Slovenija

FOTO: 'Moja služba traja 24 ur na dan, 365 dni v letu'

Ljubljana, 17. 10. 2015 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenski kmetje so na zborovanju na Trgu republike v Ljubljani opozorili na nevzdržne razmere in težave, s katerimi se spopadajo pri svojem delu. Zbralo se jih je okoli 150, če se razmere ne bodo izboljšale, pa nameravajo z aktivnostmi nadaljevati. Zbrali so se tudi v drugih slovenskih mestih.

LJUBLJANA 

Shodi so danes potekali v osmih slovenskih mestih - poleg Ljubljane še v Celju, Kranju, Mariboru, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu in na Ptuju. Poleg Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) so jih organizirali še Zadružna zveza Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, Zveza kmetic Slovenije in Zveza lastnikov gozdov Slovenije.

"Brez kmetijstva ni prihodnosti," je na današnjem zborovanju kmetov v Ljubljani dejal predsednik KGZS Cvetko Zupančič. Poudaril je, da se težave pojavljajo v vseh kmetijskih panogah, česar v preteklosti niso poznali. Če je bil kakšen sektor kdaj v krizi, je drugi deloval malo bolje in so se razmere izravnale, kar pa zdaj po njegovih besedah ni možno. Dogajanje bodo še naprej spremljali in če čez zimo ne bo prišlo do rezultatov, bodo z aktivnostmi nadaljevali, je napovedal.

Kmetje so na nevzdržne razmere opozarjali s transparenti, na katerih je pisalo "Pošteno in pravično plačilo slovenskim kmetom!", nekaj pa jih je prst uperilo tudi v ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana. Prinesli so njegovo slike, kritiko pa so izrazili s transparentoma "Odstopi, če ne moreš nič" in "Minister, prevzemi odgovornost".

Po govorih svojih predstavnikov so se nameravali kmetje sprehoditi do osrednje ljubljanske tržnice, a jim policija tega ni dovolila, zato so zborovanje zaključili na Trgu republike.

V spodnji fotogaleriji si poglejte dogajanje na ljubljanskem shodu:

MARIBOR

Na mariborski tržnici, ki je prav ob sobotah najbolj založena s pridelki in polna obiskovalcev, se je na mirnem protestnem shodu zbralo od 70 do sto kmetov. Opozorili so na padec dohodkovnega položaja in ob tem nagovorili tako državne odločevalce kot potrošnike, ki so jim izražali podporo.

Nekateri kmetje pa so bili kritični do tako mirnega shoda. Kot so nekateri izmed udeležencev povedali, bi se morali slovenski kmetje zgledovati po nekaterih v Franciji, Belgiji in na Nizozemskem, kjer za doseganje pravic večja mesta zasedejo s traktorji in zapirajo ceste. V tem primeru bi se protestov zagotovo udeležilo več kmetov, so bili prepričani nekateri udeleženci protesta.

Mirni protestni shod kmetov je v Mariboru organiziral Kmetijsko gozdarski zavod Maribor, ki spada pod okrilje Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, shod pa so podprli še Sindikat kmetov Slovenije in Zveza slovenske podeželske mladine.

Kot je opozoril direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor Stane Klemenčič, ki je tudi nagovoril zbrane, so se dohodkovna razmerja v zadnjem letu bistveno poslabšala, kmetje so prišli do stopnje, ko več ne pokrivajo neposrednih stroškov v višini 60 in več odstotkov, kar je po njegovih besedah alarmantna stopnja, ko je potrebna pomoč. S slovensko vlado, kot pravi, doslej niso uspeli vzpostaviti normalnega načina komunikacije, vlada se po njegovih besedah premalo odziva na to, tudi Evropska komisija ni nič bolj učinkovita in hitrejša ter prepušča zadevo liberalizaciji trga in interesom kapitala.

