Tujina

FOTO in VIDEO: Črn dim ob začetku konklava

Rim, 12. 03. 2013 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Prvo glasovanje v Vatikanu ni dalo novega papeža. V Vatikanu sicer upajo, da bo izvoljen že do velike noči, 31. marca, oziroma morda že do cvetne nedelje teden dni prej. Med kardinali, ki volijo, je tudi Slovenec Franc Rode.

Iz dimnika se je pokadil črn dim.
Iz dimnika se je pokadil črn dim. FOTO: Reuters

V Vatikanu so se začele volitve naslednika Benedikta XVI., ki je konec februarja odstopil. Za izvolitev novega papeža je potrebnih najmanj 77 glasov od skupaj 115 kardinalov elektorjev, to je tistih, ki so mlajši od 80 let. Med njimi je prvič tudi Slovenec, kardinal Franc Rode.

Danes prvo glasovanje na konklavu ni bilo uspešno, saj se je iz Sikstinske kapele pokadil črn dim. To pomeni, da nobeden izmed kandidatov ni dobil potrebne dvotretjinske večine. V Vatikanu upajo, da bo novi papež izvoljen že do velike noči, 31. marca, oziroma morda že do cvetne nedelje teden dni prej.

Na Trgu svetega Petra se je zbralo veliko število ljudi, ki so črn dim pospremili z razočaranjem, nekateri pa tudi navdušenjem, da se je prvi krog začel.

Kardinali so konklave v Sikstinski kapeli začeli okoli 17.30, čez dobri dve uri pa se je iz dimnika pokadilo. Črn dim je bil pričakovan, saj se v zadnjih 700 letih še ni zgodilo, da bi bil papež izvoljen že v prvem krogu.

Kdo so favoriti?

Med favoriti se najpogosteje omenja milanski nadškof Angelo Scola, precej možnosti naj bi imeli tudi Brazilec Odilo Pedro Scherer, Kanadčan Marc Ouellet in Američan Timothy Dolan.

Evropski kardinali imajo skupaj 60 glasov, latinskoameriških kardinalov je 19, severnoameriških 14, afriških 11, azijskih 10, eden pa prihaja iz Oceanije.

Med konklavom kardinali nimajo nikakršnega stika z zunanjim svetom in so pod prisego zavezani k molčečnosti. Če jo prekršijo, jim grozi izobčenje.

V Vatikanu pravijo, da bi se moral, razen če pride do presenečenja, bel dim nad streho Sikstinske kapele pojaviti dva do štiri dni po začetku konklava.

Volitve so tajne, izvedejo pa lahko največ štiri glasovanja na dan. Konklave sicer traja, dokler eden od kandidatov ne dobi dovolj glasov.

Vse dokler ne bodo izvolili novega papeža, se bo življenje kardinalov odvijalo po strogem urniku

Danes ob sedmih zjutraj so se kardinali preselili v Dom svete Marte, kjer bodo znotraj vatikanskih zidov živeli ločeno od ostalega dogajanja.

Ob desetih se je v baziliki sv. Petra v Vatikanu začela sveta maša za izvolitev papeža (Pro Eligendo Papa), ki jo je vodil dekan kardinalskega zbora Angelo Sodano, somaševali pa so vsi kardinali, tako volivci kot nevolivci.

15 minut čez četrto popoldne so se v predpisanih liturgičnih oblačilih zbrali v Pavlinski kapeli in se 15 minut pozneje v procesiji ter med petjem litanij svetnikov in pesmi Veni Creator odpravili v Sikstinsko kapelo.

Takole je slovenski kardinal Franc Rode izrekel prisego molčečnosti.
Takole je slovenski kardinal Franc Rode izrekel prisego molčečnosti. FOTO: Reuters Video

V kapeli je vsak kardinal izrekel prisego molčečnosti, nato pa je papeški ceremoniar Guido Marini izrekel besede "extra omnes". Takrat so vsi, ki niso kardinali, Sikstinsko kapelo zapustili, njena vrata pa so zaprli in zaklenili.

V pričakovanju belega dima

Od skoraj 2,3 milijarde kristjanov na svetu jih večina – okoli 1,2 milijarde – pripada Katoliški cerkvi. Približno vsak šesti človek je tako katoličan.
Volitve se bodo v prihodnjih dneh do izvolitve papeža nadaljevale vsak dan po istem urniku. 15 minut pred osmo se bodo tako kardinali jutri zbrali v kapeli in se udeležili skupne maše. Prvi krog volitev se bo začel ob pol desetih. Ob enih bo sledil odmor za kosilo, popoldne pa nov krog volitev. Tudi jutrišnji dan bodo kardinali sklenili z večerjo ob osmih.

