Slovenija

FOTO in VIDEO: Med begunci pri Zavrču tudi ženska tik pred porodom. Prepeljali so jo v ptujsko bolnišnico

Ljubljana, 22. 10. 2015 06.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 29 min
Avtor
Urša Zupan/STA/N.Š.K./V.L.
Komentarji
0

V bližino mejnega prehoda Zavrč je vstopilo okoli 1.000 migrantov, ki so jih Hrvati tja nenapovedano prepeljali z več kot 25 avtobusi. Med njimi je bila tudi porodnica, ki so jo skupaj z družino prepeljali v ptujsko bolnišnico. Avstrijci so Slovence obvestili, da je na njihovi strani meje v Šentilju še okoli 2.000 ljudi, zato zaenkrat novih beguncev ne bodo sprejemali.

Število beguncev, ki so ob drugem begunskem valu prišli v Slovenijo, se je povzpelo nad 40.000. Samo v sredo je v Slovenijo vstopilo rekordnih 12.600 beguncev, kar je celo več kot na Madžarskem na vrhuncu krize. Avstrija jih še naprej sprejema, danes jih je sprejela tudi na Jesenicah. Doslej so namreč begunci v Avstrijo vstopali le na Šentilju in v Gornji Radgoni.

Že zjutraj je mejo v Rigoncah prestopilo okoli 5.000 beguncev, ki so jih policisti nato usmerili proti sprejemnima centroma v Brežicah in Dobovi. Novih 2.000 beguncev je v Rigonce prišlo popoldne. V bližino Zavrč pa so Hrvati zvečer nenapovedano z več kot 25 avtobusi prepeljali večje število migrantov, okoli 1.000, med njimi tudi porodnico. 

Da Hrvaška na "izjemno organiziran, premišljen in prefinjen način v Slovenijo pošilja migrante", je danes na novinarski konferenci poudaril državni sekretar na MNZ Boštjan Šefic. Te ostre besede je podkrepil s prikazom posnetkov, ki jih je s termovizijsko kamero naredil helikopter, ki nazorno kažejo ravnanje hrvaških policistov. Ti so večjo skupino beguncev zavestno poslali proti reki, med njimi so bili otroci, starejši in nosečnice v poletnih oblačilih. "Hrvati so vse popolnoma zavestno pustili, da so plavali in bili mokri pri teh temperaturah. Jasno je, da to počnejo namerno, odgovornost za njihovo stanje pa poskušajo prenesti na Slovenijo," je pojasnil Šefic.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je v odzivu Sloveniji očital nehumanost v postopkih do beguncev in migrantov. "Humano jih prepeljite, brez oklepnikov, psov in žice na dogovorjenih prehodih, ne na kapalko, da potem sami iščejo svoje poti. Toliko o humanosti," je dejal Ostojić.

Da so razmere napete, priča tudi incident, ki se je zjutraj zgodil v Rigoncah. Med dvema beguncema - domnevno iz Afganistana - se je vnel pretep, med katerim je eden zabodel drugega. Lažje poškodovanega ponesrečenca so takoj osrbeli reševalci, napadalca pa so policisti pridržali.

Slovenija pa je danes sprejela pomoč, ki so jo ponudile Avstrija, Nemčija, Italija in države višegrajske skupine. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je povedala, da dnevno oskrba beguncev stane 770.000 evrov.

Begunci v Sloveniji - 3
Begunci v Sloveniji - 3 FOTO: Reuters

Nove skupine beguncev in migrantov so tudi danes vstopale v Slovenijo. Dogajanje smo spremljali V ŽIVO:

22.07: Avstrijci so slovenske organe obvestili, da je na njihovi strani državne meje v Šentilju trenutno še okoli 2.000 ljudi, zato do jutra ne bodo sprejeli novih tujcev, je še sporočil tiskovni predstavnik PU Maribor. 

22.06: "Hrvaški varnostni organi so nas obvestili, da nam bodo na mednarodni mejni prehod Gruškovje ob 22.uri pripeljali okoli 1.000 migrantov z 20 avtobusi. Takoj po sprejemu teh oseb bomo v Gruškovju pričeli z evidentiranjem, nato pa jih bomo nastanili v nastanitvene centre," sporočajo iz PU Maribor.

22.03: V nastanitvenem centru Šentilj se trenutno nahaja okoli 900 tujcev, pričakujejo pa še dva vlaka iz območja Novega mesta. Prvi bo okoli 23. ure pripeljal okoli 500 tujcev, drugi pa okoli 1.ure okoli 700 tujcev, je dodal Šadl. 

Med migranti tudi ženska tik pred porodom

21:54 Policisti so v bližini mejnega prehoda Zavrč zbrali skupino migrantov, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. Ugotovili so, da jih je približno 1.000. Prevladujejo družine, ženske in otroci. Med njimi je bila tudi ženska, ki je bila tik pred porodom. Skupaj z njeno družino so jo prepeljali v ptujsko bolnišnico, je sporočil tiskovni predstavnik PU Maribor Miran Šadl in dodal, da so porodnico hrvaške oblasti poslale na slovensko stran, čeprav so videle, da je visoko noseča. 

Avstrijci na Jesenicah prevzeli 609 beguncev iz Dobove

21.34: Izredni potniški vlak je iz Dobove prek Jesenic v Avstrijo prepeljal 609 v Sloveniji že registriranih migrantov. Migrante so na železniški postaji na Jesenicah prevzeli avstrijski varnostni organi, je sporočil tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos. 

20.34: Na podlagi zakona o železniškem prometu je vlada pooblastila ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, da na pobudo notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar določi vlake, ki morajo voziti, ter po potrebi omeji mednarodni in notranji železniški promet. Vse aktivnosti pa se mora voditi tako, da bo nastajala čim manjša gospodarska škoda v železniškem prometu.

20.28: S prihodom zadnjih skupin v Rigonce in Zavrč se bo število beguncev, ki so ob drugem begunskem valu prišli v Slovenijo, povzpelo nad 40.000. Do 18. ure je Slovenijo zapustilo več kot 9.700 ljudi.