V prvem četrtletju letos so bile cene vseh kmetijskih pridelkov v povprečju za 9,3 odstotka nižje kot v enakem obdobju lani, ob tem pa so bile odkupne cene surovega mleka kar za 20,6 odstotka nižje, so opozorili na današnjem shodu v Mariboru. Med drugim so se kmetje zavzeli za vzpostavitev partnerskega dogovora v mlečni verigi, zahtevali so ureditev obveznega navajanja porekla izdelkov in prekinitev uvoza poceni hrane. Proteste in te zahteve so podprli tudi mnogi mimoidoči potrošniki, ki redno obiskujejo mariborsko tržnico.

MURSKA SOBOTA

Današnjega protesta slovenskih kmetov v Murski Soboti se je udeležil tudi resorni minister Dejan Židan. Meni, da v Sloveniji ne bi bilo krize, če bi kupovali več slovenskih izdelkov, vse, ki ga kot ministra kličejo na pomoč, pa je pozval, naj ga podprejo, ko se bori za kmetijstvo in obdelovalno zemljo, ne pa da je sam v prvi bojni vrsti.

Židan je v nagovoru okoli 300 kmetom dejal, da je prvi, ki vidi, kaj se dogaja s cenami kmetijskih pridelkov in izdelkov. Spomnil je, da je v letu in pol cena mleka padla za več kot 30 odstotkov, cena navadnega konzumnega mleka, zanj gre 40 odstotkov vsega mleka, pa je v tem času v trgovini narasla za odstotek.

"Tako je po vsej Evropi. Zakaj je cena padla, vemo, minister in država pa pri tem ne moreta pomagati, saj tudi interventno ceno predpiše Evropska komisija. Rešitev bi bila le v tem, da potrošnik kupuje samo slovenske izdelke in zato tudi ves čas govorimo, kupuj slovensko, kupuj slovensko, " je dejal Židan. Dodal je, da so v tujini vsi kmetje vključeni v zadruge in tako tudi sami sodelujejo pri oblikovanju cen, v Sloveniji pa se ne združujejo, zato tudi nimajo vpliva na pogajanja o cenah.

Država z enkratnimi pomočmi ne more rešiti teh težav, sam sem proti obdavčenju gozdov, kmetijskih zemljišč in objektov, ki jih uporablja kmet, vendar pa potrebujem tudi podporo ministrov in parlamenta, je med drugim povedal Židan. Čudi ga, da ni bilo protestov že prej in da so tako mirni, saj so, kot je omenil, francoski kmetje ob protestih zapirali meje.

Nekaj kmetov se je na protest v Mursko Soboto pripeljalo s traktorji, opremljenimi z napisi, kot je "Traktor ni luksuz, ampak moje delovno mesto", "Moja služba traja 24 ur na dan, 365 dni v letu", "Zahtevamo znižanje trgovskih marž na hrano", "Hočemo samo pošteno plačilo za svoje delo" in "Brez kmeta ni hrane".

