Slovenija

SDS: Türka nismo obtožili, da je sodeloval pri napadu

Ljubljana, 03. 02. 2011 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Janša se ne namerava opravičiti Pahorju za izjave, da je prebral tajne arhive. Od premierja pa želijo pojasnila, kje so bili tajni dokumenti tisti čas, ko jih je direktor Sove vzel iz arhiva.

Dokumenti v arhivu
Dokumenti v arhivu FOTO: POP TV

Dostop do arhivov še vedno buri duhove. V SDS so zapisali, da premier Borut Pahor ni upravičen do opravičila, temveč slovenska javnost, saj tajna služba že več kot pet mesecev nezakonito preprečuje izvajanje zakona o arhivih. Ker sama ne spoštuje zakonov, ta vlada tudi nima nobene pravice, da to terja od državljanov, še pravijo v SDS.

Glede spornega dela arhivov nekdanje Službe državne varnosti pa v SDS pravijo, da pričakujejo pojasnilo, kje so se ti dokumenti nahajali v času, ko jih je direktor Sove Sebastjan Selan vzel iz arhiva RS. V SDS pravijo, da jih je Selan iz arhiva vzel 19. oktobra in jih v arhiv vrnil šele po 20 dneh. Po izjavah očividcev pa naj bi se gradivo nahajalo na sekretariatu Sveta za nacionalno varnost, ki je lociran v kabinetu predsednika vlade.

V SDS pa so odgovorili tudi predsedniku republike Danilu Türku. Kot pravijo, je Türk v sredo zanikal nekaj, česar sploh ni bil obtožen, na trditev predsednika SDS Janeza Janše pa ni odgovoril. Janša je sicer v sredo na novinarsko vprašanje dejal, da je bil predsednik republike leta 1979 neposredno obveščen glede bombnega napada v Velikovcu, sam pa je dejal, da je za zadeve izvedel le iz medijev. Da je bil o zadevi obveščen, naj bi bilo razvidno iz dostopnih arhivskih dokumentov, še pišejo v SDS.

Kot je znano, je prišlo do zapletov zaradi naknadne oznake tajno na del arhiva nekdanje Službe državne varnosti, ki jih je želel pridobiti publicist Igor Omerza. Čeprav bi morali biti arhivi javni, pa pristojne institucije za nacionalno varnost pravijo, da bi odprtje teh arhivov lahko škodilo nacionalni varnosti in tudi ogrozilo varnost nekaterih oseb. Zato je direktor Sove del arhiva označil kot tajnega. Vlada pa je pripravila novelo zakona, ki bi dovoljeval zaprtje arhiva. V SDS pravijo, da bi morali ti arhivi biti javni ter da pristojne institucije nezakonito zadržujejo omenjeno arhivsko gradivo.

O arhivih razpravlja tudi komisija za peticije

O dostopu do arhivov je razpravljala tudi komisija državnega zbora za peticije ter človekove pravice in enake možnosti. Komisija se je danes seznanila z mnenjem varuha človekovih pravic, ki podpira vlado pri spremembi zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva. Namestnik varuha Jernej Rovšek je dejal, da bi v nasprotnem primeru lahko prišlo do kršenja človekovih pravic posameznikov. Rovšek je še dejal, da se v poročilu niso ukvarjali s političnimi vidiki zapiranja arhivov niti s konkretnimi arhivi, ampak z arhivi kot celoto, za mnenje pa jih je zaprosila Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova).

Član komisije Gorenak pa je ocenil, da je varuh s takšnim mnenjem dal "gnojno bulo na svojo institucijo". "Niste se postavili na stran zaščitnika, ampak kršitelja človekovih pravic," poudarja poslanec SDS. Predsednica komisije Eva Irgl je tudi danes sejo prekinila, razpravo bodo nadaljevali v petek zjutraj.