20.02: V bližini mejnega prehoda Zavrč nenapovedano v Slovenijo vstopa večje število migrantov, ki so jih tja prepeljali z več kot 25 avtobusi, je sporočil tiskovni predstavnik PU Maribor Miran Šadl. Ko bodo policisti migrante zbrali v skupino, jih bodo prepeljali v centre. Za koliko migrantov gre, policija še ne more oceniti. Zaradi varnnosti so mejni prehod zaprli. 

Pahor s hrvaško kolegico o migrantski krizi

20.00: Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki zagotavlja boljšo organiziranost policije in fleksibilnejšo ureditev pri delu pomožnih policistov. 

S predlagano novelo se bo lahko v pomožno policijo vključilo že preizkušene, preverjene in usposobljene nekdanje in upokojene policiste do starostne meje, ki je še sprejemljiva za opravljanje teh nalog v policiji.

19.18: Slovenski predsednik Borut Pahor in hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović sta se po telefonu pogovarjala o migrantski krizi. Pahor je hrvaški kolegici predstavil dogovore, sklenjene v Bruslju. Sogovornika sta se strinjala, da obseg in resnost migrantske krize zahtevata celovito in dolgoročno politiko Evropske unije do migracij, so sporočili iz urada predsednika. 

Evropska komisija: Vzpostavljanje koridorjev ni rešitev

18.48: Viri pri Evropski komisiji posebej izpostavljajo, da je bil nedeljski vrh EU-Balkan sklican z namenom pomagati Sloveniji in kot odgovor na njen poziv, da je potrebno usklajeno ukrepanje. Od njega tudi ni pričakovati kakih novih zakonodajnih ukrepov, ampak predvsem zavezo vseh sodelujočih držav, da bodo sodelovale in se vzdržale enostranskih ukrepov.

Neuradno se v EU zavedajo, da je Hrvaška v minulih dneh sprejemala takšne neusklajene ukrepe in ni ustrezno sodelovala s Slovenijo. Komisija ravnanja Hrvaške javno ne kritizira, ji pa ni izrekla izrecne podpore in pohvale, kot jo je Sloveniji.

Kot zagotavljajo v komisiji, se se razmere na grški in italijanski zunanji meji EU urejajo in se nadzor vzpostavlja. Poudarjajo pa tudi, da do takrat vzpostavljanje nekakšnih koridorjev, po katerih bi vse begunce vodili neposredno v Nemčijo, pač ni rešitev.

Begunci v Sloveniji - 1
Begunci v Sloveniji - 1 FOTO: Reuters

2.000 migrantov v bližini Rigonc prestopilo zeleno mejo

18.08: V bližini Rigonc je okoli 17. ure prestopila zeleno mejo nova skupina migrantov, je sporočila tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik. Po prvih ocenah gre za okoli 2.000 migrantov. Policisti jih bodo namestili v začasni center v Dobovi, ko bodo migrante, ki so sedaj v centru, prepeljali v namestitvene in sprejemne centre po državi.

Policisti nadaljujejo z organizacijo prevozov migrantov iz sprejemnega centra Brežice in začasnega centra Dobova v namestitvene in sprejemne centre po državi, je še sporočila Drenikova. 

PREBERITE TUDI: 7-letni deček iz Iraka s pomočjo policistov znova v maminem objemu

Avstrijci na Šentilju sprejeli vse begunce

17.55: "Ob 17.15 uri so avstrijski varnostni organi na bivšem starem mejnem prehodu Šentilj v svojo državo sprejeli vse tujce, ki so bili do tedaj nastanjeni v nastanitvenem centru Šentilj. Na območju PU Maribor so trenutno vsi centri prazni. V tem trenutku imamo še vedno napovedan prihod okoli 800 tujcev z dvema vlakoma iz območja PU Novo mesto v nastanitveni center Šentilj, drugih napovedi pa za sedaj nimamo," je sporočil tiskovni predstavnik PU Maribor Miran Šadl

Tretja vstopna točka za begunce na meji s Slovenijo?

17.46: Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner ob obisku na mejnem prehodu Šentilj, kjer v Avstrijo vstopa na tisoče beguncev, ni povedala, koliko jih bodo še spustili v državo. Potrdila ni niti odpiranja tretje vstopne točke za begunce na meji s Slovenijo. Poudarila pa je, da je nujna krepitev nadzora na zunanjih mejah EU. Na vprašanje, ali razmišljajo tudi o morebitnem zaprtju meje s Slovenijo, ni neposredno odgovorila.

Ministrica za obrambo Andreja Katič bo jutri okoli 10. ure obiskala nastanitveni center za migrante v Šentilju.

Evopski komisar za migracije: Nujno več sodelovanja med članicami

17.40: Györkös Žnidarjeva je povedala, da so komisarja seznanili tudi z načinom delovanja Hrvaške, ki, kot je dejala, zavrača sodelovanje, kar povzroča izjemne težave.

Avramopulos je pritrdil, da je videl video posnetek o tem, kako Hrvaška ravna z begunci ob meji s Slovenijo. "Take posnetke sem videl že večkrat in kažejo, da je nujno več sodelovanja med članicami," je dejal.

17.19: Slovenija v begunski krizi ni sama, je zatrdil evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos, a konkretnih številk, koliko denarja bi Slovenija lahko dobila poleg že odobrenih 56 milijonov evrov za obdobje 2014-2020 ni navedel.

 

Notranja ministrica: Slovenija ne bo hotspot, saj nismo na zunanji meji

17.15: Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar pravi, da so Sloveniji pomoč ponudile Avstrija, Nemčija, Italija in države višegrajske skupine. Slovenija bo pomoč sprejela, vendar je o konkretnih številkah še nemogoče govoriti, saj pogovori še potekajo, je dejala ministrica.

Glede podpore agencije za zunanje meje EU Frontex je slovenska notranja ministrica poudarila, da bi moral Frontex nujno na grško in hrvaško mejo, da bi ustavili nekontroliran pritok migrantov v Evropo, medtem ko slovenska meja s Hrvaško ni zunanja meja EU. "Slovenija ne bo hotspot, saj nismo na zunanji meji," je dejala.

