Slovenija

Varuhinja po grozljivih tragedijah: Pomagati je treba tudi storilcu!

Ljubljana, 14. 08. 2014 18.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker žrtev ne more za vedno ostati v varni hiši, storilec pa ne v zaporu, je nujno, da se strokovno pomoč ponudi tudi storilcem, je prepričana varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Letos so sicer policisti obravnavali že 1687 primerov nasilja v družini.

Če je žrtev tiho, ne vemo za problem. Če pa pomagamo samo žrtvi in gre potem v varno hišo, tam ne bo ostala vedno. Prav tako tudi zapor za storilca, če ga doleti taka kazen, ne bo trajal v nedogled. Lahko bo po zaporni kazni celo hujši, ker bo besen, morda brez službe, zato je treba problem reševati skupaj s storilcem. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer ob problematiki nasilja v družini opozarja, da je nujno poleg žrtvam pomagati tudi storilcem nasilja. "Če je nasilnež brez strokovne pomoči, s svojimi ravnanji nadaljuje in žrtev se ne more skriti nikamor več," je dejala varuhinja.

"Če žrtev ali kdo drug dovolj zgodaj opozori na nasilnega človeka, se storilec lahko vključi v določen program. Tam se osvesti, da nasilje ni način reševanja problema. V Društvu za nenasilno komunikacijo imajo poseben program, ki ga vodi nekdanji nasilnik," je pojasnila Nussdorferjeva.

Če storilci ne dobijo ustrezne pomoči, po njenih besedah "poiščejo novo ali spet staro žrtev, ker svojih težav niso predelali". "Nekateri so bolestno ljubosumni, posestniški, ne znajo predelati razhoda, imajo finančne težave, ne vedo, kje bodo živeli, počutijo se prizadete, tako da ne vidijo izhoda in storijo nekaj, kar je lahko zelo tragično," je poudarila.

Nasilje
Nasilje FOTO: Thinkstock

O tem je po njenem opozorilu treba govoriti. "Če je žrtev tiho, ne vemo za problem. Če pa pomagamo samo žrtvi in gre potem v varno hišo, tam ne bo ostala vedno. Prav tako tudi zapor za storilca, če ga doleti taka kazen, ne bo trajal v nedogled. Lahko bo po zaporni kazni celo hujši, ker bo besen, morda brez službe, zato je treba problem reševati skupaj s storilcem," je poudarila.

Število policijskih posredovanj se povečuje

Na Generalni policijski upravi ugotavljajo, da se število represivnih ukrepov policije zoper kršitve na področju preprečevanja nasilja v družini povečuje, čeprav se število izrečenih ukrepov prepovedi približevanja nekoliko zmanjšuje, so navedli.

