Slovenija

Valentin odklepa srca in korenine

Ljubljana, 14. 02. 2010 07.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Valentinovo, dan zaljubljencev, je vse bolj praznik trgovcev. Je pa tudi "priložnost, da si še posebej izrazimo ljubezenska čustva in utrdimo prijateljstvo". Hkrati je valentivovo poznano tudi kot dan, ko se začne prebujati narava.

Pustna nedelja bo minila tudi v znamenju rdečih src in ljubezenskih sporočil. Danes je namreč valentinovo, praznik zaljubljencev. "Prazniki se spreminjajo v času in družbi, valentinovo pa je zlasti od začetkov 90. let prejšnjega stoletja naprej v Sloveniji naletelo na dober odmev," je dejala etnologinja in direktorica Slovenskega etnografskega muzeja Bojana Rogelj Škafar. Valentinovo je po njenih besedah po eni strani res praznik trgovcev, po drugi strani pa je "tudi priložnost, da si še posebej izrazimo ljubezenska čustva in utrdimo prijateljstvo".

Ljubezenska pisemca in darila na valentinovo so v Sloveniji še precej nov pojav. Navado smo 'uvozili' šele konec 80. let.
Ljubezenska pisemca in darila na valentinovo so v Sloveniji še precej nov pojav. Navado smo 'uvozili' šele konec 80. let. FOTO: iStockphoto

V Sloveniji prvi začetki obeleževanja praznika na način, kot ga poznajo v zahodnoevropskih državah in ZDA, torej z obdarovanjem in ljubezenskimi voščili, segajo v konec 80. let prejšnjega stoletja, prve pa so se nanj spomnile cvetličarne. To je bil čas političnih sprememb in začetkov demokratičnih procesov v državi, hkrati pa čas, ko smo počasi začeli prevzemati nekatere nove kulturne sestavine iz zahodnoevropskih držav in ZDA ali pa obujati tiste, ki jih je slovensko ljudsko izročilo nekoč že poznalo.

V slovenski kulturni dediščini je valentinovo znano kot dan, ko se začne prebujati narava. Odtod tudi rek, da ima sveti Valentin ključe od korenin. Ponekod pa tako kot drugje gregorjevo velja za dan, ko se ptički ženijo.

V nekaterih krajih Prlekije pred valentinovim spečejo pecivo iz sladkega kruha. Pogačice, kot jim rečejo, položijo v grmovje ali na zunanje okenske police. Otroci jih gredo zjutraj pobirat v prepričanju, da so darila ptičkov oz. ostanki ptičje gostije.

Duhovnik iz tretjega stoletja

Ponekod tako kot drugje na gregorjevo velja, da se na valentinovo ženijo ptički.
Ponekod tako kot drugje na gregorjevo velja, da se na valentinovo ženijo ptički. FOTO: Reuters
Češčenje sv. Valentina se je hitro razširilo po Evropi. Njegovo ime izhaja iz latinske besede valens, kar pomeni močan in zdrav, zato so ga imeli za priprošnjika zoper telesne slabosti in kužna obolenja.

Prva slika sv. Valentina se je pojavila v Nürnberški kroniki iz konca 15. stoletja. Bil naj bi rimski duhovnik, ki je pretrpel mučeništvo pod cesarjem Klavdijem II. v tretjem stoletju. Rimske oblasti so ga priprle, ker je poročal krščanske pare in tudi sicer pomagal kristjanom, ki jih je cesar preganjal. Cesar ga je obsodil na smrt. Pretepli so ga s koli, ga kamenjali ter obglavili.

Po eni od rimskih legend je svetnik vrnil vid slepi poganski deklici, ki se je potem z vso družino dala krstiti. Sv. Valentin je zato zavetnik za očesno zdravje in pravo notranje spoznanje. Druga legenda pa govori o tem, da je ozdravil epileptičnega sina pogana. Tako velja tudi za priprošnjika epileptičnih bolnikov.

Ker svetnikov god največkrat sovpada s predpustnim časom, ki je bil po ljudskem izročilu namenjen svatovanjem, so se mu priporočali mladoporočenci. Valentinovo je ob koncu trde zime, zato so se mu priporočali tudi čebelarji, ker se njihove čebele zbudijo iz zimskega spanja.

Del valentinovega pa so tudi otroci. Malčki iz ljubljanskega vrtca so nam zaupal kaj je ljubezen in koga imajo radi. Njihove simpatične odgovore in celo poljub dveh zaljubljencev si lahko ogledate v videu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

R0ss0
14. 02. 2010 23.23
Ma dej lepo vas prosm. To Valentinovo si je nekdo izmislu sam da bi porabljal denar pa država proračun polnila. Čez 10 let bo vsak drugi dan neki praznik.
buderus
14. 02. 2010 13.26
Od kdaj pa je velentinovo PRAZNIK?. Sedaj bomo imeli praznik dan žena, materinski praznik, praznik železničarjev, praznik brez avtomobila, praznik boja proti HIV.......čaka samo kdaj bomo imeli PRAZNIK 24ur.
LomilkaSrc
14. 02. 2010 13.00
ajsula se strinjam s tabo. valentinovo je vsak dan in ne enkrat na leto.
nefretete
14. 02. 2010 12.59
Ja, admin. Tudi tebi en leeeep valentinov pozdrav!
zagi12
14. 02. 2010 11.19
JA JA VALENTINOVO NO KOMENT
Et54678
14. 02. 2010 10.51
valentinovo odklepa srca in odpira denarnice. ljubezen ne rabi nič od tega
ajsula
14. 02. 2010 10.08
Če bi mi mož na Valentinovo prinesel šopek rož bi se mal zamislila, kje je hodil včeraj in zakaj mi jih ni prinesel že predvčerišnjem, ko sem ga čakala s kosilom...Ne maram teh kupljenih, kopiranih praznikov. Ljubezen naj bi se izkazovala vsak dan..ne samo na Valentinčka...
Laki je malo nervozan
14. 02. 2010 09.51
Hura za rdeče srčke v milijon oblikah in rdeče tangice,to so darila modernega časa,vse drugo je nič,na žalost.
smrketa_24
14. 02. 2010 09.34
ljubezen se, da tudi brez daril izpovedat brez kakršnih koli dragih ali cenenih daril! Nekomu več pomeni par besed ali, da mu v posteljo prineseš kavico morda čaj in mu ponudiš samega sebe :)
abcc
14. 02. 2010 08.53
maggie24
14. 02. 2010 08.24
kaj sta hudi tisti papigi na sliki heh :o)
anjerd
14. 02. 2010 08.20
Še ena potegavščina trgovcev, da nam izpraznijo denarnice.
gizadlinka
14. 02. 2010 08.16
To je le praznik trgovcev, saj stari rek pravi : "dokler imajo tepci dnar so karmarji veseli". Zgleda da je treba tudi ljubezen velikokrat kupiti. Večje kot je darilo, več je ljubezni in obratno.