Slovenija

Varčevali za otroke in ostali brez dodatka

Ljubljana, 24. 05. 2012 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Nina Šašek Kocbek
Komentarji
448

Na račun ukinitve določenih socialnih transferjev za vse prosilce, ki so uvrščeni v zgornja dva dohodkovna razreda, namerava vlada letos privarčevati 3,4 milijona evrov. A prosilci nas opozarjajo, da so v višji razred napredovali večinoma zaradi svojih skromnih prihrankov.

V sedmi in osmi dohodkovni razred je bilo leta 2011 uvrščenih 60.000 upravičencev.
V sedmi in osmi dohodkovni razred je bilo leta 2011 uvrščenih 60.000 upravičencev. FOTO: Thinkstock

Približno 60.000 upravičencev bo z uveljavitvijo interventnega zakona ostalo brez otroškega dodatka, brez pravice do denarne pomoči ob rojstvu otroka in brez dodatka za veliko družino. Toliko prosilcev je namreč uvrščenih v zgornja dva dohodkovna razreda oziroma imajo več kot 64 odstotkov neto povprečne mesečne plače na osebo, ki je v letu 2010 znašala 966,62 evra.

Na ministrstvu opozarjajo, da sprememba pri otroških dodatkih velja za vnaprej, kar pomeni, da interventni zakon v odločbe, ki jih posamezniki že imajo, ne posega. Nova pravila bodo veljala za tiste, ki bodo dali novo vlogo za otroški dodatek po uveljavitvi interventnega zakona.

S tem ukrepom namerava vlada v letu 2012 privarčevati 3,4 milijona evrov, naslednje leto pa naj bi bil prihranek na ta račun 19,5 milijona evrov. Na vprašanje ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, zakaj ravno ta meja, smo dobili odgovor, da "so se za rezanje sedmega in osmega razreda odločili glede na celoten namen zakona, torej da se ne poseže v pravice posameznikov in družin, ki pomoč države najbolj potrebujejo". Po podatkih ministrstva je bilo leta 2011 v zgornjih dveh razredih 60.000 upravičencev, ki bodo očitno nosili večji del bremena varčevalnih ukrepov.

Če bodo policisti umaknili referendumsko zahtevo, bo zakon za uravnoteženje financ, ki je bil v DZ sprejet 11. maja, v nekaj dneh objavljen v uradnem listu in se bo začel uporabljati naslednji dan po objavi.
Če bodo policisti umaknili referendumsko zahtevo, bo zakon za uravnoteženje financ, ki je bil v DZ sprejet 11. maja, v nekaj dneh objavljen v uradnem listu in se bo začel uporabljati naslednji dan po objavi. FOTO: Blaž Garbajs

Ministrstvo opozarja, da bodo učinke nove socialne zakonodaje vrednotili proti koncu leta, takrat pa se bo tudi pokazalo, koliko od teh prosilcev, ki bodo letos ostali brez omenjenih socialnih transferjev, bo zaradi izpada dohodka ob oddaji nove vloge uvrščenih v nižji dohodkovni razred in s tem spet upravičenih do otroškega dodatka oziroma do pomoči države.

Varčevali za prihodnost in ogrozili sedanjost

V včerajšnji izjavi za medije je generalni direktor direktorata za socialne zadeve na ministrstvu Davor Dominkuš s prstom pokazal na tiste posameznike, ki so v prejšnjih letih zaprosili za socialno pomoč, a do nje niso bili upravičeni, saj se je izkazalo, da so imeli na računih ogromne prihranke. Po podatkih ministrstva je približno 2000 takšnih prosilcev, ki imajo premoženja za več kot 300.000 evrov. A teh je v primerjavi z ostalimi še vedno zelo malo. Velika večina prosilcev je brez ali z zelo malo privarčevanimi sredstvi in mnogi opozarjajo, da jih vlada sedaj kaznuje, ker so več let pridno dajali na stran od svojih plač, zato da bi imeli rezervo za čas, ko bodo otroci odšli na fakulteto. To je dvojna kazen, opozarjajo, medtem ko jim ministrstvo odgovarja, da bodo pripravili možne predloge za spremembo zakonodaje, prav pri teh pravicah, ki se nanašajo na družine s šolajočimi otroci, "če se bo ugotovilo, da so bili pri nekaterih zadevah preveč rigorozni".