Letos do 9. avgusta so obravnavali 1687 primerov nasilja v družini. Izrekli so 643 ukrepov prepovedi približevanja. V 241 primerih so ugotovili kršitev prepovedi, za kar so kršiteljem izrekli globe. V 12 primerih so zaradi ponavljajočih kršitev osebe tudi pridržali. Slovenijo sta v zadnjem mesecu dni pretresli tragediji v Grosupljem konec julija in v Starem trgu pri Ložu v ponedeljek.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Philips Peja
15. 08. 2014 23.59
varuhinja_ lepo da zelis vsem dobro! samo tu so razlicni predsodki razlicnih ljudi! res da nedolzni clovek ali krivec od jeze bo napadel ko pride iz zapora, samo tako ve kaj ga spet caka..zapor! kar pomeni da se ni sam sposoben bil nauciti kaj je smisel za njegovo zivljenje! njegov smisel je v tem primeru ..vecno zivljenje v zaporu..zivi pa se 1x! in ce sam ni sposoben se nauciti, kako ga bo potem nekdo drug krotil??! nemogoce, razen z poskusi "posksuni zajcek" ! vsakdo se lahko nauci kaj je prav in kaj ne, saj smo stem rojeni! Vsi ljudje smo tudi rojeni laznivci. ne pozabiti! kako potem, mislimo dosecti resnico na plan, ko ni mogoce! je pa to mogoce, da pomagamo si drug drugemu, z izkusnjami! od kdaj pa se izkusnje placljive? aja vedno so bile! samo ne potem vi meni, pomagati nekomu, mislis raje pomagati sebi! vsakdo si lahko pomaga samo sam! le ce je v pravem okolju obdan z pozitivno energijo! res pa je da v zaporu negativna energija, tako da dvomim da je v tistem prostoru narediti pozitivno energijo! ker potem lahko gremo vsi v zapor, saj bo tam lepse! sola za vse ljudi!
izdelanc
15. 08. 2014 12.31
+2
DENAR JE SVETA VLADAR, NE NATEGUJTE LJUDI, KER NISTE NEDOTAKLJIVI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
murinar
15. 08. 2014 10.35
+4
Nasilneže zapreti,pedofile kastrirati,pijance prevzgojiti itd...pa bo mir in najceneje za druždo!
flum
15. 08. 2014 07.39
+5
Pomagat storilcu ? Betonski kvader v roke pa plavat v zaliv !
felix58
14. 08. 2014 20.57
+9
kaj se to pravi, če oškodovanka ovadi moža, se ji naj tako pomaga, da ji dedca takoj odpeljejo.....storilcu pa pomagajo tako, da ga takoj zaprejo, pa še varne hiše ne rabimo.....čez petdeset let, ko pride iz resta pa itak nebo nič več mogo
felix58
14. 08. 2014 20.59
+4
nepa da se dela z takimi v belih rokavičkah in če se ga že se ga čez pet let (ko je že vse pozabljeno pogojno obsodi na breme proračuna)
Paleozoik
14. 08. 2014 20.33
+4
Varuhinja nam je povedala par patetičnih zgodbic, ki opravičujejo paniko in brutalni družinski zakonik, pri čemer je seveda ona tista, ki ve kaj je prav, mi pa bomo zdaj sodelovali pri načrtovanih psevdo dejavnostih, s čimer bomo prispevali svoj delež k obstoječi splošni korupciji, ta pa se bo posledično samo večala. V najboljšem primeru se ne bo nič spremenilo, vendar nas bo že posredno sodelovanje pri družinskem terorju prepričalo, da smo na pravi strani in se dejansko za nekaj borimo. Sami presodite kaj je res, itak bomo vsi skupaj lahko občudovali rezultate, kot jih čutimo še po vsaki brutalni Pahorjevi reformi. Sorči, po desetih letih pahorjevanja, je cela Slovenija dokaz sam zase. Ampak naj zagovorniki tega družinskega zamkonika sami povedo, dokler samo oni govorijo, jih javnost ne more vprašati nič neprijetnega.
Padra
14. 08. 2014 20.09
+4
JA PA KAJ ŠE................
Paleozoik
14. 08. 2014 19.59
+2
Ko gledam slike od Vlaste, se sprašujem, je to pravi klovn ali bi rada s šminko samo nekaj povedala? Po moje rabimo nek poseben zakon za take, pa za ono Barbiko tudi, ne spomnim se, kdaj je teror tako dolgo trajal, sploh ne vem več kdaj se je začel, Janša pride in gre, ta tip je pa kot kuga.
Paleozoik
14. 08. 2014 19.55
+0
Vsaka Pahorjeva ekipa je še slabša od prejšnje, samo čedalje slabše živimo in vse več je državnega terorja, elita pa se je znebila par nelojalnih pripadnikov in si je sama izborila celo pravico, da vdira v domove in odpelje družino, žensko v izolacijo, moškega pa na prevzgojo ali v zapor. Tega si niso v zgodovini privoščile niti najbolj razsvetljene države in vladarji, medtem ko mi spadamo med najbolj gnile in zlobne. Kdo sploh predlaga in sprejema take abominentne zakone, kot sem že omenil, edina polnolegitimna oblast v tej deželi sta predsednik države Pahor in njegova soldateska. Predstavniki ljudstva so pa tiho, kot da je volilcem vse jasno in se strinjamo z odvzemom dolo%enih človekovih in Ustavnih pravic, za širše dobro oziroma je to zgleda nacionalni interes.
napakaa
14. 08. 2014 19.52
+1