Povedala je, da ji je evropski komisar danes obljubil tako tehnično kot finančno pomoč iz sklada za nujno pomoč. Pojasnila je, da dnevno oskrba beguncev stane 770.000 evrov.

Zabodeni begunec utrpel lažje poškodbe

17.11: Pri dopoldanskem incidentu med begunci v Rigoncah, v katerem je bil eden od beguncev zaboden, je šlo za spor med domnevnima državljanoma Afganistana. Zabodeni moški je lažje poškodovan, osumljencu pa so kriminalisti odvzeli prostost in ga pridržali, so zapisali na spletni strani policije.

16.44: Ob 16. uri je bilo v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih nekaj manj kot 2.600 beguncev. Napovedan pa je prihod še okoli 800 beguncev z dvema vlakoma iz območja PU Novo mesto, je sporočil tiskovni predstavnik PU Maribor Miran Šadl

Avstrija krepi vojaško prisotnost na meji

16.30: Avstrijska vojska bo okrepila svojo prisotnost na avstrijskem Štajerskem, da bi pomagala policiji, so sporočili z obrambnega ministrstva na Dunaju. Od petka bo policistom pomagalo 600 vojakov, sto več kot doslej.

Dobova
Dobova FOTO: J.Š.

500 beguncev iz Jesenic do Avstrije

16.26: Eden od vlakov, ki so danes odpeljali iz Dobove, bo 500 beguncev prepeljal prek železniškega mejnega prehoda Jesenice neposredno v Avstrijo. Kot so pojasnili na Policijski upravi Kranj, so avstrijski organi potrdili, da bodo omenjene begunce sprejeli. Doslej so namreč begunci v Avstrijo vstopali le na Šentilju in v Gornji Radgoni.

Ostojić Sloveniji očita nehumanost

16.13: Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić se je za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 odzval na obtožbe iz Slovenije, da ji Hrvaška namerno pošilja nekontroliran tok migrantov, za katere ne kaže sočutja.

Ostojić je tudi Sloveniji očital nehumanost v postopkih do beguncev in migrantov. "Humano jih prepeljite, brez oklepnikov, psov in žice na dogovorjenih prehodih, ne na kapalko, da potem sami iščejo svoje poti. Toliko o humanosti," je dejal Ostojić.

Dejal je, da obstaja komunikacija med državama glede beguncev. "Vendar če se ta komunikacija konča pri tem, da pride avtobus in ga nihče ne sprejme, potem ni veliko izbire," se je odzval tudi na očitke Slovenije, da Hrvaška spušča ljudi v Slovenijo na točkah, za katere ni bilo dogovora.

Stari mejni prehod Šentilj zaprt v obe smeri

16.04: Prometnoinformacijski center sporoča, da je zaradi povečanega pretoka migrantov upočasnjen promet za tovorna vozila na mejnem prehodu Šentilj. Zastoj je dolg približno 2 kilometra. 

Stari mejni prehod Šentilj je zaprt v obe smeri za ves promet, obvoz po avtocesti je možen tudi brez vinjete.

Iz Dobove danes štirje posebni vlaki z begunci, eden do Jesenic

15.53: Iz Dobove so danes odpeljali štirje vlaki Slovenskih železnic z begunci. Trije so odpeljali proti Šentilju, eden pa je na poti do Jesenic, so povedali na Slovenskih železnicah, ki koordinirajo tudi avtobusne prevoze.

Pri avtobusnih prevozih po podatkih Slovenskih železnic sodeluje večina slovenskih avtobusnih prevoznikov, ki ima na razpolago avtobuse. V prevozih sodeluje več kot 40 avtobusov.

Slovenske železnice v dogovoru s policijo organizirajo prevoze beguncev v nastanitvene centre z več vlaki. Zaradi tega je oviran promet iz Zasavja in Posavja, dva redna vlaka pa danes iz Dobove zaradi tega tudi nista odpeljala.

V brežiškem sprejemnem centru begunci čakajo na prevoz.
V brežiškem sprejemnem centru begunci čakajo na prevoz. FOTO: M.D.

15.43: Predstavnica Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) Caroline Van Buren, ki v Sloveniji spremlja razmere z begunci, je danes poudarila, da slovenske oblasti v danih, zelo težavnih okoliščinah delajo, kar morajo. Izpostavila je, da je zaradi nenapovedanega prihoda množice ljudi težko načrtovati, še posebej pa pohvalila delo policije.

'Poskrbimo, da družine potujejo skupaj'

15.36: Zaradi velikega števila migrantov, ki so na območje Policijske uprave Novo mesto prispeli včeraj in danes, policisti vse napore vlagajo v organizacijo namestitve tujcev na območju Brežic in Dobove, kjer izvajajo policijske postopke, tujcem pa je zagotovljena tudi zdravstvena in humanitarna oskrba, je sporočila tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik.

Pri namestitvah najprej poskrbijo za družine z otroki, bolne osebe in ženske. To skupino tujcev kljub omejenim zmogljivostim nastanijo v zaprte objekte (prostori Policijske postaje Brežice, stavba na mejnem prehodu za mednarodni cestni promet Obrežje in stavba v Dobovi, kjer je začasni center). Tudi pri prevozih oseb ves čas skrbijo za to, da družine potujejo skupaj, je dodala Drenikova.

V dobovskem centru 1800 beguncev, ki čakajo na nov vlak

15.28: Zbirna centra v Gruškovju in Središču ob Dravi sta trenutno prazna. Tudi na mednarodnem mejnem prehodu Obrežje od torka popoldne ni bilo migrantov.

15.25: V dobovskem začasnem sprejemnem centru je trenutno približno 1800 prebežnikov, po podatkih policije pa v Dobovi že čakajo na nov vlak, ki jih bo odpeljal.

Večina beguncev, ki so bili nastanjeni v nastanitvenem centru Šentilj, je dopoldne samovoljno odšla v Avstrijo, kjer so jih vse sprejeli. Trenutno jih je tam okoli 1300.

