Slovenija

Postajamo policijska država? Policisti bodo lahko uporabljali paralizatorje, drone ...

Ljubljana, 04. 08. 2016 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pripravljen osnutek novele zakona o nalogah in pooblastilih policije med drugim predvideva, da bi policisti po novem lahko uporabljali električni paralizator kot prisilno sredstvo, imeli bi možnost avtomatiziranega prepoznavanja registrskih tablic, prav tako bi se zbirali podatki o letalskih potnikih.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Policijska država?
    02:29
    Iz 24UR: Policijska država?
  • Iz 24UR ZVEČER: Soočenje glede novih pooblastil policije
    08:49
    Iz 24UR ZVEČER: Soočenje glede novih pooblastil policije

Ministrstvo za notranje zadeve in policija sta pripravili novelo zakona o nalogah in pooblastilih policije, s katero želijo policistom omogočiti učinkovito izvajanje nalog, policistom pa daje tudi nekatere nove pristojnosti. Kljub določenim pomislekom v javnosti so prepričani, da so našli primerno ravnovesje med zasebnostjo in varnostjo.

Zakon o nalogah in pooblastilih policije je bil sprejet leta 2013, a so po dveh letih izvajanja zakona na policiji in ministrstvu ocenili, da so posamezne določbe v zakonu pomanjkljive, nepopolne in da policija nima nekaterih pooblastil, potrebnih, da bi uspešno opravljala določene naloge, je v današnji izjavi medijem povedal namestnik generalnega direktorja direktorata za policijo in druge varnostne naloge na notranjem ministrstvu Zdravko Mele.

Zaradi razmaha terorističnih napadov po Evropi si slovenska policija prizadeva za več pooblastil.
Zaradi razmaha terorističnih napadov po Evropi si slovenska policija prizadeva za več pooblastil. FOTO: Miro Majcen

Osnutek novele med drugim predvideva, da bi policisti po novem lahko uporabljali električni paralizator kot prisilno sredstvo, imeli bi možnost avtomatiziranega prepoznavanja registrskih tablic pri nadzoru cestnega prometa, prav tako bi se zbirali podatki o letalskih potnikih.

Policija: Cilj zakona je zagotavljanje varnosti

V preteklih tednih so se v javnosti pojavili očitki zlasti na račun dodajanja novih pooblastil policistom, med drugimi so kritični tudi pri informacijskemu pooblaščencu in Amnesty international Slovenija. A namestnica generalnega direktorja policije Tatjana Bobnar poudarja, da je cilj zakona zagotavljanje varnosti in varovanje človekovih pravic.

"Zato težko razumemo posamezne odgovorne, ki netočno, pavšalno in tudi zavajajoče iz svojih varnih pisarn kritizirajo predlagane rešitve brez nekih konkretnih boljših rešitev, ko pa vemo, da čas, v katerem smo, od vseh nas, države, zahteva, da v največji možni meri zagotovimo varnost vsem državljanom in prebivalcem Slovenije," je dejala.

Izpostavila je, da je varnost ravno tako kot svoboda ena od osnovnih človekovih pravic. "Enako kot pri zdravju se tudi pri varnosti zavedamo, kako pomembna je šele, ko jo izgubimo," je dodala.

Poudarila je, da so to potrebo po učinkoviti zakonodaji druge evropske države prepoznale že v preteklosti in podobne rešitve, ki jih ministrstvo in policija sedaj predlagata, uzakonile že nekaj let nazaj. "Popolne varnosti ni, vseh varnostnih dogodkov ne moremo preprečiti. Odgovorni pa smo, da naredimo vse, da to v največji možni smeri storimo," je dejala.

Bobnarjeva je poudarila, da so pri pripravi besedila sprememb zakona upoštevali večino pripomb informacijske pooblaščenke.