Starši so s tem ukrepom dvakrat kaznovani

Med starši je zavladala panika. Tisti, ki še niso prejeli odločb za plačilo vrtca, s strahom pričakujejo, kaj jim bo izračunal center za socialno delo.
Med starši je zavladala panika. Tisti, ki še niso prejeli odločb za plačilo vrtca, s strahom pričakujejo, kaj jim bo izračunal center za socialno delo. FOTO: Thinkstock

Najprej, ker se jim plača šteje kot dohodek, potem pa, ker so del tega dohodka nakazali otroku na njegov hranilni račun, ki je postal del mase za izračun letnega fiktivnega dohodka. Še vedno seveda govorimo o enem dohodku.

Če vzamemo zelo konkreten primer, ki nam ga je posredovala naša bralka, potem je zadeva naslednja: Če ste v lanskem letu zaslužili na primer 8000 evrov neto in se od tega na otrokov varčevalni račun položili 600 evrov, potem je vaš dohodek še vedno 8000 evrov in ne 8.600 evrov. Le kaj naši vladi ni jasno, se sprašuje omenjena bralka.

Seveda pa je tudi veliko takšnih, ki menijo, da je vladni ukrep smiseln in pravičen, saj so prihranki namenjeni temu, da jih porabimo, ko je kriza.

Tisti, ki lahko, bodo otroke izpisali iz vrtca

Novi zneski za plačilo vrtca veljajo od novega leta, starši pa zaradi težav z informacijskim sistemom še vedno večinoma plačujejo akontacijo, kar pomeni, da mnogi vrtcu dolgujejo tudi po več sto evrov. Ministrstvo opozarja, da se s centri za socialno delo še dogovarjajo za obročno odplačevanje. Nekateri vrtci že razmišljajo, da bi staršem z večjim dolgom omogočili plačilo v obrokih.

Zaenkrat je odločbe o socialnih transferjih dobila približno polovica prosilcev. Do zamud še vedno prihaja, saj imajo na posameznih centrih za socialno delo še vedno težave z uvajanjem novega sistema. Tako je veliko prosilcev vlogo za znižano plačilo vrtca oddalo že decembra lani, a odločbe še vedno nimajo. Večina staršev bo po novem plačevala vrtec za dva plačna razreda višje. Zelo malo je takih, ki se jim bo plačilo znižalo, pravijo na centrih za socialno delo, zato bodo mnogi imeli precej visoke poračune za vrtce. Zato v vrtcih pozivajo starše, naj takoj, ko prejmejo odločbo, to čim prej pošljejo v vrtec, da jim bodo začeli na dom pošiljati pravilno zaračunano oskrbnino. Sistem, ki naj bi vrtce samodejno obveščal o novih obračunih, namreč še vedno ne deluje. Veliko prahu je dvignilo tudi vprašanje, kako naj posamezni prosilci, ki vrtcu za zadnje štiri mesece dolgujejo tudi po več sto evrov, ta dolg odplačajo, saj informacijski sistem zaenkrat ne omogoča obročnega odplačevanja. Tudi na tem področju minister obljublja izboljšave, staršem naproti pa so stopili tudi nekateri vrtci, ki napovedujejo, da bodo v posameznih primerih omogočili obročno odplačevanje. 

