Slovenija

FOTO in VIDEO: Blagoslovili na tisoče motorjev

Mirna Peč, 13. 04. 2009 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Mirni Peči se je zbralo med osem in devet tisoč motoristov. Predsednik Zveze moto klubov Slovenije je poudaril, da želijo javnost in motoriste opozoriti na prometno varnost.

Blagoslov motorjev na Dolenjskem
Blagoslov motorjev na Dolenjskem FOTO: POP TV
Zavest motoristov se popravlja. Najpomembnejša je vidnost na cesti. Če si viden, si tudi varen v prometu. Leopold Pungerčar

Moto klub Trebnje je ob današnjem prazniku v Mirni Peči priredil 11. tradicionalno srečanje motoristov z blagoslovom motorjev. Ob ugodnem vremenu so prireditelji tam pričakovali najmanj običajnih 4500 udeležencev, vendar je rekordni obisk 8000 do 9000 motoristov presegel njihova pričakovanja, je povedal glavni prireditelj Leopold Pungerčar, ki je dodal, da se je skupaj zbralo preko 10.000 obiskovalcev z raznih koncev Slovenije in iz tujine. Kot je ocenil, je prireditev, ki jo je pred 11 leti vzpodbudil nekdanji mirnopeški župnik in zaljubljenec v motociklizem Janez Šimenc, že pred leti prerasla lokalni okvir.

Pungerčar, hkrati predsednik Zveze moto klubov Slovenije, je tudi letos poudaril, da namen srečanja in blagoslova ni zgolj sestajanje motoristov, temveč javnost in motoriste pred začetkov motoristične sezone opozoriti na prometno varnost, ki se po njegovi sodbi z vsakim letom izboljšuje, kljub temu pa je še vedno kritična.

Blagoslov motorjev na Dolenjskem
Blagoslov motorjev na Dolenjskem FOTO: POP TV

Vožnja z motornim kolesom ni le način premikanja, je dejal, temveč tudi enkraten občutek pustolovščine, svobode in sprostitve ter način življenja. Prinaša pa tudi tveganje, ki ga mora vsak motorist dobro poznati, je opozoril. "Ni dovolj le kupiti motor in opremo ter opraviti vozniški izpit. Na cesti je potrebno veliko znanja, razsodnosti, strpnosti in discipline ter vozniških izkušenj," je nadaljeval. Motoristi so ena najbolj ogroženih skupin udeležencev v prometu, zato ni nenavadno, da se število udeležencev blagoslova iz leta v leto povečuje, je menil.

Statistika prometnih nesreč je pokazala, tako Pungerčar, da je na slovenskih cestah predlani umrlo 53 motoristov, lani pa 46, neodvisna raziskava je hkrati potrdila, da je v Sloveniji njihova varnost na repu. Udeleženci v prometu bodo potrebovali še veliko preventivnih dejavnosti in izobraževanja, pripraviti pa bo potrebno tudi ustrezne varnostne ukrepe za izboljšanje varnosti motoristov, je dejal.

Blagoslov motorjev na Dolenjskem
Blagoslov motorjev na Dolenjskem FOTO: Kanal A

Motoristi in ostali udeleženci v cestnem prometu morajo sodelovati in eni druge spoštovati, predvsem pa se morajo motoristi sami zavedati, da morajo biti na cesti vidni in predvidljivi, poudariti morajo lastno prisotnost na cesti, je povzel Pungerčar.