Očitke, da bomo postali policijska država, policija zavrača

Popolnoma nekorektni so po njenem mnenju tudi očitki, da je predlog zakona usmerjen v t. i. policijsko državo. "Pripravljavci gradiva smo skozi spremembe predvideli številne nadzorne mehanizme, od vloge preiskovalnega sodnika do omejitve v posameznih členih, po katerih bodo policisti določene podatke lahko uporabili samo za točno določen namen," je pojasnila.

Tako se denimo podatki, ki jih bodo zbrali pri avtomatski zaznavi registrskih tablic, ne bodo hranili in tudi ne obdelovali.

Z novimi pooblastili bi lahko policisti uporabljali električne paralizatorje.
Z novimi pooblastili bi lahko policisti uporabljali električne paralizatorje. FOTO: Thinkstock

Uporaba paralizatorja bo posneta

Pri uporabi električnega paralizatorja so predvideli, da bo vsak paralizator imel nameščeno kamero, ki bo snemala uporabo, prav tako bo paralizator beležil način uporabe in kolikokrat je bil uporabljen. Po uporabi pa je zagotovljeno nudenje takojšnje medicinske pomoči.

"Iskali smo primerno ravnovesje med zasebnostjo in varnostjo. Mislimo, da smo našli to ravnovesje v največji možni meri, po eni strani za zagotovitev varnosti policistov v postopkih in po drugi za učinkovito izvedbo naloge," je dejala.