Podobno so izzveneli tudi njihovi govori, v katerih so poudarjali, da kmetijstvo pomeni delovna mesta in ohranjanje poseljenosti, da si zaslužijo pravično plačilo ter da so v primežu, na katerega ne morejo vplivati, češ da ima dodano vrednost oziroma učinke nekdo drug, kmetje pa le malo oziroma nič.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1073)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
19. 10. 2015 13.51
+3
Da bi interni trg v Sloveniji zaživel in s tem bi tudi naš kmet dobil nove priložnosti, bi morali poiskati instrument, ki bi "nagrajeval" nizek ogljični odtis. ( Varovanje okolja in zemlje) Če si kupim solato in sadje pri sosednjem kmetu ni bilo potrebnega nobenega transporta in za to bi moral biti kot ozaveščen državljan in slovenec nagrajen s strani države. ( iz davka na proizvode z visokim ogjičnim odtisom, višji odtis, višji davek) Saj vendar ravnam varčno in nagrajujem hkrati lepo urejeno krajino, obdelano zemljo.. Vendar država za kaj takega nima prav nobenega interesa. Če seštejete trošarine in davke na gorivo, pa še DDV na proizvode, marže, davke od marž, vam bo hitro jasno. Ceste bodo prazne, poraba goriva bo drastično upadla, trgovci ne bodo imeli prodaje, ker vozijo (isto) blago iz eksotičnih krajev. Delež teh dajatev daleč presega proizvodno (in prodajno pri kmetu z dobičkom vred) ceno in država se tem davkom ne želi odpovedati. Od česa bodo pa živeli uslužbenci v mestih, vir za njihove plače so vendar marže, davki, trošarine?
Uporabnik113189
19. 10. 2015 13.26
+2
Po moji logiki nam še ne gre dovolj slabo. Nekateri še vedno živijo daleč preveč dobro in zato ne cenijo lastnega premoženja, zemlje, naše države ali zasluženega denarja.Tudi mnogi kmetje. Najprej je važno vedetei, da v naši državi nič več ne tiskamo denarja. Torej, evro je postal dobrina podobno kot banane. Pri nas ne rastejo, trenutno so dosegljive po ugodni ceni, vsem nam pa je jasno, da če se kaj resnega zgodi jih bomo videli samo še na fotografijah preko interneta. Enak scenarij je povsem možen za evre. N aprimer en velik kapitalist potegne iz države polovico denarja. Kaj bi nastalo je bolje ne vedeti. Če še niste opazili ni dolgo nazaj, ko si lahko prodal hišo od 150.000 do 400.000. Danes samo še od 50.000 do 150.000. Trend navzdol še kar traja. Iz našega okolja denar izginja, vsak dan ga je manj.. Če svoj denar porabite za nakupe od ljudi, ki ustvarjajo pri nas, potem ta denar kroži v našem okolju. Več kot ga je v prometu, bolje za nas..Potem pa imamo neumne brezvestneže, tiste, ki so se z visokimi plačami in s pomočjo visokih davkov dokopali do zajetnih kupčkov na lahke način.Ti ves svoj zaslužek brez očitka vesti nesejo v tujino, si kupijo razkošje in užitke in ga tudi na lahek način izgubijo. Ta denar zadnje čase nazaj pripeljejo izvozniki, kjer delavci za borno plačo delajo dneve in dneve na visokih normativih. Ti delavci svoj evro prigarajo 3x težje od tistih ki prodajajo na domačem trgu in njihova plača jim bo prinesli revščino na starost. Če bi za ta isti evro v državnih službah tako trpeli, bi bilo marsikaj drugače. Marsikaj v naši družbi je narobe..Na primer transporti po Sloveniji. Nakup drv iz drugega konca Slovenije čeprav so tam polovico cenejše se ne splača zaradi prevoza.Ista zgodba s pridelki ali drugo dobrino. Kljub vsej drago plačani in drastično izboljšani infrastrukturi interni trg v državi zaradi visokih stroškov transporta vsak dan bolj propada. Medtem ko se drugim (predvsem velikim trgovcem) splača voziti pridelke iz krajev na nasprotni strani sveta in še zaslužijo. Tu ni logike..
