Slovenija

'Vsak Madžar, vsak Slovenec, vsak državljan Evrope je odgovoren za celotno Evropo'

Ljubljana, 06. 11. 2015 06.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 14 min
Avtor
V.L./U.Z./STA
Komentarji
0

"Več sto tisoč ljudi, ki so iz druge kulture, je že prestopilo naše meje in še več jih je pred pragom. Če tega ne bomo uspeli preprečiti, enostavno ne bo več takšne Evrope, za kakršno smo se toliko borili," je po srečanju s Cerarjem poudaril madžarski premier Orban.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Cerar in Orban v Lendavi
    03:29
    Iz 24UR: Cerar in Orban v Lendavi
  • Iz 24UR: Minister nima odgovorov
    03:05
    Iz 24UR: Minister nima odgovorov

Število migrantov, ki so od začetka drugega begunskega vala sredi oktobra prispeli v Slovenijo, je preseglo 157.000. Evropska komisija je Sloveniji že odobrila dobrih 10 milijonov evrov nujne pomoči za soočenje z migracijskimi tokovi. Premier Miro Cerar pa se je v Lendavi sestal z madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom.

Slovenskim policistom na meji trenutno pomaga osem policistov iz Avstrije, pet iz Nemčije, 20 iz Litve in 25 iz Estonije, na poti v Slovenijo pa je tudi že 20 policistov iz Slovaške. V ponedeljek bo prišlo še pet policistov iz Francije, 20 iz Češke, 50 iz Madžarske ter predvidoma 50 policistov iz Italije in sedem iz Avstrije. Za torek je napovedan prihod 20 policistov iz Latvije, v prihodnjih dveh tednih pa jih bo verjetno prišlo še 25 iz Romunije. Policijske sile se bodo okrepile tudi z razširitvijo pomožne policije, ki jo je omogočila sprememba zakona o organiziranosti in delu v policiji.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) pa je opozorila, da so živali na območjih, kjer se ali so se zadrževali migranti, lahko izpostavljene povzročiteljem bolezni, ki se prenašajo z ljudi na živali. Zlasti to velja za živali na pašnikih ter živali, ki se krmijo s krmo s teh območij (travniki in polja). Zato bodite pozorni na pojav kakršnih koli znakov bolezni pri živalih, ki bi lahko bili posledica trenutne situacije in to nemudoma sporočite svojemu veterinarju. Če se le da, poskušajte na dvorišču zadržati pse, mačke in perutnino. Živali začasno ne pasite na pašnikih, kjer so ali so se zadrževali migranti.

Namestitveni center Šentilj - 8
Namestitveni center Šentilj - 8 FOTO: Aljoša Kravanja

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dogajanje smo sicer tudi danes spremljali v ŽIVO:

20.50: Nemčija je v desetih letošnjih mesecih prejela 362.622 prošenj za azil, od tega skoraj tretjino - 103.708 - od sirskih državljanov. Pristojni organi so odločili v 205.265 primerih in podelili pravico do azila v 81.547 primerih, kaže danes objavljeno mesečno poročilo nemškega Urada za migracije in begunce (BAMF).

19.30: Od začetka drugega begunskega vala sredi oktobra je do danes do 18. ure v Slovenijo vstopilo 157.149 migrantov, od tega samo danes 5.633, je sporočila Policija. V nastanitvenih in sprejemnih centrih je bilo ob 18. uri 2.187 migrantov, večina v Dobovi in na Šentilju.

19.00: Slovenski in madžarski premier Miro Cerar in Viktor Orban sta se v Lendavi sestala na slovesnosti ob 40. obletnici Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti. Aktualnega vprašanja beguncev, proti katerim se je Madžarska zaščitila s postavitvijo ograje na meji s Srbijo in Hrvaško, se Cerar v izjavi za medije ni dotaknil. Je bil pa toliko bolj neposreden Orban. Potem ko je izrekel zahvalo vsem, ki so prispevali k ohranitvi madžarske skupnosti v Sloveniji, in slovenski državi, da ta prizadevanja podpira, je izpostavil skupno zgodovino tega danes obmejnega območja. "Veže nas več kot pa razdvaja," je dejal. "Evropska unija ima tu košček, ki se iz Bruslja morda slabše vidi, a se toliko bolj vidi iz Budimpešte in Ljubljane."

