Slovenija

Varčevalec LB dosegel poravnavo: v 30 dneh mu bo Slovenija nakazala denar

Ljubljana, 03. 09. 2015 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenija je dosegla poravnavo z enim glavnih pritožnikov v zadevi bosanskih varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke. Izplačali mu bodo glavnico in pripadajoče obresti, ki so približno 50 odstotkov glede na glavnico.

Slovenija je danes podpisala sporazum o poravnavi z Azizom Sadžakom, enim glavnih pritožnikov iz sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP), ki je Sloveniji naložilo sprejem ukrepov za poplačilo še nepoplačanih deviznih varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke (LB) na Hrvaškem in v BiH.

Poravnava s Sadžakom, enim od treh pritožnikov v zadevi Ališić, za izplačilo premoženjske škode je bila dosežena na podlagi metodologije, ki jo predvideva zakon o načinu izvršitve sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice v omenjeni zadevi.

Polak Petričeva je izpostavila, da Slovenija s sprejetim zakonom izpolnjuje svoje obveznosti iz sodbe evropskega sodišča.
Polak Petričeva je izpostavila, da Slovenija s sprejetim zakonom izpolnjuje svoje obveznosti iz sodbe evropskega sodišča. FOTO: Dare Čekeliš

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za finance Irene Sodin, visoke slovenske predstavnice za nasledstvo Ane Polak Petrič in tudi Sadžakovega pravnega zastopnika Bešla Mujčina je poravnava pomemben signal Svetu ministrov Sveta Evrope, ki bo ocenjeval izpolnjevanje sodbe s strani Slovenije, saj se je z določili zakona strinjal eden od originalnih pritožnikov.

Hkrati bo to signal ostalim varčevalcem nekdanje LB, da jim bodo njihove devizne vloge na podlagi zakona pravično povrnjene, je povedal odvetnik Mujčin. Dodal je, da se je s ponujeno poravnavo po telefonu strinjala tudi Emina Ališić, a mu še ni dostavila ustreznega pooblastila. V imenu Sadžaka pa je lahko sporazum s Slovenijo danes podpisal.

Izplačali bodo glavnico in še polovico le-te

V skladu z omenjenim zakonom, ki je začel veljati 4. julija, se bodo zahtevki za izplačilo starih deviznih vlog, ki še niso bile poravnane ali prenesene v javni dolg na Hrvaškem oz. v postopku privatizacije v BiH, lahko začeli vlagati s 1. decembrom, postopek verifikacije bo nato tekel do tri mesece, v 30 dneh od odločbe pa bodo upravičenci dobili sredstva na svoj račun. Zahteve bo mogoče vlagati do decembra 2017, ministrstvo za finance pa bo predvidoma do 2. novembra letos objavilo tudi poziv k sodelovanju z vsemi podrobnostmi; objavili ga bodo tudi v dnevnih časopisih na Hrvaškem in v BiH, je napovedala Sodinova.

Sodba v primeru Ališić je bila sicer pilotna, kar pomeni, da rešitve veljajo za vse, ki so se znašli v podobnem položaju, ko zaradi razpada nekdanje Jugoslavije niso mogli več do svojih prihrankov v bankah. Skupno je pred ESČP še 1850 podobnih tožb skupno 8000 pritožnikov.

Pojasnila je, da bodo varčevalcem izplačali glavnico in pripadajoče obresti, ki so jih izračunali glede na gibanje inflacije v Nemčiji po letu 1991. Po besedah Mujčina to pomeni približno 50 odstotkov glede na glavnico. "Torej, če je imel nekdo leta 1991 na računu 100.000 evrov, jih bo zdaj, leta 2015 dobil nazaj 150.000," je povedal. V primeru Sadžaka gre za vračilo nekaj manj kot 100.000 evrov.