Sova se je odzvala na očitke, da skušajo skrivati in prekrivati arhivsko gradivo. Poudarjajo, da ne nasprotujejo dostopnosti tistega dela arhivskega gradiva SDV, na podlagi katerega se lahko razkrije idejnopolitično motivirano delovanje SDV na notranjepolitičnem področju. Opozarjajo tudi, da se zavedajo pomembnosti in občutljivosti podatkov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (354)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AlternativeFacts
10. 02. 2011 21.25
Take 'mamo v tej dežel'ci.Eni bi govejo juhco zajemali z šeflo, drugi pa z zajemalko.Nihče pa ne opazi loja ob robovih.
buksl12
10. 02. 2011 17.27
Tisoćkrat ste se že vprašali kam je šel denar od orožja-SAJ je Mogetova komisija raziskovala pa tudi lepo zaslužila zraven pa ni bilo nič iz vsega skupaj.Ta denar je romal kdo ve kam.Morda tudi na raćune SD in LDS.Nikoli se ne ve,tukaj pa samo Janšo obtožujete kar je precej neumno.
godhead
10. 02. 2011 08.28
kaj pa ko je janša pripravljal državni udar, prodajal orožje za svoj žep in imel svojo paravojaško četo? in pa seveda nikoli ni in ne bo odgovarjal. toliko o poštenju človeka, ki gre preko trupel za lastne politične ambicije....
King_of_Gonzo
06. 02. 2011 17.20
CVIKEL denar je sel levicarjem v zep hahahah ker so sami orozje prodal
nefretete
04. 02. 2011 16.28
Dule, zakaj skepsa? Ne boš verjel, sama sebi najbolj zamerim naivnost. Na čisto enake finte sem padla, o katerih si razlagal. Saj se spomniš - o priljudnem, pokončnem človeku, za katerega bi človek dal roko v ogenj. Takrat smo še dali nekaj na tovarištvo, pa ne v onem smislu, ki vam tako najeda. Tovarištvo v pravem pomenu besede. Nobenega upanja ni, ker ni tistega človeka, za katerega sem mislila, da obstaja, tako da v zvezi z upanji si ne delam nobenih utvar. Pač pa me nekaj drugega bolj moti. To, da smo Slovenci taka govedarska tesla, da se nam še krave režijo. Pa čisto preprosto je, kot matematika, vse ima svoj algoritem in rešitev. Princip delovanja iz preteklosti je obdržal, le preoblekel se je. Zaradi ljudi kot si ti in še kdo, ki pošteno verjame človeku, ker sam ni sposoben globoke hinavščine, mi je žal. Ker sem to že doživela. Lahko si prepričan, da ni v meni niti trohice zlobe, ko to pišem. Tudi če pride skozi vsa sodišča, kjer mu ne bodo mogli dokazati krivde, pa ne zato, ker morda ne bi bil česa kriv, ne boste dolgo zadovoljni, ker taki ljudje zahtevajo še več in hočejo še večjo moč. Takrat se bomo na isti strani razburjali. Tisti, ki so že prej bili strankini privrženci s figo v žepu, lahko to počnejo tudi sedaj v svoji stranki. Lahko jamčiš za katerega, da to ne počne? Miselnosti ne spremniš čez noč, dragi Dule, lahko pa se delaš, da drugače misliš, ker imaš od tega koristi. Pa to so že druge teme. Še naprej se imej lepo!
saintjozef
04. 02. 2011 14.56
dule100 -Usklajevanje pokojnin (100%)z inflacijo in zvišanjem plač. To je bila najlepša OBLJUBA prejšne vlade. Škoda, da so denar zagonili, drugače bi mogoče še šlo. Tu je tudi edina stvar, kjer se opozicija strinja, da je potrebna pokojninska reforma. Dule, težko nama bo šlo, jaz se predam, ali pa začneva z GREHI prejšne in zdajšne vlade? Ma, ne. Zmagal si. OK?
dule100
04. 02. 2011 13.53
Saintjozef Tak odgovor sem pričakoval ! Kaj naj bi pa odgovoril. Škoda, da ne veš. Če boš potreboval overovitev podpisa, velja za vse uradne listine in ne samo referendum. Vem na moje trditve boš vedno našel neprepričljiv odgovor. Kaj pa naslednja drobtinica. Usklajevanje pokojnin (100%) z inflacijo in zvišanjem plač. Seveda je bilo tudi to slabo. Boš že našel kaj ! Pa daj, navedi še kakšno droptinico od te vlade !
dule100
04. 02. 2011 13.48
Nefretete Je pa treba priznati, da je med bivšimi člani komunistov velika razlika. Nekateri so vodili državo in odločali o usodi državljanov. Eni pa so bili člani, malo zaradi kariere, malo pa zato, ker brez tega niso mogli zasesti določenega delavnega mesta. Nekateri pa so bili člani, kar tako. Pa kaj ti govorim. Saj nisi od včera. Ne vem pa, zakaj tvoja skepsa, da bi se ti tvoje želje uresničile ? Saj poznamo tisto obrabljeno : "Upanje umira zadnje !" LP
Marko Varga
04. 02. 2011 12.46
vse to se dogaja,da se odvleče pozornost od Janševih tajkunov,ki so nas zavili v črno...
Marko Varga
04. 02. 2011 12.37
največ so pokradli tisti,ki so imeli Janševo sliko na steni....
Marko Varga
04. 02. 2011 12.28
