Slovenija

Bo trpelo naše zdravje?

Ljubljana, 22. 04. 2009 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V severovzhodni Sloveniji zdravniki predpišejo "več kot še enkrat več antibiotikov" kot drugod. Preveč je pošiljanj k specialistom, receptov in bolniških. Minister poziva k racionalnosti.

Minister Miklavčič: Gospodarska kriza vse sili v drugačne načine obnašanja.
Minister Miklavčič: Gospodarska kriza vse sili v drugačne načine obnašanja. FOTO: Tomaž Ungar

''Gospodarska kriza je! Zato varčujte pri bolniških, napotnicah in zdravilih,'' zdravnike pozivata zdravstveni minister Borut Miklavčič in direktor ZZZS Samo Fakin.

V severovzhodnem delu Slovenije zdravniki predpišejo "več kot še enkrat več antibiotikov" kot zdravniki v neki drugi regiji. Če vržemo za 2000 evrov zdravil stran, to pomeni ena operacija kolena ali komolca manj. Če vržemo za 5000 evrov zdravil stran, to pomeni ena operacija kolka manj. minister Miklavčič

Prihodki iz premij za obvezno zdravstveno zavarovanje so se v enem mesecu zmanjšali za milijon evrov, je ob predaji Pediatrične klinike v upravljanje UKC Ljubljana dejal minister Miklavčič. "Če hočemo z manj denarja obdržati dosedanji obseg in program, so nujni ukrepi na celotnem segmentu zdravstvenega zavarovanja," pojasnjuje.

Izhodišče za pismo, ki sta ga poslala minister in direktor ZZZS Fakin izvajalcem osnovne zdravstvene dejavnosti, je bilo opozorilo na mnoge neracionalne napotitve k specialistom, ki prihaja iz medicinske stroke, je pojasnil minister.

Tudi izvajalci osnovne zdravstvene dejavnosti so dolžni prispevati svoj delež k racionalizaciji pri izvajanju programov zdravstvenih storitev in zmanjšanju stroškov, menita Miklavčič in Fakin. Po njunih besedah gospodarska kriza "vse sili v drugačne načine obnašanja", njene posledice pa "bomo čutili zavarovanci in tudi izvajalci. Če želimo, da bodo čim bolj znosne, lahko vsakdo s svojim, čeprav skromnim deležem kaj prispeva."

Po navedbah nekaterih bolnišnic in strokovnih kolegijev je na nekaterih področjih neutemeljeno in brez zadostne strokovne utemeljitve k specialistom napotenih med četrtino in tretjino pacientov. Izvajalci bi morali biti po njunih navedbah poleg racionalnejšega predpisovanja antibiotikov pozorni tudi na "predpisovanje cenejših terapevtskih paralel in generičnih zdravil, biološko podobnih zdravil in na druge strokovne vidike uporabe zdravil nasploh".

Miklavčič in Fakin sta izvajalce opozorila tudi na ocenjevanje začasne zadržanosti z dela zaradi bolezni in poškodb. "Nadzor ZZZS namreč ugotavlja, da med kontroliranimi zavarovanci kar okrog 15 odstotkov med 'bolniško' opravlja določeno dejavnost, potuje naokrog in se ne drži navodil zdravnika," pojasnjujeta. Pozivata tudi, naj bodo izvajalci pozorni pri izdajanju potrdil o upravičenosti do nujnih prevozov z reševalnimi vozili in pri predpisovanju medicinskih pripomočkov.

Minister za zdravje Borut Miklavčič in direktor ZZZS Samo Fakin: Izvajalci lahko svoj delež prispevajo tudi z zmanjšanjem premalo utemeljenega preusmerjanja pacientov k specialistom in z racionalnejšim predpisovanjem antibiotikov.
Minister za zdravje Borut Miklavčič in direktor ZZZS Samo Fakin: Izvajalci lahko svoj delež prispevajo tudi z zmanjšanjem premalo utemeljenega preusmerjanja pacientov k specialistom in z racionalnejšim predpisovanjem antibiotikov. FOTO: Dare Čekeliš

Zakon za spremembe v pripravi

Na ministrstvu za zdravje je v pripravi nov zakon o zdravstveni dejavnosti, s katerim želijo "občutno vplivati na organizacijo zdravstvene dejavnosti in njen nadaljnji razvoj". Ministrstvo želi namreč vzpostaviti "sistem, ki bo temeljil na načelih primarnega zdravstvenega varstva in osnovni zdravstveni dejavnosti kot osrednjem nosilcu sistema". Priprava teh sprememb "sovpada z gospodarsko in finančno krizo, ki ne bo obšla tudi področja zdravstvenega varstva. Vlada in ZZZS zato pripravljata določene ukrepe, ki naj bi olajšali stanje, ko bo treba z manjšimi finančnimi viri ohraniti približno enako oziroma že doseženo raven pravic in zdravstvene varnosti prebivalstva." Pretežni del omejitvenih ukrepov se bo po njunih zagotovilih nanašal na financiranje sekundarne in terciarne ravni zdravstvene dejavnosti in le manjši del tudi na primarno raven. Ministrstvo in ZZZS sta se tako odločila zato, da zagotovita v razvoju prednost osnovni zdravstveni dejavnosti, in sicer zdravstvenim domovom in koncesionarjem, ki njihovo dejavnost dopolnjujejo.