Čeprav bo zahtevke mogoče začeti vlagati šele s 1. decembrom, to ne velja za že odločene sodbe, kot gre v tem primeru. Zato dodatna verifikacija ni potrebna, je povedala Sodinova in dodala, da bodo v skladu s poravnavo Sadžaku denar nakazali v 30 dneh.

Ališićevi in Sadžaku bo Slovenija v skladu s sodbo ESČP nakazala še po 4000 evrov odškodnine za nematerialno škodo. Za tretjega tožnika iz primera Ališić, Sakiba Šahdanovića, pa je odgovorna Srbija oz. srbska Investbanka, so pojasnili zbrani.

Slovenija bo morala poplačati 230.000 varčevalcev, kar bo zneslo okoli 390 milijonov evrov

Vseh varčevalcev nekdanje LB na Hrvaškem in v BiH, ki jih bo morala poplačati Slovenija, je okoli 230.000. Po oceni finančnega ministrstva so za to rezervirali skupno 385 milijonov evrov. Načrtujejo, da bodo v prihodnjem letu izplačali za 220 milijonov evrov, ostalo pa v letu 2017, je povedala Sodinova. Znesek glavnic - okoli 260 milijonov - so sicer že rezervirali v proračunu za leto 2014, je še povedala.

Polak Petričeva je izpostavila, da Slovenija s sprejetim zakonom izpolnjuje svoje obveznosti iz sodbe ESČP, čeprav se še vedno ne strinja, da je za nastali položaj z LB v celoti odgovorna Slovenija. Vendar izpolnjuje načelo humanosti, saj varčevalci kot posamezniki niso bili sami krivi za nastali položaj.

Povedala je še, da Slovenija še vedno razmišlja, na kakšen način bi skušala doseči povračilo od Hrvaške in BiH v okviru nasledstva oz. po kaki drugi poti, saj je imela LB konec koncev tudi velike terjatve do tamkajšnjih podjetij.

Da se je Sadžak, ki je imel enega najvišjih zahtevkov, odločil za poravnavo, je po besedah Polak Petričeve dokaz, da so predvidene rešitve iz zakona prave in da Slovenija z izplačili misli resno. To je pohvalil tudi odvetnik Mujčin in opozoril, da je to pomembno sporočilo za ostale varčevalce, ki da so bombardirani z veliko količino zavajajočih informacij.