Kapitol
19. 10. 2015 13.20
Je zanimivo brati leve komenrtatorje, kako zagovarjajo trg, ko se gre za kmete ali podjetnike. Ko se gre pa za njih in njihove službe pa v JS daleč od roke trga in konkurence. Z svojih priviligiranih monopolnih položajev pametujejo vsem okoli, dajte pojdite na prosti trg, kot podjetniki in kmetje in nam z svojim zgledom pokažite. Potem bodo vaše besede imele kakšno težo, tako pa samo nabijanje iz kavča. V konkurenci se kali kvaliteta, v JS je pa večinoma lahko vsak nesposobnež samo da ima veze in kako kvazi izobrazbo..
Kapitol
19. 10. 2015 13.23
Pozabil, tole bo šlo dokler bodo to tujci financirali s krediti, potem pa stop - finito......
korintos23
19. 10. 2015 12.52
-1
Res je hudič, v Jugi je vsak malo večji kmet imel hlapca in deklo pa tudi siromaki so mu hodili delat skoraj zastonj, za košarico krompirja!
simple_mind
19. 10. 2015 12.42
+0
Le vkup, le vkup uboga gmajna. Pa nikar ne pričakujte rešitve od zajedalske države in biroratov. Tako ali drugače pravzaprav vladajo upokojenci in javni sektor.
deathbite
19. 10. 2015 12.48
+2
deathbite
19. 10. 2015 12.14
+2
Če mislijo slovenski kmetje, da bomo kupovali 3x dražje pridelke samo zato ker so slovenski, se motijo. Pritisnejo naj na posrednike in trgovce, ki največ zaslužijo. Trg dela svoje. Ne samo v kmetijstvu. Kmetje razvažajo npr. krompir, jabolka.... po mestih in pričakujejo, da ga bomo kupili po 3x višji ceni kot je v trgovini!! Vsi smo gospodarji svojega žepa! Predvsem denarnice! Ustanovijo naj svoje skupnosti, zadruge, odprejo trgovine in prodajajo sami! Kar pa ne bo šlo, zaradi zaplankane miselnosti!. Ljubljanske mlekarne so bile v lasti kmetov, pa so raje prodajali mleko tujcem kot svoji mlekarni, ki so jo na koncu prodali-tujcu. In ta jih sedaj stiska! Po transparentih sodeč pa, še dobro, da niso Murgle krive tudi za koloradskega hrošča in škrlup! To vse pove o organizatorju in naivnih kmetih!
korintos23
19. 10. 2015 09.46
+0
Mleko je res poceni, samo dobrih 30 krav pa da na dan 30x30 litrovx mesec in ni tako slabo!
cmer?ek5
19. 10. 2015 10.49
+1
Delo pa ti sta "dva" pojma,,,,priviligiranec.....!
korintos23
19. 10. 2015 11.01
+0
Ti še delaš? Ups, portal majstor, sem pozabil.
simple_mind
19. 10. 2015 12.44
-1
Bi že bil čas, da bi nehal mešati d.ek, ne ?
FailNation
19. 10. 2015 20.11
Evo korintos zate se bom potrudu! 30x30x25c =6750€ od tega je 5k€ sam stroškov z čeki, dohtarji, krmila, nafta, čistila. ostane ti 1750€ na 30+ glavi kmetiji. Stroški so pa enormni.
korintos23
19. 10. 2015 09.29
+2
Pogrešam pa to da sedaj otroci na gruntu več nočejo delati! Raje vozi staregaGolfa2 kot pa Johana Deera od 120 konjčkov in kakega dobrega avtiča.
cmer?ek5
19. 10. 2015 10.51
-2
Vsi niso "prviligirani",kot ti Kumrovćan......
Hary6
19. 10. 2015 08.41
+0
predlagam de začnemo zbirati zamaške in plastenke za slovenskega kmeta
deathbite
19. 10. 2015 12.49
-2
cmer?ek5
19. 10. 2015 08.39
-3
Janša je lepo reku Cerarju in heljavcu,delate napako ,,,,,No presneto je imel prav,,,,!
iGURT
19. 10. 2015 08.43
+2
Ne more vlada poslušat vsakega poslanca ki ima 5 minut časa da modruje v svojem prostem času. In janša je samo navaden poslanec, nič drugega. Lahko pa se na kakšni seji prijavi v debato.
