Slovenija

Stoji okoli 20 kilometrov ograje, v Špilju sta se skupini 'za' in 'proti' beguncem spopadli z lesenimi deskami

Ljubljana, 15. 11. 2015 06.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
S.S./STA/N.Š.
Komentarji
0

Begunski val se nadaljuje, se je pa zaradi dogodkov v Parizu spremenila varnostna situacija. ''Natančno spremljamo in ravnamo ter se prilagajamo v skladu za aktualno varnostno situacijo,'' so povedali na policiji.

Begunci na Lezbosu - 2
Begunci na Lezbosu - 2 FOTO: Reuters
Slovenski varnostni organi so tudi danes nadaljevali s postavljanjem tehničnih ovir na južni meji, doslej so postavili nekaj manj kot 20 kilometrov ograje.

Medtem so v Dobovo danes prispeli trije vlaki s skoraj 3000 begunci, še enega pričakujejo, v Šentilju pa jih je pot proti Avstriji nadaljevalo 4000. Skupno število beguncev, ki so v slabem mesecu dni vstopili v Slovenijo, znaša 215.772, od 20. oktobra pa jih je po podatkih policije državo zapustilo 201.176.

Medtem so napadi v Parizu vplivali tudi na begunsko krizo, države ob begunski poti poostrujejo varnost. "Natančno spremljamo in ravnamo ter se prilagajamo v skladu za aktualno varnostno situacijo,'' pravijo na naši policiji.

V državah na begunski poti se vrstijo tudi pozivi k dodatnemu omejevanju migracij. V Špilju je prišlo tudi do protestov skupin, ki podpirajo prost pretok beguncev in skupinami, ki želijo omejitev priseljevanja. Pripadniki obeh skupin so se spopadli z lesenimi deskami.

______________________________________________

Begunski val ne pojenja. Dogajanje smo spremljali V ŽIVO: 

20.00: Skupno število beguncev, ki so v slabem mesecu dni vstopili v Slovenijo, znaša 215.772, od 20. oktobra pa jih je po podatkih policije državo zapustilo 201.176.

19.10: Na slovensko-hrvaški meji so doslej postavili nekaj manj kot 20 kilometrov ograje.

18.45: S PU Novo mesto pa so sporočili, da je na mejni prehod Dobovadanes v spremstvu  hrvaških policistov pripeljali trije vlaki z nekaj manj kot 3000 tujci. Vsem tujcem je bila po prihodu v Slovenijo nudena zdravstvena in humanitarna oskrba. Policisti v skladu z logističnimi in nastanitvenimi kapacitetami tujce z vlaki in avtobusi spremljajo v nastanitvene centre po državi. Trenutno je v sprejemnem centru v Dobovi in na železniški postaji še okoli 1100 tujcev.

18.25: S PU Maribor so sporočili, da je bilo pri njih danes zjutraj v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih 3.793 migrantov, v sprejemnem centru Gruškovje pa 442. Popoldne je v nastanitveni  center  Šentilj  iz Dobove pripeljal vlak, na katerem  je  bilo  1.127  migrantov.  Iz območja PU Celje so v nastanitveni center  Šentilj z 10 avtobusi pripeljali 508 migrantov, iz   sprejemnega  centra  Gruškovje  pa še 442 migrantov. Avstrijski  varnostni organi so danes do 18.00 na  bivšem  starem  mejnem  prehodu  Šentilj  v svojo državo sprejeli 4.000 migrantov. S Hrvaške bo danes na Gruškovje z 10 avtobusi, nekaj jih je že prispelo, prišlo 550 migrantov. Trenutno  je  v  nastanitvenem  centru Šentilj 1.870 oseb, sprejemni center Gruškovje  je  bil  do  16.30  prazen,  prazen  pa je tudi sprejemni center Središče ob Dravi. V  nastanitvenem  centru  Šentilj  ponoči pričakujejo še en vlak iz Dobove. Koliko migrantov prišlo z vlakom pripeljano v tem trenutku še ni znano.

18.20: S PU Murska sobota so sporočili, da je bilo zjutraj v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni nastanjenih 1188 migrantov. Avstrijski varnostni organi so danes skupno sprejeli 1417 migrantov. Ob 13. uri je iz Hrvaške na mejni prehod v Petišovce prispelo 581 migrantov, ob 15. uri še 281 migrantov. Od 862 migrantov, ki so jih evidentirali v sprejemnih centrih, jih je bilo 235 prepeljanih v Gornjo Radgono, ob 17. uri so zapustili nastanitveni center in odšli v Avstrijo.

18.15: Deželna vlada na Bavarskem je zvezno nemško vlado danes pozvala, naj po petkovih napadih v Parizu nemudoma okrepi nadzor na meji z Avstrijo, preko katere v Nemčijo prihaja na tisoče beguncev dnevno. Sedaj je nadzor zveznih policistov omejen na določena mesta na nemško-avstrijski meji, na Bavarskem pa zdaj zahtevajo, da se nemudoma razširi na vse mejne prehode. V Nemčiji se sicer po napadih vrstijo pozivi, da je treba izboljšati ukrepe v boju proti islamističnemu terorju. Poleg že omenjene krepitve mejnega nadzora na vseh mejah in ne le meji z Avstrijo se govori tudi o krepitvi nadzora nad domnevnimi skrajnimi islamisti in njihovimi komunikacijami, za kar pa bi policija in obveščevalna služba potrebovali velike okrepitve.

