Slovenija

Vam je ob informativnem izračunu dohodnine zastal dih?

Ljubljana, 05. 04. 2013 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
147

Prva skupina davčnih zavezancev je že prejela informativni izračun dohodnine, nekateri pa so poleg izračuna prejeli tudi položnico in obvestilo, da morajo svoje dolgove poravnati do 3. junija. In kaj storiti, če denarja nimate?

V prvem svežnju je informativne izračune prejelo 509.916 zavezancev, od tega 43,51 odstotka z doplačili, 49,77 odstotka z vračili, 6,72 odstotka pa brez vračila ali doplačila dohodnine.

Davčna uprava je te dni odposlala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za lani, pri odpiranju pisma pa je marsikomu zastal dih. Nekateri so zadovoljno ugotovili, da jim mora država vrniti preplačano dohodnino, za druge se ni nič spremenilo, nekateri pa so se soočili s položnico, katere znesek morajo poravnati do 3. junija.

In kaj storiti, če tega denarja nimate oziroma si ga do 3. junija ne morete nikjer sposoditi? Edina možnost je, da davčno upravo prosite za obročno plačilo, odlog ali pa celo odpis dolga. Kako to storiti? Poglejmo si vse tri možnosti.

Odmerjeni davek lahko plačate v treh obrokih, pri tem pa Durs ne bo preverjal vašega socialnega položaja. Lahko jih prosite za odplačevanje dolga v 12 obrokih ali za odlog na 12 mesecev, a pri tem bo Durs od vas zahteval, da priložite instrument zavarovanja. Če pa se boste odločili za zadnjo možnost, in sicer odpis, odlog dolga ali pa plačilo na 24 obrokov, bo Durs podrobno preveril vaš socialni položaj in tako skušal ugotoviti, ali ste sploh upravičeni tovrstnih ugodnosti. Pod drobnogledom bodo tudi vaši družinski člani.

Na tej povezavi boste našli vse potrebne obrazce in tudi navodila za njihovo izpolnjevanje.

Če želite možnost plačila na tri obroke

Kaj storiti, če Durs od vas terja denar, vi ga pa nimate?
Kaj storiti, če Durs od vas terja denar, vi ga pa nimate? FOTO: Thinkstock
Rok za ugovor na informativne izračune dohodnine se izteče 3. maja, rok za doplačilo premalo plačane dohodnine je 3. junij, preveč plačano dohodnino pa bodo zavezanci dobili povrnjeno 31. maja, so sporočili iz davčne uprave. Če podatki v informativnem izračunu niso pravilni, so pomanjkljivi ali pa je njihova davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morajo v 30 dneh od datuma odpreme podati ugovor. Naslednji sveženj izračunov bo Durs odposlal 31. maja.

Potreben obrazec za vložitev prošnje za tovrstno odplačevanje premalo plačanega davka boste našli na spletni strani Dursa, oddate pa ga lahko tudi prek sistema eDavki. Obrazec lahko vložite osebno ali po pošti, in sicer pri Upravi za davčno računovodstvo in finance. Za zavezance iz pristojnosti uradov Brežice, Kočevje, Kranj, Ljubljana, Nova Gorica, Novo mesto in Hrastnik na DURS, URF, Referat za upravljanje terjatev II, Koroška cesta 21, Kranj 4000. Za zavezance iz pristojnosti uradov Celje, Koper, Maribor, Murska Sobota, Postojna, Ptuj, Velenje in Dravograd pa na DURS, URF, Referat za upravljanje terjatev I, Aškerčeva ulica 12, Celje 3000.

Durs priporoča, da prošnjo vložite čim hitreje. "Najbolje je takoj, ko zavezanec prejme plačilni nalog, ki ga ne more plačati v enkratnem znesku," dodajajo.

Tovrstno ugodnost lahko izkoristite tudi za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, davek na dediščine in darila, davek od premoženja, davek na dobiček iz kapitala in podobno. Ni pa je mogoče uveljavljati pri obveznostih, ki se nanašajo na opravljanje dejavnosti, za akontacije davkov ali davčni odtegljaj, izrečene globe in stroške postopka o prekršku, ki jih izreka davčni organ, za obveznosti, na katere učinkuje postopek zaradi insolventnosti, ter za obveznosti, katere davčni organ le izterjuje.

Na Dursu so nam dejali, da so te prošnje večinoma pozitivno rešene.

Kdaj lahko zaprosite za 12 obrokov ali za odlog na oziroma do 12 mesecev?

V primeru, da vam zaradi plačila ne grozi pomanjkanje in ni ogroženo preživetje vas in vaše družine, vam pa tudi trije obroki predstavljajo težavo pri plačevanju dolga, razmislite o možnosti zaprosila za enoletno obročno odplačevanje oziroma za enoletni odlog plačila. A pri tem boste morali predložiti ustrezen instrument zavarovanja ali omogočiti vknjižbo zastavne pravice.