Upravni odbor ZZZS pa je danes pripravil rebalans finančnega načrta ZZZS za leto 2009. Z rebalansom tako načrtujejo prihodke v višini 2.214.560.000 evrov, odhodki pa naj bi znašali 2.342.930.000 evrov. Načrtovani primanjkljaj se bo povečal na 128,37 milijona evrov, je povedal pomočnik generalnega direktorja za finance na ZZZS Janko Štok.

Nič več izplačil?

Poslanka Zaresa Cveta Zalokar Oražem medtem v pisnem poslanskem vprašanju ministra Miklavčiča sprašuje, ali sta se ministrstvo oziroma Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije že lotila problema izplačevanja delovne uspešnosti v javnih zdravstvenih zavodih in jim izdala navodila, kako je z izplačili za pretekla leta. Več o tem ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (134)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Xspot
24. 04. 2009 02.43
Kako neverjetno so nemoralni, pri iskanju rešitev iz krize. Očitnih neumnosti pa jim ne odpustim. Pri proizvodnji zdravil je drag le razvoj, testiranje in odobritve. Nihče več ne nabira omelo po gozdu. Razvijejo mašino, vanjo vsujejo par vreč cenenih materialov in mašina pljuva ven zapakirane čudežne tabletke. Prav te so v celotnem postopku najcenejše in jih je bolje imeti pri roki kot ne. Obseg zdravstvenih pravic bi bilo treba postaviti v okvir, iz časov nastanka države.
bron
23. 04. 2009 18.01
ZRAVSTVO ENOSTAVNO UKINIT, ČE BO PA TREBA BOMO ŠLI PA V ŠVICO KO MURGELSKI PALČEK.
resslovenka
23. 04. 2009 11.57
Ne moremo vseh zdravnikov metati v isti koš. Eni so res svetle izjeme. Se pa resda zgodi tudi to, da naletiš na naveličane zdravnike (predvidevam da sebe in drugih) pa ti postavijo diagnozo tako na daleč, da te niti ne pregledajo ampak pošljejo v bolniški stalež. Halooo? Pa saj ne hodimo k zdravniku ker svojega časa ne moremo porabiiti za kaj pametnejšega. Skorajda, da ne rečeš : Pa oprostite ker sem vas nadlegoval. Meni je v takšnem primeru specialist (ki sem ga plačala sama) predlagal takojšnjo zamenjavo osebnega zdravnika. Ker ti v končni fazi s svojim delovanjem lahko povzroči več slabega kot dobrega. In takšno delovanje po novem zagovarja tudi minister za zdravje. Ker je bojda izdanih preveč napotnic za specialiste. Predlagam, da osebne zdravnike po tej logiki enostavno ukinemo, ker niso sposobni realno ocenit bolnikovega stanja.
gigi39
23. 04. 2009 11.08
vzet bi morali sistem severno evropskih držav in plačat zunanjo ekipo da ta sistem izpelje skratka ZDRAVSTVO, ZDRAVSTVO IN ŠE ENKRAT ZDRAVSTVO TU S EMORA NEKAJ PREMAKNITI!! TAKO NAPREJ NEGRE TEGA SE NI POČELO NITI V BOLNICI FRANJI...
XIDIX
23. 04. 2009 09.27
gigi39 veš danisi edini!!!tud men se dogaja!! samo še pri privat specialistih kaj zrihtaš in ti takoj povejo diagnozo!!! sam kaj to če pa plačujem obvezno državno zdravstvo in še drage privat specialiste!! dnara pa nimam tolk da bi lahk ga metal skoz okno! tak da ko bo mi zmanjkal dnara bom prekinil zdravljenje in počakal da crknem! ker v državnih zdravstvenih ustanovah so še vedno dooooooooooolge čakalne dobe!!
Franc Zabukovec
23. 04. 2009 09.22
najlažje varčuješ če raji več uzameš in manj nudiš. cerkev po tem principu dela že 2000 let pa še ni bankrotirala.
vikica11
23. 04. 2009 09.21
Mislim, da bi imel minister na razpolago bistveno več denarja, če bi mu uspelo del dobička, ki ga kopičijo farmacevti z veliko višjimi cenami za zdravila kot je njihova cena drugod po Evropi, preliti v zdravstveno blagajno.
Franc Zabukovec
23. 04. 2009 09.21
z mano se zdravstvo že sedaj obnaša zelo racionalno. 14 mesecev čakam na sporočilo kdaj bom na vrsti za slikanje vratnih žil.
petdan
23. 04. 2009 09.18
