Slovenija

Vas zanima, kako projektirajo bodoči arhitekti? Oglejte si njihova najboljša dela

Ljubljana, 02. 06. 2016 11.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Ljubljani so svoje delo, znanje in dosežke širši javnosti predstavili študentje arhitekture. Na razstavi predstavljajo svoja seminarska dela in zelo uspešne (tudi mednarodne) projekte, med njimi je tudi projekt čebeljih domov, v katerem so študentje v sodelovanju z mestno upravo in čebelarsko stroko razvili projekte za mestne urbane čebelnjake.

Študentje Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani na letošnji seminarski razstavi ponujajo javnosti na ogled atraktivna, inovativna in umetniško ter tehnično dovršena seminarska dela študentov, ki so plod celoletnega študijskega procesa pri predmetu Projektiranje. To je predmet, ki predstavlja hrbtenico študija arhitekture, ki združuje teoretični in aplikativni del strokovnih predmetov vse od ustanovitve fakultete.

Eden od odmevnejših projektov, ki si jih lahko ogledate na razstavi, so urbani čebelnjaki.
Eden od odmevnejših projektov, ki si jih lahko ogledate na razstavi, so urbani čebelnjaki. FOTO: Žiga Koritnik

Simulacija projektantskega biroja ali ateljeja se izvaja v mentorskih skupinah t.i. seminarjih, kar študentu omogoča, da pridobiva znanja tako od starejših kolegov kot od pedagogov. Metoda dela je danes še bolj prilagojena potrebam in izzivom prakse, kar v rutinsko akademsko delo vnaša vedno nove, žive in v aktualne probleme prostora ter družbe odprte oblike.

Na Fakulteti za arhitekturo si lahko ogledate 14 seminarjev in 16 usmerjenih seminarjev, med bolj izpostavljenimi pa so projekt Čebelji domovi v Ljubljani, projekt Urbane povezave v konfliktnih prostorih - Bejrut (Libanon) ter čezmejni projekt PUT-UP ISTRE.

Ministrica Maja Makovec Brenčič si je ogledala razstavo.
Ministrica Maja Makovec Brenčič si je ogledala razstavo. FOTO: Žiga Koritnik

Vse te projekte si lahko ogledate na njihovem razstavnem prostoru, ki sta si jo ob odprtju poleg dekana Petra Gabrijelčiča ogledala tudi ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič in rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik. Kot je dejal dekan fakultete, je bogata razstava ne le pregled dela, temveč hkrati priložnost, da lahko celotna slovenska javnost, vključno s politiko, gospodarstvom in  posamezniki v njih najdejo tudi priložnost za uresničitev lastnih potreb. Vsi seminarji bodo brezplačno na ogled za zainteresirano javnost ves mesec junij.

Bogata in slikovita razstava je priložnost, da lahko celotna slovenska javnost, vključno s politiko, gospodarstvom in  posamezniki v njih najdejo tudi priložnost za uresničitev lastnih potreb, opozarja dekan fakultete.
Bogata in slikovita razstava je priložnost, da lahko celotna slovenska javnost, vključno s politiko, gospodarstvom in  posamezniki v njih najdejo tudi priložnost za uresničitev lastnih potreb, opozarja dekan fakultete. FOTO: Žiga Koritnik

Dekan Gabrijelčič je dejal, da je zelo zadovoljen z rezultati študentov arhitekture, ki jih je v rednem študijskem programu dobrih tisoč dvesto. "Ljubljanska fakulteta za arhitekturo sloni na temeljih Plečnikove šole, katere osrednji pedagoški princip je bil seminarsko delo kot simulacija ateljejskega dela arhitektov. Študenti različnih letnikov ustvarjajo pod mentorstvom mednarodno priznanih pedagogov in arhitektov številne urbanistične in arhitekturne projekte, ki rešujejo načeloma družbeno pomembne, a zapostavljene projekte. Ob njih študentje oblikujejo svojo etično držo, v smislu, da ni velikih ali majhnih projektov, bolj ali manj pomembnih projektov, če z njimi rešujemo javni interes. Na ta način nastane na risalnih deskah in v računalnikih študentov stotine novih zamisli, ki pogosto najdejo pot k njihovi uresničitvi."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slovenec-slovencu=pes
02. 06. 2016 13.28
+3
Kaj ti vse to pomaga, ko pa imaš v sloveniji 90% zemljišč, ki so gradbena, na zaščitenih območjih. In tako se ti takoj vsedejo na projekt krajinarji, ki so še sto let za kačami in dinozavri skupaj. Z njimi se ne da zmenit nič, za razliko tujine. Če ni projekt 100% po njihovih željah ti ne pustijo graditi. O kaki moderni hiši ne smeš niti prvo črko od modernega omenit. Naša zakonodaja na tem področju je slaba, in dovoljuje samovoljo zaposlenih, ki bi po mojem v večini morali biti že v penziji, na raznih upravah in zavodih. Naša država sili na bruhanje že skoraj v vsaki točki vsakdanjika.