cmer?ek5
19. 10. 2015 09.12
+0
Igurt...Ravno na seji jim je to rekum in to v nedeljo zjutraj,,,samo to tebi glu.......... ni ostalo v glavi,,lol,,,,!
korintos23
19. 10. 2015 09.27
+0
Tudi Cerar je Janši rekel da to kar dela in je delal ni dobro!
cmer?ek5
19. 10. 2015 10.48
+1
Cmerar je zadnji,ki lahko Janezu kaj "očita",,,,!
korintos23
19. 10. 2015 11.01
+2
mentorhercul
19. 10. 2015 07.21
+0
Vsem pametnjakovičem tu bi podelil 10 arov vrtička, pa da vidimo kaj si lahko pridelate in vaše mnenje na koncu leta! Tako čez palec vam povem, da pridelek (ozimnico ipd.) lahko zaslužite v cca treh dneh dela na črno.No in koliko dni je potrebno delat na vrtičku, zalivat, plet in okopavat, pa še mal pošpricat za okus...vse stane...
M_teorija
19. 10. 2015 07.25
+0
Že posajenga, al na golo, pa voda je zraven!?
FailNation
19. 10. 2015 01.11
+5
fora s tem 365 dni v letu je da kravi ne morš rečt ej jst grem pa na dopust, kr sama teleta mej, pa ga nafotraj jst grem pa za en tedn na morje....
deathbite
19. 10. 2015 12.50
-1
Prodaj kmetijo pa med klošarje ali pa begunce! 365 dni dopusta.
mentorhercul
18. 10. 2015 20.14
+2
Subvencije so sama potuha.Ukinit za vse in na trg, naj se pokaže konkurenca. Samo problem je, ko naprimer Avstrija svojemu kmetu subvencionira pridelek katerega bo izvozil naprimer v SLO , v taki višini da slo kmet ne more pridelati za tako ceno. Krompir kateri se reklamira v najboljšem sosedu, če kupiš seme in ga na roke pridelaš in vračunaš še svoje ure, za tako ceno ga ne moreš pridelat, pa so tu trgovinske marže........bolano!!!!!!!!!!!!!!!
M_teorija
19. 10. 2015 07.32
+2
Subvencije za modernizacijo, zaradi klimatskih sprememb, zaradi spremembe proizvodnje v kvaliteto in donosno proizvodnjo so na mestu, ampak subvencije za obžetev nasadov v gozdu mi pa na primer nikoli niso bile jasne!?
pohorcx
19. 10. 2015 09.03
+1
Vidim da zelo malo ali nič ne veste o kmetijstvu in gozdarstvu.
Hary6
18. 10. 2015 20.09
-2
včasih ko so bili hlapci in dekle niso delali 24 na dan danes imajo pa stroje pa več delajo in bolj trpijo vče je fora
pohorcx
18. 10. 2015 22.34
+3
če bi ti tolk delav kot imaš komentarjev bi slovenijo rešu iz krize
brinovc1
18. 10. 2015 19.50
+3
enakost za vse, takih kot si ti se je za bat u naši državi. Nekej govort u tri krasne zna vsak, sej to veš, ane?
brinovc1
18. 10. 2015 19.45
+4
san opas očitno ne vidiš dobro, sam imam doma firmo pa 10 ha veliko kmetijo, pa ti lahko povem, da je vse drugo boljše delat kot pa bit kmet. Sam da kmetje še kar vztrajamo pri svojem delu ti tega ne boš nikol razumel, ker pač nikol nis bil kmet,i imel zemlje ter čut do te zemlje.
orehek
18. 10. 2015 19.34
+3
KMETU SE NAJPREJ NAJ UKINE OBVEZNO ČLANSTVO V KMETIJSKO ZBORNICO - TO JE MTANJE DENARJA STRAN...
pohorcx
18. 10. 2015 22.47
+2
članstvo v zbornici prostovoljno potem bi pa zbornica morala boljše delati,
Hary6
18. 10. 2015 19.26
+4
brat od danila tirka pa nič ne jamra pa ima samo sušilnico sadja pa kr lahko živi
iGURT
18. 10. 2015 20.38
+3
Ajmomali
18. 10. 2015 19.15
+2
korintos23 18.10.2015 15:23:17 -3 1 4 Jaz sem samo delavne ljudi naštel v lenuhe ste pa potem vi dregnili!********************************* si mislil delovne lenuhe, nje?
jozeceljski
18. 10. 2015 19.02
+4
Kakorkoli se obrne mali kmet in mali delavec vse težje preživita. Zato tisti, ki so kmetje in imajo zraven plačano službo se še ne morejo pritoževati, veleposestniki pa sploh ne.