15.24: V brežiškem sprejemnem centru je trenutno približno 4.750 prebežnikov, ki čakajo na prevoz drugam. Najranljivejši in oslabeli so nameščeni v večji policijski garaži, preostali pa na območju brežiškega šotorišča, ki so ga po sredinem požaru sanirali, kolikor se je dalo.

Poslanec SDS Branko Grims, poslanec NSi Jernej Vrtovec in nepovezani poslanec Bojan Dobovšek zahtevajo sklic izredne seje državnega zbora v zvezi "z neobvladljivimi razmerami na slovensko-hrvaški meji". "Slovenija je na ta migrantski val popolnoma nepripravljena, kljub zagotovilom vlade, ki smo jih poslušali tedne in mesece," je v obrazložitvi zapisal Grims.

Šefic: O ravnanju Hrvaške bomo obvestili evropskega komisarja za migracije

14.56: Šefic je na novinarski konferenci še dejal, da nameravajo o ravnanju Hrvaške obvestiti evropskega komisarja za migracije Dimitrisa Avramopulosa, ki se danes mudi na obisku v Ljubljani. Šefic pravi, da mu bodo svoja stališča in zahteve jasno povedali, ob tem pa upajo, da bosta komisar in komisija opravili svojo dolžnost.

Evropski komisiji so danes tudi poslali formalno pismo z vsemi zahtevami. Na seznamu Bruslju so prošnje za finančno pomoč, vozila, šotore, hrano, različna tehnična sredstva, je našteval državni sekretar.

Šefic je danes pojasnil še, da odgovora Avstrije na predlog za vzpostavitev druge vstopne točke v Avstrijo še niso dobili. Z Avstrijo sicer delo poteka izjemno dobro, čeprav sprejema manj migrantov, kot bi želela Slovenija, je še povedal.

Amnestiy International: Gre za to, kako ljudi čim bolj dostojno sprejeti

14.50: Ljudje, ki pridejo v stik z begunci, vidijo njihove stiske in razumejo, da se nekdo ne poda na takšno pot, če za to ni velike potrebe, je svoja opažanja ob delu na terenu strnila direktorica Amnesty International Slovenije (AIS) Nataša Posel.

Med domačini, ki so bili v kontaktu z begunci, niso zaznali napetosti. Mnogo domačinov sploh ni imelo veliko stika s situacijo, v nekaterih primerih pa so priskočili na pomoč. Spomnila je, da želijo begunci samo prečkati Slovenijo: "Gre za to, kako ljudi čim bolj dostojno sprejeti in oskrbeti v tem kratkem času, ko bodo v Sloveniji."

Rigonce
Rigonce FOTO: M.D.

V Slovenijo prispelo že več kot 38.000 beguncev

14.45: V Slovenijo je v drugem begunskem valu prispelo že več kot 38.000 beguncev, danes do 12. ure jih je hrvaško-slovensko mejo prestopilo dobrih 5000, največ na zeleni meji pri mejnem prehodu Rigonce. Ob 12. uri je bilo največ beguncev, skoraj 5000, v sprejemnem centru v Brežicah. Še 2750 pa jih trenutno premeščajo po Sloveniji.

14.40: 1058 migrantov, ki so danes zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni, so okoli 14.15 ure sprejeli v Avstriji, je sporočila sporočila tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš. Na mostu čez reko Muro bo odstranjena signalizacija in promet v obe smeri bo potekal tekoče.

V nastanitvenem centru v Lendavi in v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi trenutno ni migrantov, je še sporočila Raušova.

Pri reševanju begunske krize danes pomaga skoraj 400 vojakov

14.38: Iz obrambnega ministrstva so sporočili, da Slovenska vojska še vedno pomaga policiji pri obvladovanju migrantske situacije. Podporo nudijo upravam Novo mesto in Maribor pri širšem varovanju državnih mej in območij. S helikopterjem Bell 206 spremljajo situacijo na državni meji, s tovornimi vozili in avtobusi zagotavljajo vse potrebne prevoze ter nastanitev policistov v novomeški in mariborski vojašnici. Danes do 13. ure je pri varovanju državne meje in določenih območij sodelovalo 277 pripadnikov SV, 120 pripadnikov pa je vključenih v logistično podporo pri oskrbi migrantov, so še sporočili iz ministrstva.

13.30: Okrog 13. ure je nastanitveni center v Gornji Radgoni zapustila druga skupina nastanjenih migrantov (okoli 500). Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni. Avstrijski varnostni organi migrante sprejemajo. Promet čez reko Muro je urejen s semaforji in poteka izmenično enosmerno, so sporočili s PU Murska Sobota.

Šefic: Hrvaška na izjemno organiziran, premišljen in prefinjen način v Slovenijo pošilja migrante

13.05 Državni sekretar na MNZ Boštjan Šefic je današnjo tiskovno konferenco začel s prikazom posnetkov, ki jih je ponoči s termovizijsko kamero naredil helikopter. Iz njih je razvidno, kako so begunci s Hrvaške nenadzorovano prihajali k nam. "V času nočne izmene je helikopter opravil redni pregled na zeleni meji in v bližini Dobove opazil nenajavljen potniški vlak. Potnike so izkrcali in v manjšem spremstvu hrvaške policije so bili napoteni peš proti državni meji. Zadržali so se pred reko Sotlo, kjer so nekaj časa čakali, nato pa se je del skupine odločil reko prečkati s plavanjem. Tega jim hrvaški varnostni organi niso preprečili, niti poskusili preprečiti, niti jih niso preusmerili na ustrezno mesto za prečkanje," je opisal. Ker beguncev na hrvaški strani ni nihče usmerjal, je skupina sama iskala pot prek meje, na koncu pa jo je usmeril šele slovenski policijski helikopter s svetlobnim snopom.

Kot pravi Šefic, so se za predvajanje posnetka odločili, ker jim je dovolj farse, ki se odvija s hrvaške strani, in očitkov, kako smo Slovenci nehumani in kako ne znamo organizirati zadev glede begunske krize. "Ta posnetek govori sam zase, komentarji niso potrebni. Videli ste, v kakšnem stanju in v kakšnih okoliščinah sprejemamo te migrante. Upam, da bo posnetek prispeval k pravemu razumevanju te zgodbe," je pozval Šefic.

