Slovenija

Varovanje skladišča prevzela vojska

Ljubljana, 12. 06. 2009 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Potem ko so iz skladišča obrambnega ministrstva v Pivki neznanci odnesli neeksplodirana ubojna sredstva, varnostna služba G7 pa tega ni zaznala, je varovanje zdaj prevzela slovenska vojska.

Neeksplodirana ubojna sredstva
Neeksplodirana ubojna sredstva FOTO: Uprava za zaščito in reševanje

Slovenska vojska (SV) je danes od Uprave RS za zaščito in reševanje prevzela varovanje poligona za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev Povhova jama pri Pivki, so sporočili z obrambnega ministrstva. SV bo na poligonu 208, ki ga je ministrica Ljubica Jelušič določila kot objekt posebnega pomena za obrambo, izvajala 24-urno fizično varovanje.

Kot je znano, so bili na obrambnem ministrstvu 19. maja obveščeni, da so v njihovo skladišče na poligonu Polhova jama v Pivki vlomili. Ministrica Jelušičeva je takrat povedala, da varnostna služba vloma v skladišče ni zaznala. V procesu shranjevanja, uničevanja in usposabljanja za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev je po njenem "odpovedala celotna veriga odgovornih oseb".

Kot je po vlomu pojasnil državni sekretar na ministrstvu Uroš Krek, manjkajo evidence o uničenju 57 ročnih bomb, 8 protioklepnih lanserjih Armbrust in 4 protioklepnih lanserjih RPG-22. Na četrtkovi seji odbora za obrambo je ministrica med drugim napovedala, da ministrstvo proučuje tudi možnost tožbe zoper G7 zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Xspot
12. 06. 2009 16.48
Zanimivo, vse čas je bilo navidez vse urejeno in po zakonu, saj se je (se še) desetletja tako skladiščil vojaški material. Tudi X-files niso nič novega, vedno si kdo vtakne kak patron v žep, po koncu vaj. Sicer pa imata vojska in policija zmeraj prav, ne? Glede G7 sem opazil, da med drugim varujejo tudi sodišča, kjer prav tako hranijo določen "eksplozivni" material, mogoče bi se morali tudi oni učiti samoobrambe. Kakor da je varovanje znotraj vojaških objektov kaj bolje, glede na dejstvo, da so tudi od tam brez težav kradli orožje. Mogoče ga bo pa dobila policija nazaj, vsaj granate in projektile. Zdaj se pometa od spodaj navzgor, zato nekaj smeti pade nazaj. Igor je končno pripravil Evo, da je izpolnila svoje poslanstvo, v naši Malariji ploskamo. Slučajno je bilo tudi Erjavčevi mami ime ljubica. Fantje zgleda res ne prenašajo žensk na krovu, tudi minijaturnih ne .Ł
Tonček Balonček
12. 06. 2009 14.47
Naši vojaki čuvado redovnice po srbskih samostanih an Kosovu, sem videl na lastne oči, ko je bilo stražarjev več kot "častnih sester"!
Klampfman
12. 06. 2009 14.32
Pravilno! Imajo nove puške, nove jopiše, nove čelade,... Naj jih izkoristijo!
Tonček Balonček
12. 06. 2009 14.29
Nobena vojska na svetu za varovanje skladišč, kjer se nahajata orožje in municija, ne najema podjetij tipa G7, ampak to počnejeo sami. Ali na Pravni fakulteti za sestavljanje pogodb najemajo odvetnike, v bolnišnicah pa zasebnike? Upravičeno se lahko sprašujejomo, koga bo MO najelo za obrambo, če bo ogrožena država?
manco-capac
12. 06. 2009 13.58
Naj se naši vojaki vsaj stražo držat naučijo!
ivo55
12. 06. 2009 13.51
Spet so nas seznanili še z eno od humorističnih nadaljevank o ravnanju z davkoplačevalskim denarjem. tokrat v povezavi z samo zasnovo delovanja naše armade, ki ne zajema niti skrbi za lastno oborožitev...
LomilkaSrc
12. 06. 2009 13.28
tako kot vedno je varnostnik spal na delovnem mestu. to že vrabci civkajo. za tistih bedastih 600 eurov verjetno ne bo glave nastavljal.
frako
12. 06. 2009 13.06
pa tele g7 so sam za to da maš manjšo premijo na zavarovalnici pa da se maš na koga za izgovarjat. lol pa ne more en varnostnik sz nedokončano oš šolo in zadahom po šnopcu varovat granate in podobno pa še to ne konstantno ampak usake tolk sz autom prit pogledat
pikanet
12. 06. 2009 12.58
Končno delajo,za kar so plačani.V času recesije lahko takšne in podobne pogodbe prekinejo,da ne plačujejo raznih varnostnih služb in svetovalcev.Bi blo zanimivo vedet,kolk so vsak mesec dali za takšna varovanja.
Joe Dimaggio
12. 06. 2009 12.53
itak sploh ne vem zakaj je to počela G7 WTF
Darko32
12. 06. 2009 12.44
Pravilna odločitev. Vsa skladišča, kjer se skladišči granate, rakete, naboji razni je potrebno prevzeti vojaški nadzor in varovanje. G7 ni usposobljen za varovanje, če pride varnostnik z osebnim avtomobilom in je njegova lokacija vidna že kilometer daleč ni to varovanje. Sam sem varoval tudi skladišča municije in pri tem smo imeli izredno stroge varnostne ukrepe.