to je pa eden od dokazov da človeški možgani so lahko še tako skravžlani in velikanski, je njihova vloga samo+ razvoj astralnega prerojevanja(vizija in špura). Kaj takega še ista kolonija bakterije ne žrtvuje, čeprav probava sam jo neobseda hudič
Paleozoik
14. 08. 2014 19.47
+0
Varuhinja govori o pomoči, vendar v obliki državnega terorja oziroma kazni in prevzgoje, o osumljencih ne govori več kot o potencialnih storilcih temveč o absolutnih krivcih, ki jih ženejo različne oblike duševnih bolezni. Najbolj kritično je v tej navezi zagotoviti normalno stanje tistih, ki bodo te delikte preiskovali in presojali, kdaj indici kažèjo na jasno ločitev žrtve in storilca kaznivega dejanja, ker je šele s tem dovoljen kazenski postopek oziroma kakršno koli posredovanje javnih uslužbencev. O duševnemzdravju represivnih delavcev, Varuhinja ne pove ničesar, in to v deželi, ki jo je povsem nedvoumno uničila kurupcija javnih služb. Karkoli storite ali rečete, je lahko podlaga za sum, če obstaja predpostavka o vaši krivdi, vendar še preden bo vaša kazenska odgovornost nedvoumno ugotovljena, država že vstopa v domove in na družinah izvaja razne svomljive preiskave in prisilne oblike zdravljenja. To je tiranija, brez najmanjšega dvoma. Ravno sem poslušal Žižeka, med drugim pravi, da je vsaka agresija privzgojena in natrenirana, kar se začne s preprostimi, neškoljivimi občutki, zaradi kulture ter raznih socialnih norm, večkrat preraste v neracionalno obnašanje, ker preprosto posnemamo kar smo doživeli in videli okoli sebe. V resnici ne vemo kaj bi, naša narava je skrita za fantazijami o samih sebi, ki jih skušamo vsiliti drugim. Vendar si ljudje ne zamislimo kar tako svoje maske, podzavedno nam pomagajo, da spoznamo kdo smo v resnici. Agresiven mož si torej želi biti miren, vendar sledi namišljeni samopodobi in skuša to uresničiti primerno liku, ki si ga je izmislil. Če verjame, da je močan in vpliven, se bo tako tudi obnašal, ker pa v resnici ni, si običajno pomagajo z nasiljem. Vsakdo ima svojo zgodbo, tako kriminalec kot pravičnež, samo na podlagi tega, kar človek sicer iskreno pove o sebi, ni mogoče sklepati kakšna oseba dejansko je. Dejanja govorijo zase. Kaj pa družba, ki vsiljuje določeno moralo in vrednote, s kakšnim namenom to počno poklicani posamezniki, da bi ljudje bolje razumeli sebe in bi čim manj počeli grde stvari, ali omejujejo eno norost z drugo norostjo predvsem zato, da se nič ne more spremeniti? Mislim, najprej so se ljudje samo kregali, zdaj bodo osumljenci v postopkh, obsojeni zločinci ter rehabilitirani kriminalci, to je logična in neizogibna posledica državnega terorja, ki nas preplavlja. Najhuje je, da se nimaš več kam obrniti, Varuhinja je ob enem tudi državna tožilka.
I G N O R A N T
14. 08. 2014 19.23
+1
To je obupno.Nikoli ne bom razumel kako se ljubezen lahko spremeni v mrznjo.
devlon
14. 08. 2014 19.43
+1
Lahko se. Upam, da ti tudi ne bo treba doziveti in razumeti.
mertseger
14. 08. 2014 19.18
+1
Kako zanimivo da je moj komentar zbrisan vsaj polovico tukaj napisanih pa je še hujših. Ne vem kaj je narobe če napišeš da si nasilnež zasluži s šibo po ......
DarthRevan
14. 08. 2014 19.25
-2
Kako gre že tista. Naj prvi kamen vrže tisti, ki...? Mimogrede, sem čisto za to, da se storilce kaznuje. Ampak sem pa tudi za to da se iz njih naredi človeka ki ne bo porvratnik. Zato ker bo človek, ki se bo vrnil v družbo po odsluženi kazni in v njej normalno funkcioniral, mene kot davkoplačevalca stal precej manj. A si res želimo Amerike na tem področhu?
felix58
14. 08. 2014 21.25
-1
saj pa naši zapori so prevzgojni....sn čul, da je neki naš politik prišo v rešt, pa je po treh tednih postal posranec ah tote tipke poslanec
g.noj
14. 08. 2014 19.16
+5
to je možno samo pri nas... kaj pomagat storilcem? tale vlasta nima pameti, da take kvasi...
DarthRevan
14. 08. 2014 19.15
Mi lahko kdo prosim najde link do tele objave, uradnega mislim? Na portalu varuhinje ga ne najdem, bi ga pa potreboval.
asgml
14. 08. 2014 19.14
+10
največji problem je, ker nihče od pristojnih ni sposoben ukrepati.tako se storilcem najbolj zvišuje samozavest, saj vejo, da jih ne bo doletelo prav nič hudega....Država niti žrtvam ni sposobna pomagati, kako bo šele spreobračala kriminalce!
srebrnibreg
14. 08. 2014 19.04
+4
Edina pravična rešitev je milo za žajfo.
endva
14. 08. 2014 19.01
+10
Vlasta, a se hecaš?
wolfterier
17. 08. 2014 15.30
+1
tilkomamilko
14. 08. 2014 19.00
+15
ja prvo pretepst pol pa nudit pomoč s terapijo ki vklučuje še več udarcev!!
oblikovana realnost
14. 08. 2014 18.58
+11
Ja kdo pa drug bi še izustil kaj takega kot je varuh človekovih aka kriminalcev pravic.