Postavljanje ograje na mejnem prehodu Rakovec - 3
Postavljanje ograje na mejnem prehodu Rakovec - 3 FOTO: Miro Majcen

V Špilju protesti za in proti beguncem

17.30: Mirnim protestom nasprotnikov spuščanja migrantov v Avstrijo pred dvema tednoma je danes v Špilju sledilo precej bolj vroče dogajanje, v katerem je prišlo tudi do fizičnega obračunavanja. Potem ko so že dopoldne tam protestirali nasprotniki zapiranja mej, so popoldne nasprotovanje izrazili tudi zagovorniki ostrejše azilne politike. Kot poroča spletna stran časnika Kleine Zeitung, je nekaj po 16. uri prišlo do fizičnega obračuna med obema skupinama v bližini železniške postaje v Špilju, kjer so čakali na prihod vlaka. Pripadniki obeh skupin so se spopadli z lesenimi deskami, a za zdaj ni jasno, ali je bil pri tem kdo ranjen.

Policija je medtem razmere znova spravila pod nadzor in zdaj ugotavlja identitete udeležencev obračuna, dodaja Kleine Zeitung, ki poroča tudi o nekaj poškodovanih avtomobilih. Za danes so bili v Špilju napovedani kar štirje protestni shodi. Že dopoldne se je na železniški postaji zbrala skupina okoli 350 ljudi, poimenovana Ofenziva proti desnim, ki se je pod geslom Zidovi in rasizem ne rešujejo socialnih težav - marš proti desničarjem odpravila proti središču kraja. Še bolj napeto je postalo popoldne, ko so se v Špilju začeli zbirati pripadniki več desničarskih skupin na čelu z gibanjem Identitären.

Levičarski zagovorniki odprtih meja so že kmalu po začetku shoda sprva načrtovano traso demonstracij želeli spremeniti in se odpraviti v smeri vinske ceste, kjer so se takrat že začeli zbirati udeleženci enega od gibanj, ki se zavzema za reformo begunske politike. Policija je zaradi tega okoli 13.30 demonstrante pozvala k prekinitvi protesta. Kot piše avstrijska spletna stran Heute, so se medtem že začeli zbirati desničarski protestniki gibanja Identitären. Po njihovih podatkih se je teh zbralo okoli 900, med njimi pa so bili tudi slovenski protestniki, saj je bilo videti avstrijske in slovenske zastave ter slišati avstrijske in slovenske vzklike proti migrantom.

EU v kriznih razmerah na pomoč le ob zaprosilu članice

14.50: Čeprav je Evropska unija ena največjih donatork humanitarne pomoči na svetu, ne dohaja stalno naraščajočih potreb na tem področju. Z begunsko krizo, ki se pospešeno širi tudi v Evropo, se je ta problem še poglobil. Pri tem potrebujejo pomoč tudi evropske države, a jo lahko dobijo šele potem, ko zaprosijo zanjo.

Vojna v Siriji je po navedbah Evropske komisije sprožila največjo humanitarno krizo na svetu po drugi svetovni vojni. Za osnovno pomoč Sircem, ki so ostali doma ali se zatekli v sosednje države, so EU in države članice namenile že več kot 4,2 milijarde evrov, a izboljšanja položaja še ni na vidiku.

Kaj je dobila Slovenija?

Gre za konkretno pomoč v opremi, ki jo nudijo posamezne države članice tega mehanizma, za pomoč pa lahko zaprosi katera koli država na svetu. Prosilka pove, kaj točno potrebuje, in potem ji ostale članice mehanizma te stvari poskušajo zagotoviti, pri tem pa Evropska komisija v Bruslju deluje le kot koordinator oziroma organizator prevoza. Tako je Slovenija na primer ob soočanju z žledom dobila nujno potrebne generatorje, zdaj ob soočanju z begunci pa potrebuje predvsem šotore, odeje, postelje, posteljnino ter zaščitne rokavice in maske. Zaenkrat se je pri pomoči najbolj izkazala Velika Britanija, ki je Sloveniji med drugim dostavila 11.000 odej iz svojega skladišča v Dubaju. Luksemburg je na primer priskrbel dragoceno zdravstveno opremo, Češka 22 ogrevanih šotorov. Še vedno pa veliko stvari s slovenskega seznama primanjkuje, še posebej posteljnine in zaščitne opreme.

12.41: V soboto je v državo vstopilo 7905 migrantov, danes do 6. ure pa še 1021. V sprejemnih in nastanitvenih centrih jih je bilo ob 6. uri 7397. Skupno število beguncev, ki so v slabem mesecu dni vstopili v Slovenijo, znaša 210.624, od 20. oktobra pa jih je po podatkih policije državo zapustilo 194.139.