V vrtcih so že zaznali predčasne izpise. Predvsem otroke izpisujejo tisti starši, katerih otrok gre septembra v šolo in bodo te tri mesece poiskali neko vmesno rešitev za varstvo, privarčevani denar pa bodo raje namenili za kakšen dan dopusta. Večina drugih se bo morala z dražjimi oskrbninami sprijazniti, saj si ne morejo privoščiti izpisa otroka iz vrtca. S tem bi namreč morali pustiti službo, kar pomeni, da bi družina ostala brez glavnega vira dohodkov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (448)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
25. 05. 2012 09.47
+3
"Če vzamemo zelo konkreten primer, ki nam ga je posredovala naša bralka, potem je zadeva naslednja: Če ste v lanskem letu zaslužili na primer 8000 evrov neto in se od tega na otrokov varčevalni račun položili 600 evrov, potem je vaš dohodek še vedno 8000 evrov in ne 8.600 evrov. Le kaj naši vladi ni jasno, se sprašuje omenjena bralka." Matematika in pol, na katerih šolah učijo to. Bodo pač starši primorani poseči po ustreznih ukrepih, če prav na račun, ... pač otroci ne bodo šli v vrtec itd. Država jih ne more prisiliti. Vse skupaj plove v čudne vode. Kompas je bil že zdavnaj izgubljen.
imnesi
25. 05. 2012 07.10
+12
socialni transferji niso namenjeni za to, da se iz njih dela prihranke, ampak so za tiste, ki ne more priti skozi mesec!
Komendator
25. 05. 2012 07.49
+3
To je zelo preprosto dejstvo, ki pa ga velika večina na tem forumu ne razume!
Ramzess
25. 05. 2012 09.51
+5
So pa namenjeni nečemu drugemu, če država rabi denar, odločbe predčasno ukine, transferje spremeni v nekaj drugega, recimo akontacijo in jih tako tolmači, ter zahteva, da jih moraš vrniti. To je zame čisto samovoljno početje, ki ji ne vidim podlage.
spidy1
25. 05. 2012 05.05
+10
Varčujte v srebru in zlatu pa naj se oni nekam ugriznejo. edino tako ne bojo imeli vpogleda v privarčevana sredstva ki jih imamo za otrokovo šolanje
Komendator
25. 05. 2012 07.50
+3
Namesto da se podiš za zlatom se ukvarjaj s svojimi otroki, da bodo uspešni in jih ne bo potrebno pošiljati v plačljive šole.
Ramzess
25. 05. 2012 09.52
+0
Berija, res, polek tega jim državne šole ne morejo dati pravega znanja, ...le toliko in takšnega, da bodo na koncu, kot njihovi straši, verni sužnji sistema.
Rossi 46
25. 05. 2012 03.46
-6
Kateri lahko varčujemo za otrokovo bodočnost pač ne rabimo in ne rabijo nevem kako visokega dodatka,kajti kdor lahko varčuje že ni slabo preskrbljen.Če vprašate mene bi celo otroški dodatek ukinil,saj pa vas nihče ne sili da se razmnožujete in živite potem na račun davkoplačevalcev,Edino kar se strinjam z enim komentarjem ko je nekdo napisal vsi vrtci enako ceno in po celi Sloveniji enake dejavnosti tako v šolah kakor tudi v vrcih.Kajti imam sestrično,ki ima enako stara oba otroka kot sta moja in vsak ima drugačne dejavnoosti tako v šoli kakor v vrcu da se o prehrani ne menimo,naši mestni otrok ima boljše pogoje v izobaževanju/več dejavnosti kakor pa njen ki je bolj na šoli kjer so zastopani romi v vsakem razredu.
Jolandaa
24. 05. 2012 23.51
+0
Se pa strinjam s tem, da bi bili otroški dodatki enaki za vse, pod pogojem,da so tudi vrtci v celotni državi po isti ceni. Otrok vsakega starša enako stane - vsak starš ga mora oblečt, mu kupit za jest, kupit stvari za šolo,... Tisti, ki zaslužijo več bodo pač otroku lahko privoščili več, tisti, ki ne bodo imeli svojega dodatnega denarja, pa smao osnovno. Pa v osnovnih šolah bi uvedla šolske uniforme, ki jih da država.Se otroci vsaj ne bi slabo počutili, če kaj nimajo, ker so starši revni.