Predlog novele je trenutno v medresorskem usklajevanju, na vladi pa bo predvidoma septembra.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
05. 08. 2016 18.47
-2
Pri takih prestrašenih ovčicah kot so Slovenceljni bi bila že sama šiba več kot dovolj.
Frane Šajn
05. 08. 2016 17.02
+3
Glede na izobrazbo tistih , ki naj bi ta pooblastila izvajali so res malce preveč proste roke okrog tega!
wolfterier
07. 08. 2016 15.57
+2
Glede na količino prebežnikov,ki jih sprejemamo bo policija rabila več pooblastil in orožja,nje !!!
Lexys
05. 08. 2016 13.47
+5
enostavno se prehaja v policijsko državo. Že sedaj smo video nadzorovani na večini javnih krajev, tudi v gostinskih lokalih. Policija ima dovolj pooblastil, ki so jasno definirana, le POZNATI JIH JE TREBA IN JIH ODLOČNO UPORABITI, ko so za to izpolnjeni pogoji. Ko sem pred kratkih poslušal obrazložitev uporabe električnega paralizatorja s strani g. Bradača, da se bo lažje preprečilo samomore, lepo jih prosim, če bo nekdo stal na robu mostu, ali kje drugje, mu bodo pomagali do izvršitve in nikakor preprečili itd. POOBLASTIL IMA POLICIJA DOVOLJ, NJENI UPORABNIKI PA JIH MORAJO POZNATI IN ZATEM ODLOČNO UKREPATI.
wolfterier
06. 08. 2016 16.07
+2
Poštenim se ni treba bati nadzora,a ste sami lumpi na portalu...
ThomasMan
05. 08. 2016 11.18
-5
sicer pa tisti, ki ste mnenja, da bomo postali policijska država, pojdite poizkusit v Turčijo izrazit svoje državljansko mnenje - voljo, poizkušati biti svoboden državljan ....če vas ne bo pokončal bombni napad, ali ubila tajna obveščevalna služba, boste morda spregledali razliko med varno in demokratično ter policijsko državo...
Lexys
05. 08. 2016 13.47
+6
že, že, ampak mi nismo v Turčij, temveč v R Sloveniji, na kar sem ponosen.
wolfterier
05. 08. 2016 15.44
-2
Nekateri očitno imajo slabo vest,da se bojijo policije.
Frane Šajn
05. 08. 2016 18.44
-8
Lexsys si pa eden redkih, to pa moram reč.
ThomasMan
05. 08. 2016 10.59
+3
kakšna novinarska dvoličnost in iz strani informacijskega pooblaščenca nabiranje političnih točk v imenu človekovih pravic, svobode ipd.., vse v cilju razdvojiti slovenski narod...naj se nekaznovano krade, goljufa in pobija še naprej... nam balkanskim Slovencem to najbolj odgovarja, zato 25 let po osamosvojitvi slovenska politika še ni sprejela nobenega učinkovitega zakona, ki bi pokvarjenim direktorjem, politikom, sodnikom, bankirjem in velikim kriminalcem, odprla vrta na ZPKZ Dobu...pa sanjajamo o mali Švici še naprej..
enakostzavse
05. 08. 2016 10.54
+2
Teli komentarji, o policijski državi in podobno, so od teh, katerim priporočam da gredo tudi drugam , ven, ne samo čepet v Šentilju in Grosuplu. EL. paralizatorje imajo že dolga leta po vseh naprednih državah sveta, ker so najbolj humani do zločincev. A vi bi kar streljali z pištolami in puškami ?
Svalbard
05. 08. 2016 10.15
+15
Težko je gledat ljudi brez duše in dostojanstva, pa tud, če sam na TVju. Predlagam, da se gospa preseli v zapor, da bo varna.
Mario71
05. 08. 2016 09.31
+3
v sloveniji se ne splača hodit v službo če nimaš vsaj 1300eur plače. bols bit na socialki pa mal pofušaš ker na koncu imaš toliko storškov z tem da hodiš za nekoga delat, rabiš avto, bencin, hranot itd..in ti ,če ti na koncu ostane 300eur
User1063544
05. 08. 2016 08.23
+10