Srečanje so pričeli z mašo v mirnopeški cerkvi in njenim prenosom na prizorišče, nadaljevali so ga z blagoslovom motorjev in kulturno zabavnim sporedom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
14. 04. 2009 15.03
Stoječo kolono avtomobilov vsak dan na poti iz službe s kolesom veselo prehitevam po desni, na dolžini enega kilometra jih prehitim po par sto, npr. od stadiona ŽAK do nadvoza nad avtocesto. Če se avtomobili "vozijo" preblizu robnika, jih pač prehitevam po levi.
pcboy@mail386.com
14. 04. 2009 14.58
Za vožnjo mimo (stoječa kolona avtomobilov)pa velja sledeče: ZVCP, 35. clen, 4. odstavek: Ce je dovolj prostora, lahko voznik enoslednega vozila na desnem prometnem pasu s primerno hitrostjo in pazljivostjo pelje mimo ustavljenega vozila ali kolone po desni strani, razen kadar so se morala vozila ustaviti pred kriliacem ali zožanjem ceste. Se pravi po odstavnem pasu na AC... ali vmes pasov v AUT je prehitevanje stojecih vozil pod pogojem "da je dovolj prostora (?!)" dovoljeno! kolone pred semaforji in drugod. Je seveda razlika,če se vozilo premika,je prehitevanje, če vozila stojijo,je vožnja mimo...zdaj pa kot si kdo razlaga.
pcboy@mail386.com
14. 04. 2009 14.34
Prehitevanje je dovoljeno le po levi strani. Zakon izrecno prepoveduje prehitevanje po desni na avtocesti in cesti, rezervirani za motorna vozila. Po desni strani se sme prehiteti le: • vozilo, ki zavija levo, • vozilo, ki vozi v naselju na cesti z dvema ali več smernimi vozišči, po pasu, ki ni skrajno desni, • vozilo, ki vozi na ploščadi pred cestninsko postajo z več prometnimi pasovi. Sam toliko,da boš vidu kaj pišeš - to je iz ZVCP,povzetek sprememb v letu 2008,nikjer ne piše,da se ne sme prehitevati ali kakorkoli obiti stoječe kolone po levi...če mi pa najdeš kje je to zapisano,pa sem prilepiš,bom pa vedu za vnaprej in ti bom hvaležen ;)
pcboy@mail386.com
14. 04. 2009 14.14
sploh je pa bilo govora o žegnanju in obnašanju motoristov in avtomobilistov na cesti, ta tvoja vožnja mimo'' pa je bila le vmesna tema,ki sem jo doživel pred par dnevi,kje drugje kot med prepotentnimi ljubljančani
pcboy@mail386.com
14. 04. 2009 14.11
seveda po desni ???...pa stoječo kolono na avtocesti...napihnjenc si mogoče ti k za sebe ne veš kaj pišeš,če sem se pa slabo izrazil,pa takoj skočiš...Mogoče res ni zapisano,nisem šel preverjat,so nam pa pred leti to povedali v avtošoli,torej tudi tam po tvoje nimajo pojma..
pcboy@mail386.com
14. 04. 2009 14.07
mimo stoječe kolone se lahko pelješ,kdo naklada? sam si to napisal...
Romana Grbec
14. 04. 2009 13.49
HHV mogoče res ne piše da motoristi lahko prehitevajo stoječo kolono.... sam glede na semaforje je pa tko a ni bolš da gre pred tabo in ga vidiš kot pa da te gre potem prehitevat... pa pomožnosti ga ti še ne vidiš.... aja glede dirkališča pa je tko da slovenija nima gnarja za tok ''velk projekt'' lahko bi ga lohka nrdil.... pa bi se lohka motoristi tm znorel....
HHV
14. 04. 2009 12.56
PCBoy, ne laži in ne nakladaj! Kje v CPP piše,da motorist lahko prehiteva stoječo kolono? Nikjer! In ravno v tem je problem, ker je med motoristi kup napihnjencev, ki si zakon tolmači po svoji koži. Prehitevanje kolone je vedno in povsod prepovedano. Vožnja mimo je pa drugo in se izvaja po desni strani in tudi ta je pred semaforji prepovedana! Najprej si razčisti pojme, potem pa nakladaj in ne zavajaj!
HHV
14. 04. 2009 12.51
Madona, ta Pungerčar je pa kunštn.
pcboy@mail386.com
14. 04. 2009 09.10