Posnetek beguncev, ki ga je s termo kamero posnel helikopter.
Posnetek beguncev, ki ga je s termo kamero posnel helikopter. FOTO: Vlada.si

Dejstvo je, pravi, da Hrvaška na izjemno organiziran, premišljen in prefinjen način v Slovenijo pošilja migrante, nenajavljeno in razpršeno - samo včeraj več kot 12.000! "Tukaj ne vidim nobenega sočutja do njih - med njimi so otroci, starejši in nosečnice v poletnih oblačilih. Hrvati so vse popolnoma zavestno pustili, da so plavali in bili mokri pri teh temperaturah. Jasno je, da to počnejo namerno, odgovornost za njihovo stanje pa poskušajo prenesti na Slovenijo. Naj poudarim, da gre za ravnanje države članice EU, s katero smo se skupaj zavezali za evropske vrednote, sodelovanje in delitev bremen, zato je takšno ravnanje povsem nedopustno in neodgovorno. Hrvaška Slovenijo poskuša diskreditirati v domači in tuji javnosti, a verjamem, da bomo sami kos tudi tem razmeram, čeprav so izjemno težke," je še povedal Šefic.

Poudaril je še, da sodelovanje z avstrijskimi varnostnimi organi poteka izjemno dobro in pohvalil sodelovanje s Slovensko vojsko.

V Špiljah nekaj napetosti

12.59: Tiskovni predstavnik štajerske deželne policije Fritz Grundning je potrdil, da so vse begunce do zdaj sprejeli. Trenutno sicer na starem mejnem prehodu Šentilj še čakajo na avtobuse, ki jih bodo odpeljali v namestitvene centre v Avstriji.

V sprejemnem centru v Špiljah je sicer trenutno kakih 3.000 ljudi, Grundning tamkajšnje zmogljivosti za oskrbo ocenjuje kot dobre. "Pravkar postavljamo še dva ogrevana šotora, da ljudem ne bo treba prenočevati na prostem, ampak da jim bodo lahko ponudili urejeno in ogrevano možnost," je povedal. Hujših incidentov doslej niso imeli. "Jasno je, da ko je toliko ljudi skupaj na tako majhnem prostoru, prihaja do trenj," je priznal, a doslej so uspeli prepire pravočasno pomiriti. Je pa opozoril, da je ljudi preprosto preveč in pritisk postaja prevelik, zato ga je treba nekako zmanjšati, da ne bi prišlo do fizičnih poškodb ali celo smrti. 

Begunci v Špiljah so postali neučakani. Del jih je predrl ograjo in se odločil, da nadaljuje pot naprej. A kmalu so spoznali, da je pred njimi le avtocesta in da blizu ni nobenega vlaka. Zato so se sami vrnili. Nato so Avstrijci priskrbeli okoli 20 avtobusov, ki jih bodo prepeljali proti notranjosti Avstrije, je sporočila naša novinarka Danica Ksela.
Begunci v Špiljah so postali neučakani. Del jih je predrl ograjo in se odločil, da nadaljuje pot naprej. A kmalu so spoznali, da je pred njimi le avtocesta in da blizu ni nobenega vlaka. Zato so se sami vrnili. Nato so Avstrijci priskrbeli okoli 20 avtobusov, ki jih bodo prepeljali proti notranjosti Avstrije, je sporočila naša novinarka Danica Ksela. FOTO: D.K.

Brežiški župan: Država naj takoj zapre meje

Brežiški župan se je s predstavniki civilne zaščite dogovoril, da naj bi pretesen in neustrezen dobovski center prestavili nekam na obrobje Dobove in tam postavili šotorišče za sprejem prebežnikov. Kot je povedal poveljnik republiške civilne zaščite Srečko Šestan, nameravajo postaviti prehodno šotorišče, ki bi sprejelo od 2.000 do 3.000 ljudi in ga opremiti le za njihovo krajše bivanje. Morebitno mesto zanj, do tristo metrov od zdajšnjega, pa so si skupaj z Molanom že ogledali. Šestan je še napovedal, da bodo skušali zdajšnje objekte z migranti počistiti in razkužiti, prav tako pa območje njihovega gibanja.

12.45: Brežiški župan Ivan Molan je na novinarski konferenci pred begunskim centrom v Dobovi pozval k normalizaciji stanja, v Posavje pa je povabil tudi premierja Mira Cerarja. Po njegovih besedah je v najbolj obremenjeni slovenski obmejni občini pritisk migrantov vse večji, razmere na terenu pa vse slabše. Vsi vpleteni v reševanje krize z migranti, prostovoljci humanitarnih organizacij, civilna zaščita in policija so na robu fizične in psihične zmogljivosti.

Glede na navedeno je zato zadnji čas, da država sprejme potrebne ukrepe. Sprejem teh je nujen, ker je tudi zdravstveno stanje migrantov, predvsem premraženih dojenčkov in onemoglih otrok, zaskrbljujoče. Dodal je, da želi s tem pozivom preprečiti poglabljanje humanitarne krize na meji in s tem tudi morebitne žrtve.  Na vlado je naslovil zahteve, da naj država takoj zapre meje in migrante sprejema na določenih zbirnih točkah, s čimer bi mejo nadzorovali, hkrati pa bi preprečili tavanje migrantov po vaseh, poljih, gozdovih in močvirjih. Migrante naj z bi vlaki z zbirnih točk vozili do drugih centrov po Sloveniji in če bi potrebovali dodaten prostor z oskrbo, tudi v vojašnice.  Vlada naj tudi od EU zahteva takojšnjo pomoč, sodelovanje in sprejem migrantov. Če se EU ne bo odzvala, pa naj Slovenija z nespoštovanjem schengenske meje izrazi svojo nepokorščino in sledi zgledu sosednje Hrvaške ter vzpostavi koridor do avstrijske meje. 

begunci na Rigoncah - 2
begunci na Rigoncah - 2 FOTO: Reuters

Avstrijska policija potrebuje okrepitve

12.30: Avstrijske policijske sile so že od začetka begunske krize v nenehnem pogonu in že več tednov na robu zmogljivosti, je za avstrijski časnik Kronen Zeitung dejala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. Po njenih besedah takoj potrebujejo dodatnih 1.500 do 2.000 policistov, saj naj se razmere ne bi umirile niti prihodnje leto.