Evo... kako programirajo javno mnenje: Na primer en od njihovih zagovorov: "Izpostavila je, da je varnost ravno tako kot svoboda ena od osnovnih človekovih pravic. "Enako kot pri zdravju se tudi pri varnosti zavedamo, kako pomembna je šele, ko jo izgubimo," je dodala." Najprej, svoboda in varnost gresta skupaj tako dolgo dokler lahko vsak posameznik zase svobodno skrbi za varnost in ne da država diktira svobodo z razlogom da bo dikritala način varovanja. Ker ko posameznik te pravice nima več, je govora o REPRESIJI. Kar pa se tiče Zdravja in varnosti, pa je totalni idiom to dvoje povezovat skupaj. Meni država ne more zagotoviti dobrega zdravja in garancije da bom živel 100 let. In zdravje izgubimo lahko samo kot posledica naših osebnih odločitev in ravnanj. Vrnost pa je odgovornost vsakega posameznika ki tvori neko družbo, torej če sno vsi odgovorni, uvidevni, pošteni, potem je zagotovljena varnost za vse. V kolikor to ne drži, pa so varovani lahko samo tisti ki imajo nek vpliv ali si s kapitalom kupijo to varnost. Kolikor vem, si z denarjem ali vplivom ne moreš kupiti zdravja... Zato to ni ista stvar. Tukaj je govora o klasičnem posploševanju, za katerim mislim da bo dokaj hitro prišlo do obsojanja tistih ki bodo temu predlogu nasprotovali. Njihov moto bo, sovražniki miru, varnosti, zarotniki itd. Prosima vas lepo ljudje, ne nasedajte tem manevrom, ker če bodo ti policisti dobili v roke biometrične kamere, toplotne kamere, drone itd... Se lahko poslovimo od naše SVOBODE gibanja in anonimnosti. Človekovo dostojanstvo MORA ostati nedotakljivo.
User1063544
05. 08. 2016 08.28
+15
P.s: Policija ima več kot dovolj pristojnosti, da lahko skrbi za RED IN MIR. In ne kontrolo populacije, kamor se vse skupaj giblje. Sicer pa je tu problem številka 2. Itak ni denarja za vozni park, je pa hudičevo močna volja za neke drone in paralizatorje??? Poleg vsega, kolikokrat je bilo v letošnjem letu iz strani policistov uporabljeno strelno orožje?? Ti paralizatorji so samo za zastraševanje naroda, ker so kao "nenevarni" (kar sploh ne drži), ga bo policist brez težave potegnil in osumljenca onemogočil.. Pa tiste kamere gor ali dol...
User1063544
05. 08. 2016 08.59
+17
Dragi Pro-PLUS, RESNICA NI SOVRAŽNI GOVOR. Torej zakaj ste izbrisali ta komentar?? Kaj je tukaj sovražnega če napišem to kar VSI vemo da je res? Kot ste nekateri napisali pred mano, za vse skupaj je kriva EU ki diktira našim podložnikom kako bomo kot družba delovali.. Kje je tu suverenost, svoboda in tudi varnost??? Nenazadnje, nam je ravno Bruselj ukazal pretok zdaj že nevarnih beguncev ki prihajajo počasi na plano...(V nemčiji jih pogrešajo 200.000, ki so izginili neznano kam). Moj odgovor kot predsednik vlade bi bil: *UCK EU, MI GREMO VEN!!!! in bi poskrbel za pravo varnost svojih državljanov.
User1063544
05. 08. 2016 09.06
+13
Torej o resno resnih problemih, kratenju USTAVNIH pravic članice EU, ter zanemarjanje oz. ignoriranje glasu ljudstva pa ne vidite težav. Zadnjih 9 let se izvaja sistematična izdaja nad Slovenskim narodom pod krinko EU, NATO, ZN. Ne, potrebno je odčitavati naše tablice in vedeti kje se gibljemo in kaj smo v nekem danem trenutku počeli.... Pa če potem po mnenju policista kaj ne bo vredu, bo ta brez zadržkov skozi osumljenca = žrtev spustil 50.000 voltov.. Ja, to je zelo varno...
User1063544
05. 08. 2016 09.17
+13
Spomnil sem se Maribora, kakšen kolaps je to bil.. Me zanima za čigavo varnost so policisti skrbeli, ko so s pendreki udrihali po civilih???? Ljudstvo je izrazilo voljo, prišlo na cesto, posredovalo skupni glas da Kanglera nočejo.. Kaj je bil odgovor?? Batine. TO JE VARNOST O KATERI SKRBI POLICIJO..
ThomasMan
05. 08. 2016 10.34
-7
Rojeni, izražanje volje pomeni, da z besedami izraziš svoje mnenje, ne pa z granitnimi kockami, zažiganjem, uničevanjem tuje stvari, poškodovanjem ljudi ... to je kaznivo in policija po zakonu mora ukrepat...sicer lahko našo državo uničimo in do tal požgemo in se med seboj pobijemo, tako bomo vsi lahko izrazili svojo voljo ane...
User1063544
05. 08. 2016 13.56
