Slovenija

'Včasih je potreben tudi korak nazaj'

Ljubljana, 25. 04. 2009 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kresalova kompromis, ki ga je glede t. i. tajkunskih kreditov sprejela vlada, ocenjuje kot zadovoljiv, a nič več kot to. Očitke, da v vladi zagovarja tajkune, zavrača kot nesramne.

Notranja ministrica in predsednica LDS Katarina Kresal je v pogovoru za današnjo izdajo Dela povedala, da so na vladi sklepe usklajevali kar nekaj ur in ker so jih na koncu sprejeli, so torej "bili očitno zadovoljiv kompromis za vse strani". Vsak kompromis je rezultat prizadevanja, da se najde skupna pot, je poudarila in dodala: "Zato je potreben tudi kakšen korak nazaj." Kljub temu meni, da so sklepi dober temelj za nadaljnje ravnanje.

Kresalova pričakuje, da bo delo v vladi normalno potekalo naprej.
Kresalova pričakuje, da bo delo v vladi normalno potekalo naprej. FOTO: Reuters

"Bistveno je, da se je pokazalo, da vlada potrebuje lastniško politiko do bank, v katerih je solastnica. In tudi to, da je treba dopolniti zakonodajo, ki ureja ravnanje bank, če dobijo državna poroštva," poudarja Kresalova. Vlada mora torej po njenih besedah postaviti jasne standarde, ki jih morajo banke upoštevati, če hočejo dobiti državna poroštva.

Pojasnila je, da je, še preden je nastal nesporazum v zvezi z NLB, "več kot jasno povedala, da bi morale banke vse svoje kreditne sposobnosti usmeriti v razbijanje krča v gospodarstvu, da bi morale spodbujati razvojne priložnosti in da kreditiranja ne bi smele usmeriti v konsolidacijo lastništev, v menedžerske odkupe". Predsednik uprave NLB Draško Veselinovič je kandidiral na listi LDS, pravi, vendar sprašuje, ali je "to kaj nezakonitega ali nespodobnega" in ali je "zato kaj manj sposoben". Spomni pa še, da ga je za predsednika uprave imenoval nadzorni svet, "in to celo tisti, ki je bil imenovan v mandatu prejšnje vlade". Po njeni oceni je prav, da je po vseh napadih nanj ponudil odstop. "In prav je, da ga ocenjuje tisti, ki ga je imenoval, torej nadzorni svet. Če ima kdo pomisleke o tem nadzornem svetu, ga naj oceni še naslednji. Ampak ključno je, da o zakonitosti in skrbnosti ravnanja uprave odločajo pristojni nadzorni organi v banki," je poudarila.

Če kdo moje ravnanje razlaga drugače, je to navadna politična manipulacija. Takšne trditve zavračam in so tudi nesramne, glede na to, kaj dosledno ves čas zastopam in govorim. Katarina Kresal

Vnaprejšnja obsodba neke poslovne odločitve je po njenem mnenju preveč globoko posegla v samostojnost finančnih institucij. "V tako ravnanje v politiki preprosto ne morem privoliti, četudi se ne strinjam s podaljšanjem kredita," je dejala. Po njenih besedah je naloga ministrov, da na svojih področjih sprejemajo ukrepe, ki zagotavljajo večjo transparentnost in zakonitost ravnanj ter odločitev v državi. Naloga vlade pa je, da s svojim delom dviga standarde ravnanja in zagotavlja ustrezen nadzor, je dejala.