Trenutno po vsej Avstriji službuje 28.000 policistov. Samo septembra so delali 420.000 ur, od česar so bile skoraj polovica nadure, je sporočilo notranje ministrstvo.

11.55: S PU Maribor so sporočili, da so avstrijski varnostni organi okoli 11. ure zaradi zagotavljanja varnosti migrantov zaprli bivši stari mejni prehod Šentilj. V Šentilju je tako državno mejo med našo državo in Avstrijo mogoče prehajati samo na bivšem novem (avtocestnem) mejnem prehodu Šentilj, kjer pa avstrijski varnostni organi izvajajo poostreno mejno kontrolo, zaradi česar se je pred mejnim prehodom, na avtocesti A1 Maribor - Šentilj, ustvarila kolona vozil, ki je dolga že okoli 1,5 km.

Policisti svetujejo previdnost in strpnost pri čakanju na prestop meje. Upoštevajte tudi vsa navodila policistov in vzdrževalca avtoceste. 

Begunci iz Špilj peš krenili proti Gradcu in spraševali, kako daleč je Nemčija

11.46: Tudi danes se je več sto beguncev iz Špilj odpravilo peš naprej proti Gradcu. Pri tem so vzklikali "Hočemo v Nemčijo" in spraševali, kako daleč je do tja.  Policisti so jim poskušali v angleščini in s pomočjo prevajalcev pojasniti, da je Nemčija oddaljena več sto kilometrov in bo njihova pot do tja trajala še dneve ali tedne. Vsega skupaj je na območje prišlo tudi okrog 30 taksijev z graškimi registrskimi tablicami, s katerimi so se nato begunci odpeljali.

Po poročanju APA je policija danes bolje pripravljena na prodor beguncev kot ob podobnem dogodku v sredo. Že po nekaj sto metrih so jih tako večino pripravili do tega, da so se ustavili, nekateri so se tudi vrnili v sprejemni center. Po neuradnih ocenah naj bi bilo izven centra med 3.000 in 4.000 beguncev. 

Dopoldne so začasno ustavili promet na železniški progi Šentilj-Špilje-Leibnitz, ker so po tirih hodili begunci. Oblasti pozivajo tudi voznike na cestah na jugu Štajerske k previdnosti, saj lahko kadarkoli naletijo na skupine beguncev, še piše APA. 

Begunci v Šentilju.
Begunci v Šentilju. FOTO:

V Šentilju popoldne pričakujejo zelo povečan prihod tujcev

11.29: Ob 11. uri je bilo v nastanitvenem centru Šentilj okoli 250 tujcev. Okoli 10. ure so ga namreč samovoljno zapustili vsi preostali nastanjeni tujci (več kot 2.500 oseb), ki so odšli v Avstrijo, kjer so jih sprejeli, so sporočili s PU Maribor.

V bližini mejnega prehoda Zavrč je ta trenutek še okoli 150 tujcev, ki so ponoči nedovoljeno prestopili državno mejo. Vse se še vedno trudijo z razpoložljivimi avtobusi prepeljati v nastanitveni center v Šentilju. Ostali so z avtobusi na poti tja.

V Šentilju okoli 12. ure pričakujejo vlak iz Dobove z okoli 700 tujci in še 15 avtobusov iz Brežic. "Glede na razmere v drugih policijskih upravah v popoldanskih urah lahko pričakujemo zelo povečan prihod tujcev v nastanitveni center Šentilj," so še sporočili.

Sprejemna centra Središče ob Dravi in Gruškovje pa sta prazna.

11.15: Naš novinar na terenu Miha Drozg, ki je pred sprejemnim centom nekdanje tovarne Beti v Dobovi, pravi, da zdaj sprejemajo prvo skupino beguncev iz Rigonc. V skupini so predvsem družine in otroci. Reševalci so odpeljali enega dojenčka, ki naj bi mami padel iz rok.

Prva skupina beguncev iz Rigonc čaka na vstop v sprejemni center v nekdanji tovarni Beti v Dobovi.
Prva skupina beguncev iz Rigonc čaka na vstop v sprejemni center v nekdanji tovarni Beti v Dobovi. FOTO: M.D.
Policisti spremljajo skupino beguncev iz Rigonc.
Policisti spremljajo skupino beguncev iz Rigonc. FOTO: Reuters

Število vstopov beguncev v Slovenijo v enem dnevu preseglo madžarski rekord

10.45: V Slovenijo je v sredo vstopilo več kot 12.600 beguncev, kar je več od dnevnega rekorda, ki so ga na vrhuncu krize zabeležili na Madžarskem. Tja je 23. septembra - v veliki večini iz Hrvaške - vstopilo 10.046 migrantov.

Da je Slovenija presegla madžarski rekord, danes v svojem poročanju o razmerah v državi izpostavljajo številne tuje tiskovne agencije.

V Špiljah odprli zapore, pri Šentilju jih na vstop v Avstrijo čaka več tisoč

10.09: V Špiljah na avstrijskem Štajerskem je bil sprejemni center za begunce v jutranjih urah poln. Pritisk ljudi je bil tako kot že v sredo prevelik in policija je bila prisiljena odpreti zapore, saj so begunci pritiskali nanje. Kot je povedal tiskovni predstavnik policije na Štajerskem Fritz Grundnig, so zapore odprli iz varnostnih razlogov, saj se je treba izogniti poškodbam. Ali se bodo migranti tako kot v sredo poskušali na lastno pest odpraviti proti severu, zaenkrat ni jasno.

V Špiljah so sicer že začeli s prevozi v druge dele države, kar pa po navedbah policije ni pomirilo razmer. Po navedbah Rdečega križa so razmere tam vse od srede zvečer napete. Pričakujejo tudi nove prihode. Naval iz Slovenije je neprekinjen - na Šentilju jih na vstop v državo čaka več tisoč.

