Slovenija

Van Rompuy podprl varčevanje in zlato fiskalno pravilo

Ljubljana, 25. 05. 2012 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Van Rompuy se je srečal z Janšo, Virantom in Pahorjem, ne pa tudi z Jankovićem. Vodja opozicije Janković z obiskom Van Rompuya naj ne bi bil seznanjen, čeprav so bile že pred tednom dni o tem obveščene vse poslanske skupine.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy se je srečal s predsednikom vlade Janezom Janšo, predsednikom državnega zbora Gregorjem Virantom in nekdanjim premierjem Borutom Pahorjem, ni se pa srečal z vodjo opozicije Zoranom Jankovićem. Kot so sporočili iz stranke Pozitivna Slovenija, župan Mestne občine Ljubljana in predsednik stranke Pozitivna Slovenija Janković z obiskom Van Rompuya ni bil seznanjen. Informacija, da se Van Rompuy naj ne bi hotel srečati z Jankovićem, ki so jo imeli nekateri mediji, je bila napačna, so še sporočili. Van Rompuy pa se je s Pahorjem srečal kot z nekdanjim premierjem in ne kot predstavnikom opozicije.

O obisku visokega gosta so bile sicer že pred tednom dni obveščene vse poslanske skupine, tudi Pozitivna Slovenija.

Van Rompuya bo sprejel tudi predsednik republike Danilo Türk. Poleg tega se je sestal z nekdanjim predsednikom vlade Borutom Pahorjem (na fotografiji: srečanje leta 2011).
Van Rompuya bo sprejel tudi predsednik republike Danilo Türk. Poleg tega se je sestal z nekdanjim predsednikom vlade Borutom Pahorjem (na fotografiji: srečanje leta 2011). FOTO: Reuters

Rompuy podprl prizadevanje za spremembo referendumskih določil

V kratkem pogovoru sta Virant in Van Rompuy izmenjala poglede o trenutni finančni in gospodarski situaciji v državi, instrumentu referenduma ter prihajajočem vrhu Evropskega sveta, so sporočili iz državnega zbora. Virant je uvodoma izpostavi prizadevanja za konsolidiranje javnih financ kot nujen ukrep za rešitev trenutnega ekonomskega položaja Slovenije.

Povedal je tudi, da je Slovenija, v skladu s konsolidacijskimi ukrepi že začela s procesom vpisa zlatega fiskalnega pravila v ustavo, ki pa zaenkrat še nima zadostne podpore. Omenil je tudi, da se parlamentarne stranke dogovarjajo o možnosti spremembe ustave glede zakonodajnega referenduma. Van Rompuy je podprl prizadevanje za spremembo referendumskih določil. Uvedba obveznega kvoruma ter prepoved referenduma o zakonih s fiskalnega področja sta po njegovem mnenju smiselna in racionalna poteza.

"Spodbujanje rasti na račun povečanja primanjkljaja ni rešitev"

Spodbujanje gospodarske rasti je zelo pomembno, tudi za Slovenijo, ki se sooča z recesijo, a lahkih rešitev ni, pa je v nagovoru v DZ dejal Van Rompuy. Spodbujanje rasti na račun povečanja primanjkljaja ni rešitev, je dejal.

Van Rompuy je spomnil, da so se evropski voditelji v minulih dveh letih in pol osredotočili na reševanje javnofinančne krize. "Obnovitev zaupanja v prihodnost evroobmočja je nujen pogoj za to, da se vrnemo k rasti in zaposlovanju," je opozoril Belgijec in dodal, "to je naš končni cilj. Cilji glede primanjkljaja in dolga so vmesni cilji, ne cilj sam zase."

Pri tem je spomnil na podpis pogodbe o fiskalnem paktu in pogodbe o ustanovitvi stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM). EU tako deluje na dveh frontah – krepi odgovornost držav in solidarnost. Pohvalil je Slovenijo, ker je kot ena redkih članic že ratificirala obe pogodbi, in izrazil upanje, da bo v svojo zakonodajo uspešno vnesla tudi fiskalno pravilo.

Janša in Van Rompuy za kombinacijo rasti in varčevanja

Predsednik vlade Janez Janša in predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy sta po srečanju v Ljubljani izpostavila, da ukrepi za stabilnost javnih financ in za zagotovitev rasti niso v nasprotju.

"Ni ali-ali temveč in-in," je na novinarski konferenci po pogovorih poudaril Janša in ocenil, da je ukvarjanje s to "umetno dilemo" v javnosti že povzročilo negativne posledice. Premier je še pojasnil, da so politike, ki gredo stran od konsolidacije javnih financ, škodljive za rast, saj ožijo manevrski prostor za investicije in za druge ukrepe za rast.