Pozval jih je, naj ne nasedajo številnim obljubam, da jim bo lahko kdo v kakem novem postopku zagotovil še kaj več. O ustreznosti rešitve za poplačilo varčevalcev, ki jo je sprejela Slovenija, bo predvidoma konec septembra odločal le odbor ministrov Sveta Evrope in nihče drug. In če se bo odbor strinjal z rešitvijo, nove tožbe ne bodo mogoče, ljudje pa bodo morda zamudili priložnost za vložitev zahtevka za vračilo, je še opozoril odvetnik Mujčin.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mestni
04. 09. 2015 16.24
+1
lapate čez socializem takrat je blo vsaj dnarja in z leseno žlico si lahko jedel si imal vsaj kaj jesti danes maš pa lahko zlato žlico pa tisto prazno in kaj je boljše naj presodi vsak sam
iGURT
04. 09. 2015 15.12
+3
Evropsko, napredno, demokratično, kulturno, zahodno, .......Evropsko sodišče za človekove pravice, ......bo pa že vedelo kako in kaj. ....hvala, Demos.
prašek
04. 09. 2015 15.13
+2
Pravilnik
04. 09. 2015 18.23
-2
Itak. Peterle je 90 krat roko dvignil. Eh, pardon, vidva sta usmerjeno izobražena. Kot moj ovčar.
DAEMONIUM
04. 09. 2015 14.48
+1
Pa kaj so vsi komentarji na begunce zaklenjeni?? Potem pa tudi vaših prispevkov NE BOM BRAL in pozivam vse da to naredijo!!! Saj niste edini ponudnik, so še dosti boljše strani od vaše, npr. MxMxC, dnevnik...itd!
DAEMONIUM
04. 09. 2015 14.50
+2
A ta MxMxC (brez x seveda) stran pa vam je tako konkurenčna da ste jo šli celo zablokirati, da niti treh črk brez iksov vpisati ne moreš. Tocno to, selimo se na druge dosti boljše strani!
DAEMONIUM
04. 09. 2015 14.51
+1
No in tam lahko bralci vse komentirajo, oglejte si, 1000x boljša stran kot ta!!
DAEMONIUM
04. 09. 2015 14.54
+0
Drugace prepisano oz prekopirano iz MxMxX: Pa še to:Tega Orbana sem imel včasih za enega norca in fašista danes pa se mi zdi edini od teh v EU,ki je pri pameti in ve kaj se dogaja. "Vidiš, kaj naredi medijska propaganda. Društvo slovenskih cenzorjev (Društvo slovenskih novinarjev) obvlada agitprop".
prašek
04. 09. 2015 15.00
Samo predlog : Po ustanovitvi podjetja za zagon spletne strani in radia pod okriljem SDS je bila ta teden registrirana tudi družba za pripravo televizijske vsebine NTV24.si. Skupna točka teh medijev je, da so bistven del ustanovnega kapitala zagotovili poslanci SDS in sopotniki te stranke. Objavljeni podatki o ustanovni skupščini televizijskega dela medijskega projekta kažejo nedvoumno podobo − da gre za predvsem strankarski projekt, čeprav so ustanovitelji napovedovali, da gre za nadstrankarski projekt, ki bo predstavljal vrednote evropske desnice.
prašek
04. 09. 2015 15.00
Jaz pa bom ostal kar na teh straneh !!!!!! POP mi je zelo všečen !!!!!
Kapitol
04. 09. 2015 15.17
-2
Kaj te moti NTV24, saj ti ni treba nič plačati tako kot moraš prisilno za tvs, pa tudi gledati ti ni treba, absolutna svoboda. Ne bi te smelo niti malo motiti.
prašek
04. 09. 2015 15.22
kockica ..... Mene čisto nič ne moti , ker je niti slučajno ne bom gledal . Vašo resnico (in kulturo) doživljam na teh straneh in prav hvaležen bom NTV , če vas vse za stalno zvabi od tu !!!!!! Bo vsaj portal čist !
Pravilnik
04. 09. 2015 18.24
-1
Prvi boš tam 24h na dan :) Te ja pobere, če ne bi vedel, kaj se tam piše :))
prašek
04. 09. 2015 18.41
Pravilnik
04. 09. 2015 19.06
5000 eur stave, da boš vsak dan preveril :)
Transformerji
04. 09. 2015 13.10
+0
