Slovenija

Varčevanje z vodo očitno zaleglo: odklopov (za zdaj) ne bo

Koper, 03. 08. 2012 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Rižanskem vodovodu Koper pravijo, da glede na spodbudne podatke o privarčevani vodi v Slovenski Istri v prihodnjih dneh zagotovo ne bodo izvedli delnih odklopov oskrbe s pitno vodo. A le če poraba vode še naprej ostane zmanjšana.

Delnih odklopov oskrbe s pitno vodo v Slovenski Istri v prihodnjih dneh še ne bo, pravijo na Rižanskem vodovodu Koper. Varčevalni ukrepi, ki jih je minuli torek razglasil vodovod, so za zdaj, kot kaže, zalegli.

Po uvedbi ukrepa o omejeni rabi vode so v rižanskem vodovodu zabeležili deset odstotkov privarčevane vode.

Trenutno stanje na vodovodu je toliko zadovoljivo, da motenj vode ob koncu tedna in začetku prihodnjega tedna zagotovo ne bo. "Seveda pod pogojem, da ostane poraba vode zmanjšana in se v prihodnjih dneh še zmanjša, zato še naprej pozivamo k skrajno racionalni rabi vode," pojasnjuje predstavnica odnosov z javnostmi rižanskega vodovoda Sara Milenkovski. Pred morebitnimi prekinitvami oskrbe z vodo si po njenem mnenju še ni mogoče oddahniti. O tem, če in ko bodo potrebne, bo vodovod odjemalce pravočasno obveščal.

Od minulega torka je na območju treh obalnih občin prepovedana uporaba pitne vode za zalivanje vrtov, zelenih površin in športnih igrišč, pranje javnih in zasebnih površin ter vozil, polnjenje bazenov in tuširanje na plažah. Vode se ne sme uporabljati niti v kmetijstvu, razen za zalivanje v toplih gredah in rastlinjakih. Z izjemo upravičenih prevozov je prepovedana tudi oskrba s prevozi vode z avtomobilsko cisterno in odjem vode iz hidrantov brez vednosti vodovoda.
Od minulega torka je na območju treh obalnih občin prepovedana uporaba pitne vode za zalivanje vrtov, zelenih površin in športnih igrišč, pranje javnih in zasebnih površin ter vozil, polnjenje bazenov in tuširanje na plažah. Vode se ne sme uporabljati niti v kmetijstvu, razen za zalivanje v toplih gredah in rastlinjakih. Z izjemo upravičenih prevozov je prepovedana tudi oskrba s prevozi vode z avtomobilsko cisterno in odjem vode iz hidrantov brez vednosti vodovoda. FOTO: Thinkstock

Zaradi dolgotrajne suše so tako zajetje reke Rižane kot zajetja v hrvaški Istri, od katerih je odvisen rižanski vodovod, v poletje vstopila z nizkimi vodostaji, ki so se v poletju še znižali. Rižansko zajetje je že praktično suho. Vso vodo, ki jo vodovod dobi iz vodnega vira Rižane, tako načrpajo iz bazena podtalnice.

Če bodo redukcije, ki so jih v Slovenski Istri zadnjič izvajali pred 25 leti, dejansko uvedli, bodo določena območja za nekaj ur dnevno izklopljena iz vodooskrbe. Breme redukcij bodo po navedbah rižanskega vodovoda enakomerno porazdelili med vse tri občine tako v zaledju kot v obmorskih turističnih centrih. Občane bodo o morebitnih odklopih pravočasno obveščali prek spletnega portala, na voljo bo tudi krizni telefon.