Van Rompuy pa je izpostavil, da so zdrave javne finance predpogoj za uspešno strategijo za rast in da je slovenska vlada na pravi poti.

Ob tem je izrazil upanje, da bo v slovenski politiki in med socialnimi partnerji moč najti soglasje tako glede varčevalnih ukrepov in reform kot tudi glede vnosa fiskalnega pravila v ustavo ali enakovreden dokument.

Belgijec na čelu Evropskega sveta zaupa v slovensko vlado, da bo izpeljala zastavljene načrte in našla rešitev za svoj program ukrepov, v trenutna dogajanja glede referenduma o varčevalnih ukrepih pa se ni želel spuščati.

Predsednik opozoril na pomen evropskega denarja

Visokega gosta je sprejel tudi predsednik Danilo Türk. Govorila sta o aktualnih temah Evropske unije in reševanju gospodarske krize.

Poudarila sta pomen strukturnih reform in ukrepov dolgoročnega značaja, ki so pomembni za krepitev trajnostne rasti in razvoja v evrskem območju. Kratkoročni ukrepi so nujni, vendar ne zadoščajo. Potrebne so strukturne reforme in dolgoročno spodbujanje rasti, sta se strinjala sogovornika.

Predsednik Türk je posebej izpostavil vprašanje kohezijskih sredstev, katerih pomen se v teh časih ne bi smel zmanjševati, o čemer bo v prihodnjih mesecih tekla razprava v organih Evropske unije.

 

Van Rompuy z Janšo
Van Rompuy z Janšo FOTO: POP TV

Predsednik Evropskega sveta je zagotovil, da EU razmišlja tudi o ukrepih za spodbujanje rasti in ustvarjanje delovnih mest, a reforme ne bodo delovale čez noč. "Reforme bodo s časom prinesle spremembe in nova delovna mesta," je dejal. Priznal je, da so lahko včasih tudi boleče, zato je pomembno, da jih spremlja pravičnost.

Ob tem se je dotaknil tudi Grčije in tamkajšnje voditelje pozval, naj prevlada razum. "Želimo, da Grčija ostane v evroobmočju in spoštuje svoje obveznosti," je dejal.

Van Rompuy je spomnil, da segajo začetki evropskega projekta, ki je združil staro celino ter prinesel mir in blaginjo, v leto 1950, ko so se zbrali voditelji šestih zahodnoevropskih držav. "Vsaka je imela drugačno kulturo, drugačno vizijo politike, govorili so različne jezike. Pa vendar je bila ključna stvar skupna vsem. Evropski projekt se je porodil iz zamisli, da ne smemo biti ujetniki zgodovine, da lahko to prerastemo in skupaj gradimo mir in prihodnost," je dejal.

"Krvava bojišča smo zamenjali za pogajalske sobane v Bruslju. Dolgoletno rivalstvo smo zamenjali z voljo do sobivanja," je dejal predsednik Evropskega sveta. Tudi Slovenija si je vedno zastavljala ambiciozne cilje – kot prva država nekdanje Jugoslavije je vstopila v EU, kot prva med članicami, ki so se EU pridružile leta 2004, je prevzela evro in predsedovala Uniji, je dejal Van Rompuy in slikovito dodal, da je tudi slovenska himna najbolj evropska.

Slovenija dobro pozna tudi Zahodni Balkan, je še dejal Belgijec in dodal, da tudi to območje vleče v Evropo. Izrazil je upanje, da bodo vse države članice EU pravočasno ratificirale pristopno pogodbo Hrvaške in da se bo ta država sedemindvajseterici pridružila 1. julija 2013.

Do takrat bodo na Hrvaškem podrobno spremljali zadeve, ki jih je pred pristopom še treba obravnavati. "Upam in pričakujem, da bodo tudi dvostranska vprašanja rešena v duhu dobrega sosedskega sodelovanja," je dejal.

Van Rompuy je prepričan, da morajo države na območju Zahodnega Balkana nadaljevati s političnimi in gospodarskimi reformami, da bodo lahko uresničile evropsko perspektivo. EU je pri tem pripravljena nuditi podporo, a končno odločitev o tem morajo sprejeti države in ljudje. Pri tem se je dotaknil političnih sprememb v Srbiji. "Upam, da bodo novi voditelji v Srbiji nadaljevali evropsko pot," je dejal.