Jolandaa
24. 05. 2012 23.46
+20
Mene ti prihranki ne bolijo, ker jih pač nimamo veliko. Bolj me boli dejstvo, da mi nočejo priznat, da trenutno prejemam le pol plače, ker sem zaposlena samo za 4 ure/dan. Upoštevajo mi pa prihodke iz leta 2010, ko sem bila zaposlena še za 8 ur/dnevno. Če jim pišeš se pritožuješ ne dobiš odgovora. Če kličeš, itak ne dobiš nikogar, ker 8 ur piska zasedeno linijo.
CyChick85
25. 05. 2012 06.42
+5
ha, men so vzeli 2009 dohodke, ko sem delala preko študeta, 2010 pa sem imela porodniško nadomestilo. Žal ti vzamejo za tisto leto, kjer so bili dohodki...ni kaj za nardit
Jolandaa
25. 05. 2012 09.30
+1
sej imam prihodke, edino ti so pol manjši kot leta 2010
ariena
24. 05. 2012 23.24
-3
Moji otroci ne stanejo nic manj in nic vec kot otroci bogatejsih ali revnejsih od mene. Zakaj sploh lestvica? Znesek bi moral biti fiksen za vsakega otroka, ne glede na dohodke, ali pa se to ne bi smel imenovati otroski dodatek temvec socialna podpora druzinam z nizjimi dohodki ali kaj podobnega. Trenutni sistem vzpodbuja rojevanje vec otrok v revnejsih druzinah in manj v premoznejsih, ker "bomo imeli vec otroskega dodatka in vrtec bo celo zastonj, ce po porodniski ne grem nazaj v sluzbo". Meni se zdi, da bi premoznejsi lazje spravili gor vec otrok, jih omogocili dobro izobrazbo in pogoje za ustvarjanje novih druzin, kot revezi, ki lahko svojim otrokom kljub raznim dodatkom in davcnim olajsavam komaj lahko nudijo kaj vec kot le najnujnejse za prezivetje, zacinjeno z dobro mero slabe volje, strahu in depresije zaradi stalega minusa na racunih ter cedalje vecjih kreditov in vedno visjih cenah hrane in drugih za zivljenje nujnih dobrih.
zefa20
24. 05. 2012 23.19
+12
seveda pa je vlada naredila veliko medvedjo uslugo našim bankam ker bodo ljudje še nekaj tistih prihrankov ki jih imajo na bankah začeli dvigovat
zefa20
24. 05. 2012 23.14
+8
da pa sedaj te naše brihte politične po 2000 ljudeh kaznujejo ostalih 500000 pa je zares fenomen
cucjetina
24. 05. 2012 22.58
-16
otroški dodatek bi morali vsem enako dodeliti revnim ali bogatim otrok je otrok v avstriji vsi otroci dobivajo ne glede na to ali je direktorjev ali brezdomčev otrok kaj mene briga če jih je eden naredil 10 a sam nima kaj jesti vsakmu enako ali pa ukinat
Vik Klas
24. 05. 2012 23.02
+7
Komendator
25. 05. 2012 07.58
+7
Cucjetina, pa se ti resnično zdi prav, da samohranilka s 600 EUR plače dobi enak otroški dodatek kot npr Jure Janković za svojega?
X-XY
25. 05. 2012 11.17
Uh, to temo sem čaka. Se kdo spomni, kdaj so uvedli, da lahko vsak da vlogo za otr.dod. Bili so še tolarji. In ti pride eden od drektorjev in pogovor nanese na to temo, njegov otrok je takrat bil v srednji. Jaz ga začudeno vprašam, aja ti boš tudi dal vlogo, ha? Ja, zakaj pa ne, če mi pripada, pa čeprav je samo 3000 SIT. Takrat je bil to najnižji znesek.
przelmuding
24. 05. 2012 22.43
+14
Vsak ima po svoje nekaj prav, je pa tudi res to da je otroški dodatek namenjen lažjemu preživetju skozi mesec ne pa da se ta denar daje na račun, ker če polaga na račun ga tudi ne rabi.
zefa20
24. 05. 2012 23.12
+8
ni tu samo vprašanje če se ga rabi ali ne ampak pogled v prihodnost ki je vse bolj črn, in če sedaj ne boš dajal nekaj na stran pa če je to vsak mesec 10€ potem neboš mogel otroku niti oblačil in obutve za šolo kupti kaj šele druga
X-XY
25. 05. 2012 11.21