Vodovod uporabnike poziva, naj skrajno racionalizirajo dnevno porabo vode za opravljanje dejavnosti in v domačih gospodinjstvih, obveščajo upravljavca o morebitnih okvarah in poškodbah na vodovodnem sistemu ter upoštevajo njihove ukrepe in navodila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gospakatja
04. 08. 2012 23.37
pitna voda naj bo za pitje in kuhanje, avtomobile pa perite z deževnico, oz. sivo vodo! pa wc tudi ne rabi pitne vode za izplakovanje!! si bo treba kaj izmislit, oz. uvesti nov sistem rabe vode.
Roxy79
03. 08. 2012 22.32
+4
Govorijo da je bila nazadnje recesija z vodo leta 1987 v Kopru. Potrebno je pa tudi vedeti da takrat je bil Koper bistveno manjši oz bistveno manj prebivalcev. Ljudje so živeli po vaseh, doma pa imla vsaka hiša štirno, s katero so znali varčevati zelo zelo racionalno. Danes pa priteče ljudem voda izpod pipe in se nihče ne ozira na njeno porabo, medtem ko so učasih pre..eto študirali in računali da jim nebi zmanjkalo vode po štirnah...
deerar
03. 08. 2012 21.46
Sramota.V bivšem gnilem kounizmu to ni bilo mgoče
Tonček Balonček
03. 08. 2012 16.17
-2
Se ap še spominjam par-nepar in redukcij elektrike! PA bonov! Hvaalbogu, d atega ni več, zadj je problem le še voda, po zlomu komunizma bomo to gotovo rešili, vsakj dokelr nam Istarski vodovod iz Buzeta pošilja po 80l/sekundo! Naj živita bratstvo in enotnost. Pozdravite mi Joška Jorasa ter braću Podobnik, največja domoljuba v novejši zgodovini, poelhg Omana seveda. Le koliko so slednjemu znižali pokojnimo?! Pač ni vplačeval, napravil je pa več dobrega kakor sveti Frančišek (tudi brez pokojnine)!
Aaron-Heydar
03. 08. 2012 12.42
+20
Pa če bi še malo vodovod popravili in obnovili tudi ne bi bilo slabo. Bi še eno tretjino vode več privarčevali. Banda kapitalistična! Vsak mesec plačujemo stroške za vzdrževanje vodovoda, popravljajo pa NIČ !!!
tantadruj1
03. 08. 2012 12.44
+6
službe majo. ne? veš koliko je folka viška tam? a hočeš socialno bombo? :D
LepiBorut
04. 08. 2012 09.22
+2
vodovodi se ne vzdržujejo, ker po dogovoru morajo propasti.
nina1994
03. 08. 2012 12.35
-10
pravilno,ukint vodo!! kaj se to pravi banda saklamenska,da boste vodo pil in se tuširal kakor se vam zljubi...to pa ne. Ajde malo švicite sej ste hotel met Švico i GOOD LIFE!!
beton
03. 08. 2012 13.25
+1
"Ajde malo švicite sej ste hotel met Švico" haha,si dobro to napisala
LepiBorut
04. 08. 2012 09.25
Accipi
03. 08. 2012 12.33
-3
Nisem ravno vešč na tem področju, a sem prepričan, da lahko tudi zbiranje deževnice škodi. Zato je bolš situacijo bolj preštudirat, ne pa na ho-ruk.
tantadruj1
03. 08. 2012 12.40
+4
Tonček Balonček
03. 08. 2012 12.14
+0
Največji absurd osamosvojitve je, da slovenski turizem, ki je itak ena beda, s svojo vodo rešuje Istarski vodovod, tam so po zlomu komunizma napravili jezero in niso investirali v palme, topnjače in stadione, ampak v zaloge vode! Jih pa ne maram kradejo nam zemlji, zdaj so ap tako perverzni, da našim bratov vna Obali prodajajo še vodo, cena ge gotovo oderušča, tu bi laho nastopil isti zavod ali ustanova od braće Podobnik in jim povedal, kar jim gre! Bodimo pošteni, kot smo Slovenci vedno, Hrvatje zdaj iozkoriščajo našo stisk in vodo prodajajo po enormnih cenah! Kos eJanša vrne s Škrlatice, bo poklical Sanadaerja in napravil red, brez vode ni življenja, menda nas Hrvatje ne bodo osušili! Pa nove palme naj Popopvić čimprej naroči, zdaj je grdo!
tantadruj1
03. 08. 2012 12.24
+3
hočeš rečt, da ker gre samo osel dvakrat na led. bo popovič naročil nove palme :D
1ontherun
03. 08. 2012 12.51
-2
hej balonček čimprej si dej kak obkladek na glavo zadnje cajte vse bolj in bolj blebečeš
pupa_od_anbot
03. 08. 2012 13.41
+2
oh, če bi bile samo palme, še zbiralnik vode sredi mesta je prodal in hočejo naredit v njem garaže....
tantadruj1
03. 08. 2012 12.08
+12
a bomo v tem letu uzakonili zbiranje deževnice ali bomo še kakih 25 let počakali?