Po vsakem krogu volitev bodo sežgali volilne lističe, predvidoma opoldne in ob sedmih zvečer. Če bo dim, ki se bo pokadil iz Sikstinske kapele, bel, je to znamenje, da je izvoljen novi papež, črn dim pa je znak, da papež še ni bil izvoljen.

Izvolitev papeža bo odmevala tudi v Sloveniji

Da ima Rimskokatoliška cerkev novega vrhovnega poglavarja, bodo z zvonjenjem zvonov oznanili tudi v cerkvah po Sloveniji. Slovenska škofovska konferenca je namreč izdala navodilo, v skladu s katerim morajo duhovniki, ko bodo izvedeli za izvolitev novega papeža, po vseh župnijah z vsemi zvonovi zvoniti 15 minut.

Papeževo slovo od Vatikana - 5
Papeževo slovo od Vatikana - 5 FOTO: Reuters
Kardinali zaploskali odhajajočemu papežu

Pri maši "pro eligendo Romano Pontifice", ki velja za uradni začetek postopka konklava, se je Angelo Sodano v pridigi zavzel za enotnost Cerkve, za katero si mora po njegovih besedah prizadevati vsak kristjan. "Vsak od nas je zato poklican k sodelovanju z naslednikom svetega Petra, vidnim temeljem takšne duhovne enotnosti," je poudaril.

Sicer pa je Sodano spomnil na številne pobude zadnjih papežev, ki so bile pozitivne tako za ljudi kot za mednarodno skupnost, ki so spodbujale pravičnost in mir. "Molimo, da bo bodoči papež nadaljeval to nenehno delo na svetovni ravni," je dejal.

Sodano je v pridigi tudi pohvalil "briljanten pontifikat" papeža Benedikta XVI., ob čemer so kardinali, duhovniki in drugi navzoči v baziliki glasno zaploskali, kar je trajalo skoraj celo minuto.

Navzoči so sicer prek spletnega družbenega omrežja Twitter sporočili, da se je nad baziliko sv. Petra v času pridige razbesnela huda nevihta, poročajo celo o toči.

Gre še za en vremenski pojav, ki ga nekateri razumejo kot "znamenje z neba". Le nekaj ur za tem, ko je papež Benedikt XVI. kardinalom v Vatikanu sporočil svojo odločitev, da bo 28. februarja odstopil, je namreč v baziliko svetega Petra udarila strela.

Konklave
Konklave FOTO: Reuters

Najdaljši konklave je trajal tri leta

Prvi konklave je leta 1241 prinesel izvolitev Celestina IV. Po nekaterih virih pa naj bi prvi konklave sicer potekal še prej, in sicer leta 1216 v mestu Perugia, kjer naj bi kardinali izvolili papeža Honorija III.

Za najdaljšega velja konklave, ki se je leta 1268 začel v mestu Viterbo okoli 100 kilometrov severozahodno od Rima in je trajal kar dve leti, devet mesecev in dva dni. Kardinali, ki se o novem papežu niso mogli poenotiti niti ob hudem pomanjkanju hrane, so Gregorja X. izvolili šele septembra 1271, ko so meščani odstranili streho nad prostorom, kjer je potekal konklave, tako da so bili izpostavljeni jesenskemu deževju. Zadnji posebno dolg konklave je potekal leta 1831, ko so kardinali po 50 dneh izvolili papeža Gregorja XVI.

Mnogo hitreje je šlo 1. novembra 1503, ko so na najkrajšem konklavu v zgodovini papeža Julija II. izvolili že po nekaj urah. Točno trajanje tega konklava sicer ni znano, do hitre izvolitve pa naj bi prišlo zaradi podkupovanja kardinalov. Zelo kratka sta bila tudi konklava leta 1939, ko so po 20 urah izvolili Pija XII., ter leta 2005, ko je papež po 26 urah postal nedavno upokojeni Benedikt XVI.

