Slovenija

'Varčevanje je nujno, a za preboj potrebujemo cel niz odločnih korakov'

Brdo pri Kranju, 14. 11. 2012 20.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Gospodarstveniki so predstavili poziv za uspešno Slovenijo, ki od politike zahteva konkretne ukrepe na področjih pravne države, boljšega poslovnega okolja, razvojnega zagona in izvoza. Seznam bodo predložili politiki in čez pol leta skrbno preverili, kateri od ukrepov so bili uresničeni.

Varčevanje je nujno, je neizbežno, a to ni dovolj, za preboj potrebujemo cel niz hitrih, odločnih korakov, je poudaril predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Samo Hribar Milič in dodal, da je predsedstvo GZS ravno v ta namen pripravilo poziv za uspešno Slovenijo.

Na GZS so vsa štiri področja iz poziva nadgradili s konkretnimi ukrepi, ki jih zahtevajo od politike. Seznam bodo dopolnili z zaključki z današnje razprave, nato pa ga bodo predložili politiki in čez pol leta skrbno preverili, kateri od ukrepov so bili uresničeni.

Gospodarstveniki so se med drugim zavzeli za spoštovanje načel pravne države. Kot poudarjajo, gospodarstvo potrebuje pravosodni sistem, ki bo hitro in pravično zajezil plačilno nedisciplino, reševal gospodarske spore in zagotovil učinkovit pregon gospodarskega kriminala.

Varčevanje
Varčevanje FOTO: Thinkstock

Predlagajo tudi podelitev dodatnih pristojnosti izvršiteljem v izvršilnih postopkih in zagotovitev zakonske podlage za njihovo učinkovito delovanje, uvedbo obvezne izdaje izvršnice v postopkih javnih naročil, sprejem podzakonskega predpisa za urejanje neposrednih plačil podizvajalcev v javnih naročilih in specializacijo sodnikov za vodenje insolvenčnih postopkov. Zavzemajo se za hitre, učinkovite in transparentne stečajne postopke.

Podjetja po njihovem prepričanju potrebujejo stabilno poslovno okolje; spodbudno davčno politiko, odpravo administrativnih ovir, hitre in učinkovite upravne postopke, fleksibilen trg dela, za deset odstotkov nižje stroške dela, omejitev socialnih prispevkov navzgor, celovito reformo pokojninskega sistema in nadgradnjo zdravstvenega sistema.

Slovenija po njihovem prepričanju potrebuje tudi konkurenčno izvozno gospodarstvo, zato je treba povečati mednarodno povezanost gospodarstva s konkretnimi razvojnimi spodbudami, programi in fleksibilnejšim režimom za tuje poslovne partnerje, zagotoviti promocijo Slovenije kot blagovne znamke, skrbeti za skupne nastope v tujini, prav tako pa je treba okrepiti financiranje internacionalizacije preko SID banke ter močneje spodbujati tuje naložbe.

Žerjav: odgovorne odločitve brez blokad

Po predstavitvi konkretnih predlogov gospodarstvenikov so besedo dobili še navzoči ministri. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav se je strinjal, da so za preboj potrebne smele, trdne in odgovorne določitve, a, kot je poudaril, brez blokad.

Spomnil je, da je vlada doslej sprejela tri pakete ukrepov za spodbujanje gospodarstva in da bo s tem nadaljevala, pri čemer se zaveda, da je treba biti bolj konkreten.

Minister je izrazil razočaranje, da gospodarstvo od celotne politike danes ni zahtevalo, da najprej reši vprašanje referenduma. Vlada po njegovih besedah namreč potrebuje pogoje za delo, z referendumskimi blokadami pa ti niso zagotovljeni.

Virant: pogovarjanje in dogovarjanje

Gregor Virant
Gregor Virant FOTO: Reuters

Predsednik DZ Gregor Virant je zatrdil, da bo politika gospodarstvu prisluhnila in ga tudi slišala. Situacija je po njegovih besedah namreč resna, zato je treba ukrepati sistematično in hitro, odpraviti ključne vzroke in sprejeti ukrepe.

Današnja situacija po Virantovih besedah povzroča velika politična tveganja, kar je velik dejavnik slabega stanja države na mednarodnih finančnih trgih. Velik del krivde, pravi Virant, nosi inštitut referenduma, saj zaradi njega vlade ne morejo prevzeti polne odgovornosti za konsistentno politiko.