mene bolj zanima kam je šel denar od prodaje orožja Hrvatom in tajni sestanki kot je bil avgusta 2005 med Janšo in njegovimi tajkuni,to so stvari ,ki nas držijo nazaj,kdo pa je vedel za neko bombo pred 30 leti pa poloplnoma ni važno...
saintjozef
04. 02. 2011 12.24
dule da je overitev podpisa na KO cenejša, je res. Toda kaj pa tam lahko overiš? Podpis za referendum? Brezplačni vrtci za 2 - 3 otroka? A si prebral pogoje? Ali matere rojevajo po tekočem traku? Koliko jih lahko koristi? Ukinitev nalepk - dogovor, da je proizvajalec odškodnino dobil. Zakaj niso še malo počakali? Hočeš eno dobro od te vlade? Vsaj sešteli so do 5.5 miljarde tajkunskih kreditov. A misliš, da če bi prejšna vlada nadaljevala mandat, da bi te cifre, vključno z RKC ven prišle? Ne naštevaj drobtinice, povej kaj konkretnega.
nefretete
04. 02. 2011 11.53
O, Dule, si že nazaj... Praviš: Skoraj verjamem, da so notri imena ljudi, ki so danes demokrati, včasih pa niso bili, da so tu imena špicljev, ki so danes ugledna imena (iz političnega, kulturnega, iz medijev, itd) življenja. Seveda so imena in kot si prebral, je meni čisto vseeno, katera so ta imena. Gre za nekaj drugega, no, vsaj jaz vidim tako: glede na to, kako se Janez Ivan zavzema popucati preteklost in se jezi na bivše komuniste, se sprašujem, kam potemtakem sebe popredalčka, kot bivši komunist. Vedno nas obmetavate s komunajzarji (govorim na splošno) pri tem pa pozabljate, da je iz bivše države od starih politikov le malo tistih, ki to niso bili. Pa nihče od teh več ni, ker stranke več ni. Veš, v resnici se mi ne ljubi več na dolgo ukvarjati s tem tipom, če si prebiral nočne pogovore, potem si videl, kakšne so moje obljube in za tem stojim. Vendar močno dvomim, da se bo to uresničilo.
MATEJABAJSIKA
04. 02. 2011 11.45
polifem 03.02.2011, 22:59 -3 "SDS je predlagala vse možno, ampak rdeči volilni stroj je vse preklical ... sedaj pa smo, kjer smo" Rad bi slišal samo en predlog ki ga je dala SDS! p.s. Kritike niso predlogi! Če se ne motim, jih je bilo čez 200 ( v 3 svežnjih ). Nekaj od teh je prejšnji teden "obelodanil" Golobič, kot svoje oz. Zaresove. Danes so dobri, pred letom dni pa je celotna koalicija glasovala proti.
dule100
04. 02. 2011 11.42
Saintjozef Midva se bova težko pogovarjala o določenih stvareh. Enostavno govoriš na pamet, brez argumentov. Oziroma, da bi se o stavari prepričal. Vse kar trdiš je neumnost in precej otročje. Da je overitev podpisa na KO 10x cenejša kot pri notarju, vem iz lastnih izkušen. Da poznam vsaj še 10 kolegov, ki smo iztopili iz članstva GZ tudi ne moreš zanikati. Da je število isto je pač tvoje nakladanje brez vsake osnove in argumenta. Ne vem pa kaj mešaš v to trgovine. Zahtevek za referendum so vložili sindikati. Vlada pa jih je podprla. Tako kot še mnogo njihovih zahtev. Precej drugače kot danes, ali ne ! Torej ti dve trditvi še kako držita. Za naprej ti pa povem še dve: 1. brezplačni vrtci za drugega in vsakega naslednjega otroka ! 2. ukinitev nalepk o reg.vozila Torej si mi dolžan vsaj dva ukrepa te vlade, dobra za ljudi. Vem spet sem te postavil pred težko nalogo. Imam pa na zalogi še kar nekaj pozitivnih stvari prejšnje vlade. Glavnih se še dotaknil nisem. Samo lepo prosim brez demagogije in otročjih neargumentiranih odgovorov ! LP
slosap@yahoo.de
04. 02. 2011 11.40
@saintjozef: v čem pa je oibčutljivost dokumentov? A v tem, da so akterji še vedno v službi sedanje SDV? Saj to je logika, ki me moti. Saj bi arhivi tudi razkrili, da je JJ prosjačil, da ga sprejmejo nazaj v KP in še marsikaj! Problem saintjozef je v kulturi tega naroda! Ne pa v občutljivosti dokumentacije! Arhiv se nanaša na SFRJ! Ali pač ne? In če ne, ali je to dobro? Zakaj pa smo šli potem sploh iz SFRJ? Saj to pomeni, da v bistvu SFRJ ni razpadla temveč se je samo preimenovala. Če je temu tako, samo bog nam pomagaj - nisem kritizer prejšnje države, skrbi pa me za zdajšnjo!!!!
Marko Varga
04. 02. 2011 11.40
Rupel je takšen as,da je postavil take pogoje za veleposlanika,da še sam ni izpoljneval pogojev,seveda je pa takrat mislil,da bo ponovno zmagal njegov Janša,ki se zakonov ni ravno držal....
theta
04. 02. 2011 11.39
Edino zdravilo bi bila lustracija - vsi ki so v bivšem režimu bili polnoletni, niso primerni za javne funkcije.
nefretete
04. 02. 2011 11.31
Kdor drugemu jamo koplje - ha, ha... ... je Ivan Janez.
saintjozef
04. 02. 2011 11.29
CVIKEL Rupel bo seveda poslal protestno noto, le da tokrat iz Dunaja in v nemščini.