Za najbolj dramatičnega pa velja konklave v kraju Carpentras na jugu Francije, kjer je leta 1314 nestrpna množica, ki je čakala na izvolitev novega poglavarja Cerkve, zažgala škofovsko palačo, v kateri je potekal konklave, zaradi česar so se kardinali morali umakniti. Konklave se je nato nadaljeval leta 1316 v dominikanskem samostanu v francoskem Lyonu, kjer so po 40 dnevih 7. avgusta končno izvolili papeža Janeza XXII.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (922)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nnanna
13. 03. 2013 15.30
+1
farsa, ali sploh še kdo verjame v takšno cerkev kot jo imamo sedaj?
Jaka Planinc
13. 03. 2013 14.19
FAJN JE DA SE V RIMU CIRKUS DELA,NAM VZBUJA RAZNE KOMENTARJE,TUDI DUHOVITE,SMEŠNE.JIH JE KAR ZANIMIVO BRATI.
Tago
13. 03. 2013 14.26
Bolj žalostno ob tem je,da so med kardinali tudi taki,ki zaradi svojih dejanj tam nebi smeli biti.Papež je odstopil zaradi teže škandalov,novega pa volijo nekateri ´okuženi ´ kardinali,kot bi rekli moderno to na sodišču,kjer pa tam umaknejo okuženega sodnika. Tudi v RKC je zaradi vedno manj prikrivanja in vedno več žalostnih zgodb pride na dan z vsemi tragedijami vpletenih žrtev.
olyca
13. 03. 2013 11.02
+1
Zgleda da stare šuhe z gumi podplatom kurijo, da se tako črno kadi, kje so okolje varstveniki ?
Postene
13. 03. 2013 09.48
+2
Kaksne nepotrebne ceremonije !!!!!
qwertzuio9
13. 03. 2013 09.37
+2
tud pri sosedu ni izvoljen nihče ko se jim celo zimo že kadi ČRN SMRDEČ DIM, enkrat so že plačali 3oo€ kazni a zgleda ne pomaga ,pa še enkrat pa bo.
Kritik30
13. 03. 2013 09.28
+0
A bodo kdaj dokazali obstoj tega mističnega bitja, ki ga imenujejo bog? Kaj pa čudodelstva, ki jih je počel Jezus? Ker če ne se lahko pogovarjajo in molijo tudi k rdeči kapici, trem prašičkom..... bo isti efekt.
anyssa
13. 03. 2013 09.35
-1
Za Boga so že dokazali, lahko pošljem link
Kritik30
13. 03. 2013 09.37
No prosim ja, to bi rad videl. Kar prilepi. Ali pa napiši kje naj to najdem.
anyssa
13. 03. 2013 09.51
-1
ko bom imela čas, bom poiskala in ti sporočim (nekje), sam ne obljubim, da bo kr
Kritik30
13. 03. 2013 10.02
+1
Se pravi....... ni dokazov. Bi mi ostalo v spominu, če bi bil obstoj potrjen in dokazan.
anyssa
13. 03. 2013 10.14
dobila sem po mailu, na hitro sem pregledala, pa ne najdem, ko sem vmes spremenila naslov .ko bom preverila še starega, se ti oglasim
anyssa
13. 03. 2013 08.07
Če velja prerokba, bo novi papež Odilo Pedro Sherer - Peter (Pedro), ker pa bo papeževal iz Rima, bo tudi - Rimski (Romano - bi lahko pomenilo tudi "latinski", saj izvira iz Latinske Amerike). No, bomo videli.
zemljemerec
13. 03. 2013 08.24
+1
anyssa
13. 03. 2013 08.32
Ja, to tudi - tega pa mogoče ne bomo videli :) :(
k_komet
13. 03. 2013 12.22
..ma dajte no...valda da je Peter zadnji papež (in hkrati tudi prvi), ker nobeden od novih papežev zaradi spoštovanja do prvega noče prevzeti njegovega imena. In v tem ni prav nič preroškega....razen za tiste, ki itak v vsaki številkividijo napoved konca.
sonassonas732@yahoo.co.uk
13. 03. 2013 08.06
-5
tle se kar kadi od verske nestrpnosti! črni dim v vatikanu kar zbledi ob rdečem dimu! gospa admin a vas danes ni v službi?
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
13. 03. 2013 08.18
+2
ja čedalje več nas je ki ne verujemo v pravljice ampak v resnično življenje
Tago
13. 03. 2013 14.16
Bolj kot od verske nestrpnosti se tu kadi zaradi vseh tistih svinjarij,ki prihajajo na dan.Poglej okrog sebe,preberi kaj,pa če ne verjameš vsemu kar prebereš,verjemi vsaj pravnomočnim sodbam sodišč in višini izplačanih milijonov odškodnin,ki jih je izplačala cerkev žrtvam pedofilov znotraj cerkve.Kaj pa nepremičninski posli,pranje mafijskega denarja,seksualni škandali znotraj Vatikana,pa gay lobi,ki je pomagal sesuti svojega člana po 600 letih-papeža?Ja veliko,preveč umazanega perila.....
pika61
13. 03. 2013 07.58
+5