Obrazec lahko vložite prek sistema eDavki, osebno ali po pošti, in sicer na pristojnem davčnem uradu ali izpostavi. Tudi pri tej izbiri ne čakajte predolgo, temveč obrazec oddajte čim prej.

Omenjene ugodnosti ne boste mogli uveljavljati za akontacije davkov ali davčni odtegljaj, izrečene globe in stroške postopka o prekršku, ki jih izreka davčni organ, za prispevke za zdravstveno zavarovanje, za prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (če gre za vloge, vložene po 1. januarju 2013, ko je stopil v veljavo Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju – ZPIZ-2), za obveznosti, na katere učinkuje postopek zaradi insolventnosti, ter za obveznosti, katere davčni organ le izterjuje. Lahko pa jo uveljavljate za letni poračun dohodnine, nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, davek na dediščine in darila, davek od premoženja, davek na dobiček iz kapitala in podobno.

V tem postopku bo Durs le preveril vašo zastavljeno premoženje oziroma zavarovanje. Tudi te vloge so večinoma pozitivno rešene. Kaj lahko zastavite, si poglejte na obrazcih in navodilih za njihovo izpolnjevanje, ki jih najdete na zgornji povezavi.

Še zadnja opcija

Če pa je s plačilom davčnega dolga ogroženo preživetje vas in vaših družinskih članov, se odločite za zadnjo opcijo – odpis, odlog do dveh let ali pa plačilo na 24 obrokov.

To možnost lahko uveljavljate za letni poračun dohodnine, nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, davek na dediščine in darila, davek od premoženja, davek na dobiček iz kapitala in podobno, ne pa za akontacije davkov ali davčni odtegljaj, izrečene globe in stroške postopka o prekršku, ki jih izreka davčni organ, za prispevke za zdravstveno zavarovanje, za prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (če gre za vloge, vložene po 1. januarju 2013, ko je stopil v veljavo Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju – ZPIZ-2), za obveznosti, na katere učinkuje postopek zaradi insolventnosti, ter za obveznosti, katere davčni organ le izterjuje. Odpis in delni odpis pa tudi nista mogoča za obveznosti, ki se nanašajo na opravljanje dejavnosti in za obveznosti, za katere odgovarjajo družbeniki izbrisanih družb.

Tudi ta obrazec lahko vložite prek sistema eDavki, po običajni pošti ali pa osebno na pristojnem davčnem uradu ali izpostavi. To storite čim prej po prejemu obvestila o tem, da Durs od vas terja denar.

Ne bodo preverili le vas, temveč tudi vaše družinske člane

Durs bo na podlagi vloge in pridobljenih podatkov ugotavljal višino dohodkov, prihrankov in premoženje davčnega zavezanca in njegovih družinskih članov, lahko pa se upoštevajo tudi socialne razmere in zdravstveno stanje davčnega zavezanca in njegovih družinskih članov.

Pogoji za odpis, delni odpis, odlog in obročno plačilo ob upoštevanju višine mesečnih dohodkov so sledeči: mesečni dohodek na družinskega člana ne sme presegati za odpis 260 evrov, za delni odpis 390 evrov, za odlog in obročno plačilo pa 520 evrov.

Kako je bilo lani? Koliko vlog in koliko pozitivnih rešitev?
Kako je bilo lani? Koliko vlog in koliko pozitivnih rešitev? FOTO: Davčna uprava RS

Bom moral plačati obresti?!

"Za čas odloga oziroma obročnega plačila zavezanec plača tudi obresti po evropski medbančni obrestni meri za ročnost enega leta, v višini, ki je veljala na dan izdaje odločbe o odlogu oziroma obročnem plačilu," je zapisano na spletni strani Dursa. In kaj to pomeni? Bodo tisti, ki ne morejo plačati svojih obveznosti v enkratnem znesku, še kaznovani?

"Seveda ne. To niso zamudne obresti, temveč gre za evropsko medbančno obrestno mero," nam je odgovoril Stojan Glavač iz davčne uprave, ki je poudaril, da gre za izredno nizke zneske.

Kdaj pa boste plačali zamudne obresti?

A nas je Glavač opozoril na en izredno pomemben detajl, pri katerem marsikdo pade na izpitu. "Nikar ne čakajte na zadnji dan, da vložite obrazec za eno izmed treh navedenih opcij," je poudaril. Zakaj?