Res ne vem kaj je s to vlado narobe; Finančno ministrstvo bi varčevalo pri varstvu in prehrani otrok, sedaj pa še Ministrstvo za zdravje vrši pritisk na eno izmed najbolj revnih regij - Severovzhodno Slovenijo. V zdravstvu se bo našlo dovolj denarja za vse, v kolkor bi temeljito oklestili birokracijo v zdravstvu. Začnite kar v beli Ljubljani kjer se steka skoraj ves denar davkoplačevalcev, siromakepa raje pustite pri miru ...
gigi39
23. 04. 2009 08.52
Pa še nekaj česar ne moremo zanemarit, velikokrat se z našim denarjem plačuje tudi nesposobnost zdravnikov, namesto da te takoj v prvem specialističnem pregledu vzeli resno in pregledali tako da bi prišli do prave diagnoze se velikokrat to ponavlja da hodiš tja ku ena mo.na in dohtarji te imajo za bud-alo ku da nebi imeu kaj počet ku dohtarju hodit... sam sem imel tak primer bil trikrat pri specialistu in nič neke zdravila dubu v tri dni...potem obupal , šel privat specialistu res plačal ampak diagnoza je bila v istem dnevu, tako da je celo ugotovil da zdravila ki mi jih je predpisal prejšnji specialist so delovala v škodo mojega zdravja...KAJ pa TO??? kdo pa to plača????
uurshika
23. 04. 2009 08.40
itak - spet šparajmo na malem človeku,.. že tko je zelooo težko, da te zdravnik napoti na kakšen pregled, zdej te sploh ne bo,.. zgleda da imajo patologi premalo dela,.. prav brez veze je že ta država, vse je dražje, plače so iste ali celo manjše,.. full skrbi in misli na nas,.. jah ,...
gigi39
23. 04. 2009 08.38
Pa še to manjka nam nadzora FINANČNA POLICIJA ki bbii imela pristojnosti nad vsem, in bi bila neodvisna od političnih obcij in kot drugo kazni za korupcijo take da nebi niti pomislu noben na korupcijo... ker za zdravstvo plačujemo toliko da se niti zavedamo ne, odi povprečne plače gre cc 250€ za zdravstvo pomnožite krat miljon aktivnih in se vam zavrti v glavi koliko j eto denarja.... kam gre??? sramota je da od tega kupčka ki je namenjen za zdravstvo državljanov ostane le kapljica denarja za tisto kar je ta namenjen ostalo gre v meglo.....takim in drgačnim dobičkarjev v žep... če bi tu posegla prava institucija z pravimi represivnimi ukrepi nebi bilo čakalnih vrst in denarja bi bilo dovolj...
dr.psiho
23. 04. 2009 08.37
Če bi bila SI pravna država, bi ta ministrček moral odleteti! Ministri morajo opravljati voljo naroda in ne voljo par kapitalistov!Samo danes v SI je lahko vsak mongoloid minister ,le da posluša voljo teh ljudi!Danes so taka navodila zdravju škodljiva in dejansko država oz.zdravstvo ogroža varnost ljudi!Kar bi vsekakor morale odgovorne službe take predloge TAKOJ ustaviti in odgovorne preganjati.Samo v SI je drugače...ministri in zdravniki so NEDOTAKLJIVI!! Zdaj se pa sprašujem kaj je sploh država in njeni lenuhi...
gigi39
23. 04. 2009 08.28
Minister miklavčič dejte prosim odstopit in pejte raje sadit krompir....ker za drugo niste sposobni.... Take izjave sodijo v miselnost 5letnih otrok....
1972miran
23. 04. 2009 08.27
hoteli ste drzavo zdaj pa je nemorete vzdrževat niste še dorasli za osamosvojitev
malec
23. 04. 2009 08.22
??????????????????????????????????????????????????... Hvala!
malec
23. 04. 2009 08.21
Psihičnih stresov državljank in državljanov zaradi izgube službe in pomanjkanja elementarnih, za življenje potrebnih stvari, ne moremo zdraviti z antibiotiki, temveč z zamenjavo kompletne poitike zaradi njene inercije.
CKKPJ_Milko
23. 04. 2009 08.15
Če bodo krizo rešila taka dejanja kot je racionalnejše predpisovanje antibiotikov...potem pa vas dragi in Dragi minister res ne potrebujemo.
Covidus
23. 04. 2009 08.01
zdravniki so res ful racionalni: V UKC Maribor jih je polovica v 57 plačilnem razredu!
resslovenka
23. 04. 2009 07.58
Zdravniški lobij bo g. Miklavčiča dobesedo in neusmiljeno pohodil. Ampak paradoks je v tem, da je denarja v zdravstvu dovolj. Samo deli se napačno. Ker ni nadzora in uide miljonček tukaj miljonček tam pa smo kjer smo. Na račun zdravstvenih zavezancev se je pa tako ali tako vedno štedilo. Slaba zelo slaba slika države.