Virant izpostavlja nujnost pogovarjanja in dogovarjanja. V tej luči resno računa tudi na predsednika republike, da bo deloval povezovalno in blažil nasprotja in spopade, ki so pomemben generator slabe situacije, v kateri je Slovenija.

Predsednik DZ je sicer ocenil, da je večina predlogov gospodarstvenikov v skladu s tem, o čemer razmišljajo v DZ in na vladi.

Pličanič: pozitiven pristop k problemom

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak želi z novo delovnopravno zakonodajo gospodarstvo prepričati, da to v prvi meri omogoča prav izpolnjevanje njihovih zahtev, med drugim teh, da se delovna sila prilagaja potrebam in da se sklepanja pogodb za določen čas ne bo omejevalo. Glede slednjega je dejal, da bo vlada šla v stimuliranje zaposlovanja za nedoločen čas, medtem ko bo nekoliko destimulirala zaposlovanje za določen čas.

Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je zatrdil, da so pripravljene reforma pravosodja, reforma javnega sektorja in reforma stečajne zakonodaje. Sicer pa je po njegovem pri reševanju problemov ključno pogovarjanje, sodelovanje in konstruktiven, pozitiven pristop k problemom.

Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je na okoljskem področju obljubil reorganizacijo na institucionalni ravni v smeri, da se ne bo dogajalo, da se z istega ministrstva izdajajo različna soglasja, mnenja.

