Slovenija

FOTO&VIDEO: Starejše in bolne odvažajo s čolni

Ljubljana/Brežice/Krško, 20. 09. 2010 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
N.D./V.L./STA
Komentarji
107

Kostanjevica na Krki je še vedno povsem pod vodo. Večji del otoka je še vedno brez vode in elektrike. Čolni so edina možnost za razdeljevanje hrane od sveta odrezanim prebivalcem.

Po podatkih Agencije RS za okolje rdeči alarm za našo državo ne velja več. Slovenija je na zemljevidu vremenskih opozoril obarvana zeleno, kar pomeni, da nevarnosti ni več in posebna previdnost ni potrebna.

Sava se je v spodnjem toku ob približno polnoči nekoliko umirila in uro pozneje začela upadati, Krka pa je v drugem delu noči prenehala naraščati. V spodnjem delu Posavja do najhujšega ni prišlo, bojazni, da bi obe reki znova narasli, pa ni več, so povedali na posavskem regijskem štabu civilne zaščite.

Kostanjevica na Krki je še vedno odrezana od sveta.
Kostanjevica na Krki je še vedno odrezana od sveta. FOTO: Damjan Žibert

KOSTANJEVICA NA KRKI: Odrezani od sveta

Kostanjevica na Krki je še vedno praktično odrezana od sveta. V tamkajšnjem občinskem štabu civilne zaščite so za 24ur.com dejali, da so zaprte vse dovozne poti, ki vodijo v Kostanjevico, razen regionalne ceste iz smeri Gorjancev. Na samem otoku je še vedno od 70 do 120 centimetrov vode.

"Ljudi, ki so želeli biti evakuirani, so prepeljali v osnovno šolo ali k sorodnikom. Predvsem gre za starejše občane," so nam povedali in dodali, da je število ljudi, ki so zaprosili za evakuacijo, majhno. Gasilci prosijo tiste, ki so ostali doma, naj vendarle zapustijo domove. Na pomoč je danes priskočilo tudi okoli 20 pripadnikov slovenske vojske.

Starejše in bolne odvažajo s čolni, ki so v Kostanjevici tudi edina možnost za razdeljevanje hrane od sveta odrezanim prebivalcem.

Na občini so nam dejali, da so prekinjene tudi telefonske povezave, iz preventivnih razlogov pa so pristojne službe odklopile elektriko. Šola in vrtec sta zaprta.

Prebivalci se bojijo, kaj bo prinesla noč, saj Krka še vedno zelo počasi upada. A tudi ko bo voda upadla v okolici, bo Kostanjevica na Krki še vedno nekaj dni pod vodo. Še vedno se bo nekaj dni mogoče voziti le s čolni. Dodatno težavo sedaj prinaša voda iz bližnjega Krakovskega gozda, ki je začela ogrožati tamkajšnjo obrtno-industrijsko območje. Reševalce tako čaka še ena težka noč.

Župan Mojmir Pustoslemšek je dejal, da je star 67 let, pa takšnega stanja ne pomni. Vse kaže, da bodo poplave presegle zgodovinsko najvišje pred skoraj devetdesetimi leti.

BREŽICE: Vse skupaj je treba sanirati

V Štabu CZ Brežice so za 24ur.com povedali, da je stanje podobno, kot je bilo zvečer. Posebnih intervencij čez noč ni bilo. "Neke zadeve so sicer zvečer še umikali, ampak zadeve so se v glavnem končale okrog polnoči z glavnimi intervencijami," so nam povedali. Pravijo, da bo dela ogromno, saj je vse skupaj zdaj treba sanirati in oceniti.

V Posavju je bilo ponoči najhuje v vasi Loče. Po šestnanjstih urah brez elektrike in kleteh polnih vode so danes končno lahko začeli odpravljati posledice ujme. V Krški vasi pa je bila sinoči po besedah našega fotografa Mira Majcna voda visoka do enega metra, poplavljenih pa je bilo več kot 50 hiš.

Po besedah člana posavskega regijskega štaba civilne zaščite Mirana Grubenška so morali v poplavljenih vaseh Mostec, Loče, Velike Malence in Krška vas, kjer je narasla voda dosegla pričakovano stanje in ponoči ni presenetila, nekaj ljudi evakuirati.