Po njegovih besedah se na tem območju z migracijami znova piše zgodovina. "Več sto tisoč ljudi, ki so iz druge kulture, je že prestopilo naše meje in še več jih je pred pragom. Če tega ne bomo uspeli preprečiti, enostavno ne bo več takšne Evrope, za kakršno smo se toliko borili," je poudaril. "Pred nami so zelo težke odločitve, za katere bomo odgovarjali ne le našim volivcem ampak tudi našim potomcem. Zato ne smemo oklevati ne v besedah ne v dejanjih," je dodal.

Izpostavil je "krščanske korenine Evrope, zaradi katerih je bila ta vedno močna". "Vsak Madžar, vsak Slovenec, vsak državljan Evrope je odgovoren za celotno Evropo," je dejal in izrazil pripravljenost pomagati Sloveniji, če potrebuje pomoč. "Veže nas preteklost, veže nas zdaj tudi skrb za skupno prihodnost. Od nas je odvisno, ali bomo trpeli zaradi tega v zgodovini ali pa bomo mi oblikovali zgodovino. V Srednji Evropi smo vsi mi že večkrat doživeli, da so brez nas odločali o nas. Zdaj pa želimo sami odločati o svoji usodi. Naučili smo se, kako je treba živeti in izkoristiti svobodo, ki smo si jo izborili," je dejal in pri tem prejel bučen aplavz občinstva v dvorani.

Počivalšek: Skušali bomo poiskati način za povrnitev gospodarske škode območjem z migranti

18.15: Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je seznanil s težavami, ki jih je posavskemu gospodarstvu povzročil okrepljen prihod prebežnikov, hkrati pa je gospodarsko stanje na tamkajšnjem ožjem obmejnem območju ocenil za resno in težko. Sicer pa bodo skušali najti način, kako pomagati prizadetim podjetnikom, je dodal.

Ministrstvo bo najprej poskrbelo za to, da bodo škodo čim prej popisali, o tej obvestili vlado in nato pripravili program za ukrepanje. O kakšni škodi je govora, še ni vedel povedati.

Kot rešitve za prizadete podjetnike je navedel, da bodo predvsem turizmu, trgovini in storitvenim dejavnostim pomagali tudi tako, da bodo Sloveniji in sosednji Hrvaški, od koder prihaja glavnina gostov, sporočili in zagotovili, da življenje v brežiški občini poteka povsem normalo in da tam ni izrednih razmer.

Glede metodologije za oceno škode je pojasnil, da se bodo naslonili na zakon o naravnih nesrečah, ker pa s takšnim stanjem še niso imeli opravka, bodo morali to metodologijo še izdelati in nato priti do korektnih izračunov škode. Med drugimi predvsem za najbolj prizadeti območji, brežiško občino in šentiljsko območje, je povedal.

minister Zdravko Počivalšek
minister Zdravko Počivalšek FOTO: POP TV

18.05: Danes zjutraj je bilo v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni 641 migrantov. Okrog 8. ure jih je bilo iz Dobove v nastanitveni center v Gornjo Radgono pripeljanih 419 in okrog 14. ure še 345. V sprejemni center v Petišovce in Dolgo vas je bilo okrog 13.30 ure pripeljanih 273 migrantov, ki so bili po končanih postopkih evidentiranja nastanjeni v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni.  Vseh 1.678 migrantov, ki so danes v treh skupinah zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni, je bilo okrog 17.30 sprejetih v Avstrijo.

Okrog 17. ure je bilo iz Dobove v sprejemni center v Petišovce pripeljanih 55 migrantov, ki bodo po končanih postopkih evidentiranja nastanjeni v nastanitveni center v Gornjo Radgono. V nastanitvenem centru v Lendavi in v sprejemnem centru v Dolgi vasi pa trenutno ni migrantov, so sporočili s PU Murska Sobota.

Avstrijci zavrnili nekaj migrantov

18.00: Po naših informacijah so avstrijski organi danes zavrnili okoli 15 prebežnikov. Nekaj jih je šlo nazaj proti Ljubljani, nekaj pa jih čaka na železniški postaji na Jesenicah. Bili naj bi  Afganistanci. Na PU Kranj so nam pojasnili, da migranti niso bili del organizirane skupine in so bili zato zavrnjeni‎.

17.35: Notranje ministrstvo je kandidatom že poslalo vabilo, naj se s podpisom pogodbe pridružijo pomožni policiji. DZ je namreč v sredo sprejel spremembo zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki dviguje starostno mejo za pomožne policiste na 60 let. Ministrstvo ima že sklenjenih 252 pogodb, aktualni predlog pa predvideva 864 pogodb. 