+3
ThomasMan: Niti ene besede nisem napisal ki bi promovirala ali nakakšni koli način propagirala nasilje.. Pa poglej kakšne bedarije pišeš.. Pa nisi ti kriv, veš kdo je??? MEDIJ, ker te je tako spral da ne vidiš več ne levo ne desno.. ko se nekaj rešuje je na sporedu samo črn scenarij in nasilje... In to je miselnost večine ne samo tvoja... In zato potrebujejo eni paralizatorje, ker vedo kaj bo folku delalo ko bo kritična meja dosežena.
User1063544
05. 08. 2016 14.02
+3
Kaj praviš volja ljudstva po NESOGLAŠANJU.. Veš kaj pomeni beseda ANARHIJA??? To si prebral in ti je najprej šinilo skozi glavo, neredi, uničenje, po-iljevanje, vsesplošni kaos... NE! to ni anarhija. Anarhija je ko se na nenasilni način boriš proti nepravični ureditvi, ki krati TVOJE pravice in osebno suverenost. In to besedo so Neoconi ugrabili, stigmatizirali in jo tako obtežili z zlom da se niti o tem ne smejo več pogovarjati. Če pa slučajno kdo omeni (kot sem jaz) poglej te pluse in minuse in videl boš koliko ljudi sploh ve za kaj se gre....
elah74
05. 08. 2016 15.52
-1
PonovnoRojen, vsaka ti čast, lepo si vse napisal.
Ramzess
04. 08. 2016 21.59
+0
Baterijski paralizatorji, ne električni, ne vtaknejo jih v vtičnico, bognedaj.
wolfterier
05. 08. 2016 09.26
-14
Svalbard
05. 08. 2016 10.29
+11
@wolfterier teb očitno ostane samo institucija.
enakostzavse
05. 08. 2016 10.51
+1
samo, se polnijo preko vtičnice ! In kaj te strese, baterija ali elektrika ?
wolfterier
05. 08. 2016 15.46
-3
Svalbard,ubogi si,če se bojiš svoje policije,verjetno kaj mutiš in se bojiš nadzora in ukrepov,nje...
User1321823
04. 08. 2016 21.44
+18
ma ja saj tud dogajanje terorizma v evropi teži samo k temu kako ljudjem odvzeti pravice in vzpostaviti nadzor elite!!!
seljakback
04. 08. 2016 21.02
+18
kdaj pa dobimo se EU policijo in čipe?
taurus111
04. 08. 2016 21.01
-8
Ukinit vse nevladne institucije in pooblaščenko, ki ne delajo v dobrobit varnosti države. Policija je za to , da zagotavlja red in mir. Od kje dobijo podatke nas nima kaj brigat !
tali?ni tom
04. 08. 2016 21.10
+15
pa nas ma za brigat! zakaj pa bi polcaji v "imnu" zakona morali vedeti kam in ob kateri uri se peljem na izlet ali v štacuno ker so kamere vsepovsod,imajo program za prepoznavanje obraza,sedaj šokerje ,neke ah in oh radarje ,skratka na vse mogoče načine kar jih ponuja tehnologija prežijo na folk na vsakem koraku! meni se to zdi precej policijska država in napram prejšni smo ko medicinske podgane v laboratorijih pod kontrolo! v tem je problem ker se vtikajo in se bojo še bolj v vsako malenkost! ja,kje pa je potem svoboda in koliko se taka družba razlikuje od recimo ene kazenske ustanove v kateri je tudi prepovedanio skoraj vse? mene skrbi tole kam vse to pelje! in najbolj smešno je da to ni v dobrobit narodu ampak politični eliti da ima podanike pod nadzorom! in mimogrede,ne delam ne prekrškov ne ostalih traparij da bi se bal teh stvari vendar,vse odločno preveč potencirajo! s tako hitrostzo bo čez desetletje varniostna kamera v stanovanju in skener misli! da te že doma pobasajo če boš samo pomislil na traparijo!bolano do amena! in potem jj joka da smo bili v prejšni državi na špagi oziroma ketni! bili smo v raju kar se svobode tiče!
wolfterier
05. 08. 2016 09.28
-11
Če si pošten,nimaš kaj skrivat !Sumljivi tipi se bojijo policija,lumpi se bojijo nadzora !
ThomasMan
05. 08. 2016 10.21
-7
waco, če ti ukradejo ponoči avto in ga bo policija izsledila in najdla s pomočjo čitalca tablic... bo to v tvoje dobro ali v dobro policije in države... če bo kakšnega oboroženega psihično motenega ali samo vinjenega jeznega voznika s paralizatorjem onesposobila in preprečila, da koga ustreli, bognedaj, da