Ob Krkinem in Savinem sotočju je na območju Krške vasi nekaj hiš še poplavljenih, na območju Term Čatež so okoli 18. ure zaključili s črpanjem mulja in podtalnice, ki je ogrožala objekte, stanje pa se tam izboljšuje. Voda se umika tudi iz obsavske vasi Loče, kjer se je danes reševalcem pridružilo sto vojakov s petimi plovili in njihovimi posadkami, je povedala namestnica poveljnika posavske civilne zaščite Zdenka Močnik.

Severna Primorska: Reka Vipava je pričela upadati.
Severna Primorska: Reka Vipava je pričela upadati. FOTO: Ervin Čurlič, CZ Sevena Primorska

KRŠKO: Gasilci črpajo vodo, na koncu čiščenje ostane posameznikom

Na občinskem štabu civilne zaščite Krško so za 24ur.com dejali, da na območju Krškega niso bile padavine tiste, ki so tamkajšnje kraje ogrozile, pač pa dvig nivoja Krke. Krka je do štirih ponoči naraščala, veliko intervencij pa je bilo okoli druge oziroma tretje ure ponoči na območju Podbočja. Številne domačije so poplavljene, teren pa je precej ravninski. "Zdaj je potrebna organizacija ljudi, pomoč gasilcev tam, kjer je treba črpati, in pa seveda sosedov tam, kjer se da pomagati. Ko pa je to vse enkrat izčrpano, potem vsak posameznik mora dejansko sam počistiti," so nam povedali.

Situacija v starem mestnem jedru Krškega je zdaj mirna. Na občini Krško so nam danes dejali, da se je Sava že vrnila v svojo strugo. V starem delu mestnega jedra so gasilci izčrpali vodo, tako da je zdaj stanje spet normalno.

Po dosedanjih podatkih, ki ne zajemajo območja, kjer se vodotoki še niso umaknili v strugo, je zaradi poplav ogroženih 33 stanovanjskih, 19 poslovnih, 6 športnih, 1 gospodarsko in 2 objekta namenjena za obrt in storitve. Štab civilne zaščite občine Krško je zabeležil 13 plazov, od katerih je eden delno zasul cesto, so sporočili z občine.

Sicer pa so na območje Krškega prišli tudi vojaki iz celjske in novomeške vojašnice, kjer s petimi čolni pomagajo prizadetim.

NOVO MESTO: Poplave na območju Šentjernejskega polja proti Škocjanu

Na novomeški izpostavi uprave za zaščito in reševanje so nam povedali, da so na območju Šentjernejskega polja proti Škocjanu zelo obsežne poplave. Težave jim povzročajo mostovi, predvsem tisti leseni na reki Krki. Lesene mostove na Krki so zaprli za promet.

Razdelili so kar precej protipoplavnih vreč, ekipe gasilcev in civilne zaščite pa so na terenu, pomagajo si s čolni in traktorji. Upajo, da se bo vodostaj spustil, da lahko potem začnejo s prečrpavanji in čiščenjem objektov, ki so bili zaliti. Seveda pa tam, kjer je to možno, omenjene ukrepe že izvajajo.

PTUJ: 'Običajno tega ni'

Na ptujski izpostavi uprave za zaščito in reševanje so dejali, da so se pri njih težave začele s petka na soboto, podobno kot tudi na drugih koncih Slovenije. Podatki regijskega centra za obveščanje Ptuj kažejo, da je bilo najbolj prizadeto območje občine Videm, kjer je bilo poplavljenih 210 hiš. Iz drugih občin, ki spadajo pod njihovo pristojnost, poročajo o le nekaj poplavljenih hišah. Skupno število poplavljenih hiš na tem območju je približno 230.

Na ptujski izpostavi so nam še povedali, da so enkrat že imeli poplave takšnih razsežnosti, vendar pa vsekakor ne gre za nekaj običajnega.

Fotografija je bila posneta včeraj dopoldne ob 10 uri, plaz se je v zadnjih urah pomaknil še bolj proti Lokavcu.
Fotografija je bila posneta včeraj dopoldne ob 10 uri, plaz se je v zadnjih urah pomaknil še bolj proti Lokavcu. FOTO: Marko Vidmar

SEVERNA PRIMORSKA: Težave povzročajo zemeljski plazovi

Reka Vipava je danes končno dovolj upadla, zato poteka intenzivno črpanje vode iz objektov, je sporočil poveljnik Civilne zaščite za severno Primorsko Samo Kosmač. Na delu je preko 100 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite, ki odpravljajo posledice ujme. Trenutno povzročajo velike težave zemeljski plazovi, saj so jih v celotni regiji našteli preko 40.