Minister za izobraževanje in znanost Žiga Turk pa se strinja, da je nujno strateško telo, ki bi postavilo prioritete na področju raziskav in razvoja. Spomnil je, da so v prejšnjem mandatu tako telo že vzpostavili, koalicijska pogodba pa jih zavezuje, da nekaj podobnega vzpostavijo tudi zdaj.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
15. 11. 2012 09.48
+4
VARČEVANJE JE SMRT ZA KAPITALIZEM. Ne razumem kako se oni tega ne zavedajo. ko pada potrošnja padajo davki in kar je najhuje umirajo podjetja,trgovine. Jaz to razumem pa nisem noben ekonomist. Ne razumem pa kako oni,tega ne razumejo. al se pa delajo gluhe
usi-glih
15. 11. 2012 09.57
+2
drži drži upokojencem vzameš 200€ na mesec pa jih ne bodo zapravili torej nič DDV-ja ampak tega b.b* ne moreš dopovedat , samo leto je pa odšlo 1,5 mrd€ denarja v davčne oaze....cccc
Priap
15. 11. 2012 08.54
+7
Naj GZS raje pove za koliko so podmazali politike da ne sprejmejo zakona o prostovoljnem članstvu v GZS, čeprav so njeni člani jasno izrazili svojo voljo na referendumu. Barabe pokvarjene in taki potem spodbujajo gospodarstvo…sram vas bodi.
Priap
15. 11. 2012 08.55
+3
usi-glih
15. 11. 2012 10.00
+2
tudi na OZS je ista slika - očitno je trenutni minister za gospodarstvo dobil zajetno " dokapitalizacijo " na svoj TRR da se ne sprejme zakona o prostovoljnem članstvu v OZS, kar je bilo maja na referendumu- ki ga je mimogrede radovan žerjav poizkušal pomesti pod preprogo da obrtniki sploh ne bi vedeli da ta referendum poteka.
?\?~
15. 11. 2012 06.14
+9
PRAVNA DRŽAVA??!! Nič v državi ne deluje, če ni reda. Nihče ne more delovat, niti gospodarstvo, niti država....še najmanj pa majhen delavec.
porka.malorka
15. 11. 2012 09.49
Pravna država deluje to je normalno. Pravo si moraš uzet v svoje roke pa deluje pravna država
taft01
15. 11. 2012 00.06
+13
Evo en primer: vsak dan hodite v službo, delate, plačujete davke državi... država šola otroke, ki nato doštudirajo, ne morejo dobiti ustrezne zaposlitve in posledično se zgodi beg možganov, kar je v zadnjem času sploh pogost pojav. torej država šola otroke iz VAŠEGA (davkoplačevalskega denarja) , nato pa izšolani ljudje odidejo v drugo državo, kjer delajo, ustvarjajo dodano vrednost, plačujejo tam davke,... in potem vi verjamete janezu janši, da je njemu mar za slovenijo in da je on veliki osamosvojitelj in veliki vodja? izpostavil sem enega izmed velikih problemov naše države... a janša nima baje rešitve za takšne in drugačne probleme v svoji najnovejši bibliji (10+100)? medtem, ko se vi tu kregate če so bolj pokvarjeni levi ali desni oni družno (še) naprej kradejo kar se krasti da, na koncu pa še pivo spijejo skupaj! bivši borut pahor, premier katerega ste še nedolgo nazaj vsi blatili, in si želeli predčasnih volitev, da se rešite tega nesposobneža, ki je hujši kot kakšna stara baba teta justi ste na koncu izvolili na tretje mesto na parlamentarnih volitvah, zdaj bo pa postal še predsednik države. človek je imel na poptv čustvene izpade, govoril je v večini največ o sebi in svoji mami in to naj bi bil naš bodoči predsednik? predsednik je nekdo ki ima muda, ne pa čustvene izlive na TV! vi imate pa še naprej tako oprane glave, da vam še ni jasno da je možakar pravzaprav joker u rokavu chelavega nacija, ki pridno skrbi za našo domovino, da nam gre vsak dan bolje! v nedeljo grem parkrat mimo svojega volilnega mesta in glej ga zlomka niti enkrat ne vidim kakšne osebe izmed moje generacije 20-30 let, vsi samo 60+! pa taki sploh nebi smeli imeti volilne pravice, ker še tablete pozabijo vzet kaj šele da bi imeli kaj pojma o politiki in gospodarstvu! ubogim starčkom je res najlažje oprati glavo. po drugi strani pa je skrb vzbujajoče dejstvo, ki sem ga omenil in sicer, da izmed moje generacije (20-30) nihče od mojih prijateljev, znancev ni bil na volitvah, ker jim pravzaprav dol visi....ostali očitno ne premorejo dovolj zdravega razuma, da razsodijo. jaz sem rekel ˝šel sem pogledat na volilno mesto, da vidim kaj se nudi ampak ugotovil, da pravzaprav nič novega˝. naštel sem le nekaj izmed mnogih razlogov, ki so velika težava naše države in zaradi katerih nam gre tako slabo... ampak ob takih opranoglavcih in ovcah si drugega niti ne zaslužite!
taft01
15. 11. 2012 00.11
+6