Če mislite, da lahko komentar izbrišete, ga dajte. Vendar , glede na to, da je pri nas in v svetu vse v razsulu, hočem povedati tole: na desni strani anketa, včeraj pa je bilo na v novicah, da bodo begunci, ki bežijo pred vojno in nasiljem dobili v naših zatočiščih hrano, oblačila IN ŽEPNINO! Na desni strani jih je kar nekaj, ki bi begunce sprejeli! Ob naši osamosvojitveni vojni sem sprejel 4-begunce (žensko in 3 otroke, najmlajši je imel 2 meseca). Da jih moram prijaviti, sem vedel, ženska je pa vedela celo to, da bo dobila hrano, oblačila in denar. Nič o tega se ni zgodilo, mi 4-članska družina, smo porabili ves denar, da smo otrokom kupili obutev, ker je bil sneg, pa bunde, pa hrano smo kupovali, ko pa je končno ugotovila, da denarja ne bo, je pa le izjavila, da ima sama dovolj denarja, da lahko kupi najdražjo hrano za dojenčka in tisto, kar si želijo otroci. Delala ni nič, ves čas je bila v kopalnici pred ogledalom, tudi dojenčka je morala popoldan previjati žena, pa kuhati, pa pospravljati........ Dobrota je na koncu res sirota!
Transformerji
04. 09. 2015 13.20
+1
Da boste razumeli - ko smo jih sprejeli, nam je njihov oče rekel, da bomo pri njih zastonj za vsa leta življenja na dopustu. Res so nas kasneje poklicali, če jim lahko pošljemo goste.......
Transformerji
04. 09. 2015 13.36
+0
Moja največja želja je, da bi se pokazale vse tiste človeške spake, ki povzročajo GORJE NA ZEMLJI!
Transformerji
04. 09. 2015 14.10
+0
Pa še to: v begunskem zavetišču resnično dobijo denar, če pa jih sprejmete sami po svoji želji, pa to ne velja!
DAEMONIUM
04. 09. 2015 14.45
-1
Naredil sio usodno napako, sprejel si Hrvate in jasna stcvar kaj se ti je zgodilo, celo na tebi bi sedaj radi še enkrat služili. Raje Sirijce vzamem kot pa hrvate, ti bodo vsaj hvaležni!
ferencz 1
04. 09. 2015 11.43
+5
Jao, te slovenski politiki, kaj so nas prepričevali od Peterleta naprej, zdaj pa plačujemo izbrisane, dolgove NLB, pa še zemljo nam kradejo v Piranskem zalivu in drugod!
dostojevski II
04. 09. 2015 11.58
+3
Dr. Mencinger je že pred 20 leti dejal, da je potrebno izplačati varčevalce LB. Janšiti so ga obtožili malodane veleizdaje.
biggbrader
04. 09. 2015 11.39
+0
Počelo je, počelo,....
dostojevski II
04. 09. 2015 11.55
+6
Računi prihajajo. Okradeni varčevalci, izbrisani... Janševanje nas bo drago stalo.
LOPOVEpredZID
04. 09. 2015 11.39
+0
mi bomo pa spet zaradi tega(politične kraje in nesposobnosti) fasal "varčevalne ukrepe" in nam bo Cmerar spet nalagal, da gospodarstvo okreva!!!! Samo za Slovenijo in Slovenski narod ne poskrbijo....sej se bo po njih začel udrihat kmalu!!!!!!
prašek
04. 09. 2015 12.30
+2
Kdaj boste vi prevzeli ?????? Aja , saj vas volivci ne maramo ! To je krivica, ti povem !
Kapitol
04. 09. 2015 15.22
Saj v normalnih državah z razgledanim prebivalstvom so desni že zdavnaj prevzeli, zato pa imajo tam nekajkrat višji življenski standard in vse urejeno, da se lahko mi samo čudimo.
vsismosužnji
04. 09. 2015 09.14
+1
pa kakšni varčevalci???v končnem poročilu raziskave skupine noriških strokvnjakov jasno piše da je YU po razvitosti spadala v nivo držav kot so lesoto,swazi,burundi,....,ekonomija je temeljila samo na blagovni menjavi pa še to smo opravljali v avstriji in italiji!!!sploh pa prva tovarna je bila zgrajena šele leta 1991 in istega leta smo tudi prvič odprli banko in spoznali denar!!!
vsismosužnji
04. 09. 2015 09.22
+1
torej izključno samo demos je zaslužen da smo danes na samem vrhu gosodarsko razvitih držav!!!!!levaki pa tako radi pljuvajo po demosu in njihovih genialnih voditeljih!!!