samo si zamislite 115 zlatih velikih prstanov 115 zlatih ur MAFIJA kje so pa čevli pa obleke pa hrana
HastaSiempreComandante
13. 03. 2013 07.57
+4
Danes bWin kvota na Rodeta 1:750 !!!Za vsak vloženi € dobiš 750 €...če bo naš Franc seveda "izvoljen". Drugače pa BOG = OBSTAJA...samo 1000% NE v cerkvah oz. v Vatikanu.Tam vladuje in caruje hudič.
Kritik30
13. 03. 2013 09.20
+1
No, dej povej mi malo več o njem, kdo je, kaj je, v kakšni obliki je ta stvar....
Slovenc07
13. 03. 2013 07.51
+4
kaj se grejo ti klovni?
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
13. 03. 2013 07.53
+6
pravjico nadaljujejo, sej veš ovc je dosti da jih futrajo
dule100
13. 03. 2013 07.56
-6
Slovenc Spet en pametnjakovič, ki pirhe na skrivaj barva !
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
13. 03. 2013 07.58
+5
dule mi molimo zate hahahhaha, čeprav sam veš da ti ni pomoči
cirenij
13. 03. 2013 07.47
+6
Verujem v Boga očeta in Sina in Svetega duha. Ampak tole bluzenje, da bo Sv. Duh izbral novega papeža je pa že pretirano. Se ne bi kardinali tako dolgo gombali okrog tega. Sv. Duh bi ga izbral v prvem šunku. Amen! Kaj pa tem kardinalčkom in vsemu vodstvu RKC manjka? Niso lačni, niso žejni, za otroke ne plačujejo alimentov... Gospod Štuhec se pa zdaj nič ne oglasi. Čaka, kaj bo prinesla slovenska politika, da bo lahko spet not lezel.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
13. 03. 2013 07.51
+3
jz verujem vate, vame, v drevo ki raste , ti pa v pravljice pa naj bo vsak po svoje !
cirenij
13. 03. 2013 08.05
+4
Lepo je, če verjameš tudi v pravljice. Moj najmlajši vnuk je navdušen, ko mu berem Slovenske narodne.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
13. 03. 2013 08.17
kot si reku vnuk, ti pa nisi več mlad in neumen oz. si !
cirenij
13. 03. 2013 08.22
Po srcu mlad, neumen pa kljub temu nisem. Vsaj zase tako mislim. Tvoje mnenje me pa ne zanima. Vsak izhaja iz sebe. Sem pa prepričan, če bi politiki delovali glede na moje prepričanje, ne bi bilo tega slovenskega kolapsa.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
13. 03. 2013 08.30
+1
zaradi primitivnih ljudi kot si sam, ki še v pravljice verjamete smo v krizi!
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
13. 03. 2013 08.39
+1
raj sam sebe prepriči da pravljice ne obstajajo pa ti bo lažje, kot da slepo slediš kar ti narekujejo
SonyGirl
13. 03. 2013 07.47
+4
Kaj to kurijo, da dobijo tak črn gost dim? Stare gume in plastiko, al kaj?
Slovenc07
13. 03. 2013 07.50
+4
pika61
13. 03. 2013 08.00
+2
Pippaa
13. 03. 2013 07.47
+3
reality show...
wsharky
13. 03. 2013 07.42
+7
... upam, da se bo crni dim, se vsaj 100 let se kadil ...
zemljemerec
13. 03. 2013 07.39
+6
in kakšno zvezo ima duhovnost s to prestižno predstavo na Zemlji ? Ni čudnega, da je Kristus po smrti zapustil Zemljo...
Priap
13. 03. 2013 07.39
+10
A nas lahko prosim nehate posiljevat s tem hudičem?
Snip84
13. 03. 2013 07.32
+2
vsi smo se narodili ateisti...dokler nam nekdo ni začel govorit laži.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
13. 03. 2013 07.35
+0
zemljemerec
13. 03. 2013 08.27
ne, so v zemlji že vrsto let... brez boga in psa.
Hondaš
13. 03. 2013 07.31
+4
A steže čist zmešani s tem papežom ***** , zdej bom pa še poslušu tiste zvonove k k mi nabijajo 15 minut al kva? že tko bi blo treba to use porušt kr je ta cerku ena navadna mafija!
HastaSiempreComandante
13. 03. 2013 07.28
+5
Dokler se ne bodo naužili vinca rujnega, se dodobro poveselili, pa drug drugega "okusili"...ne bo belega dimčeka z dimnička... Je treba mal deviz od turistov pobrat...pa kak teden mora trajat...in ko se bodo zmenili, takrat svetu obelodanili bodo presvetlo ime poglavarja pedofilov za naslenje obdobje,,, Še orng se bo "žgalo", preden iz dimnika bo belo pricurljalo :)
zemljemerec
13. 03. 2013 07.42
-3
se nič ne čudim da je Kristus od mrtvih vstal in pobegnil iz Zemlje...