aja pa še nekaj... na pop ob 13:00, ko je bila volilna udeležba niti 30% kažejo posnetek ženske ki govori, da je šla na volitve zaradi ˝dolžnosti˝. namenoma reklamirajo češ neko državljansko dolžnost - jaz moram na volitve. kje piše, da je to dolžnost? prej bi rekel pravica. našim politikom je tudi dolžnost, da poskrbijo za naš boljši jutri pa pravzaprav počno ravno nasprotno!
zombie 1
15. 11. 2012 08.46
+3
Na tole se pa podpišem!!!! Bravo,dobro napisano in se v celoti strinjam s tabo!!!!
usi-glih
15. 11. 2012 10.01
+1
HooplaToopla
14. 11. 2012 23.53
+9
'Varčevanje je nujno, a za preboj potrebujemo cel niz odločnih korakov' Tako je!!! Tudi sam že ves čas pravim, da se bo počasi treba oborožiti.
aristotel
14. 11. 2012 22.50
+14
fleksibilen trg dela, za deset odstotkov nižje stroške dela, omejitev socialnih prispevkov navzgor, celovito reformo pokojninskega sistema in nadgradnjo zdravstvenega sistema.to potrebujete samo zato da boste lažje nadzorovali ljudi in jih pahnili v dokončno hlapčevstvo osiromašelosti, materialnih,izobraževalnih,socialnih,zdravstvenih in ostalih družbenih pravic,ki so si jih priborili tokom desetletji naši predniki vse za kapitalizem 19 stoletja to je preživelo ampak se ne zavedate v svoji požrešnosti,pa kljub temu ne bi bilo nič boljše ker ne bo novih delovnih mest so na vzhodu ampak vsak izgovor vam pride prav a ne gospodje,ki ste namerno potopili Slovenijo...
POIVRE
14. 11. 2012 22.10
+6
Ko sem opazil Arharja v prvi vrsti vem, da je nekaj narobe. Saj je danes povedal, da bankirji ne ločijo slabega od dobrega posla.
Jeanus1
14. 11. 2012 23.08
+5
Ve se kje vse je imel Arhar prste vmes, zdaj pa ga prodajajo kot najboljšega svetovnega bančnika, joj joj. Ni nam pomoči, dokler ne gre skupaj z njimi vse v razsulo!
yarrick
14. 11. 2012 22.01
+8
Varčevanje... Strogo varčevanje (brez večjih investicij države v gospodarstvo BREZ vmešavanaj v njegovo delovanje)pelje zgolj v propad gospodarstva, kar se je lepo pokazalo v grčiji, španiji in očitno tudi v italiji. A ni zanimivo, dase grčiji dolg glede na BDP veča, čeprav so Eu države dale dol že vsaj 150 miljard €€? Pa ne zgolj zato ker bi preveč zapravljali (na koncu bdi nad njimi vsevidno oko gelce , christine lagarde in IMF-a), ampak zato, ker so tako strogi varčevalni ukrepi prizadeli najprej javni sistem potem pa še privatni-gospodarski sektor.Ko začno na to opozarjati ekonomisti in večji vlagatelji, bi se pa naši vrli ekonomisti in politki lahko začeli spraševat, kaj če počno kaj narobe...
huda ura
14. 11. 2012 21.44
Glede na majhno število komentarjev izgleda da ni tako hudo.
I G N O R A N T
14. 11. 2012 21.57
+3
lipov list
14. 11. 2012 21.40
+5
20 let prepozno!!!!!
yarrick
14. 11. 2012 21.51
+2
Boris Plantan
14. 11. 2012 21.40
+9
Ko boste politiki prepolovil svoje plače in obdavčil najbogatejše - potem bo kriza končana in nič prej
pkorosec
14. 11. 2012 22.01
+5
Mislim da dodatna obdavčitev ni potrebna. Naj bodo plače realne, primerne vrednosti dela. Moti me, da en politik ali javni funkcionar samo zato, ker je politik mora zasluzit vsaj 2 povprečni slovenski plači. Zakaj ? Ne razumem od kod. Naj bo 1 povprečna. Spet pa recimo ljudi, ki so s pošteno garali leta in leta in so v privatnem sektorju uspeli dobiti lepo plačo, že danes plačujejo največji davek na plačo v evropi. Zakaj? Čemu torej naj se nekdo v hightech razvojni firmi, ki polni BDP s izvozom pa ima 2000€ bruto plače in dobi ven 1200 neto, zakaj se naj ta še bolj trudi, da bo imel potem 2100€ bruto naslednje leto, ko pa bo dejansko zasluzo le 40€ več?
pkorosec
14. 11. 2012 22.05
+9
Sem za varčevanje, ampak varčevanje v tem, da neodvisni revizorji pogledajo in razkrijejo poslovanje vseh občin, agencij in uradov. Naj ukinejo financiranje otrok, saj se ve da ena parazitska populacija dela otroke kot po tekocem traku zato, da potem cuzajo drzavo. Naj ima otroke tisti, ki si jih zeli in jih lahko preskrbi. Naj s tem dnem za neveljavne razglasije vse pogodbe, ki javnih funkcionarjem zagotavljajo višje odpravnine kot pa je to zapisano v zakonu o delovnih razmerjih. Ne pa da hočejo klestit pravice zdravstvenih bolnikov in upokojencev.
Alpha999
14. 11. 2012 22.21
+1
Ker mogoče se ne vsi bavijo z nečim samo zaradi 100EUR večje plače
3D-Flatland
14. 11. 2012 22.23
+3