zefa20, pa o šparanju za pokojnine tudi nič več govora, pred 2 leti pa so jih bila polna usta, DA MORAMO ŠPARAT ZA STAROST, KER PENZIJ NE BO, istočasno pa hočejo, da delamo do smrti, opej ** lud zbunjenog. p.s. lani v tem času je umrl tast - kremiranje in skromen pogreb na deželci - 1700 ojrov. Še dobro, da je uspel prišparat od 550 eur penzije
Jasmina Kova?i? 1
24. 05. 2012 22.32
+17
Samo neko jokcanje! Kaj pa tisti starši, ki imamo 2 otroka (ali več) in ne živimo v istem okolišu - regiji kot naši starši, sorodniki in nimamo možnosti, da bi nam lahko kdo iz familije pazil otroke in NE DOBIMO vrtca, ker imajo otroke v vrtcu BREZPOSELNI??? A to pa je pravica??? Prav je, da se dvignejo cene!!! Če si brezposeln imej otroka doma. Ne pa da potem mi nasrkamo in lahko iščemo privat vrtce in plačujemo polno ceno!!! To pa je res pravica. Ufff! Pa bi bili presneto srečni, če bi za enega otroka plačali 150€.
n2226
24. 05. 2012 22.35
+6
zefa20
24. 05. 2012 23.24
-2
se pa morate malo prej podvizat za vpis otroka v vrtec kot pa mesec dni prej kot bi ga radi dali v vrtec, takšna stvar se ureja najmanj leto dni naprej, jokica
n2226
24. 05. 2012 23.36
+5
jest imama otroka od enega leta naprej v vrtcu,plačujem ga 140evrov,čeprov imava oba z možem visok dohodek bi rajš vidla da bi lahko otroka čuvala babica,te možnosti nimama ker rabi še 10 let do upokojitve,nekateri pa imajo to možnost in je ne izkoristijo ali pa je ne morejo
total123
24. 05. 2012 22.32
+11
Politikom ne gre za to, da bodo ljudem izboljšali življenje, kot to obljubljajo pred volitvami. Gre le za oblast. Kdor ima oblast ima vse pod nadzorom in nihče mu nič ne more. Navadni ljudje smo le figure v tej umazani igri.
Vik Klas
24. 05. 2012 22.43
+2
Več imamo mi ,še več bodo imeli oni.a ni logično.Kdo hoče biti Direktor firme s katere ne bo nič.
blpol
24. 05. 2012 22.30
+16
Država si želi državljanov, ki ne bodo varčevali, ampak sproti zapravili (bo gospodarstvo bolj cvetelo), najemali lizinge in kredite, živeli le v najemniških stanovanjih, v primeru krize bili odvisni le od dobrote države. Pač moderno suženjstvo. Nič imeti v lasti. Pa šole bodo uvedle šolnine, katere bodo štipendirali le najboljšim, ostala raja bolje, da je čim manj poučena, da ne bo slučajno s svojo glavo mislila. Delodajalci bodo veseli, sami uklonljivi delavci, pripravljeni delati za male pare v nemogočih razmerah, ker če izgubijo službo, že naslednji mesec ne preživijo.... Da bodo pa preprečili "polnjenje štunfov" bodo pa uvedli obvezna dokazila računov, za kaj si zapravil plačo. Znesek, ki bo ostal od plače, pa ga nisi zapravil, se bo pa avtomatsko štel kot prihranek. Evo pa ukinejo še delo na črno hkrati, k noben ne bo nič plačal brez računa. Pač vsak idiotizem se lahko spremeni še v večjega.
Draža
24. 05. 2012 22.26
+17
VARCEVANJE DENARJA ZA OTROKE V SLOVENIJI JE STROGO PREPOVEDANO ! ! !
imnesi
25. 05. 2012 07.23
+3
ni prepovedano. samo, če imaš denarja toliko, da lahko še varčuješ, očitno ne potrebuješ državne pomoči. POmoč verjetno kdo drug bolj potrebuje.
WikiX
24. 05. 2012 22.18
+15
Šele sedaj lahko začnemo počasi ugotavljati, da je s socialistično revolucijo za vedno konec, enoumna doživljenjska in nedotakljiva slovenska osamosvojitvena samooklicana politična oblast je ukinila ali sprivatizirala praktično večino vseh pravic in svoboščin, ki so nam jih z NOB ustvarili predniki. Posledice so že zdavnaj, novost je, da bodo s temi zadnjimi sistemskimi ukrepi še preostali državljani postali drugačni od večine v Evropski uniji, mi si njihovega načina razmišljanja, vsakodnevnih navad in kulture enostavno ne moremo več privoščiti. Denarja ni, delovna mesta so slabo ali celo sploh ne