojim protestom nesel v Lj sam mal dima, k za dobrimi konji se diže prašina ))) Zasavci bomo moral kr rajši odpret kak račun za varno naložbo, da bomo vsak mesec dajal not po 1 evr za lasten pogreb. Cinično, smešno a resnično.Občine pa naj pripravijo subvencije, k bodo pobrale spet keš, da bodo daje za vbogajme ob pogrebih rakavih bolnikov.
eiffel
11. 12. 2010 00.41
@bodymaker, to, zakaj se "nikjer zraven ne kaže trboveljski župan", se sprašujemo vsi! Poznaš odgovor ali ti ga povem?
????? ???? ????? ????
10. 12. 2010 20.14
spet mi brisete komentarje potem mi pa vi razlozite24ur zakaj je zagorski zupan zraven vedno ce njegovi dve tovarni v zagorju veliko bolj onesnazujejo okolje pa se trboveljski zupan nikjer ne kaze zraven
robba
10. 12. 2010 20.12
MOSSAD001 10.12.2010, 17:19 ja, in kaj se buniš, a ko je v stožcah dogodek, te pa nč ne mot. pa kaj mamo slovenci od tega. isto ko cankarov dom, kter naj bi bil za kulturni hram slo, pa smo vsi zanjga prspeval. in sedaj? trljaj jaja..
????? ???? ????? ????
10. 12. 2010 20.07
zopet zagorski zupan zraven
bohor_zari
10. 12. 2010 19.47
Njihova nesposobnost ne pozna meja
bohor_zari
10. 12. 2010 19.46
Nobeden ne uide božji pravici
bohor_zari
10. 12. 2010 19.45
Vlada predolgo išče vzroke čeprav dobro vedo kje so . Samo sprenevedanje. Jaz mislim da bodo dobili plačilo kakršnega zaslužijo
MOSSAD001
10. 12. 2010 18.54
G.Vlačič G.Kresal Zaradi vašega nevestnega dela ter kršenja zakona,ste objektivno odgovorni za kaos na LJ cestah!! Po bontonu,ter odgovornosti bi bilo prav da takoj ODSTOPITE,delovno mesto za katerega niste sposobni voditi !! Ljubljančani nimamo nič,s problemi v zasavju !! Nosimo pa posledice,s katerimi nimamo nič!! Ali kršitelje kaznujte po zakonu,ali pa odstopite!!
zvezdicamateja
10. 12. 2010 17.30
hahahahahaha, so za sveži srek pol se pa prpelejo usak s svojim avtom, pa se vozjo pa delajo gužvo po ljubljani, pol bo sigurn velik boj svež zrak, lol
MOSSAD001
10. 12. 2010 17.19
Eko krog,po LJ onesnežuje zrak s svojim ne zakonitim primitivnim protestom!! Nemorš verjet,zagovarjajo eno delajo drugo!! Pred vrata parlamenta se ulešte če ste EKO,nep da po JAVNIH CESTAH gnečo delate!!
enaneza
10. 12. 2010 17.06
Ja tako bo treba!!! Ni druge!
Igor Hari 1
10. 12. 2010 16.54
In kakšne so to grožnje , kekci ???
Igor Hari 1
10. 12. 2010 16.47
In potem svizec zavije čokolado ......
USER888
10. 12. 2010 16.06
Zakaj so izginili vsi komentarji? Ste se postavili na stran 'demonstrantov' ? Kaj pa nepristranskost?
MOSSAD001
10. 12. 2010 15.56
24ur da vas malo poučim. Ob dnevu človekovih pravic!! 1. Vsako javno zbiranje,protest,štrajk..., mora imeti dovoljenje-Tudi gasilska veselica rabi dovoljenje,OD-DO!! 2.V zakonu o cpp,Piše sledeče: Če voznik ne vozi po omejitvi hitrosti,je to prekršek!! Če voznik vozi pod omejitvijo ki je določena-OVIRA PROMET-Se pravi da je naredil prekršek!! ČE VELJA ZAKON,NAJ VELJA ZA VSE!! S spoštovanjem Lp