ThomasMan
05. 08. 2016 10.25
-7
bi bil to ti...je torej boljše, da te ustrelijo, ali da te
Seljako1899
04. 08. 2016 21.01
+4
Ne rabijo nobenih paralizatorjev dronov in ne vem še česa...NAJ UPORABLJAJO PIŠTOLE! Al jih nosijo za okras??
tron3
04. 08. 2016 19.56
+17
To v bistvu zahteva Cerar in njegova SMC, jasno, vedo, da se bodo zgodili neljubi dogodki, kakor je napovedal pred časom Borči, pač jih bo policija morala braniti pred migranti ali pa pred razjarjenim narodom!!!
KardinaIFrancRodeVKristusu2
04. 08. 2016 20.05
+8
To zahteva EU!.... Evropska direktiva, ki govori, da morajo varnostni organi v državah članicah ˝dobiti več pooblastil za zagotavljanje varnosti...˝...... Prvi korak v suženjstvo, v jeseni sledi še razorožitev civilnega prebivalstva, drugo leto pa bomo že taboriščniki v Guantanamu....
wolfterier
05. 08. 2016 09.31
-7
Narobe,Kardinal,Guantanamovci ti bodo taborili pred hišo,ne boš se upal ven...
trdovrat
05. 08. 2016 09.42
+10
Wolf, naivnost sicer ni bolezen, je pa neodgovornost. Ali res misliš, da te kljub, po tvoje poštenju, ne morejo ničesar obtožiti? Mogoče si pa kakšen policaj zaželi tvoje žene? Premisli še enkrat, če si res varen pred represijo, kljub poštenju! SF-SN !
wolfterier
05. 08. 2016 15.49
+1
Ne bojim se policije in vojske svoje države,lahko me obtožijo ob neznanem času na neznanem kraju,ampak resnica se vendarle izkaže.
-JohnDoe-
04. 08. 2016 19.55
+2
kaj pa posojaš avto "neznancem"
KardinaIFrancRodeVKristusu2
04. 08. 2016 20.01
+11
Dokazovanje svoje nedolžnosti je v nasprotju s 27. členom Ustave..... 27. člen Ustave govori, da mora policija dokazati, da si TI storil prekršek... Dokler tega ne dokaže veljaš za nedolžnega in te ne bi smeli preganjati....
Jure Slanovic
05. 08. 2016 08.44
+4
Marsikomu dokažejo krivdo pa ga sodnik lepo spusti kwa jim bojo poj droni?seb nj ga parkirajo nad glavo pa nj se snemajo...dvolični kretenizem od države...če se temu sploh reče država!!!phahahahahahaha to se pa jočeš:-))
Frane Šajn
04. 08. 2016 19.54
+8
Administracija vam po direktivah Bruslja še pokalice pobere pa ste v žaklju slovenceljni!
wolfterier
05. 08. 2016 09.33
-10
Gre za več pokalic in ne manj,Frane,ne bluzi...
KardinaIFrancRodeVKristusu2
04. 08. 2016 19.53
+10
Naj še kdo reče, da smo v Jugi živeli v diktaturi.... Čez oblast res nisi smel javno pljuvati, na drugih področjih pa je bilo bistveno več svobode kod v današnji Bruseljski policijski državi.... Ustavil te je miličnik in ti napisal kazen v višini cene piva, če si ga lepo pogledal pa še to ne.... Danes pa te olupijo za 2-mesečno plačo, ker je kamera na neznanem kraju z neznanim voznikom za volanom ujela avto, ki je registriran na tvoje ime, ki je prekoračil hitrost za 6kmh....
Frane Šajn
04. 08. 2016 19.56
-1
Le Franc Rode on in to kadar koli hočeš!
Annis
04. 08. 2016 19.40
+12
lopovska, prevarantska policijska drzava,,in ne mini svica:))) ne bodo hranili in uporabljali posnetke tablic,, in kaj vam bodo potem te podatki???
ThomasMan
05. 08. 2016 09.58
-6
če bi bil vsaj enkrat v Švici bi vedel, da je tam pod kamero vsaka najmanjša uličica, čitalci tablic in še vrsto drugih nadzornih mehanizmov...zato je v Švici red in se krade, šušmari, dela na črno, goljufa ipd...mi balkanci smo navajeni delat mimo zakonov pravil in nam vzpostavitev karšnega koli reda ne odgovarja, zato ne bomo nikoli niti mini Švica..
FesterAdams
04. 08. 2016 19.35
+15
Vprašanje, če postajamo policijska država, je odveč. Mi že dolgo smo policijska država. Slabo je edino to, da se policija ne zaveda, da služi ljudem. V izrojenem smislu služi vladi in eliti, in to povsod po svetu. Pretepa roko, ki jo hrani.