plačana, prihodnosti ni in jo po nobeni logiki tudi ne more več biti, ker ni od nikjer vzeti, individualni prejemki so čedalje nižji, medtem ko so družinski narasli, saj totalitarni državni aparat s tem sili vse družinske člane, da se odpravijo nekam na tlako. Ljudem se danes dogaja isto, kot so že pred dobrim desetletjem naredili z raznimi neprilagojenimi posamezniki, eksperiment je uspel, ugotovljeno je, da nič ni nevzdržno, zdaj ste na vrsti še vsi vi. Sem veteran vojne za Slovenijo, po dvajsetih letih skrajne korupcije, državnega terorizma, uzatiranja pravic in svobode se mi poraja edino smiselno vprašanje, ali smo pod okupacijo?
X-XY
25. 05. 2012 11.28
+1
TIHA NACIONALIZACIJA oz. LEGALIZIRANA KRAJA DRŽAVE po NAREKU EU botrov - kapitalizem pomeni ne imeti, ne upati, samo životariti in biti v strahu, kdaj bo konec sveta
Jo Va
24. 05. 2012 21.52
+5
Samo da mi potečejo depoziti, potem pa mojega denarja SLO banke ne bodo več videle (čeprav ga ni veliko). Pa če mi lahko kdo svetuje kako državo v bližini, kjer so minimalni davki na obresti ali pa jih sploh ni. Še to: EU države po možnosti izključite.
Komendator
25. 05. 2012 07.47
-7
To so Kajmanski otoki in tam ostani. V Sloveniji bomo ostali tisti, ki imamo to državo radi, kakršnakoli že je.
Tantadruj030
25. 05. 2012 08.23
sj lahka tudi prej prekineš depozit, dobiš obresti do dneva prekinitve sam!
Jethro
24. 05. 2012 21.43
+7
Katastrofa od države, brez besed :(
Danzaman
24. 05. 2012 21.25
+39
Totalna svinjarija, tudi mi smo dobili odločbo,prihranki od hcerke so zraven,otroski dodatek je manjsi, za sincka v vrtcu smo padli za dva razreda visje,višja poloznica za vrtec, hcerka ( 7 let stara ) pa mi je sedaj zbolela še za sladkorno boleznijo tipa 1 ( inzulin ), tega pa ne bodo upoštevali, sami šoki v 14 dneh, Maj 2012 je zame katastrofa. Star sem 37 let, celo zivljenje si govorim, sej bo boljše, zdaj pa vidim, da je cedalje slabse, in bo še huje, politiki in tajkuni pa so vsi isti, ni jim mar za narod, samo za svoje smrdljive riti skrbijo.
MsPikapiki
24. 05. 2012 21.34
+15
Nič pomilovanja. Pogumno naprej. Tudi jaz imam hudo bolnega enega otroka, saj je mi je bilo res grozno v začetku, ampak treba se je borit, delat, delat in ne čakat na državo. To je najslabše, poiskat je treba v sebi skrite rezerve znanja, poguma in moči in potem gre naprej tudi brez državne pomoči. Vam garantiram.
danda293
24. 05. 2012 21.46
+14
ne gre se tuki za državno pomoč, gre se za to da nam bojo vse uzel, tut gate nam bojo na konc slekl k ne bojo mel druzga več za uzet... lahko jih je sram...
n2226
24. 05. 2012 21.49
+14
sej ni štos v tem da se človek sam seb smil,ampak je žalostno da država želi večjo rodnost panevem kaj še,ko je treba pomagat tistim zares pomoči potrebnim pa obrne hrbet,poznam take k res rabjo pomoč pa grejo na socialno pa jih tm čist potrejo,poznam tut take k majo luksuz in jim nč ne manka pa dobijo socialno,in to ni prov
MsPikapiki
24. 05. 2012 21.58
+17
Danda. Vse je na nas. Če izvolimo takšne stranke. ki že 20 let samo škodo delajo, potem si zaslužimo tudi to, da nam še gate vzamejo. Narodu manjka pameti in kritične presoje. Pomislite kaj je Janša naredil za Slovence. Za mene samo slabo in negativno. Sprl nas je med sabo, norme spoštovanja uničil, sumljivo bajno obogatel, njegovi talentirani kadri so nam uničili firme (Istra Benz, Luka Koper, Inter Evropa, Hit....,), razprodal je vse kar je bilo kaj vredno. Zdaj bo prodal še Telekom in Zavarovalnico Triglav. Ampak ljudstvo je trdno na njegovi strani. Prav, še gate naj jim vzame.