Pomožni policisti bodo opravljali naloge, ki so povezane z množičnim prihodom migrantov. V tem primeru se njihove naloge ne bodo razlikovale od nalog rednih policistov, so pojasnili na ministrstvu. Na policijskih postajah bodo pomožni policisti tudi nadomeščali policiste posebne policijske enote, ki so jih vpoklicali k izvajanju zahtevnejših nalog. 

17.10: Dogovor o napotitvi 20 čeških policistov, ki bodo med 9. novembrom in 15. decembrom v okviru skupnih patrulj pomagali slovenskim kolegom, sta danes podpisala generalni direktor policije Marjan Fank in češka veleposlanica v Sloveniji Vera Zemanova, so zapisali na notranjem ministrstvu. 

Vesna Györkös Žnidar
Vesna Györkös Žnidar FOTO: Vlada.si

Veleposlanica se je sešla tudi z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar, ki ji je predstavila aktualne razmere v Sloveniji. Češka je bila sicer med prvimi, ki se je odzvala in Sloveniji ponudila tako materialno kot kadrovsko pomoč, za kar se je ministrica veleposlanici tudi zahvalila, so še zapisali na ministrstvu.

17.00: Danes ob 6. uri zjutraj je bilo v nastavitvenem centru Šentilj 2.655 migrantov. Avstrijski varnostni organi so jih čez dan sprejeli, v nastanitveni center pa jih je prišlo 1.987. V večernih urah na Šentilju pričakujejo vlak iz Dobove z okoli 300 migranti, so sporočili s PU Maribor. Sprejemna centra v Središču ob Dravi in Gruškovju sta prazna.

Avramopulos izrazil priznanje Avstriji in Sloveniji za napore v begunski krizi

16.20: Evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos je skupaj z avstrijsko notranjo ministrico Johanno Mikl-Leitner obiskal zbirni center za begunce v Špilju, kjer se je seznanil z razmerami. Po sestanku je Avstriji in Sloveniji izrazil priznanje za vse, kar počneta zadnje mesece v zahtevnih razmerah. "Danes sem se lahko prepričal, da tukajšnji center deluje zelo dobro. Avstrija beguncem zagotavlja vso podporo in dostojen sprejem. Evropska komisija podpira njene napore, ministrici pa sem danes zagotovil, da pripravljamo finančno podporo, da se bo lažje soočila s temi težkimi razmerami," je dejal.

Ob tem je dodal, da so pod pritiskom vse evropske države, zato komisija prevzema določene iniciative za boljše sodelovanje s Turčijo, da bi zmanjšali število beguncev, ki v Grčijo nezakonito prihajajo s turškega ozemlja. Prav tako želijo poglobiti sodelovanje med članicami EU. Avramopulos je še dodal, da Evropa lahko sprejme le tiste begunce, ki so potrebni pomoči, medtem ko bodo morali biti ilegalni prebežniki vrnjeni. Tiste, ki bodo upravičeno prišli v EU, pa si je po njegovem treba pravično razdeliti.

V zvezi z načrti Avstrije, da bi na svoje meje morda postavila tehnične ovire, je dejal, da se vlada za zdaj za to še ni odločila, je pa prepričan, da bo Avstrija še naprej ravnala v skladu s sedanjimi načeli.

Na pomoč prihajajo policisti iz Francije, Češke, Madžarske, Italije, Avstrije, Latvije in Romunije

16.00: Vodja sektorja za odnose z javnostmi pri GPU Vesna Drole je napovedala, da bo na pomoč slovenski policistom v ponedeljek prišlo še pet policistov iz Francije, 20 iz Češke, 50 iz Madžarske ter predvidoma 50 policistov iz Italije in sedem iz Avstrije. Za torek je napovedan prihod 20 policistov iz Latvije, v prihodnjih dveh tednih pa jih bo verjetno prišlo še 25 iz Romunije.

14.04: Na spletni strani Varuha človekovih pravic so še zapisali, da so seznanjeni s primeri sovražnega govora, ki naj bi v zvezi z aktualno begunsko krizo "preplavil" družbena omrežja. Odzvali so se tudi na spletno stran ZLOvenija.