 

Herman Van Rompuy
Herman Van Rompuy FOTO: Reuters

Van Rompuy je doslej Slovenijo obiskal štirikrat. Prvič takoj po izvolitvi za prvega stalnega predsednika Unije, decembra 2009, nato dvakrat leta 2010, julija pred začetkom prve balkanske turneje in oktobra po koncu druge balkanske turneje ter nazadnje junija lani, tik pred referendumom o pokojninski reformi.

Nekdanji belgijski premier je predsednik Evropskega sveta, ki združuje voditelje članic Unije od uveljavitve lizbonske pogodbe decembra 2009, in prvi stalni predsednik EU. Poznan ni le kot spreten politik, temveč tudi kot filozof in pisec japonske pesniške oblike haiku.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (635)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Debely
27. 05. 2012 22.39
+1
Nobene potrebe ni, da bi ta aristokratski pavijan govoril v našem parlamentu.
lnterReflections
27. 05. 2012 22.23
+1
Na Nizozemskem ankete kažejo na zmago Socialistične stranke!
olyca
27. 05. 2012 12.57
Runkly samo prenašalec pošte EU barab in pralec možganov lahkovernim. Sramota da moramo plačevati takšne in podobne !!!!!!!!!!!!!!!!
Jaka Planinc
26. 05. 2012 17.30
+5
Najlažje je dopovedovati,svetovati VARČEVANJE, tako imenovano zategovanje PASU. Tudi Občanom odtegovati,pokojnine,ki so /SMO jih ZASLUŽILI.,zmanjševati plače,socialo itd. Nič pa kako preživeti s tako REVŠČINO,s takim denarjem in dela vrednim človekom,to je PLAČO. Pustite , Hermana Van Roparja, človeka je RAZGLEDAN.
donat323
26. 05. 2012 21.16
+3
človeka na kou, pa še naše tajkune pa politike z JJem na čelu, sami so kradl 20 let, zdej bojo pa pri raji šparal.
MERDE-AVE-MERDE
26. 05. 2012 16.10
+10
MsPikapiki
26. 05. 2012 15.15
+4
To strašilo od Rumpeja bi lahko umaknili z naslovnice.
guncelj
26. 05. 2012 14.28
+5
A smo dobili petko? Kako so naši politiki ponosni, ko jih pohvalijo zunanji... Pa kakšni nasmehi na obrazih, ki jih drugače, ko gledajo svoje ljudstvo nikoli ne premorejo... Prodane duše.
Johnny_Soprano
26. 05. 2012 14.27
+1
Uvedba obveznega kvoruma ter prepoved referenduma o zakonih s fiskalnega področja sta po njegovem mnenju smiselna in racionalna poteza. Adijo demokracija, pozdravljen rompuy
irhaela
26. 05. 2012 14.15
+1
Dobro, smo sedaj v takšni situaciji, v kateri je biti že skoraj nevzdržno! Janša nam očita, da ne upoštevamo evropska navodila, se pravi, da je njegova taktika samo ta, da se pridružujemo neki idili, da ni boljše kot je biti Evropejec! Osebno proti njim nimam nič, ali še vedno gospod Janša tukaj med nami Slovenci seje razkole! Kot bivši komunist in partijec, se je moral sam zavedati, da tako ne gre več naprej! Janša ni niti s srcem s cerkvijo, kot je strankarska kolegica gospa Novakova. Ali dal je zeleno luč cerkvi, da si je lahko nabral še svoje vernike. Pa smo tu, sedaj in naša polemika je, kaj pomeni totalitarizem! Stranke SDS in NSi označujeta naš davni socializem pod Titovo vladavino kot totalitarizem! Z nepristranskega zgodovinskega vidika pa je nam vsem jasno, da je bil do rojstva nastanka komunizma edini totalitarist RKC - RIMSKOKATOLIŠKA CERKEV od njenega začetka delovanja! Pa primerjajmo komunizem in katolicizem! Komunizem priznava enakost, medtem ko katolicizem ne priznava tega! Naj se spomnimo Jezusovo prispodobo Samarijana in Juda! Jud je omagan med potjo obležal. Judi so šli mimo njega, saj ga ne poznajo. Prišel je Samarijan, Juda je dvignil in ga položil na osla, da ga je odvedel k sebi domov in ga negoval! Ta pridiga nam vse pove, kakšna je bila RKC, kot glavna institucija pred drugo svetovno vojno! Bog ne daj, da bi materi samohranilki pomagali pri njenih ducat nezakonskih otrok, bog ne daj, da bi pomagali grešniku, ki je grešil, bog ne daj, da bi zaščitile za osnovne pravice delavcev, ki z otroci vred garajo v firmah za mezdo! Da vam predvsem pa stranki NSi sporočam, da je vaša RKC pred vojno podpirala samo gospodo, ki je živela na račun revežev! To je za mene ne samo totalitarizem ampak absurd! Zato smo sedaj tukaj, in točno vemo kaj je prav in kaj ni. Ne komunisti, ne kapitalisti in niti RKC meni ne bo prala glavo. Vedno bom dala glas, če se mi bo zdel pravičen!
