Slovenija

Vam je vroče? Kaj pa vašemu ljubljenčku?

Ljubljana, 17. 06. 2012 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Visoke temperature niso neprijetne samo za ljudi, življenje živali, ki nima dostopa do hladne vode in kotička, kjer je sončni žarki ne morejo doseči, je lahko ogroženo. Zato ji morate nuditi hladno vodo, dovolj gibanja ob primernih urah, možnost za počitek v senci in za osvežitev.

Visoke temperature, ki smo jih končno dočakali, lahko prinesejo marsikatero nevšečnost. Na nas je, da poskrbimo za to, da bodo te temperature za živali prijetne in ne naporne ali celo usodne, opozarjajo na Društvu za zaščito živali Ljubljana.

Življenje živali, ki nima dostopne hladne vode in kotička, kjer je sončni žarki ne morejo doseči, je lahko ogroženo – pa naj bo to v avtomobilu ali na dvorišču.

vročina
vročina FOTO: Jani Dolinšek

Ne glede na to, ali boste vroče dni preživljali doma ali na dopustu, svoji živali vedno nudite hladno vodo, dovolj gibanja (najbolje zjutraj in zvečer), možnost za počitek v senci in za osvežitev (kopanje), predlagajo v društvu. "Če se odpravljate na daljšo pot, načrtujte vožnjo tako, da se izognete potovanju v najbolj vročem delu dneva. Skrbno načrtujte dovolj postankov, da se lahko vaš ljubljenček pretegne, osveži s hladno vodo in opravi potrebo. Imejte prižgano klimatsko napravo in bodite pozorni na to, da temperaturni razkoraki niso prehudi."

pes v avtu
pes v avtu FOTO: Thinkstock

Najpogostejši vidni znaki vročinskega udara pri psu oziroma mački so intenzivno sopenje, povečano slinjenje, pospešeno dihanje, močno pordele vidne sluznice ali cianotične vidne sluznice in nezavest.

Če vendarle pride do vročinskega udara, se čim prej povežite z najbližjim veterinarjem. Na poti do veterinarske postaje poskušajte žival postopoma ohladiti tako, da njen trup (in ne glave!) zavijete v mokro hladno brisačo ali ga – kjer ima žival najmanj dlake – hladite z mlačno vodo. Nadaljnjo ustrezno terapijo bo po oceni posledic vročinskega udara predpisal veterinar, so ljubitelji živali nanizali nekaj nasvetov.

In še to – če naletite na slabotno žival, ki se vročini ne more izogniti in nima na voljo pitne vode, ne odlašajte in pokličite 113.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Feels_good_man
18. 06. 2012 10.40
+6
Naša mačka se itak stalno sonči, pa še popoldne leži na balkonu kjer sonce najbolj not nabija Ima zunaj tudi svežo vodo in kadarkoli gre lahko not v senco, samo zgleda da ji vročina paše :)
Sputnik
18. 06. 2012 10.01
+3
moj maček spi cel dan u senci zunaj. v hišo ga ne pustim ker mu izpada dlaka in ker lahko zunaj počne kar mu paše v hiši pa ne. vode ima ampak ne mara tiste iz pipe?!?!? najraje pije deževnico tko da mu niti vode ne rabim menjat :) razen ko ni dežja pol pa ja
Triera
18. 06. 2012 15.08
+1
garacacka
17. 06. 2012 17.48
+18
moji ljubljenči so v hiši ko je ful vroče ter imajo vode na pretek na vseh vogalih s hrano vred. Za mačkje pa je itak znano da prespijo kar 18h tako da so zunaj zgodaj zjutraj in ko je vroče so doma. Mnogo je pa takih, ki slabo skrbijo za svoje živali, bili to psi, ptiči, mačke, konji, krave, itd. vse živali potrebujejo tako kot mi ohladitev ko je vroče.
billie_jean
18. 06. 2012 09.04
+1
Predvsem je voda problem, če je ni. Za hrano jaz pravim, da naj ne poležuje v posodici, ker to lahko pomeni, da je hrane preveč. Samo toliko jo dam, kot jo moji dve kužiki lahko s slastjo pojesta. No, ne vem pa ne, kako je z drugimi živalmi.
titovka
17. 06. 2012 16.38
-6
men je trojno vroče...ko vidim in ko slišim janša.......
donat323
18. 06. 2012 09.27
+9
hahaha, dobra, še pozim greje k vidiš tega bedaka
revanšist
18. 06. 2012 14.10
+0
Pacek22
18. 06. 2012 17.10
+2
men gre pa na živce če nekdo omeni vlado
nekdo...
17. 06. 2012 14.23
+54
Kdor razmišlja o nakupu ali posvojitvi živali pa se sprašuje če bo zmogel ali ne tisti naj raje kupi kaktus ali orhidejo! Žival je skrb! In zanjo je treba skrbet vse dni v letu, hrana ni poceni, prav tako ne veterinar, pa tud na morje ne moraš kamorkoli ampak samo tja kjer so živali zaželjene. Tako da dajte mislit na vse to prej ne potem ker bo trpela žival!
Sputnik
18. 06. 2012 10.06
-8
podpis. tukaj bi še nekaj dodal. če imaš psa v kletki ga raje ne imet, če ga imaš v bloku ga raje ne imet, če greš od doma in je pes zaprt dokler ne prideš domov ga raje ne imet ker to ni rad imet žival!!! žival trpi na ta način. človek ko hoče na wc bo tudi šel, marsikdo pa psa pretepe če v hiši opravi potrebo. če imaš žival rad jo boš imel zunaj kjer se lahko svobodno giba igra opravlja potrebo... moj maček je skoz zunaj in mu ne manjka nič. če ga mam v hiši več ko 10min je živčen in hoče ven. zato vsi tisti ki imate živali zaprte doma in mislite da jih imate radi - ni res. žival s tem mučite. nabijte mi rekordno št minusov
nekdo...
18. 06. 2012 16.56
+1
Gannicus moj pes je velik del svoja življenja v hiši. Pač če smo v službi ga ne puščamo za ograjo zaradi neumnih sosedov. Sicer je res da več kot 4 ure ni nikoli sam. Ampak če se je kdaj zgodilo ali da je bil bolan pa se je polula ali da je bruhal nikoli ni bil tepen. Hodi pa lahko po celi hiši. Ve kaj lahko dela in kaj ne. Sicer pa nimam srca da ga poleti nateram ven na vročino, da leži na terasi pa išče tisti kvadratni meter sence. Sicer je res da si senco najde čez ves dan ampak vseeno. Voda v hiši ostane bolj mrzla če je v posodi, hrane ne napada mrčeš itd.