prašek
04. 09. 2015 09.29
+1
Do leta 1991 smo jedli še z lesenimi žlicami ! V noriškem kraljestvu pa še vedno .......
NLZ
04. 09. 2015 08.33
+2
Vse bi lahko poplačali iz zapuščine rajne Yuge pa še ostalo bi..................vendar je šlo v neprave ne žepe ampak žaklje!!!!!!!!!!!!!!!!
prašek
04. 09. 2015 08.39
+3
Kdaj pa je bila zapuščina razdeljena ???? Spet sem nekaj zamudil !
NLZ
04. 09. 2015 15.30
Zaradi naših zeeelo NESPOSOBNIH osebkov so nas lepo n a te gnili
Brabus
04. 09. 2015 08.17
+4
Slovenija je bila vedno humana do bivše juge, le vsi jugoti jo hebejo po vseh straneh in se nam smejijo, kako smo lahko tako radodarni, do svojih ljudi pa tako mačehovski.
Timy15
04. 09. 2015 08.15
+7
Vsa leta so nam naši funkcionarji lagali,da bo tem varčevalcem poravnano iz nasledstva SFRJ pa nič iz tega,samo da za svoje laži dobro zaslužijo.Raje so pustili tajkunom,da nas izropajo,kakor bi poravnali dolgove.
Nevtralenxxx
04. 09. 2015 07.22
-1
prašek 03.09.2015 17:36:15 0 Krivec v Bruslju preboleva že drugega raka ! PRAŠEK !!! TAK KOMENTAR,VIDIM DA SI RES KR.TEN!!!!!
mokocoko
04. 09. 2015 07.35
+3
raka v bruslju pa zdravi z škampi z oklepom in šampanjcem za zajtrk...tak je ta lujz.....
Manu Cocker
04. 09. 2015 08.13
+0
Malo se motite - raka zdravi z rakci in seveda cvičkom,
prašek
04. 09. 2015 08.37
+1
Nevtralenxxx ............ Pred tvojim nadvse strokovnim mnenjem sem brez besed !!!!!!!
prašek
04. 09. 2015 09.29
+1
Da sploh ne omenjam tvoje inteligence in kulture .....
prašek
04. 09. 2015 06.45
+4
Demosova vlada nam je nakopala same dolgove ! Bodo kaj primaknili k odplačevanju ? Lujzek dosti zasluži , lahko bi nekaj primaknil !
Biofanatik
04. 09. 2015 07.09
+0
Je bil sitna riba, kapitalce je treba polovit.
mokocoko
04. 09. 2015 07.30
+2
lujz je samo meso teličkov brez žilic...da se rak nebi ponovil ker mu ne koristi v naslednjih volitvah....tako v play boyu 2006......zanimivo branje za za smeh....za jutranje ure....
prašek
04. 09. 2015 06.43
-1
En lep deževen dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
bobii
04. 09. 2015 06.42
+9
Javno vprašanje za vse meneđerje in politike: Bo šel denar za poplačilo še nepoplačanih deviznih varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke (LB) na Hrvaškem in v BiH iz delavskih žepov ali imate ta denar ki "smo" ga "ukradli" naložen v Švici in oplemeniten z dolgoletnimi obrestmi?
johndoe35
04. 09. 2015 00.55
+9
čimprej je potrebna ena vojna v sloveniji da se malo politike razredči
spermi?
04. 09. 2015 06.09
+5
_endrug
04. 09. 2015 00.45
+9
A bo Petrle kaj primaknil, če je že zayebal?
simple_mind
03. 09. 2015 23.17
+7
Hehe, dragi komentatorji, poglejte si sploh malo naokoli, v druge informativne programe in časopise, druge države, na primer A, koliko blokirajo komentarje, če že so. Še največ blokirajo v "demokratični" SLO, še posebej nekatere medijske hiše, ne ? Nič čudnega, ne ?
askralj
03. 09. 2015 23.01
+8
Hvala Cerar brez pritožb si ugodil vsem balkanskim varčevalcem da se jim vrne denar nepojasnjenega izvora in to na naš račun. Vsot koliko to stane posameznika se raje naj niti ne omenja, koliko ljudi bo spet moralo zaradi tega pobegnit v tujino ker tu ni dela in prihodnosti?
Biofanatik
04. 09. 2015 07.08
-2
zulj001
03. 09. 2015 22.56
+5
Ne razumem, kje je ta denar ,ki so ga imeli naloženega ti ljudje v naših bankah !!!
slayer2
04. 09. 2015 06.49
+5
Pokraden oz.podeljen tajkunom na lepe oči,pa to!!!