Slovenija

Valentinčič meni, da razlogov za njegov odstop ni

Ljubljana, 03. 10. 2012 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Dušan Valentinčič ocenjuje, da za njegov odstop ni nikakršnih utemeljenih razlogov. Poudaril je, da lahko težave v zaporih rešujejo le s podporo vlade.

Dušan Valentinčič
Dušan Valentinčič FOTO: Blaž Garbajs

Generalni direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) Dušan Valentinčič se strinja s konferenco sindikata uprave, da je slovenski zaporski sistem kadrovsko in materialno podhranjen.

Hkrati ocenjuje, da za njegov odstop ni nikakršnih utemeljenih razlogov. Opozarja, da gre za sistemske težave, katerih reševanje presega pristojnosti uprave.

Število zapornikov se je v 15 letih podvojilo

Valentinčič v odzivu na ponedeljkovo novinarsko konferenco sindikata navaja, da so sistemske težave, ki spremljajo upravo že dlje časa, povezane predvsem s hitrim naraščanjem števila zaprtih oseb, ki se je v zadnjih petnajstih letih podvojilo. Te težave pa, poudarja, lahko uspešno rešujejo le s podporo vlade.

Kot ocenjuje, je bil v preteklih treh letih, ko je spet prevzel vodenje uprave, s podporo vlade in tudi po zaslugi sindikata narejen pomemben napredek pri reševanju omenjenih težav. Po njegovih navedbah se je število zaposlenih, predvsem pravosodnih policistov, povečalo (skupaj za šest odstotkov oz. 70 javnih uslužbencev), zmanjšala se je obremenjenost z nadurnim delom, zagotovili so redno izplačevanje nadur.

Prav tako so, dodaja, odpravili kršitve delovne zakonodaje, podvojili sredstva za opremo pravosodnih policistov, izboljšali njihovo usposabljanje in izobraževanje, realizirali vse ključne obveze iz pisnega dogovora, ki je bil sklenjen med sindikatom, ministrom in generalnim direktorjem leta 2009. Odpravljen je bil tudi problem odpovedi spremstev na sodišča.

Razmere so se poslabšale tudi zaradi krize

Zapor na Dobu
Zapor na Dobu FOTO: Miro Majcen

Zaradi vsesplošne krize v državi so se razmere v zaporih v letošnjem letu ponovno začele poslabševati. Z rebalansom proračuna so bila tudi URSIKS bistveno zmanjšana proračunska sredstva, tako kot drugi so prisiljeni izvajati stroge varčevalne ukrepe, število zaprtih pa se po drugi strani še naprej povečuje, izpostavlja generalni direktor uprave.

Kot med drugim pojasnjuje, so bila tudi sredstva za plače v proračunu bistveno znižana in letos ni nikakršnih možnosti za nadomestne zaposlitve. Glede na predlog proračuna za naslednje leto pa bo treba število zaposlenih še znižati. Zaradi tega bo po njegovih besedah nujna reorganizacija celotnega zaporskega sistema, katerega delovanje bo treba prilagoditi finančnim zmožnostim države.

Kot piše v odzivu, si že vse leto prizadeva, da bi jim vlada izjemoma odobrila nekatere nujno potrebne nadomestne in nove zaposlitve, saj so v letošnjem letu prevzeli tudi nove naloge, kot je na primer varovanje Enote za forenzično psihiatrijo pri mariborskem kliničnem centru, "vendar zaenkrat brez uspeha".
Ob tem pa dodaja, da se zaveda, da vsako poslabšanje položaja pravosodnih policistov in drugih zaposlenih v zaporskem sistemu poslabšuje tudi varnostne razmere v zaporih, na kar vseskozi opozarja tudi predpostavljene.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.