Slovenija

Varuh: Varčevalni zakon je posegel v pravico do pokojnine

Ljubljana, 13. 07. 2012 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V preteklih dneh je varuh človekovih pravic prejel več kot 100 različnih pobud glede zakona za uravnoteženje javnih financ. Varuh je ugotovil nekatere nepravilnosti, zato bo vložil zahtevo za oceno ustavnosti zakona.

Na uradu varuha človekovih pravic pravijo, da so v preteklih dneh prejeli več kot 100 različnih pobud glede določb zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF). Te so posegle v doslej uveljavljene pravice na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja in prizadele več kot 25.000 upravičencev, pravijo na uradu.

Ko so proučili vse pobude in prebrali informacije v medijih, so ugotovili, da v zakonodajnem postopku niso bila spoštovana nekatera temeljna načela za pripravo predpisov. Zlasti načelo sorazmernosti, odgovornosti, določnosti in transparentnosti. Na uradu pravijo, da je s tem državni zbor kršil tudi svojo resolucijo o normativni dejavnosti. "Kršitev postopkovnih določil pa ustvarja tudi dvom v legitimnost uveljavljenih rešitev, kar nikakor ni v prid pravni državi, kot jo opredeljuje in zahteva Ustava RS," pravijo na uradu.

Upokojenka
Upokojenka FOTO: Thinkstock

Varuh sicer ocenjuje, da pristojni državni organi tudi po uveljavitvi spornih zakonskih določb javnosti niso pravočasno in pravilno informirali o njihovi vsebini, še zlasti pa so k nerazumevanju pripomogle različne interpretacije različnih državnih organov, ki dokazujejo neprimerno strokovno pripravljenost sprejetih rešitev, še zlasti pa neupoštevanje njihovih posledic.

Ob tem je varuh od vodstva Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) dobil informacijo, da je ZPIZ prejel že preko 2000 različnih zahtevkov za preveritev pravilnosti, ugovorov in pritožb, ki jih bo vse obravnaval kot zahteve za preveritev napak pri izračunih. Zato o njih ne bo odločal v upravnem postopku z odločbo, pač pa bodo v najkrajših možnih rokih vsi upravičenci posebej obveščeni o morebitnih ugotovljenih napakah. 

Varuh: ZPIZ ni izdal nikakršnih odločb

Po oceni varuha človekovih pravic je ZUJF posegel v pravico posameznikov do pokojnine, o čemer pa pristojni organ (ZPIZ) ni izdal nikakršnih odločb, pač pa je prizadetim posameznikom poslal le obvestilo, ki ima podobno vsebino, kot bi jo sicer morala imeti tovrstna odločba. Po stališču ZPIZ je ZUJF namreč določil le (negativno) uskladitev in ne zmanjšanja pokojnin, o uskladitvah pa tudi v preteklosti nikoli niso bile izdane posebne odločbe, temveč zgolj obvestila. 

V postopku pred ustavnim sodiščem varuh za človekove pravice ne bo zastopal posameznikov oziroma njihovih zahtevkov, temveč bo predlagal razveljavitev spornih določb zakona, ki povzročajo njihovo neenako obravnavo.

Tako na uradu varuha menijo, da je omenjeno obvestilo ZPIZ po svoji vsebini odločba, saj ne gre le za enostavno usklajevanje pravnomočno določene višine pokojnine, temveč dejansko za odločitev o njenem zmanjšanju. "Zato bi moralo biti po mnenju varuha zoper odločbo prizadetim na voljo primerno pravno sredstvo," pravijo na uradu.