Incident v Rigoncah: zabodli enega begunca

10.02: Uradno policijsko poročilo pravi: "Med migranti, ki so danes prestopili mejo pri Rigoncah, je prišlo do medsebojnega obračuna, v katerem je bila ena oseba zabodena. Z reševalnim vozilom je bila odpeljana v zdravniško oskrbo.  V Rigoncah je trenutno okoli 5.000 oseb, v Brežicah pa 5.500."

Begunci v Rigoncah so se stepli med seboj.
Begunci v Rigoncah so se stepli med seboj. FOTO: Reuters

PREBERITE TUDI: Ne nasedajte lažnim zgodbam: 'Naš največji sovražnik je skrit v naših glavah, in ne na mejah'.

9.44: Na zeleni meji pri Rigoncah, kjer je še vedno večja skupina prebežnikov, se je zgodil incident. Na PU Novo mesto so nam potrdili, da je prišlo do spora med begunci, v katerem so enega od njih zabodli. 

Novinar STA je s kraja dogodka sporočil, da so policisti po izbruhu spora s strokovnim prijemom obvladali dva begunca in ju odpeljali v policijsko vozilo. Ponesrečenca pa oskrbujejo reševalci. Drenikova s PU Novo mesto nam še ni mogla povedati, kakšne poškodbe ima migrant, ki so ga zabodli.

Brežiški župan: Slej kot prej bo prišlo do žrtev

9.30: V brežiški lokalni skupnosti opozarjajo, da so razmere zaradi tako velikega števila beguncev nevzdržne. Župan Ivan Molan meni, da bi morali morali zeleno mejo med Slovenijo in Hrvaško zapreti, begunce pa z vstopnih točk z vlaki organizirano prepeljati do avstrijske meje. V vsakem primeru pa bi morali po njegovih opozorilih razbremeniti Brežice in begunce nastaniti po drugih objektih po državi. Izrazil je tudi skrb, da bo slej kot prej prišlo do žrtev.

Begunci med vkrcavanjem na avtobuse v Brežicah.
Begunci med vkrcavanjem na avtobuse v Brežicah. FOTO:

9.08: Okoli 9. ure je prva skupina migrantov - okoli 500 jih je - začela  zapuščati nastanitveni center v Gornji Radgoni. Odšli so proti nekdanjemu  mejnemu prehodu. Avstrijski varnostni organi migrante sprejemajo. Promet čez reko Muro je urejen s semaforji in poteka izmenično enosmerno, so sporočili s PU Murska Sobota.

V drugem begunskem valu je k nam prispelo že okoli 40.000 tujcev

9.05: Po podatkih policije je samo v sredo v Slovenijo prispelo več kot 12.600 beguncev, skupaj pa do 6. ure davi že prek 34.000. Če tem prištejemo še davišnja množična prihoda skupaj okoli 5.000 tujcev na Rigonce, je v drugem begunskem valu od sobote prek meje s Hrvaško prišlo že okoli 40.000 ljudi. Največ je moških, po nacionalnosti pa prevladujejo Sirci in Afganistanci.

PREBERITE TUDI: Na Švedsko naj bi se letos zateklo okoli 190 tisoč ljudi.

Pri Rigoncah zeleno mejo prestopa nova velika skupina tujcev

8.30: S PU Novo mesto so sporočili, da je nekaj po 7.30 pri Rigoncah zeleno mejo pričela prestopati nova skupina migrantov. Po navedbah tujcev so prispeli z vlakom z enajstimi vagoni, spremljali in usmerjali pa naj bi jih hrvaški policisti. Tudi v tej skupini bi bilo lahko okoli 2.000 migrantov.

Tudi to skupino beguncev policisti usmerjajo proti sprejemnima centroma v Brežicah in Dobovi. Od 1.500 do 2.000 pa jih je še vedno na robu vasi Rigonce na zeleni meji, kjer jih policisti zaenkrat zadržujejo. Na Rigonce je pravkar prispelo več policijskih vozil, nad njimi pa kroži tudi helikopter.

V Brežicah je sicer že zdaj nastanjenih okoli 4.000 beguncev, v Dobovi pa okoli 1.500. Je pa iz Dobove že odpeljal vlak proti Šentilju; naslednji naj bi po podatkih PU Novo mesto pripeljal okrog 9. ure.

Hrvaški varnostni organi jih še vedno ne obveščajo o prihodu skupin migrantov.

Begunci v Brežicah nestrpno čakajo, da bodo šli lahko naprej:

V Špiljah 2.000 beguncev, pričakujejo na tisoče novih

8.25: V Špiljah na avstrijskem Štajerskem je bil sprejemni center za begunce v jutranjih urah poln, po navedbah policije je bilo v njem več kot 2.000 ljudi. Danes nameravajo postaviti dva nova šotora, s katerima naj bi pridobili prostor za nekaj več kot 1.000 beguncev, začeli pa bodo tudi s prevozi v druge dele države, saj pričakujejo nove prihode. 

Koliko ljudi je v sredo vstopilo v Avstrijo iz Slovenije, je po pisanju APA zaradi neurejenih razmer težko oceniti. Samo v sredo dopoldne jih je naenkrat prispelo 2.000, kar je spravilo policijske in druge predstavnike na območju na rob zmogljivosti. Zvečer se je nadaljevalo prihajanje beguncev v manjših skupinah.

Naval iz Slovenije je neprekinjen - na Šentilju jih na vstop v državo čaka več tisoč, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Skupine, ki peš prehajajo v Avstrijo prek železniškega nasipa proge med Šentiljem in Špiljami, policija pospremi do sprejemnega centra, je dejal tiskovni predstavnik tamkajšnje policije Fritz Grundnig

V Radgoni, kamor begunci prihajajo iz slovenske Gornje Radgone, je bil zjutraj sprejemni center prazen. Čez dan pričakujejo prihod okrog 1.000 beguncev.

V nastanitvenih in sprejemnih centrih zjutraj skupno 10.284 oseb

8.15: Policija je objavila število migrantov v sprejemnih centrih na današnji dan ob 6. uri: v Petišovcih jih je 200, v Dolgi vasi 69, v Centru za tujce 19, v Brežicah 2.914, v Dobovi 1.408, v Rigoncah 2.000, na Obrežju 240, Dobovec, Središče ob Dravi, Gruškovje, Imeno, Gorišnica Dolane in Bizeljsko pa so prazni.