Je na meji že več policistov?

11.20: ''Natančno spremljamo in ravnamo ter se prilagajamo v skladu za aktualno varnostno situacijo,'' je za 24ur.com povedala Vesna Drole, tiskovna predstavnica policije. Iz operativnih razlogov seveda ni želela potrditi nekaterih informacij, da naj bi na meje že napotili večje število policistov.

Situacija se je močno spremenila zaradi terorističnih napadov v Franciji. 

Policisti na meji pred dnevi. Jih je zdaj več?
Policisti na meji pred dnevi. Jih je zdaj več? FOTO: Miro Majcen

10.55: Na območju Policijske uprave Celje je bilo včeraj evidentiranih 938 migrantov. 430 v dopoldanskih urah in 508 v večernih in nočnih urah. Evidentiranje je potekalo na vstopni točki Dobovec in v nastanitvenem centru v Celju. Vsi migranti so bili odpeljani v Šentilj. Danes čez dan pričakujejo 10 avtobusov migrantov, in sicer 5 na vstoni točki Dobovec in 5 na vstopni točki Bistrica ob Sotli, je pojasnila tiskovna predstavnica PU Celje Milena Trbulin

9.16: Včeraj so iz Dobove preko Jesenic v Avstrijo evidentirane migrante prepeljali trije izredni potniški vlaki. Prepeljanih je bilo 1621 migrantov. Danes pa je en izredni vlak iz Dobove preko Jesenic v Avstrijo že prepeljal 540 migrantov, je povedal tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos

Razdelili so več kot 3600 toplih obrokov 

9.15: Uprava RS za zaščito in reševanje je z ostalimi službami izvajala aktivnosti v zvezi z zagotavljanjem potrebnih materialno tehničnih sredstev za namestitev in oskrbo v namestitvenih enotah in sprejemnih centrih. V aktivnostih je v soboto sodelovalo 548 pripadnikov CZ, članov organizacij in društev s področja zaščite, reševanja in pomoči, humanitarnih organizacij, prostovoljcev in delavcev URSZR ter 25 pripadnikov Slovenske vojske, so sporočili. 

Skuhanih in razdeljenih je bilo 3647 toplih obrokov hrane, dostavljeno je bilo tudi 1060 litrov čaja, 730 kilogramov kruha,100 litrov mleka. Ob 21. uri je bilo v sprejemnih in nastavitvenih centrih zasedenih 2587 mest od razpoložljivih 9393.

Kako je v Šentilju?

7.49: Sinoči je bilo ob 19. uri v nastanitvenem centru Šentilj 1764 migrantov, v sprejemnem centru Gruškovje pa 192. Med 18.30 in 21. uro je v sprejemni center Gruškovje iz Hrvaške prispelo 10 avtobusov z 601 migrantom. Ob 20.35 je iz Dobove v Šentilj prispel vlak z 1092 migranti in ob 00.15 pa še vlak s 1084 migranti.

V nastanitveni center Šentilj so ob 20. uri prispeli 4 avtobusi z 192 migranti, ob 23.15 še 3 avtobusi z 159 migranti, vsi so bili iz sprejemnega centra Gruškovje, ob 1.15 pa je v Šentilj prispelo še 6 avtobusov iz Vrhnike, na katerih je bilo 348 migranti. Avstrijski varnostni organi so ponoči sprejeli 846 migrantov, je pojasnil tiskovni predstavnik PU Maribor Miran Šadl. Trenutno je v nastanitvenem centru Šentilj 3793 oseb, v sprejemnem centru Gruškovje pa 442, ki bodo tekom dopoldneva pripeljani v nastanitveni center Šentilj. Sprejemni center v Središču ob Dravi je prazen.

6.57: V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je trenutno 1188 migrantov. V Gornji Radgoni pa je bilo sinoči ob 19. uri 130 migrantov. Ob 18. uri je iz Hrvaške na mednarodni mejni prehod v Petišovce prispelo 535 migrantov in ob 22. uri še 523 migrantov. Vsi tujci so bili evidentirani v sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi ter tekom noči nastanjeni v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni, je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi na PU Murska Sobota Suzana Rauš.

6.53: Včeraj je na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova v spremstvu hrvaških policistov pripeljalo šest vlakov s 6041 tujci. Prevozi tujcev iz Hrvaške so se nadaljevali tudi ponoči, nekaj po 4. uri je pripeljal vlak s 1021 tujci. Po napovedih hrvaških varnostnih organov med 7. in 8. uro v Dobovi pričakujemo naslednji vlak s 1002 osebama.

Trenutno je na železniški postaji še 540 tujcev in v sprejemnem centru v Dobovi okoli 850. Vsem je bila nudena zdravstvena in humanitarna oskrba. Po opravljenih policijskih postopkih bodo tujci v spremstvu slovenskih policistov z vlaki in avtobusi nadaljevali pot v nastanitvene centre v notranjosti države, je sporočila tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3