Dodajajo, da je v skladu s 157. členom ustave zoper posamične akte, s katerimi se posega v ustavne pravice posameznika, zagotovljeno sodno varstvo v upravnem sporu. Vendar pa tovrstni pravni postopki zahtevajo precej časa, znanja in finančnih sredstev. "Zato se je varuh odločil, da bo zahteval oceno ustavnosti spornih določb ZUJF pred Ustavnim sodiščem RS," so dodali na uradu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
15. 07. 2012 14.07
+0
VARUH SE OGLAŠA SAMO ZA GOLJUFE,LOPOVE IN KRIMINALNE ZDRUŽBE VERJETNO SO VELIKA ŽLAHTA,SAMO MUSARCA ŠE ZAČNE KRIČATI ,KER TUDI ONA JE ZAŠČITNICA LOPOVOM IN KRIMINALCEM VELIKE ŽLAHTE SO POVEZANE,MAR NI TAKO
MERDE-AVE-MERDE
15. 07. 2012 14.12
+1
Največ slabih kreditov naj bi NLB po poročanju oddaje 24UR podelila v času prejšnje vlade zdajšnjega premierja Janeza Janše. Takrat je bil predsednik nadzornega sveta NLB Igor Marinšek, ki je član Janševe stranke SDS
WikiX
13. 07. 2012 20.15
+1
Človekove pravice priadajo vsem ljudem enako, tako kot sodišče, mora tudi Urad varuha spoštovati svojo lastno prakso, ne more obravnavati razne interesne skupine posameznikov različno. Varuh ni posredoval, ko je država democidno izbrisala 25.000 svojih državljanov, ni posredoval, ko so se oglasili delavci brez vseh pravic, plače in prispevkov, ni se oglasil, ko so ljudje umirali pred vrati bolnice, ni se oglasil, ko so jemali prejemke in dubvencije največjim revežem, ni se oglasil, ko so deložirali družino iz lastne hiše za 120 evrov, ne oglaša se na milijone obupanih klicov depriviligiranih državljanov, ki jih država obsoja brez vsakršnih dokazov, jim jemlje že če legitimno pridobljena potrdila o znanju, lastnino in ustavne pravice, ne oglaša se, ko totalitarna država preganja in zapira popolnoma nedolžne ljudi, ta priviligirane penzije gre, in za ogrožene otroke, še bolj kot bi živeli sredi Afrike. Varuh namreč odgovarja le Virantu, edino državni zbor lahko razreši to katastrofo od varuhinje, z diplomo iz Zagrebške akademije za evgenične raziskave na ljudeh.
habsburger
14. 07. 2012 00.10
+1
kdaj je pa slovenska država izbrisala svojih 25.000 državaljanov? Si ga preveč srknil? Ali morda misliš tistih, ki jih je rdeča sovražna elita "pridelala " poleg že tistih, kinikoli niso bili Slovenski državljani, še manj pa Slovenci, in ki so se borili proti samostojni slovenski državi, ali pa medtem, ko so nas napadli njihovi rodžaci, pobegnili domov v srbijo? Nekateri pa kar prezirali slovensko državo in državljanstvo, v upanju, da do tega nikoli ne pride. Sedaj, ko smo pa , hvala Bogu, že 21 let samostojni in svobodni, pa od nas zahtevajo -te tudi denar za vaš prezir in delovanje proti samostojni in demokratični Sloveniji?
WikiX
14. 07. 2012 00.47
-2
habsburger, te ustaške fore lahko greš prodajat komu drugemu. Tako kot Slovenci danes sovražimo domovino, jo izbrisani takrat zagotovo niso, niti niso imeli razloga.
fafajonka
13. 07. 2012 18.40
+0
Tale varuh, n vem zakva ga mamo, usake tolk časa mu pade kšna petarda na tla, noče vedet, da so pokojnine iz proračuna nezaslužene, zato k tisti k jih dobivajo, u penzijsko blagajno niso nč not dajal, ker niso nč delal, tko je to.
dannyer
13. 07. 2012 19.06
+2
Mr.JanHara
13. 07. 2012 20.27
+1
fantom46 in dannyer, raje vidva držita goflji, ker imata še mokro za ušesom. P.S. In raje poglejta "Socialističnega kulaka".
Mr.JanHara
13. 07. 2012 20.29
+4
Ceste, železnice, tovarne so se gradile pa same. Pa mularija se je šolala za lasten denar s šolnino meibi?
slonicka
13. 07. 2012 20.55
najbolje da se kar zbrišejo ker ni od nobenega korist pa še sandikat
novaknovak
15. 07. 2012 20.01
ne,jan, niso se zgradile same.in ti ki so to gradil imajo penzije okol 500 evrov.tisti, ki pa niso imel krampa pa žlice v rok,kteri so vodil evidenco kolk koloradskega hrošča so polovil,ti pa ja,ti pa imajo jurja in več.poglej si rdeči boogie