n2226
24. 05. 2012 22.11
-1
ms pika me zanima sta si z možem sama use ustvarla,hišo in use kar naštevaš da imaš ali je to bilo podedovano,ker že tle je velika razlika,jest mam pr 27 letih v lj svoje stanovanje,pa otroka v šoli in vrtcu in imava z možem vsak svoj avto,pa se ne zgražam nad temi k jim ti pravš ujokanci,tko da dvakrat dobr razmisl predn kej rečeš
MsPikapiki
24. 05. 2012 22.20
+2
n 2226. Za svoja leta imaš dober standard. Jaz sem pri tvojih letih šele pričela z gradnjo hiše, Lahko rečem, da vse kar imam, sva z možem ustvarila sama.
n2226
24. 05. 2012 22.29
+1
jest priznam da so nama starši pomagal,za kar sva jim hvaležna,sam usen se ne zgražam nad tistimi k rabjo pomoč ker nevem kaj me jutr čaka,sm raj tih kot pa a kej takega komenteram
MsPikapiki
24. 05. 2012 22.36
+3
n226 tisti, ki rabjo pomoč jo še vedno dobijo, samo ne več v taki višini kot doslej. Ne zgražam se nad tem, da nekateri pomoč rabijo in hvala bogu, da država ni zaprla vseh pipic in še vedno pomaga kolikor more. Tudi sama pomagam družinam v stiski s telefonskimi klici, ko je po TV kakšno tako zbiranje denarja. Nikoli ne vemo kaj nas čaka jutri. To je skrivnost.
n2226
24. 05. 2012 22.45
23345
27. 05. 2012 23.22
+0
TOČNO TAKO KOT PRAVI MSPIKAPIKI, PRAV VAM JE VSEM TISTIM, KATERI SVETO ZAUPATE BANDITU JANŠI, ŠE GATE NAH VAM UZAME
zovec123
24. 05. 2012 21.21
+5
MsPikapiki 24.05.2012 19:17:49 meeeee, če si brezposelna ne rabiš ogtroka v vrtec pošiljat. kaj je s tabo! kaj pa če sred leta dobi službo, kam bo dala otroka? gre na razgovore in podobno! no glavca, zdaj pa odgovori, po moje maš15 let al pa manj če pa več pa se mi smiliš!
Roxy79
24. 05. 2012 21.31
+13
ja in ravno to je napaka našega sistema... Šiptarja sta oba doma.... tamalga pa vozita vsak dan v BREZPLAČEN vrtec (Plača ga socjalna). On neče nikjer delat..... in? KEJ JE PRAVICA za poštene državljane, ki delajo po cele dneve, otroka nimajo pa kam dat???
MsPikapiki
24. 05. 2012 21.38
+0
Vidim, da se hudo zgražate nad mojim mnenjem. Povem vam, da če bi jaz bila brez dela in bi imela majhnega otroka, ga ne bi dala v vrtec. Pa bi šla na razgovor za službo z otrokom. In če bi me vzeli delat, bi poiskala varstvo do naslednjega vpisa v vrtec. Kjer je volja tam je pot. Sami ujokanci. Na živce mi greste.
n2226
24. 05. 2012 21.51
+5
Fredi34
24. 05. 2012 22.05
+8
Zovec, tebe skrbi kaj bo z otrokom ČE boš SLUČAJNO dobila službo in če boš SLUČAJNO morala na razgovor. Kaj pa jaz ki grem VSAK delovni dan v službo, a mene pa ne rabi skrbet vrtec. Ma-ter ej. Če si brezposeln nima otrok kaj iskat v vrtcu, če pa se boš slučajno zaposlil, bo pa tudi prostora dovolj, saj bodo tudi ostali otroci brezposelnih doma, prostih mest v vrtcih pa več. Predobro poznam "brezposelne", ki se mi zjutraj smejijo iz kafiča blizu vrtca, ko grem jaz v službo, otroci pa normalno da v vrtcu ja.
Vik Klas
24. 05. 2012 23.01
+1
Do tega je moralo priti,prej ali pozneje. Na račun res revnih so bogati imeli zastonj vrtece.
Morana7
25. 05. 2012 03.41
+4
Z predšolskim otrokom bi šla ti na razgovor ? Če bi bila jaz delodajalec bi si mislila, da nimaš osnovnega spoštovanja do resne zadeve kot je razgovor za delo. Je to morda nov način kako ne dobit službe ?
b4rdy
25. 05. 2012 10.14
+1
Fredi34...kot prvo,če aktivno iščeš zaposlitev, ne moreš imet otroka doma.....kot drugo....zato ker sem jaz brez službe,mož jo ima....moj otrok nima pravice do družbe in vrstnikov ki jih ima v vrtcu?Je pa res da imam pomisleke ob takih ki sta oba doma in država plačuje vrtec :/