MsPikapiki
26. 05. 2012 15.21
+0
Irhaela do nedavnega nezakonskih otrok niti krstiti niso hoteli, pa tudi invalidi in pohabljeni v cerkev niso imeli vstopa. Stalno nam mečejo v obraz, da je bil komunizem totalitarni, verjetno zato, da prikrijejo svoj totalitarizem, kriminal in druge grdobije.
bukefal
26. 05. 2012 14.12
+0
V kakšni zagati bi se znašel Rompuy, če bi se srečal z Zokijem, ki sploh nima programa!?!
subisubiw
26. 05. 2012 13.39
+7
pa kaj nam ma zdajle ta van rompuy za solit pamet??? kaj se vtikuje v našo politko? ali bomo hotli ali ne bomo hotli varčevat, se bomo sami odločili ! ne potrebujemo evropskih marionet, ki želijo samo nas pokorit finančni diktaturi. roko na srce... a mislite resno, da je prišel z dobrim namenom, nesebično nam pomagat?!?! pravljice za lahko noč !
lnterReflections
26. 05. 2012 13.26
+1
Jaz imam en predlog glede vnosa fiskalnega pravila. Kaj če bi fiskalno pravilo napisali tako, da se država lahko zadolžuje samo takrat, ko je zabeležen padec BDP-ja, ne sme pa se takrat, ko BDP rase? To bi bila kompromisna rešitev za stabilnost financ!
slos
26. 05. 2012 13.32
+1
slovenska levica je v EU izenačena z mafijo. poleg tega da se PS vsi izogibajo, uničuje in škdoi predvsem levici sami in to bolj kot npr. janša
gregor153
26. 05. 2012 13.58
+1
Ravno ko raste BDP se lahko zadolžuješ saj imaš kritje za obvezniške kredite. Ko pada BDP se pa nesmeš v nedogled zadolževati saj zgubljaš na suverenosti!
lnterReflections
26. 05. 2012 15.15
+0
gregor153, sedaj si povedal najbolj neumno stvar, kar sem jih kdaj slišal. Ko gospodarstvo rase, se ne smeš zadolževati, saj je to dokaz, da je na trgu povpraševanje in investicije niso potrebne. Zadolžuješ se med recesijo, da spodbudiš investicije. Ko gospodarstvo ponovno rase, se ponovno prenehaš zadolževati.
lnterReflections
26. 05. 2012 13.18
+2
Van Rompuy podprl neoliberalizem Boste Slovenci to dovolili?
slos
26. 05. 2012 13.30
-4
gregor153
26. 05. 2012 13.59
+1
Dal je podporo osvnovnemu pravilu ekonomike. Porabi toliko kot ustvariš z možnostjo kreditiranja do neke razumne meje.
guncelj
26. 05. 2012 14.30
-1
eni pa res vse verjamejo kar preberejo v dnevnem časopisju...
lnterReflections
26. 05. 2012 16.40
+1
slos, tukaj ni več vprašanje lenobe. Če bo plačljivo šolstvo in zdravstvo, to ni več lenoba, temveč izkoriščanje navadnih ljudi!
Majda Božnar
26. 05. 2012 13.08
+2
Na račun davkoplačevalcev nas obiskujejo razni komisarji, ki nam dajejo navodila, kaj in kako moramo voditi državo ali delati. Pred nekaj dnevi je komisar za človekove pravice izjavil, da premalo skrbimo za Rome. Pa je država družini Strojan kar nekaj časa plačevala tudi elektriko. Potem se pa človek vpraša, koga naj poslušamo?
irhaela
26. 05. 2012 13.01
+3
Slovenija je že prodana! Kdo so ti prodajalci, pa itak sami veste!
LKOHOL
26. 05. 2012 13.00
+0
