Slovenija

Abanka izplačala vsaj za 20.000 evrov premalo obresti?

Ljubljana, 17. 05. 2011 09.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Abanka mora varčevalcema, ki sta sklenila dolgoročno varčevanje Vrtoglavi depozit, povrniti neizplačane obresti v znesku več kot 20.000 evrov. Banka hoče revizijo.

Abanka naj bi izplačala premalo obresti.
Abanka naj bi izplačala premalo obresti. FOTO: Dare Čekeliš
Dva varčevalca sta leta 2000 sklenila pogodbo, v kateri je bilo zagotovljeno vsakoletno povečanje obrestnih mer, v priloženem letaku pa so bile natančno določene obrestne mere, so sporočili z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Vpogled v dokumentacijo je pokazal, da banka ni sledila obljubljenim pogojem varčevanja, ampak je obrestno mero kmalu začela nižati. V zadnjem letu je bila dejanska obrestna mera varčevanja kar šestkrat nižja od obljubljene. Varčevalca sta šele po zaključku varčevanja leta 2007 zaslutila, da nekaj ni v redu, saj ju banka med varčevanjem ni obveščala niti o stanju depozitov niti o znižanjih obrestne mere, so opozorili.

Ker Abanka ni bila pripravljena izpolniti zahteve ZPS o dodatnem izplačilu obresti, je bilo pravico treba poiskati na sodišču, so pojasnili na ZPS. "Potem ko sta prvostopenjski sodišči leta 2009 pritrdili argumentom ZPS, se je banka na odločbo pritožila. Višje sodišče je pritožbo banke zavrnilo in tako dokončno razsodilo v prid varčevalcema. Sodba določa, da se nejasna pogodbena določila tolmačijo v prid potrošnika in v skladu z namenom, s katerim sta se stranki odločili za sklenitev pogodbe," so sporočili.

Varčevalca sta dobila tožbo.
Varčevalca sta dobila tožbo. FOTO: iStockphoto

Po besedah predsednice ZPS Brede Kutin je sodišče, podobno kot v primeru Modrega varčevanja pri NLB, s svojo odločitvijo vnovič opozorilo finančne ponudnike, naj pripravljajo jasna pogodbena določila, da bo tudi potrošnik vedel, kaj se je s pogodbo dogovoril, torej kakšne so pravice in obveznosti obeh pogodbenih strank. "Če so pogodbena določila jasna in nedvoumna, potem ni mogoče pozneje razlagati vsebine pogodbe v korist banke, z jasnostjo pogodbe pa je tudi preprečeno izkoriščanje neenakopravnega položaja potrošnika. Zato te sodbe kot del sodne prakse tudi bistveno pripomorejo k izboljšanju položaja potrošnikov na področju finančnih storitev."

ZPS varčevalce, ki so pred letom 2004 pri Abanki sklenili dolgoročne varčevalne pogodbe, v katerih je zapisano, da se obrestna mera vsako leto poviša, poziva, naj se jim pridružijo in posredujejo dokumentacijo o varčevanju. "Praksa bank pri sklepanju novih varčevalnih pogodb se je namreč izboljšala, potem ko je Banka Slovenije leta 2004 banke opozorila, naj prenehajo s spornimi praksami, in ko je leta 2008 izdala priporočila za obrestne posle. Pogodbe bodo pri ZPS preučili ter v primeru kršitve pogodbe izračunali zneske, do katerih so upravičeni. Zahtevke za dodatno izplačilo bodo posredovali Abanki," je pojasnila.

V Abanki so potrdili, da je Višje sodišče v Ljubljani izdalo dve sodbi v sporu med Abanko in varčevalcema, ki ju zastopa ZPS. "Ker pa je sodišče pri istem dejanskem stanju svojo sodbo oprlo na dve povsem različni pravni podlagi, je Abanka na Vrhovno sodišče vložila predlog za dopustitev revizije. Abanka do zaključka sodnega postopka ostalih podrobnosti ne more razkrivati," so dodali.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MISTERIOUS86
17. 05. 2011 14.33
zaradi takšnih in drugačnih stvari sm tudi js osebno zapustil abanko. sploh pa vse slovenske banke ker niso vredne nič in je najboljše da jih zaprejo. mam pri tuji banki odprt račun in razlika je občutna v prijaznosti, nobenega problema pri urejanju stvari. meni osebno najboljši sta raiffaisen in pa unicredit bank
kotletix
17. 05. 2011 12.00
Lopov je tisti,ki banko ustanovi in ne tisti, ki jo okrade.
comment123
17. 05. 2011 11.49
BANKE-LUMPI, KER SO DODELJEVALE VRTOGLAVE TAJKUNSKE IN PRIJATELJSKE KREDITE NA TA NAČIN PEHARIJO NAROD...
kvapatebriga
17. 05. 2011 11.32
Vtaknejo naj se še v leasinge. Recimo Summit Leasing Slovenija, je ob padcu Euribor skladno znižal obrestno mero. Lansko leto je Euribor nekoliko narastel, obrestna mera se je seveda dvignila. Do tukaj vse lepo in prav. Z obrestmi pa je seveda povezan davek na obresti. Lansko leto ga je bilo potrebno doplačati. Ob padcu Euribor, pa preplačan davek ni bil povrnjen. Summit trdi, da je preplačilo davka zavedeno kot dobropis, obračunali pa ga bodo ob poteku leasinga. Očitno jim brezobrestno posojilo od leasingojemalca odgovarja. Sicer se na zakone ne spoznam, vendar pa menim, da za vsak mesec nepovrnjenega preplačila leasingojemalcu pripadajo tudi zakonite zamudne obresti. Oz. leasing hiša bi morala ob zavedbi dobropisa zmanjšati glavnico za znesek preplačila v roku 8 dni. Zanima me kdaj se bo kdo poglobil v delovanje posojilnic in leasingodajalcev....
tinetone
17. 05. 2011 11.30
20000€ tedva pa nista kruha lačna...
izotop
17. 05. 2011 11.28
To ne velja samo za Abanko ali pa za banke nasploh. To velja za marsikaj. Vsi se na vse pozvizgajo.
mama70
17. 05. 2011 11.08
"pametni" nimajo odprtih računov v SLO
SuperX
17. 05. 2011 10.55
NLB je pa še slabš kot Abanka. Ne vem, če obstaja kakšna slabša banka kot je NLB, izpiski so pa tako nejasni in grdi, kot da bi jih en na pisalni stroj natipkal.
muci007
17. 05. 2011 10.55
... pametni varčevalci nimajo odprtih računov v NLB!
Franca Špacapan
17. 05. 2011 10.54
@batom Požvižgajo, ampak niso sami v temo početju. Mislim da enako velja kar za vse bančnike.
batom@pinkponk.com
17. 05. 2011 10.34
BRAVO!!!! Končno nekaj v prid potrošnikom, varčevalcem, ... Tudi sam imam sicer z A-Banko precej negativnih izkušenj, videti je, da se požvižgajo na komitente...