Zavezanci, ki ste informativne izračune prejeli v prvem svežnju, imate obveznost, da svoje dolgove poravnate do 3. junija. Če tega do takrat ne boste storili, boste pa dan ali dva pred iztekom tega roka vložili prošnjo za na primer obročno odplačevanje svojega dolga, se bo zgodilo, da vam bodo od 4. junija naprej zaračunavali zamudne obresti, saj Durs vaše vloge ne bo mogel tako hitro rešiti. Vaša vložena prošnja torej ne bo zadržala ukrepa zaračunavanja zamudnih obresti!

Zavedajte pa se, da zamudne obresti niso tako zanemarljivo nizke (10-odstotne na letni ravni). Zato nemudoma po prejemu informativnega izračuna, s katerim ste prejeli tudi položnico, razmislite, kaj boste z njo storili. Na podlagi svojih finančnih zmožnosti se odločite, kako naprej – ali plačajte položnico ali pa Durs zaprosite za vas najbolj sprejemljivo opcijo odplačila.

Davki 1, 2, 3 za fizične osebe

Durs je za fizične osebe pripravil tudi uporabno brošuro, v kateri boste našli na preprost način podane razlage za vse davčne postopke, ki vas lahko doletijo. Se vam je v preteklosti zgodilo tudi, da niste znali izpolniti kakšnega davčnega obrazca? V brošuri so navedeni primeri, kako jih uspešno izpolniti. Več v spodaj dodanem dokumentu!