Jankovic bi moral vedeti eno da mladi sodijo v sole,lokale,parke,gore,jezera,morje,doma s svojim puncam,sluzbo in da morajo delat na tem da se cim bolje zvrstijo v sistem oz delovno placljivo mesto po potrebi....Jankovic in SD z klani so naredili sistem da nihce nima za avtobus ali kavico,da od problemov pomislijo samo njihovi otrci na dekleta ali...da nam ponujajo revolucijo in boj z starimi ki nimajo zajesti..:)saj mi se moramo vsi boriti proti lopovom in narko kartelom ki nas je unicil in nam zavladal recimo jankovicu in.......sistemu ko koncas solo je ze 22 let da ce nepounas koga ali mu ga nepovl nedobis sluzbe pa o placilu se lahko pogovarjas samo z zupnikom....:)da bi napredoval in uspel v sloveniji je izenaceno trdiciji ko kamen vzes tam kjer pade tam ostane.....:)kar nevelja za njihove otroke ki nikoli niso koncali ali diplomirali z znanjem so lopovi kod ocetje jim tu pri jankovicu je javni dokaz,tako da samo za njihove otroke je uspeh in napredek kod tudi dekleta in avta in hrana izleti kar 90% nas lahko samo uziva preko facebooka ali jutrnjih sanjah...tako nevzdrzno stanje ni nikjer v civiliziranem svetu,slovenija nima nic z bosno,srbijo,hrvasko,albanijo,kosovom,makedonijo,tam so druge cene in standart tam kupis novo hiso za 10000 tisoc evrov za 30000 evrov v centru stanovanje opstaja prestiz 120000 evrov....slovenija ni imela vojne destabilizacije bilo je en teden vojaskega prometa in kasiranja za becin:)mah skratka smo zraven avstrije,italije,koper luka je pomeben del za avstrijsko gospodarstvo.....!in veliko je v sloveniji poslov ki cvetijo in delijo milijarde evrov lopovom.....mi pa zivimo kod v letu 1990? in jankovic bi mladino dal is sol in revcine na ulice da za njega se dodatno se unicujejo dokler nebi postali atarina..:)lopov!
Johnny_Soprano
26. 05. 2012 14.26
+0
resnicno a zelo pristransko, ne morem si pomagati da ne mislim da si SDS agent.
Katja10
26. 05. 2012 12.31
+7
“Hlapci! Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, ustvarjeni za hlapčevanje. Gospodar se menja, bič pa ostane, in bo ostal za vekomaj; zato, ker je hrbet skrivljen, biča vajen in željan!” IVAN CANKAR
Johnny_Soprano
26. 05. 2012 14.41
"Gorje gospodu, katerega hlapec postane gospod" Ivan Cankar :)
Katja10
26. 05. 2012 12.07
+2
Belo je šumenje rek v mračnih tajgah Labradorja. Daleč je megleni breg. Vmes so hribi. Vmes so morja. Je samoten borov gozd. Je neskončni dih prostorja. Je dišeča smolna skorja. Je rdeči, zreli grozd. Je zelena luč cipres, razprostrta do obzorja. So požari južnih zvezd. In so hribi. In so morja. (Kajetan Kovič: Labrador)
kozlarija2
26. 05. 2012 10.46
+4
Da imajo korist sta najbolj vidna nemčija in francija na račun grčije (oz ko se jim pošlje denar iz vse evrope) jim gre v času ko evropske države propadajo odlično (na račun cele EU pošiljamo jim dnar mi pa brez), zapreš pipco so v istem kot mi. Banke so našle nov način za prenos dolgov iz grčije na vse ostale države EU, predstavljam si da je šlo tkole mi smo brez dnarja smo si sposodli dnar in ga poslal preko grčije po možnosti na isto banko grčija je kao nam dolžna ker nima dnarja in smo dobri sosesje in jim spregledamo nam ostane dolg. ZDA je pa ustvarla EU za boljšo kontrolo če pogledaš kako hitro so acto sprejel po večini držav me je kar strah. Sploh pa omenjajo da bodo imeli drugo razredni evro, le da se jih zadrži notri. Grčijo so že napadl, gre za ekonomski napad mnogo slabše stanje imajo odkar jim vlada bruselj. Če bi mel svojo valuto bi najbrž sami printal dnar sami bi mel kontrolo. Razlog da jih ne spustijo ven se mi bolj zdi strah pred razpadom EU, če bogati nočejo da si grčija opomore si ne bo.Mimgrede iran je tud (trenutno) ekonomsko napaden plačevali bomo pa kmalu evropejci z višjimi cenami bencina.
illy2
26. 05. 2012 12.08
+4
kapitalizem ne pozna usmiljenja.... manj, kot 1% živi, ostali životarimo.....
Mali medo
26. 05. 2012 10.31
+17
Postal je predsednik evropskega svet brez volitev prav tako je brez volitev imenovana celotna evropska komisija.Najboljše pri tem pa je da so bili trije od članov te komisije v svojih državah za kazovani zaradi korupcije. EU in evro sta navadni utopiji.