Na vprašanje, ali se bo zgodba ponovila čez 45 dni, ko bo na mizi novo podaljšanje spornega kredita, pa odgovarja, da bodo na podlagi sprejetih sklepov lahko postavljena bolj jasna pravila in usmeritve bankam, ki so deloma v državni lasti in ki sprejemajo državna poroštva. Čez 45 dni bodo banke morale upoštevati vse to, kar je sprejela vlada, in razmere bodo bistveno drugačne, je prepričana. "Seveda politiki ne moremo napovedati, kaj bo banka naredila," je še opozorila.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aryan
26. 04. 2009 06.01
S Katarino "tečemo" nazaj
punkracij
25. 04. 2009 22.35
GG naj ji pripelje njene priljubljene glasbenike iz Novega mesta.Ti pa bodo zapeli.Zdaj je tvoj čas da priznaš velikani več ne mislijo nate odšli so drugam.
punkracij
25. 04. 2009 22.28
Postavi se naj na prag in izstopi iz vladne palače za vse večne čase.Ko bo storila to bom postal njen oboževalec.
M-teorija
25. 04. 2009 21.40
Če v koaliciji ne bi prihajalo do nesoglasij in bi vse štimalo, bi bilo preveč podobno prejšnji umotvornimonokraciji. Pri demokratičnih, enakopravnih partnerjih mora včasih prihajati do različnih mnenj katerim potem na demokratičen način poiščejo optimalno rešitev. Pri monokratičnem partnerstvu sicer izgleda vse gledko v resnici pa prevladujoči dušijo minoritetne skupine. To se je lepo videlu priprejšnem pristopu ljer je SDS popolnoma uničil NSi in deloma SLS. Desus se je takemu načinu ves čas upiral zato je celo pridobil. Umotvorno monokratični način je značilen za totalitarne režime, ki sprva celo prosperirajo, vedar na daljši čas vedno pokaže svojo slabost. Vedno je bilo tako in upam , da so se politiki nekaj naučili iz daljne in bližje preteklosti. Tisti , ki se naslajajo nad trenutnim kresanjem različnih mnenje tega očitno še niso doumeli. Bravo koalicija na pravi poti si, vsaj kar se tiče konkretne zadeve.
cekson
25. 04. 2009 20.57
Ta vlada je neresna in nezmozna, ce hoce dobro Sloveniji naj ODSTOPI !!!!!!!!
miha040
25. 04. 2009 20.34
republika banana..svoje so itak dosegli kaj se sedaj ta kresalova nekaj izpostavlja in pravi kot da lds nima ničesar zraven.. afera kramar je tudi potihnila in tako komunisti delajo.. na začetku naredija majhen novinarski šmoren potem pa vse potihne in opracija je uspela..
dr.psiho
25. 04. 2009 20.28
ja to sem napovedal že pred začetkom njihovih sejnin..vse bo zadovoljivo in v mejah zakona! Glavno da so sejne in da nepozabimo na sponzorje..Šrotar in podobni..
LEGIOETRANGERE
25. 04. 2009 20.14
To je tudi počasi konec kariere Tajkunice Kresalove. Na vrh so jo spravili Tajkuni s pomočjo oprod odvetnikov in če komu to prej ni bilo jasno je po zadnjem pretepu z Golobičem jasno vsem. Tajkuni s tem niso zadovoljni. Golobič je dobil nadzor nad Tajkuni, kar pomeni da bodo če bojo hoteli preživeti začeli prisegati lojalnost Golobiču. To ni bil korak nazaj, to je bil knockout Golobiča Kresalovi in Tajkunski LDS.
M-teorija
25. 04. 2009 19.52
Ne rečem, da Kresalovka ni potencial, vendar je tudi še zelo zaletava in včasih reagira čustveno invčasih blekne tudi nekaj kar ne bi bilo treba. To se ji je zgodilo že nekajkrat od kar je na čelu stranke, tako da bi bil počasi tudi čas da to pomanjklivost počasi odpravi. V plus ji lahko štejem samo to , da zna neumnost, ki jo naredi tudi nekako, čeprav včasih z cmokom v grlu, tudi popraviti.
mac4_m
25. 04. 2009 19.45
so pa tud že po drugih deželah nastavljal v parlament razne čečoline in s tem kupovali glasove.. Nekateri pač stavijo več na zunanjost in manj na vsebino...
mac4_m
25. 04. 2009 19.39
mac4_m
25. 04. 2009 19.38
tipičn blef, nastavit nekaj ljudi z priučeno retoriko laganja in farbat do onemoglosti.. Obenem pa čimhitreje čimveč uničit in pokrast.. Za take 'ljudi' je pravična samo usoda domobrancev...
Zlobcek
25. 04. 2009 16.58
tresla se je gora, rodila se je miš... bi bila nekoliko napačna prispodoba resnici na ljubo... brutalno posilili so nas na hitro, nato počasi je.bali na suho in za konec nesramno zaj.ebavali do onemoglosti.
Mihec.pihec
25. 04. 2009 16.47
Ko bi bil samo en korak nazaj, tako pa jih je ogromno....LDS je s svojo 12 letno vladavino postavil temelje za bogatenje posameznikov. Če naštejemo najbolj znane: Šrot iz SD, Bavčar iz LDS. Oba sta sicer že izstopila iz stranke. Da je škoda še večja, so se skozi že skoraj zaprta vrata vrinili v parlament in poskušajo spet biti glavni. Zato imajo tudi znotraj koalicje razkol in nesoglasja. Pred nami skrivajo ukrepe kot da mi živimo v drugi državi. Je to sploh možno, kar se dogaja. Kresalovo pa itak zanimajo samo ozke interesne skupine (bogataši, izbrisani), za drugo ji žal ni mar. Vsaj tako se obnaša. Politično nastavlja ljudi, čeprav je obljubljala drugačno politiko. Da pa sploh ne omenjam dejstva, da so na oblast prišli z veliko prevaro, ki se bo še razčistila. V tem vmesnem času pa bomo zaradi nihove nesposobnosti žal stopili veliko korakov nazaj....
bučar
25. 04. 2009 15.09
za naivneže je bila kar dobra igra... šrotku prvo denar, potem pa malo grmenja ...
svetaKrava
25. 04. 2009 14.49
če bi veselinovič nameraval resno odstopiti, bi podal nepreklicni odstop. Ta načelni odstop kot je rekla kresalka, pa je odstop z figo v žepu.
kresalklan
25. 04. 2009 14.08
bolj naivne političarke kot je ta, se mi zdi da je slo še ni videla....
Milan Koleznik
25. 04. 2009 13.15
Ni več besed,zmanjka ti glasu.
spektator213
25. 04. 2009 12.59
včasih pa je potrebna tudi brca v rit...
Xspot
25. 04. 2009 12.51
Lastninska pravica je sestavljena s lastniške posesti, uporabe (ali zlorabe) stvari, uživanja koristi in pridobivanje plodov, ki jih daje stvar in razpolaganjem s stvarjo (odtujitev ali omejitev lastninske pravice). Lastninske pravice ni moč pridobiti pod pogojem, niti je ni moč omejiti z rokom. Način, kako je lahko njen konec pogojen ali pod rokom od določenega trenutka dalje določa zakon -