Slovenija

Vajgl o opozorilu iz Teša: To je nedopusten pritisk na poslanca EU

Ljubljana, 22. 06. 2012 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med tistimi, ki so od Teša dobili opozorilo pred ustreznim pravnim varstvom na sodišču, je tudi evropski poslanec Ivo Vajgl. Ta je dejal, da bo s pismom seznanil tudi predsednika Evropskega parlamenta, saj gre za "nedopusten pritisk na evropskega poslanca".

Med tistimi, ki so nedavno iz Termoelektrarne Šoštanj (Teš) preko odvetniške družbe Čeferin dobili opozorilo pred ustreznim pravnim varstvom na sodišču, je tudi evropski poslanec Ivo Vajgl. Teš ga v pismu poziva, naj ne širi "neverodostojnih podatkov" o posledicah Teša 6, sicer bodo ugled in dobro ime "primorani zaščititi" pred pristojnimi organi.

Ivo Vajgl
Ivo Vajgl FOTO: Dare Čekeliš

Kot je poudaril Vajgl, ki mu Teš očita aktivno sodelovanje v medijski kampanji proti obratovanju Teša 6, je v Sloveniji treba "ustaviti konje, samovoljo lobijev in interesov, ki so zelo blizu kriminala". "Sodelovati v kampanji proti Tešu je dejanje, ki se v tej državi očitno lahko kriminalizira," je povedal Vajgl in dodal, da Tešu 6 sicer aktivno nasprotuje že najmanj tri leta, ker je prepričan, da gre za nepotreben, nevaren in predrag projekt.

Kot je zapisano v pismu, ki ga je odvetniška družba Vajglu poslala po pooblastilu prvega moža Teša Simona Tota, naj bi iz "gradiva za medije" izhajalo, da je bil Vajgl organizator novinarske konference 12. junija, kjer so predstavniki Greenpeacea Slovenije predstavili raziskavo, po kateri naj bi obratovanje Teša 6 letno povzročilo najmanj 33 smrtnih žrtev in do 242 milijonov evrov škode gospodarstvu. Vajgl je poudaril, da omenjene konference ni organiziral, prav tako pa na njej tudi ni bil prisoten.

Ob tem je evropski poslanec pojasnil, da bo s pismom seznanil tudi predsednika Evropskega parlamenta, saj gre za tako "nedopusten pritisk na evropskega poslanca, da mu ni primere v spodobni demokratični evropski državi". Vajgl se sprašuje še, s čigavim denarjem bodo tožili njega in vse druge, ki so jim poslali omenjeno pismo. "Ta logika nedopustnosti drugačnega mnenja, nelegitimnosti drugačnega razmišljanja, to je konec demokracije, mi je pa še nismo niti začeli živeti," je poudaril.

Kampanja bi lahko imela izrazito negativne posledice

Kampanja proti obratovanju Teša 6 ima po mnenju odvetniške pisarne za ugled in dobro ime njihove stranke "izrazito negativne" posledice. "Zaskrbljujoče je, da trditve o smrtnih žrtvah in gospodarski škodi razširjate na podlagi neuradnih metodologij. Pozivamo, da nemudoma prenehate z razširjanjem neverodostojnih podatkov o tem, saj bomo v nasprotnem primeru primorani ugled in dobro ime naše stranke zaščititi pred za to pristojnimi organi," so zapisali.

Iz pobude Še je čas, v kateri nasprotujejo predvsem državnemu poroštvu za Teš 6, so sicer v četrtek sporočili, da so tudi sami prejeli "grožnje s tožbo" s strani Teša preko omenjene odvetniške družbe.

Teš je organizatorjem novinarske konference, na kateri so predstavniki Greenpeacea Slovenije predstavil škodo, ki jo povzroča Teš, poslal opozorila pred ustreznim pravnim varstvom.
Teš je organizatorjem novinarske konference, na kateri so predstavniki Greenpeacea Slovenije predstavil škodo, ki jo povzroča Teš, poslal opozorila pred ustreznim pravnim varstvom. FOTO: Damjan Žibert

Predstavniki pobude so sicer s protestnim shodom spremljali četrtkovo odločanje odbora DZ za finance in monetarno politiko glede državnega poroštva za Teš 6, vendar odbor ni dobil zagotovila o končni ceni projekta, zato je prekinil drugo obravnavo predloga zakona, s katerim bi država jamčila za 440 milijonov evrov vredno posojilo Evropske investicijske banke.

Vajglu bodo poslali pisno opravičilo

Iz Teša so poslali sporočilo za javnost, v katerem so pojasnili, da so iz medijev šele danes izvedeli, da Vajgl ni med organizatorji omenjene novinarske konference Greenpeacea. "Zato bo z naše strani prejel pisno opravičilo zaradi dopisa, ki je bil posredovan s strani odvetniške pisarne Čeferin," so še poudarili.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

liskub
10. 07. 2012 17.26
Mogoč pa ve da vozijo velike količine odpadnega železa ki smo ga drago plačali vsi na odpad ker je bilo narobe naročeno.Pa to niso majhni denarji.
minister
23. 06. 2012 16.50
ja madona...kaj pa potem če je en posran evroropar....isto je krvav pod kožo kot mi vsi..ali pa se mu pretaka nafta in zlato po ceveh al kaj
the_louu
23. 06. 2012 15.32
+1
G. Vajgl prosim uredit na EU, da bomo v SLO dobili dovolj in cenejšo elektriko, potem pa res ne bomo potrebovali Teša...
saintjozef
23. 06. 2012 09.24
+2
Torej smo v situaciji, ko te ropar lahko toži, če se mu ne pustiš oropat! Bravo odvetniki!
baigor
22. 06. 2012 16.43
+2
"nedopusten pritisk na evropskega poslanca, da mu ni primere v spodobni demokratični evropski državi". Bogi revček je tako ogrožen,da bo iskal tolažbo pri predsedniku Evropskega parlamenta
saintjozef
23. 06. 2012 09.24
-2