Najbolj pereč je plaz med Ajdovščino in Predmejo, saj je pretrgal pomembno prometno povezavo med Ajdovščino in Predmejo. Ponoči je ta plaz pretrgal električno napeljavo do vodnega črpališča, ki oskrbuje z vodo okoli 1500 ljudi. Z Elektro Primorsko je dogovorjeno, da bodo jutri zjutraj namestili agregat, ki bo zagotavljal pogon črpalk, je še sporočil Kosmač.

ZAGORJE: Plaz ogroža hiše

Na noge se postavljajo tudi prebivalci Zagorja in Litije. V Zagorju plaz še vedno ogroža 5 stanovanjskih hiš. Lastniki, ki so bili primorani zapustiti stanovanja, so začasno nastanjeni v bližnjem motelu. V Litiji, kjer so gasilci uspeli izčrpati vse poplavljene hiše, pa so danes končno dobili elektriko.

ZIDANI MOST: Ceste so uničene

V Zidanem Mostu je plaz od sveta odrezal več kot 60 ljudi, dvema hišama pa grozi celo, da bosta zgrmeli v prepad. Ceste so uničene, stanovalci se lahko peš odpravijo le po eni poti, a je ta izjemno nevarna, saj morajo prečkati kar sedem železniških tirov.

Na številnih koncih države imajo težave tudi z zemeljskimi plazovi. V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate fotografije zemeljskega plazu v Ajdovščini:

Vse te dni, ko so vladale izredne razmere, so bili na terenu tudi naši fotografi. V spodnji fotogaleriji si lahko ogledate, kaj vse so ujeli v svoj objektiv:

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rossi321
21. 09. 2010 07.55
Kostanjevica še vedno v vodi?! Zdaj pa razumem zakaj se jim reče Slovenske Benetke.
atani
21. 09. 2010 07.30
Tisti, ki živijo na poplavnem območju, po možnosti v pritličju - bi se lahko že prej zamislili, da bi se lahko to zgodilo. Ne razumem ljudi, ki so imeli nekajkrat poplavljen dom, in še vedno vztrajajo na istem mestu. Ali zavarovati dom, ali se preseliti na drugo lokacijo in si prihraniti veliko skrbi.
pikapolonica1802
21. 09. 2010 05.06
meni je zlo hudo,ko samo gledam kaj se je zgodilo,bogi ljudje. Lahko pišemo v neskončnost pa krivimo ene in druge pa nebo nič pomagalo,ljudje so v stiski in paniki,nemoreš si predstavljati prej ko tega ne doživiš. Spreminjanje vremena no men se zdi to totalno brez pameti a še več svinjarije bi spustili v zrak ko je!
JezekSekaSeka04
21. 09. 2010 01.35
Pa kwa sam kritizirate, no ... pa to je sam Slovenija ...
undertakerslo
21. 09. 2010 00.09
tupo3, kapo dol in poklon, vsem iz gasilskih vrst in še toliko bolj prostovoljcem. Veliko prijaznosti, potrpežljivosti in neumornosti ste pokazali. To je vse, kar sploh imam pravico reči, upoštevaje, da sem vso katastrofo spremljala na tazadnji v topli postelji. Upam, da se v kratkem pošteno naspite in oddahnete.
A.L.O.
21. 09. 2010 00.02
a so poslal tistih 25 vojakov kolikor je bilo govora? sramota vse bi morali poslati na pomoč
stanyo1
20. 09. 2010 23.52
sramota,da se pri taki katastrofi,zupani iskoriscajo medije za predvolilno samopromocijo in mlatijo prazno slamo.V vsej tej zadevi so se res izkazali gasilci,oziroma navadni ljudje.Vlada je zatajila na celi crti
mali-kekec
20. 09. 2010 23.17
v postojni so v vodi našli mrtvega 43 letnika blizu postojnske jame.
beybi_KA
20. 09. 2010 23.14
Ljudje, dejte pomagat kolkr morate, ne samo slabo en cez druzga govort. Jst sem v tujini in ko tako gledam Slovenijo me kr stistne pri srcu. Zakaj se ne bi organizirala kaksna akcija kot je Ocistimo Slovenijo, pa naj gre vsak ven, pomaga kolkr more, tud ce za urco, dve. Vprasajte ljudi kaj rabijo, ne samo denarja, tudi hrano, obleke, itd. Jst ce bi bla doma (v Sloveniji) bi sla pomagat, tudi ce je to fizicno! Bodimo solidarni, nikoli ne ves kaj te jutri caka. Ljudje se niso sami krivi, pac pa smo vsi pripomogli teku, da je narava taka do nas. In vsako leto bo samo se hujse.
dunkler2
20. 09. 2010 22.45
Venecia time :P malo dobrega vzdušja ne škodi..ne zamerit :)
owlic
20. 09. 2010 22.44
Iz 24UR: V Posavju najhuje v Ločah : Možakar v rdeči majici na koncu posnetka je povedal čisto resnico... Vsaj en ki je pošteno javno povedal! Take mamo radi....
Tupo 3
20. 09. 2010 22.32
LJUDJE!!!! KOT GASILEC SEM V AKCIJI ŽE OD PETKA OD 15.30 URE IN ŠE DELAMO SAMO DEJTE SI DOPOVEDAT TUDI DA ČE JE VODA TAKO VISOKA NIMAMO KAM PUMPATI KER TA VODA KI BI JO SPUMPALI TEČE NAZAJ. PA NE MISLT DA NE DELAMO NM SKOS GROZJO Z NOŽI PIŠTOLAMI MI SMO PA PROSTOVOLCI PA SAM SKUŠAMO ČIM BOLJ POMAGAT PROBITE POMISLT NA VSE NE MISLT SAM NASE K POL NEBOTE NČ NRDIL. ČE PA GASILCEV NI KLIČTE 112 DOKLER NE PRIDEJO, PA BOMO PRŠLI MOTE PA VEDT DA NISTE POD VODO SAMO VI AMPAK CELO BARJE IN VIČ KJER SMO MI ZAČEL ŽE V PETEK OB POL ŠTIRIH POPOVDNE. LAHKO JE BIT GASILC 5 UR NI PA LAHKO BIT GASILC 5 DNI !!!!!!!!
Gavrane20
20. 09. 2010 22.00
brez_smisla as kje si ti mel akcijo na 24ur.com k si cel vikend napolno komentiru!! pa plus nehi stresat nacionalizma tuki hvala
Anazulic
20. 09. 2010 21.49
@robert lesenih mostov v kostanjevici ziher ne bodo zamenjali, ker so zaščiteni pod kulturno dediščino. in dva sta trenutno bila v zadnjih dveh letih popolno obnovljena. pa tudi betonski jim v tem trenutku nebi pomagali.
Prometej
20. 09. 2010 21.47
Poslanci bi morali primit za lopato! Itak jih je preveč in so neuporabni. Preprost algoritem se zna odločat ravno tako dobro kot oni. Levi(x) -> !Desni(x).
Tamy Cestnik 1
20. 09. 2010 21.45
joooj bogi ljudje!! :(
crm
20. 09. 2010 21.36
kdor komentira kaj dela vojska je videti da nikoli ni bil v vojski ker ni bil sposoben za služiti ali se zaposliti v njej.
malodane
20. 09. 2010 20.25
Je pa žalostno to, da v tej državi prostovoljno gasilstvo nima nikakršne podpore s strani države. Je pa to edina stran, ki ob naravnih katastrofah poskuša narediti vse, da bi bila škoda čim manjša. Država pa jim noče dati niti evra. Glede vojske pa res ne vem, kaj so njene naloge. Ali mogoče prilezejo iz svojih toplih zavetišč samo v primeru vojne? Se pravi, dve ali tri generacije vojske živita sanjsko življenje, saj jima v življenju ni potrebno narediti ene delovne ure. Ko sem bil majhen, sem bral knjige o butalcih in si mislil, kako bujno domišljijo ima avtor, danes pa vidim, da je celo njegova bujna domišljija realnost proti temu, kar se dogaja v tej državi.
zefa20
20. 09. 2010 20.01
pa kaj je narobe s tabo Tonček Balonček, ti se to namerno norčuješ ali si zares tako nepismen in zabit
annia.smile
20. 09. 2010 19.46
Jurck4life - bedarije pišeš!