Evo,dokaz,da se najdejo tudi taki,ki sovražijo že samo besedo motorist,ko ga vidi v ogledalu,mu pa še nalašč pot zapirajo-tak naj si prebere CPP kjer lepo piše,da motorist lahko prehiteva stoječo kolono.Pa roko na srce,tudi z avtomobili nismo vsi angelčki in noben od nas ne vozi vedno in čisto vedno po predpisih.Vse se začne že pri mladem,novem vozniku in naša kultura v cestnem prometu,ki je totalna katastrofa, je glavni krivec za prenekatero nesrečo. Tisti pa,ki je napisal naj gremo motoristi na dirkališče-ja,dej nam ga! Slovenija ga ne premore! Tudi sam se udeležujem takih dogodkov kot je tale (čeprav tu nisem bil) in ne vem zakaj bi bilo v njem kaj spornega.Pa saj žegnajo konje,pa vozove pa kaj jaz vem kaj še vse.Namen takih žegnanj ni v tem,da si potem varen pred vsem hudim,glava je še vedno tista,ki usmerja motor in če tam ni vse pod streho,potem prej ali slej do česa pripelje.Je pa lepa priložnost,da se osvesti motoriste na prometno varnost,ravno tako so razne delavnice, ki imajo isti namen in na katerih se da marsikaj naučiti,tudi reševanja,a ponavadi tisti,ki bi jih najbolj rabili, jih ni . Rekel bom pa samo nekaj - prehiter motorist je še vedno manj nevaren ko ena klinčeva kripla, ki speljuje na cesto,za volanom katere po možnosti sedi ženska,pa s telefonom v roki! Prevečkrat že viden scenarij iz stališča motorista. Edino kar nas reši je, da vsi skupaj postanemo bolj previdni,malo manj objestni,manj egoistični in medsebojno manj osovraženi.Statistike kažejo,da se število enoslednih vozil strmo povečuje, celo vsako leto na dvakratno število, kar za posledico prinese žal tudi več prometnih nesreč.Po zadnjih podatkih mislim da je v Sloveniji registriranih že okrog 40.000 motornih koles,kar za našo malo Slovenijo sploh ni malo.
oldy22
14. 04. 2009 08.54
Prosim ,če mi lahko kakšen brihtnež s tega foruma, lahko pojasni,kdo povzroči več prometnih nesreč: al motoristi ali pa vozniki avtomobilov,kombijev in ostalih motornih vozil. l.p.
antayla
14. 04. 2009 08.53
Jest imam motor in moram priznati, da 98% ne vozim po omejitvah. Tisti, ki ima športni motor, razuma ali pa sam sebe laže.
b77
14. 04. 2009 08.37
IZBOR SLOVENSKEGA PROSVETLJENSTVA IN INTELIGENCE! NJIM OBLAST!
gixxer
14. 04. 2009 07.45
@tata-mata...upam da jih bodo v parih letih izrivali iz cest vsak dan :)
Tonček Balonček
14. 04. 2009 07.14
Ali bklagoslavljajo tudi kosilnice, motokultivatorje, vrtalne stroje, štemarce, cirkularke ter sekire in še kaj?
gobo
14. 04. 2009 01.26
juhu boste videli danes
francl4ludvik
14. 04. 2009 00.45
prav lepo je bilo tako na prireditvi, kakor tudi potem na vožnji.........glede na dosedanje komentarje pa..zakaj toliko obsojanja, med avtomobilisti in motoristi se vedno najde nekaj izjem, ki kvarijo ugled drugim, ampak zato še nismo vsi norci in objestneži, večina ve kaj dela po cestah, upošteva predpise, previdno vozi, pa se kljub temu lahko zgodi nesreča........zato malo več strpnosti vsem in bo za vse dovolj prostora na cestah, pa srečno in veliko užitkov
illuminati
14. 04. 2009 00.07
koliko pa motoristi upoštevajo omejitve ???...takih je bore malo.....pri 130 konjih ali več pa res ne moreš ostati ravnodušen in se voziti 50 km/h......le mogoče kakšni čoperisti so še kolikor tolkio kulturni - vse ostalo pa je podivjano in brez vseh manir ....divjati naj gredo na kakšno avtocesto ali dirkališče - ne pa da imajo lokalne ceste za svoje privat dirkališče,..... ...sicer pa čimmanj nesreč in mirno vožnjo,....
Ninacbf
13. 04. 2009 23.59
veste kaj... nimate pojma tisti ki tukaj klobasajo... taki zame niso motoristi... za to moraš bit rojen in konec, kar pa ti drugi rečejo oz govorijo, zato ti pa mora dol viset! zato ker maš ti preveč dnarja pa ne veš kam z njim pa greš v mototrgovino po en hud motor, sori, to zame tud pod razno ni motorist! ampak kaj je tukaj najbolj žalostno, da se takim nič ne zgodi (bog ne daj da bi komu kaj želela, ker NE!), pa se fjakajo po celovški pa tržaški in še marsikje po tazadnji gumi pa brez čelade pa v kratkih rokavih! ja HALO človek božji, če maš za motor, boš mel še 300€ za jakno! bejbe motoristke smo pa prou hude, in nismo nobena dodatna oprema...
teddy_bear
13. 04. 2009 22.10
fajn da se jih je tuk zbral...jih je kr dost zašlo u našo vas k so se odpravlal prot LJ, pa niso hotl po avtocesti it :) jst tk pravm: so ljudje ki upoštevajo cestno prometne predpise, in so ljudje ki jih ne upoštevajo. čist od posameznika odvisn. ne pa zdj, da zrd ljudi, ki jih ne upoštevajo, trpi ugled vseh motoristov!!!