Najbogatejši se bodo preprosto odselili iz države s seboj pa vzeli še tisti denar, ki ga sedaj plačujejo z davki. Bogati niso krivi za današnje razmere (vsaj večina ne). Kratkoročno bi obdavčitev prinesla nekoliko več denarja vendar bi utrpeli dolgoročne posledice.
Alpha999
14. 11. 2012 22.31
+8
To pravljico nam govorijo že vrsto let samo da bi se jim (in seveda samo njim) še bolj znižali davki (ki se jim itak na lahko izogibajo z offshore podjetji, davčnimi oazami, odvetniki, itd. Kam pa bodo šli v tujino... a tam kjer nimajo sorodstva da bi "bogateli", malo morgen,... Ušli bodo samo mladi brez služb in prihodnosti v tem banana plemenu ki ji nekateri pravijo država... in prav imajo
edy9
14. 11. 2012 21.39
+19
zdej berem to sranje, pol pa še...........Gordani Živčec Kalan kar 48.000 evrov odpravnine? dragi moji politiki, garantirano............................ zgodila se bo ulica zafurali ste vse za 20 let vnaprej, sramota
Jeanus1
14. 11. 2012 23.11
+1
Računaj še 20 let za nazaj, pa 20 za naprej, pa smo že skoraj na pol stoletja. In mi bomo to še kar prenašali? Pljunem jih!
26277
14. 11. 2012 21.31
+13
mi bomo plačevali napake politike in vodilnih v zadnjih 20.letih.-NAJLAŽJE,NA MASI ,KI NISO NIČ KRIVI.JJ aktiviraj se v vojsko ker drugega ne znaš,najbolj negativna oseba trenutno v Sloveniji-ustrahovanje,varčevanje,napačno razmišljanje.....za koga-za nesposobnost vašo in skorumpiranost države.Diktatura,ki ji trenutno v EU ni para.Če si karakter pokaži osebe,naj odgovarjajo za napake,ne zavajat ljudi,ki nimajo nič z to krizo.
jagoda02
14. 11. 2012 21.31
+4
KAJ SMO PA DVAJSET LET DELALI
yarrick
14. 11. 2012 21.57
+5
kradli so vse, kar so prejšnje generacije zgradile...
Maribor?an 1
14. 11. 2012 21.30
+12
Žal varčevanja ne bo v Slo in pomoje tudi ne v kateri drugi državi. Enostavno se naj vrne kaj se je v 20 letih pokradlo in pika . Ne pa da gledam ,da še padajo odpravnine 50 000€ , pa ne se hecat. Plačne razlike dajte v fiskalno pravilo da ne more met nekdo 5 x večje plače od zajamčene by
Alpha999
14. 11. 2012 22.18
+2
zajamčena plača je 237EUR X 5 = 1185 EUR
chadmaster1
14. 11. 2012 21.25
+12
Resnica je tako kruta, da je za normalnega človeka nekaj nepredstavljivega kaj lahko rečem pišem po nekaj mesecih odsotnosti vendar ne zaradi joka in dolga vendar zaradi egoizma in obupa nad ljudmi, kaj se z vami dogaja??? Vsi vemo kdo vodi svet, vsi vemo kdo je glavni, vendar nas udobje lastnega kavča naredi politično paraliziranega, samo še jamramo stečajem podjetij se smejimo vendar globoko v nas je nekaj kar nas "žre" in nam ne pusti spati. Konec je že tu in ne astronomskega pomena ( 2012 konec sveta) ampak čustvenega pomena, ki nas zavistne slovence pregaja ćez rob prepada. Kdo je bolj nor, človek ki nič ne ve in "pametuje" ali človek ki vse razume in nič ne naredi? Sam sem prišel stopnjo kjer je zbujanja človeka primeren cilj!!! Kaj se bom "sekiral" za ljudi, ki bi ob prvi priložnosti mene zabodli v hrbet samo, da dobijo boljšo prevozno sredstvo beri: audi, BMW, mečka.......... Sem nor???? to je dobro vprašanje , kako lahko sočloveku rečeš da je nor, če pa sam sanjaš in verjameš vse kar ti "škatla" TV pove.............
redfox
14. 11. 2012 21.07
+17
Sicer nevem več kam in kako varčevati z parimi centi v žepu,kdo je tu nor?
+13
Ja saj to je problem. Zaradi "varčevalne" oz. podražitvene politike se mi v predalu nabira čedalje več neplačanih položnic. Potem pa bodo barabe še kvasile o finančni nedisciplini...
XenoSlo
14. 11. 2012 21.06
+20
Rabimo ukrepe, seveda. Boljšo državo, ki bo svoje državljane dala na prvo mesto.
yarrick
14. 11. 2012 21.55
+2
pa rabimo tudi bolj izobražene državljane, ki ne bodo nasedali lepim besedam prihodnjim politikov ampak bodo točno vedeli KAJ hočejo in NA KAK način priti do tega, da ne bo oškodovan sočlovek. Plansko gospodarstvo v mejah zmožnosti države, kjer z idejami sodelujejo ljudje sami kot pobudniki...Ker če se bomo zanašali zgolj na to, da nam neki KVAZI ekonomisti n gospodarstveniki pravijo kaj jepravilno in kaj ne, ter da nam politika vsiljuje svoje ideje, čeprav mi teh idej NE podpiramo, potem je konec z nami.Lahko kar prodamo duše in telesa svojim "političnim gospodarjem"...
+10
Bullshit od gospodarske zbornice. Kaj bodo te govorili, ko pa niso nič boljši od politikov?
Draža
14. 11. 2012 21.05
+6
Varčujem ja,ampak v tujini.