13.53: "Sama postavitev ograje še ne pomeni kršenja človekovih pravic. Tudi če bi bila ograja postavljena, bi begunci lahko vstopali v Slovenijo in zaprosili za mednarodno zaščito, če bi to želeli, ali nadaljevali pot v druge države. Je pa postavitev fizičnih ovir skrajni ukrep, ki bi ga bilo treba uporabiti le, če na drug način ne bo mogoče reševati aktualnega problema migracij. Seveda je odločitev o postavitvi politične narave," so zapisali na strani Varuha človekovih pravic.   

Bruselj odobril 10 milijonov evrov nujne pomoči Sloveniji

13.41: Evropska komisija je odobrila 10,17 milijona evrov nujne pomoči Sloveniji pri soočanju z izjemnimi migracijskimi tokovi, so sporočili v Bruslju.

Gre za nujno pomoč v okviru sklada za azil, migracije in integracijo ter sklada za notranjo varnost. Iz prvega sklada bo Sloveniji namenjenih približno 5,3 milijona evrov, iz drugega pa 4,9 milijona evrov.

Denar bo namenjen za financiranje ukrepov, sprejetih od 20. septembra, za krepitev policijskih sil na slovensko-hrvaški meji, izboljšanje prvih sprejemnih zmogljivosti, krepitev nastanitvenih zmogljivosti za približno 7500 mest ter nastanitvene stroške za policiste, ki bodo prišli iz drugih članic unije.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je pojasnil, da bo to nujno financiranje slovenskim oblastem pomagalo bolje upravljati velik pritok migrantov in skrbeti za potrebe ljudi v korist vseh držav na zahodnobalkanski migracijski poti.

Odločili so se za ustavno izpodbijanje sklepa

13.36: Na Radiu Študent so se po sredinem sklepu DZ, da zavrne razpis referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi, odločili za ustavno izpodbijanje tega sklepa, je povedala odgovorna urednica radia Martina Dervarič. O vsebini pritožbe za zdaj ni želela govoriti, je pa spomnila, da imajo čas za njeno vložitev do srede.

Na pomoč slovenskim policistov slovaški kolegi

12.34: Na območju PU Maribor bo na pomoč slovenskim policistom priskočilo še 20 slovaških policistov, je sporočil tiskovni predstavnik PU Maribor Miran Šadl. Kot je dodal, že nekaj časa pomaga tudi šest avstrijskih kolegov, jutri ob 11. uri pa bo bodo v sprejemnem centru Gruškovje z delom začeli še slovaški policisti. V prihodnjem tednu na PU Maribor pričakujejo še prihod 100 policistov iz različnih evropskih držav.

'Prihod beguncev je predvsem humanitarno in ne varnostno vprašanje'

12.26: Prihod beguncev je predvsem humanitarno in ne varnostno vprašanje, so danes z javnim pismom opozorili na Mirovnem inštitutu. Sprejem in obravnava beguncev po njihovi oceni nujno potrebujeta izboljšave, saj naj bi bilo trenutno stanje nesprejemljivo. Odgovornost pripisujejo predvsem politični eliti, vključno s premierjem Mirom Cerarjem.

Na Mirovnem inštitutu so zapisali, da se je vlada na čelu s Cerarjem na prihod beguncev odzvala neprimerno in nepripravljeno: "Z obravnavanjem beguncev predvsem kot grožnje nacionalni varnosti upravičujejo srhljivo rožljanje z orožjem, s strašenjem z ograjo na mejah pa nastopajo tudi izjemno neodgovorno in populistično."

Kot so opozorili, zapiranje beguncev v ograde, toga pravila, ki jih silijo v večurno čakanje na prostem in celo prenočevanje na mrazu, ter sistem registracije, ki se izkazuje kot "grozovit" mehanizem selekcioniranja ljudi, vodi v spodbujanje sovraštva do beguncev in hujska prebivalstvo k nestrpnosti.

Na inštitutu odgovornosti ne pripisujejo le vladi, ampak tudi policiji, vojski, civilni zaščiti ter nevladnim in humanitarnim organizacijam, ki sodelujejo v tem sistemu.

UVHVVR: Živali začasno ne pasite na pašnikih, kjer so ali so se zadrževali migranti

12.02: Potem ko so se pojavile govorice, da naj bi se prek slame, ki so jo uporabljali migranti, v okolici Brežic okužil hlev govedi okoliškega kmeta, smo informacijo preverili na upravi za varno hrano. Njihov tiskovni predstavnik Matjaž Emeršič nam je odgovoril, da so govorice dodatno preverili pri terenskih veterinarjih in do tega trenutka niso prejeli takšne informacije.