Davki 1, 2, 3 za fizične osebe
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
06. 04. 2013 16.11
+7
No tukaj se svetuje kako naj revež zaprosi za odlog plačila dohodnine, da bodo lahko preživeli 24 mesecev in potem bodo lahko pocrkali. Po drugi strani pa sodniki, policaji in uradniki zahtevajo višje plače. Potegnimo črto pod vse skupaj in bomo videli, da se uradniki borijo samo za svojo rit. ZAto jih je potrebno 40% odpustiti, da bodo lahko preizkusili kako je živeti v položaju kot so ti ljudje, ki jih opisuje v članku. Ni kaj daleč smo prišli. ŽAl so ti nasveti čisto zavajanje in dokaz, da se poskuša reševati, kar se rešiti da.
OtabE
06. 04. 2013 13.44
+11
davčna uprava RS in hilda Tovšak sta mi dolžna najmanj šest mesecev delovne dobe(za šest mesecev vem, kaj se je dogajalo pred letom 2008 pa davčni urad ne izdaja podatkov- je možno da nimam delovne dobe za par let). A sedaj pa naša gnila država pričakuje da ji bom jz plačal pa čeprav so oni meni dolžni kr veliko denarja...umazana država..gnili državniki..
OtabE
06. 04. 2013 13.46
+7
Hilda mi je dolžna kr nekaj plač, davčna delovno dobo, delnice sem imel pri zvon 1 in zvon 2...hehe...to bo en plačal...z obrestmi! pod srečno zvezdo rojen!
limitt
06. 04. 2013 12.50
+9
Samo miljon nas je po 1€ je 1.000.000€. Po tem izračunu nas je premalo, kitajci pomagajte nam, saj fabrike mamo pri vas, vi dalate za nas.
west001
06. 04. 2013 11.40
+3
kaj bom pa jaz rekel,ker moram 650€ doplačati, ne misliti da imam tako dobro plačo,ker je nimam. Lani sem imel 95€...nimam samo jaz takšno doplačilo,nas je kar nekaj in ne vemo zakaj...smrdi nam to
mimic
06. 04. 2013 11.57
+7
šefi Vam niso odvajali dovolj davka! najprej njega za kravatlc!!! če bi lastniki bili pošteni, bi imeli prispevke plačane točno do centa, da ne bi noben plačal dohodnine! potem pa uveljavlaš otroke itd! to je POŠTENO DO VSEH!
OtabE
06. 04. 2013 13.36
-2
dej ne govori, da dobiš 650 eu dohodnine za plačat, si krepko nad slo povprečjem po plači!
živa35
06. 04. 2013 20.09
+7
Otabe pojma nimaš!!!....Premalo jim odvajajo in potem pride do takšnih izračunov. Očitno imajo tako nizke plače, da če bi jim odvajali več...bi bili že pod minimalcem!.....pokvarjenci!
tritripet
06. 04. 2013 08.53
+1
Moram preverit z mojo računovodkinjo, ker lani sem dobil nazaj 400EUR, letos pa moram plačati 57EUR, plača pa enaka.
ne rabimo predsednika
06. 04. 2013 09.55
+1
Ja naš lepi predsednik rabi nove oblekice.....
mimic
06. 04. 2013 11.58
+2
nekdo ti krade denar. lastnik ali računovodja!
RudkoSlo
06. 04. 2013 07.26
+2
Kot upokojenec moram plačati dohodnino, pa sploh ne vem, zakaj, lansko leto nisem plačal nič, nobenega dohodka, priliva sedaj pa ne vem al' me zajebavajo al' kaj :O
Polly ß
06. 04. 2013 11.52
Rudko, kar lepo pojdi čimprej na Davčno in se pozanimaj kaj je na stvari! NE ČAKAJ POMLADI, NE ČAKAJ NA MAJ - oni so .... in ti bodo kar obresti zaračunali!
živa35
06. 04. 2013 20.10
A ni rečeno, da upokojenci ne rabijo nič vlagati in tudi nič poplačevati?
silberblack
07. 04. 2013 10.06
Po novem samo mrtvi upokojenci ne plačujejo nič.
pormasina
05. 04. 2013 22.40
+4
95€ merem plačat banda!!!!!!!!!!!!!!!
ponosen_na_24ur
05. 04. 2013 23.44
+8
sej ne rabš plačat glede na to da banda dolguje 95 milijonov pa jim nč noben ne more
povanpireni
06. 04. 2013 14.47
-1
Teekanne
05. 04. 2013 21.17
+16
ja fek....a se da zment da dam telih 90 flik enmu k jih nuca in ne tistm ki majo dost evričev...
Jurkos
06. 04. 2013 00.21
+2
leondejan1
05. 04. 2013 21.06
+8
PLAČEJO MALI LOPOVI DOBIJO NAZAJ
Anonym0use
05. 04. 2013 20.38
+12
davkarija pokvarjena ....
ponosen_na_24ur
05. 04. 2013 20.11
+10
3 euro dobim nazaj točno za 1/4 pice in merkatorjevo kolo
iztok kobal
05. 04. 2013 19.47
+7
Ni moj problem če oni pravočasno ne rešijo glede obročnega plačila, to je njihova šlamparija.
SLOnprdec
05. 04. 2013 19.30
+4
tash73
05. 04. 2013 18.22
+18
moj moz dobil položnico za 1001 e . naju je kmalu kap. dokler se ni izkazalo, da je firma pozabila oddati podatkov za olajšave za otroke... čista površnost
gripson
05. 04. 2013 22.39
+11
Firma je pozabila oddati podatke o otrocih? A nisi ti dolžna to storiti do 5.2.?
tepra
05. 04. 2013 22.59
+1
MUNGATUMBA
06. 04. 2013 11.09
+1
Otroka lahko imaš čez celo leto, kot vzdrževanega družinskega člana.. eni delajo tako in je sprotna plač malo večja.. jast ga pa dodam v ugovoru in s tem kao šparam. pa ne mi zdej nabijat, da s tem državo kreditira, kajti, koliko pa je obresti na 230 eur v enem letu..??
eva126
07. 04. 2013 07.00
+1
sam moraš oddat olajšavo za vzdrževanega družinskega člana firma nima nič z tem
Dabon
05. 04. 2013 18.18
+20
lopovi dobil sem položnico za 320e me skoraj kap privatnik mi ni dovolj odvajal kaj si čem ker ne delam več pri tem grozaaaaa----
bahattee
05. 04. 2013 18.09
+16
Jst bom kao dobu 426€ vsaj neki bojo vrnil guzice pohlepne:)
ojla1
05. 04. 2013 17.08
+11
Meni ni, jjjuuuuuppppppiiiii 503 evre dobim nazaj
prpa24
05. 04. 2013 20.25
+3
Popravi podatke, da ne boš več kreditiral države. Teh 500 evrov raje obračaj in plačaj, ko ti pošljejo poračun akontacije.
srnica19
06. 04. 2013 21.14
Točno tako, zakaj bi država celo leto imela tvojih 500 EUR ?
tequila 6969
05. 04. 2013 16.36
+10
jupi,dobim nazaj,2800e...:) pa je dopust placan.:;)
prpa24
05. 04. 2013 20.27
+2
Popravi podatke, da ne boš več kreditiral države. Te evre raje obračaj in plačaj, ko ti pošljejo poračun akontacije.
srnica19
06. 04. 2013 21.15
tali?ni tom
05. 04. 2013 16.21
+42
a so dobili denar od unga merkurjevca kordećža,tovšakove,zidarja in ostalih megalomanskih prekrškarjev? niso in spravljajo se na folk za par deset evrov!
silberblack
07. 04. 2013 10.15
NO,no, dohodnina se računa od dohodka, tisto kar so pa tile dobili pa je kraja in ne dohodek. V Sloveniji kraja ni obdavčena, niti kaznovana. :)
delfin11
05. 04. 2013 15.41
+27
še več bodo lahko pokradli...lopovi..da dam jim 5 plač naj gre v 3 pm
delfin11
05. 04. 2013 15.42
+18
najlažje se sest na plačo...naj pokasirajo te davke ,kijim dolžni..banda