Stanje v namestitvenih centrih pa je sledeče: Šentilj 2.000, Gornja Radgona 774, Vrhnika, Celjski sejem in Lendava pa so prazni. 

Ostalo statistiko si lahko pogledate na spletni strani Policije. 

650 tujcev je ponoči zapustilo nastanitveni center v Šentilju, a nekaj deset se jih je vrnilo, češ da imamo ogrevane šotore

7.50: Tiskovni predstavnik PU Maribor Miran Šadl je sporočil, da je okoli 00.45 v bližini mejnega prehoda Zavrč v našo državo iz Hrvaške nedovoljeno in neorganizirano vstopilo okoli 660 tujcev, ki so jih do tja spet nenapovedano pripeljali z avtobusi. Zaradi varnosti teh ljudi in drugih udeležencev cestnega prometa je bil med 1.12 in 2.20 zaprt mejni prehod Zavrč. Vse tujce bodo z avtobusi prepeljali v nastanitveni center Šentilj.

Ob 6.45 so iz Brežic v Šentilj z avtobusi pripeljali 286 tujcev, ki so jih avstrijski varnostni organi takoj sprejeli in v nastanitvenem centru Šentilj sploh niso bili nastanjeni. 

Ponoči je omenjeni center samovoljno zapustilo okoli 650 tujcev, ki so se peš napotili v Avstrijo. Večino so avstrijski varnostni organi sprejeli, nekaj deset tujcev pa se je prostovoljno vrnilo v Šentilj s pojasnilom, da so to storili zato, ker imamo v Sloveniji ogrevane šotore.

Okoli 7.30 je bilo v nastanitveni center Šentilj z vlakom iz Dobove pripeljanih 650 tujcev. Pričakujejo tudi prihod avtobusov s 70 tujci iz  sprejemnega centra Gruškovje. V Šentilju se bo tako nahajalo 2.520 oseb. V sprejemnem centru Gruškovje je trenutno še 37 tujcev, ki jih bodo z avtobusom prav tako prepeljali v nastanitveni center Šentilj.

7.25: Po poročanju novinarjev s terena je v kampu v Brežicah danes zjutraj okoli 1.000 beguncev, med njimi veliko družin in otrok.

7.19: Prometnoinformacijski center obvešča, da v Gornji Radgoni na mostu čez Muro velja polovična zapora med 7. in 20. uro, mejni prehod Rigonce pa je zaprt v obe smeri za ves promet.

6.50: V sredo v večernih urah je bilo iz nastanitvenega centra Integral v Lendavi v nastanitveni center v Gornjo Radgono prepeljanih 700 migrantov. Danes ponoči je bilo iz Rigonc v sprejemni center v Petišovce prepeljanih  227 in v sprejemni center v Dolgo vas 131 migrantov. Po končanem postopku evidentiranja so bili prepeljani v nastanitveni center v Gornjo  Radgono, kjer jih je trenutno 1.058. V nastanitvenem centru v Lendavi pa trenutno ni nobenega migranta, je sporočila tiskovna predstavnica PU Murska Sobota Suzana Rauš.

Zaradi velikega števila beguncev bo dopoldne oviran železniški potniški promet
 
6.30: V širšo okolico Dobove je v preteklih urah prispelo okrog 10 tisoč migrantov. Slovenske železnice (SŽ) bodo po dogovoru z generalnim operativnim štabom Policije prevoze beguncev organizirale z več vlaki. Zaradi tega bo oviran promet iz Zasavja in Posavja, nekatere vlake pa bodo morali tudi odpovedati. Danes tako ne bosta vozila vlaka št. 314 in 410, ki iz Dobove odpeljeta ob 5.38 in 5.45.

"Na Slovenskih železnicah se trudimo, da bi bil notranji promet po državi čim manj oviran. Zaradi odpovedi vlakov lahko na več relacijah pričakujemo gnečo na vlakih. O spremembah bomo sproti obveščali na naši spletni strani, več natančnih informacij pa bo znanih v prihodnjih urah. Potniki pa se lahko o morebitnih odpovedih vlakov ali spremenjenem voznem redu pozanimajo na železniških postajah, info centrih po Sloveniji ter na spletni strani SŽ," so sporočili iz SŽ. 

Nočni posnetki beguncev - 4
Nočni posnetki beguncev - 4 FOTO: Reuters

6.20: Slovenijo bo danes obiskal evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos, ki se bo s premierjem Mirom Cerarjem, notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar in zunanjim ministrom Karlom Erjavcem pogovarjal o razmerah v zvezi z begunci ter o pomoči EU Sloveniji.

Pri Rigoncah zeleno mejo prečkala največja skupina tujcev doslej

6.00: S PU Novo mesto so zjutraj sporočili, a so policisti pri Rigoncah okoli 4. ure ponovno opazili tujce, ki so začeli prestopati zeleno mejo. Po prvih ocenah gre za največjo skupino do sedaj, med 2.000 in 3.000 ljudi. 

Hrvaški varnostni organi naših policistov tudi o prihodu te skupine niso obvestili. 

00.00: V sredo v poznih večernih urah so se na območju PU Novo mesto nadaljevali prihodi skupin po več kot tisoč migrantov. V bližino Rigonc je po 22. uri zeleno mejo prestopala velika skupina migrantov, po prvih ocenah med 1.500 in 2.000. 

"Policisti razmere obvladujejo in vlagajo vse napore, da tujce ob prihodu v Slovenijo zberejo v skupine, jih glede na proste kapacitete namestijo v sprejemnem centru v Brežicah ali v objekt v Dobovi, od tam pa z vlaki in avtobusi prevažajo v sprejemne in namestitvene centre po državi. Z informacijami o prihodu migrantov so jim v veliko pomoč tudi občani," je sporočila tiskovna predstavnica PU Novo mesto Alenka Drenik

Hrvaški varnostni organi naših o prihodih skupin migrantov niso obveščali.  

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1