9.25: "Živali na območjih, kjer se ali so se zadrževali migranti, so lahko izpostavljene povzročiteljem bolezni, ki se prenašajo z ljudi na živali. Zlasti to velja za živali na pašnikih ter živali, ki se krmijo s krmo s teh območij (travniki in polja)," so zapisali na spletni strani uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).

Bodite pozorni na pojav kakršnih koli znakov bolezni pri živalih, ki bi lahko bili posledica trenutne situacije in to nemudoma sporočite svojemu veterinarju. Če se le da, poskušajte na dvorišču zadržati pse, mačke in perutnino. Živali začasno ne pasite na pašnikih, kjer so ali so se zadrževali migranti. UVHVVR

Ob tem dodajajo, da je pomembno, da imetniki živali izvajajo osnovne biovarnostne ukrepe, kot so "postavitev razkuževalnih barier na vhodih v hleve, temeljito umivanje rok, preoblačenje, preobuvanje ali uporaba obujk za enkratno uporabo pred vstopom v prostore, kjer se nahajajo živali, redno tretiranje živali s sredstvi za zatiranje zajedavcev, vzdrževanje napajalnikov na pašnikih, itd".

V Šentilju 2.655 migrantov

8.55: V nastanitvenem centru v Šentilju je bilo danes ob 8. uri 2.655 migrantov, je sporočil Franc Virtič s PU Maribor. Včeraj okoli 18. ure jih je z avtobusi prispelo 326 in okoli 21. ure 868 z vlakom iz Dobove. Avstrijski varnostni organi migrantov preko noči niso sprejemali.

Sprejemna centra Gruškovje ion Središče ob Dravi sta prazna.

V Slovenijo vstopilo že 153.755 migrantov

8.23: Od začetka drugega begunskega vala sredi oktobra je do danes do 6. ure v Slovenijo vstopilo 153.755 migrantov, od tega samo v četrtek 5.426. V nastanitvenih in sprejemnih centrih je bilo ob 6. uri 5.436 migrantov, največ na Šentilju in v Dobovi. Slovenijo pa je po podatkih policije od 20. oktobra zapustilo že okoli 136.000 migrantov.

Cerar se bo srečal z Orbanom

7.43: Slovenski premier Miro Cerar se bo danes v Lendavi sestal z madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom. Skupaj se bosta udeležila slovesnosti ob 40. obletnici Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti v Lendavi. Po slovesnosti bo Cerar madžarskega gosta gostil na dvostranski delovni večerji.

O čem naj bi govorila z Orbanom, iz premierjevega kabineta niso sporočili, je pa možno predvidevati, da se bosta posvetila predvsem migrantski krizi v Evropi, ki se ji je Madžarska septembra in oktobra umaknila s postavitvijo ograje na mejah s Srbijo in Hrvaško.

Ponoči v Dobovo prispelo 3.285 beguncev

6.50: Včeraj so iz Dobove preko Jesenic v Avstrijo prepeljali trije izredni potniški vlaki, na njih je bilo 1.530 migrantov. Pravkar je na poti nov vlak s 540 migranti, ki je že prispel na Jesenice in bo pot nadaljeval proti Avstriji. Danes sta predvidena še dva taka prevoza, je sporočil tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos.

V drugem begunskem valu je v Slovenijo vstopilo 153.755 migrantov.
V drugem begunskem valu je v Slovenijo vstopilo 153.755 migrantov. FOTO: Reuters

6.46: Ponoči so v Dobovo prispeli trije vlaki s skupaj 3.285 migranti, je sporočil tiskovni predstavnik PU Novo mesto Robert Perc. Po opravljenih postopkih evidentiranja, zdravstveni in humanitarni oskrbi so policisti z vlaki in avtobusi polovico že pospremili proti Dolgi vasi, Petišovcem, Gornji Radgoni in Avstriji (Podrožca). Za preostale trenutno potekajo postopki evidentiranja na območju livarne v Dobovi. Glede na logistične in namestitvene kapacitete jih bodo policisti pospremili v notranjosti države.

Za zjutraj in dopoldne so hrvaški varnostni organi že napovedali prihod dveh vlakov z nekaj več kot 2.200 migranti. Prvi naj bi prispel v Dobovo okoli 7. ure.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3